Scrisoare deschisa privind situatia romanilor din Italia

Am adresat, impreuna cu colegii mei Daciana Sarbu si Adrian Severin, urmatoarea scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei si Ministrului Afacerilor Externe, cu privire la situatia romanilor din Italia in contextul crearii patrulelor civile care arboreaza insemne fasciste:

Scrisoare deschisa

Presedintelui Romaniei, Domnului Traian Basescu

Ministrului Afacerilor Externe, Domnului Catalin Predoiu

Domnule Presedinte,

Domnule Ministru,

Situatia semnificativei comunitati romanesti din Italia cunoaste in ultimul timp o noua inrautatire, in urma punerii in aplicare a prevederilor recent intratei in vigoare legi a sigurantei.

Patrulele civile produc consternare atat in Italia, cat si in intreaga lume, adaugandu-se, ca motiv de profunda ingrijorare fata de evolutiile din societatea italiana, unor alte subiecte extrem de delicate si de importante, cum este libertatea de informare. Autorizate sa combata criminalitatea si imigratia ilegala, sa coparticipe alaturi de carabinieri si politiile municipale la mentinerea ordinii publice si intarirea securitatii sociale, patrulele civile au generat, inca din faza de proiect, intense polemici si proteste.

Ne numaram printre oamenii politici care s-au implicat in incercarile de prevenire a deteriorarii climatului interetnic din Italia, atat prin luarile de pozitie din ultimii doi ani din Parlamentul European, cat si prin dialogurile avute la Roma cu clasa politica italiana si cu reprezentantii comunitatii romanesti, pentru a facilita instituirea unui dialog bilateral. Am solicitat, de asemenea, Sanctitatii Sale, Papa Benedict al XVI-lea, intr-o audienta la Vatican in aceasta primavara, o implicare mai puternica a Bisericii Catolice in detensionarea raporturilor dintre populatia locala si imigrantii din Peninsula. Nu in ultimul rand, am atras in mod constant atentia autoritatilor romane asupra necesitatii unei atentii sporite fata de soarta romanilor din Italia.

Insemnele neofasciste alese pentru individualizarea patrulelor civile si formarea unor „militii” proprii ale gruparilor de extrema-dreapta sunt menite sa provoace teama in randul masivei comunitati romanesti din Italia, prima vizata de atacurile si amenintarile xenofobe si rasiste din ultimii ani.

In calitatea dumneavoastra de principali responsabili pentru politica externa a statului roman si pentru apararea intereselor cetatenilor romani oriunde s-ar afla, va rugam, D-le Presedinte si D-le Ministru, sa luati o pozitie ferma fata de institutionalizarea extremismului de dreapta in Italia si sa actionati pentru asigurarea respectarii drepturilor fundamentale ale omului in cazul comunitatii romanesti din Italia.

Cetatenii romani care traiesc in Italia sunt in responsabilitatea statului roman si ei asteapta, pe buna dreptate, implicarea institutiilor romanesti in protejarea lor. De aceea credem ca un semnal de la cel mai inalt nivel este nu numai necesar, ci si obligatoriu. In toate dialogurile avute, pe parcursul ultimului an, cu reprezentantii romanilor din Italia am simtit teama si nesiguranta lor.  Pe langa demersurile noastre la nivel european, comunitatile romanesti au nevoie de sprijinul dvs, care trebuie sa vina acum.

Consideram ca este necesara o implicare mai pronuntata a statului roman, prin institutiile sale indrituite, in vederea garantarii unui climat de siguranta personala pentru romanii de pretutindeni si in special pentru cei care se confrunta, constant, cu amenintari mai mult sau mai putin directe. Pentru a nu fi pusi iar in situatia de a reactiona tardiv si inutil, se impune o actiune hotarata acum!

Cu stima,

Corina Cretu,

Daciana Sarbu,

Adrian Severin

Membri ai Parlamentului European

 

Anunțuri

6 gânduri despre “Scrisoare deschisa privind situatia romanilor din Italia

  1. Daca iau in considerare textul scrisorii, daca tin seama de simpatia si aprecierea mea pentru tine si Adrian Severin – pe Daciana Sarbu nu o cunosc deloc – atunci demersul vostru mi se pare excelent, intr-o continuitate pe care am remarcat-o demult. Toata aprecierea mea! Daca am in vedere ca demersul este adresat lui Predoiu care in diplomatia romana inseamna cam ceea ce inseamna Toader Paleologu in cultura acestei tari, daca ma gandesc ca demersul vostru este adresat unor cabotini – ma refer la Basescu si Berlusconi, intai ma apuca rasul, apoi ma intreb ce v-a apucat? Stiu, nu-mi spune! Ceva trebuie facut …
    Nu mi-o lua in nume de rau. Stii bine ca apreciez ceea ce faci …

  2. Domnule Serban, multumesc frumos pentru ceea ce spuneti. Pana una-alta, ei reprezinta statul roman, asa cum sunt ei .. Stiti, de fapt, la fel ca si mine..Ma bucur mult ori de cate ori gasesc comentarii ale dvs. Va doresc numai bine si succes in tot ce faceti.

  3. Pai, au votat cu cine trebuie, ca sa primeasca un „semnal la nivel inalt”? Lasind gluma la o parte, nu ma astept de la Basescu la ceva coerent pe tema asta.

    Treaba buna insa Corina, ca nu-i lasi sa doarma-n front!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s