Criza de la Bucuresti ingrijoreaza Bruxellesul

Azi, am acordat portalului Inpolitics un interviu despre recentele evolutii de pe scena politica interna si impactul acestora asupra pozitiei europene a Romaniei. Iata textul integral al acestui interviu, care poate fi citit aici.

„Europarlamentarul PSD Corina Crețu avertizează, într-un interviu dat Inpolitics, asupra situației dramatice în care se plasează România la nivelul UE din cauza crizei politice în derulare, fenomenul stîrnind, deja, îngrijorarea Bruxellesului. Ea atrage atenția, totodată, că acest scandal ne-ar putea costa portofoliul de comisar european, mai ales că, fără un ministru titluar la Externe, țara noastră nu mai poate vota în Consiliul de Miniștri al UE.

Romania nu poate fi guvernată nici cu 73% din Parlament

– Deşi nu aş fi vrut să încep cu asta, ceea ce se întâmplă acum la Bucureşti are ecouri la Bruxelles, nu mă îndoiesc. Cum privesc lucrurile cei din Parlamentul European şi, de ce nu, şi cei de la Comisie?

– Situaţia de la Bucureşti este analizată cu atenţie  și îngrijorare la Bruxelles, într-un moment în care se pun în discuţie două lucruri importante pentru viitorul construcţiei europene: formarea noii Comisii şi aprobarea noului Buget comunitar. Sigur, nu este România prima şi nici singura ţară membră a UE care se confruntă cu o criză politică internă. Doar că nici una dintre celelalte ţări membre nu are imaginea României. De aici îngrijorările. Ce poţi spune despre o ţară care nu poate fi guvernată nici atunci când Guvernul are o majoritate de 73% în Parlament? Te gândeşti că următoarea soluţie este partidul unic! Sigur, duc lucrurile la limită, dar nici departe de sentimentele celor de aici în legătură cu România nu sunt.

– Va influenţa această criză negocierile pentru un post semnificativ de comisar european? Avem şanse să primim ceea ce ne dorim, adică portofoliul de la agricultură?

– Evident, capacitatea de negociere a României este serios afectată de această criză. Un singur exemplu: dacă România nu va avea un titular la Externe, ci doar un interimar, nu va putea vota în Consiliul de Miniştri. Acum cei din PDL vehiculează ideea ca, în cazul ieşirii PSD de la guvernare, pentru a nu fi confruntaţi cu un vot de învestitură în Parlament,  să acopere cu interimari posturile lăsate vacante de social-democraţi. Practic, în perioada critică a formării Comisiei europene, România nu poate participa la luarea deciziilor. Mi se pare extrem de grav.

    Nici în ceea ce priveşte portofoliul pe care l-am negociat n-am dat dovadă de realism. Mai mult, nici n-am avut un plan de rezerva. Nu ştiu ce se va întâmpla, dar, spre deosebire de alte ţări, la noi acest proces de selecţie a candidatului naţional pentru un post de comisar este extrem de ne-transparent. Şeful statului nu a discutat cu toate partidele pe marginea acestui subiect, cum nu a discutat nici despre felul în care votăm pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

De la București vine semnalul că fondurile europene se fură

– Cum vi s-a părut poziţia lui Adrian Severin în cazul Cioloş?

– Extrem de realistă. Nu este o problemă de persoane sau de orgolii. Poziţia sa vine din buna cunoaştere a modului în care funcţionează lucrurile la Bruxelles, extrem de complicat, cu puternice grupuri de presiune, pe care noi nu le avem. Nu cred că-şi imagina cineva că României i se va acorda postul de comisar care gestionează o treime din Bugetul Uniunii, când de la Bucureşti nu vine decât un singur semnal, de la presă şi de la societatea civilă, dar şi de la unele forţe politice, inclusiv de la eurodeputaţi români: fondurile europene sunt furate. Este imaginea pe care ne-am facut-o singuri, multi politicieni din asta traiesc, din denigrarea Romaniei.

– La ora când discutăm aceste lucruri, nu este foarte clar dacă PSD mai este la guvernare sau nu. Cum vedeţi situaţia partidului, dacă va ieşi de la guvernare?

– Cred sincer că ar fi, într-un anumit fel, o întoarcere la normalitate. Îmi pare rău să o spun, dar câtă vreme Traian Băsescu va conduce PDL (nu cred că mai este cineva naiv să creadă că domnul Boc conduce ceva în România, partid sau guvern), acest partid nu va reuşi să se comporte normal. Ca atare, orice alianţă cu acest partid sfârşeşte prost.

   Deşi nu am fost o susţinătoare a ideii de a intra la guvernare cu PDL, am înţeles raţionamentul lui Mircea Geoană şi al celor care au decis formarea acestei coaliţii. Şi, până la un punct, guvernarea a funcţionat satisfăcător. Numai că agenda guvernării nu s-a potrivit cu agenda şefului statului, care a decis să-i pună capăt brutal.  Declaraţia lui Dan Nica a fost un pretext. Dacă n-ar fi fost el, ar fi fost doamna Andronescu, sau altcineva.

– Nu veţi plăti un preţ politic, dacă ieşiţi de la guvernare, în termenii dictaţi de Traian Băsescu?

– Cred că preţul continuării guvernării în aceste condiţii, când practic PSD îşi poate pierde autonomia de decizie şi de acţiune, ar fi mult mai mare. Şi oamenii pot gândi cu propria minte cine ce a făcut şi de ce.

 – Cum ştiţi, un institut de studii economice din Germania dă o notă extrem de mică programului guvernamental român de ieşire din criză. Nu credeţi că această criză politică înrăutăţeşte starea economiei?

– Îmi pare rău, dar acest lucru trebuie să-l discutaţi cu responsabilii de mersul economiei româneşti, domnii Videanu şi Pogea. PSD a propus cel puţin două proiecte de măsuri anti – criză, care au fost ignorate. Mai mult, modul în care gestionează domnul Pogea finanţele publice a produs crize în sistemele de protecţie publică. Şi ceea ce mă îngrijorează cel mai tare, din perspectiva preocupărilor mele de deputat european, este creşterea şomajului, a sărăciei şi a violenţei sociale.

– Faceţi parte din Comisia de Dezvoltare a Parlamentului European. Ştiu că recent s-au discutat aspecte legate de consecinţele crizei financiar bancare globale asupra ţărilor afectate de criză din lumea în curs de dezvoltare. Cu ce rezultate?

– Aici sunt mai multe lucruri de spus. În principiu, noi ne ocupăm de relaţiile cu ţările în curs de dezvoltare. Numai că acum şi ţările dezvoltate, membre ale UE, sunt confruntate cu probleme identice, diferă numai scara. Pungi de sărăcie, excludere, discriminare în varii domenii, creşterea ratei de abandon şcolar, exploatarea muncii copiilor, extinderea bolilor sociale.
    Din cauza crizei ţările donatoare, care nici în condiţii normale nu şi-au ţinut angajamentul de a acorda 0,7% din PIB pentru ajutorarea ţărilor celor mai sărace, au redus semnificativ aceste ajutoare.

    Acest lucru impune o re-gândire a priorităţilor programelor de ajutor, iar UE a decis să suplimenteze fondurile destinate cheltuielilor sociale din câteva dintre cele mai sărace ţări de pe glob. Asta cu atât mai mult cu cât efectelor crizei financiare li se adaugă cele ale schimbărilor climaterice, şi în anumite zone, şi cele ale unor conflicte armate.

– Scriaţi acum câteva zile pe blogul dumneavoastră că summitul G 20 de la Pittsburgh a fost unul în plus. De ce?

– Pentru că s-au pus prea multe speranţe într-o organizaţie ad-hoc, care nu are instrumentele necesare pentru a pune în practică deciziile(extrem de subţiri, dacă ne gândim la conţinut şi la impact) pe care le ia. Şi pentru că problemele de fond, mai ales cele care privesc controlul pieţelor financiare, pentru a nu mai admite riscuri pe care nu le pot gestiona, au rămas fără răspuns. Este evident că marile grupuri bancare (care au devenit şi mai puternice în urma crizei, profitând de ploaia de bani publici) nu vor să vadă statul şi organismele de reglementare a pieţelor interesându-se prea de aproape de afacerile lor.
Sigur, e frumos să spui că se vor lua măsuri mai bune pentru evitarea asumării de riscuri excesive. Doar că nimeni nu defineşte pragul de la care riscurile devin „excesive”, cum nimeni nu defineşte măsurile referitoare la controlul pieţei produselor derivate.

S-a vorbit şi despre limitarea părţii variabile a câştigurilor bancherilor, faimoasele bonusuri. Rămâne de văzut cât şi cum vor fi limitate. Pentru că iarăşi plutim în vag, cu recomandări de genul „punerea în operă a unor practici de remunerare sănătoase”.

– Aţi fost critică şi la adresa FMI şi a BM. De ce?

– Lucrurile nu sunt clare nici aici. S-a tot vorbit despre reforma FMI şi a BM, în sensul în care ţările în curs de dezvoltare să aibă mai multă putere de decizie. La FMI puterea de vot a acestor ţări a crescut cu 5%, iar la BM cu 3%. Rămâne de văzut cum se traduce asta în practică. Şi mai ales cum se vor schimba politicile curente ale celor două organisme, care nu au dovedit că şi-au modificat esenţial  modul de gândire şi de acţiune. Ce dovadă mai bună decât condiţiile impuse României pentru acordarea împrumutului, care ne întorc cu 10-12 ani în urmă, pe vremea guvernului CDR. Şi încă un motiv de îngrijorare: FMI a fost „uns” consilier al G 20.

Eu cred că cele două organisme mai au de parcurs un drum lung până vor reuşi să se adapteze noilor sfidări.

– Faceţi parte, printre altele, din Reţeaua parlamentară europeană pentru Banca Mondială. Sunteţi invitată la Istanbul, la sfârşitul acestei săptămâni, la conferinţa anuală a FMI şi a BM. Ce aşteptaţi de la acest eveniment?

– Sper sincer că vom asista la o atitudine realistă a celor două organizaţii faţă de criză şi mai ales faţă de consecinţele ei sociale. Altminteri, celor 1,4 miliarde de fiinţe umane care trăiesc doar cu 1,25 de dolari pe zi li se vor adăuga alte sute de milioane. Sper că vocea societăţii civile se va face mult mai puternic auzită, pentru că ONG urile cunosc mai bine nevoile din teren, lucrează mai bine cu oamenii şi au o viteză de reacţie mai mare. Aştept să văd dacă ceea ce s-a hotărât la summitul G 20 se reflectă în modul în care cele două organisme analizează şi decid. (Interviu realizat de Bogdan Tiberiu Iacob)

Reclame

10 gânduri despre “Criza de la Bucuresti ingrijoreaza Bruxellesul

 1. ma asteptam la un pic mai multa originalitate din partea dumneavoastra. sa nu fie cu suparare dar raspunsurile dumneavoastre parca sunt luate cu cpoy-paste dupa pozitia oficiala a psd. nu ar fi fost rau sa fie identice daca ar fi fost inainte sa fie clarificate de catre conducerea psd. acum insa, parca mi se pare tardiv si inutil…
  cu stima,
  dan toader
  p.s. nu prea inteleg de ce il sustineti atat de mult pe severin. omul asta a fost seful osce doar fiindca a fost singurul roman care sustinea pozitia moscovei in republica moldova. (lucru pe placul bruxellesului care accepta unificarea germaniei dar nu pe a Romaniei)

 2. Corina,
  Cu tot respectul şi apreciind atitudinea luată, e limpede pentru toată lumea că cioflingarii pedelachei, groparii României, nu se dau în lături de la nimic, nu au nimic Sfânt, batjocoresc Constituţia, numai grija poporului NU o au, şi, din păcate NU ei vor plăti, suporta, resimţii consecinţele nemerniciilor lor fără de margini!
  Mie una mi-e limpede că fac DELIBERAT tot ce fac, de ex revocarea d-lui Nica şi nu a ministeresei-majoretă de curte, Leana Udrea, care-ar fi trebuit să fi fost demult revocată, dar, Nica e incomod unor personaje ce vor să-şi deruleze afacerile dubioase-n linişte, unul din motivele pentru care Mucc cel Mic şi zăusul turmentat umblă cu fofilica, miza revocării lui Nica e însă mult mai mare, adevărat.
  „Era previzibil să se ajungă la o asemenea situaţie, ţinând cont de faptul că pe tot parcursul acestei guvernări liderii PSD s-au comportat ca şi cum ar fi în opoziţie. Şi, evident, s-a ajuns la o stare de tensiune care a generat ruperea coaliţiei“, ne-a declarat miercuri, în exclusivitate, preşedintele PD-L Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

  Interesant este faptul că Frunzăverde vorbea despre o rupere a coaliţiei înainte ca acest lucru să se întâmple…
  http://www.caon.ro/stiri/im:caon:news-caras/articol/coalitia-mai-traieste/cn/news-20090930-07121799

  Concluzionând : cine va fi Patriarh a prezis mult înainte, Frunzăverde, ruperea coaliţiei, tot el, cu buldogul Blaga şi Muc cel Mic, oare cine tăifăsuieşte periodic mai ales în ultimul timp… va să zică, NU e străin nici de mizeriile făcute Ministrului Nica, că dacă e prezicător toarăşu frunză… ştie, nu-i aşa …
  Este ruşinos, strigător la Cer, tot ceea ce se petrece-n capitală şi-n teritoriu, mascarade, scandaluri, neghiobii şi niminicii… grija poporului… a cui să mai fie ?? Singura speranţă e-n voi, cei în care mai credem, să nu ne părăsiţi! Mă-ntreb şi care ar fi fost demult soarta PSD-ului, de nu avea şansa Echilibrului, noroc cu D-l Preşedinte ce veghează…
  stimă şi respect, Floare de Stâncă,
  Sibilla

 3. Corina,
  din pacate, ai perfecta dreptate, iar Romania a pierdut si pierde enorm de mult, pe …ora ce trece (zilele sunt deja lungi!)
  sigur ca situatia noastra nu era nici pe departe roz inainte de criza asta, dar acum, prin evidenta prostie si lipsa de educatie democratica, de bun simt la urma urmei, pe care o afiseaza cu mandrie liderii nostrii…nici nu stiu ce ar mai fi de spus.
  pierdem contracte economice, intrari pe piete externe, nu mai spun de alegerile si numirile la nivel european….pe cine intereseaza? cine va plati „factura” asta? nimeni!

  ce altceva sa mai adaugi cand presedintele statului, suparat ca i-a fost refuzata vizita la Casa Alba, nu a mai participat la cocktailul de 4 iulie organizat de Ambasada SUA?
  sau cand e intrebat de afacerile fratelui sau reactioneaza spunand ca sunt atacate „fundamentele statului”?

 4. pentru pdl ,Romania nu inseamna prea mult,interesul propriu si imaginea este ceea ce conteaza…cu ei la guvernare nu putem merge decat inapoi…poate cei care au drept de vot se vor gandi la asta.
  Insa se pare ca nimeni nu prea baga de seama acest lucru caci Basescu continua sa fie pe primul loc in sondaje 😦
  Doamna Corina,as dori sa va trimit in zilele ce urmeaza un mail referitor la proiect daca nu e nici o problema.
  Aici este blogul proiectului
  http://loredana-ideicuradacinitinere.blogspot.com/

 5. @ Corina Creţu

  „Romania nu poate fi guvernată nici cu 73% din Parlament”

  Din păcate, cei 73% nu a fost folosiţi pentru a guverna, ci pentru a nu trece moţiunile de cenzură. Câte legi a propus guvernul parlamentului spre dezbatere şi adoptare astfel încât cei 73% să fie folosiţi inteligent? A plouat cu ordonanţe de urgenţă şi cu angajări ale răspunderii Guvernului.

  73% din Parlament a reprezentat o invitaţie la bătaie de jos, atât din punctul de vedere al constituţionalităţii actelor guvernamentale, dar şi din punctul de vedere al oportunităţii şi seriozităţii. Aş spune că 73% din Parlament a influenţat mai ales negativ actul de guvernare, trimiţând spre despotism întunecat şi nu spre accelerarea măsurilor de contracarare a situaţiei precare din punct de vedere economic şi politic. Poate că un guvern minoritar ar fi acţionat cu mai multă grijă şi eficienţă de frica unei moţiuni de cenzură, dar mai ales nu ar fi ajuns „pe culmile nesimţirii” în ceea ce priveşte zona relaţiilor instituţionale. Niciodată nu a fost mai mult mutilată Constituţia României, niciodată nu s-a manifestat mai mult dispreţul faţă de lege, decât a fost în aceste ultime luni. Cei 73% din Parlamentul României a acoperit de fiecare dată atitudinea Guvernului Boc.

 6. ROG SI FAC APEL CATRE TOTI BLOGGERII SA FACA FRONT COMUN IMPOTRIVA MAFIEI PORTOCALII SI CLANULUI BASESCU.
  ORICE NUMAI SA SCAPAM ODATA DE ACEST BLESTEM, CARE NU SE MAI SFARSESTE, NUMIT TRAIAN BASESCU.

 7. Pingback: Simona Ionescu » Ploile din PSD

 8. Ma alatur apelului de a goni ,cat mai curand, de la putere a mafiei TB-PDL, altfel murim cu totii. Din pacate PPE il sprijina masiv pe aceste lifte de pagani. Se pare ca este in interesul UE ca Romania sa fie cat mai mica si, daca e posibil, sa se rupa, dupa nevoile vecinilor hrapareti. Iesirea de la guvernare a PSD s-a facut prea tarziu si e in favoarea lui TB care, acum, are in mana tot aparatul de stat, toate parghiile. Nu cumva MG si apropiatii lui asta au si vrut? Prea multe mimari si tradari in ultimii ani. Sa dea domnul sa gresesc eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s