Pentru un Plan Marshall anti-saracie!

Reclame

15 gânduri despre “Pentru un Plan Marshall anti-saracie!

 1. Scrisoare deschisa Preşedintelui Barack Obama
  Programul de vize pentru romani

  Domnule Preşedinte Obama,

  Departamentul US al Securitatii Naţionale a semnat o declaraţie interimara cu România anul trecut in noiembrie in care se afirma ca se va permite romanilor sa se bucure de Programul american de vize (VWP).
  Semnarea declaratei a fost un indiciu clar al faptului ca România a arătat semne de a impartasi securitatea comuna si valorile de libertate cu România. Aceasta declaraţie a constituit o parte a unui proces necesar de a ajuta pe romani sa obtina acces de libera trecere in Statele Unite si sa devină membri ai Programului american de vize.
  După semnarea declaraţiei interimare Secretarul Departamentului US al Securitatii Naţionale, Michael Chertoff a declarat:
  „Laud guvernul roman pentru angajamentul la aceste intensificări ale securitatii si valoarea impartasita a libertatii noastre”. „Aceste realizări se construiesc pe relaţiile noastre strânse dintre naţiunile noastre si aduc mai aproape ziua in care cetatenii romani pot calatori fara viza,”
  Programul american de vize permite cetatenilor din tari specifice sa calatoreasca in USA fara viza. Programul a început acum 20 ani si întotdeauna a exclus România.
  Totuşi de ani întregi România si-a arătat devotamentul la interesul comun impartasit cu USA si fiind unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai Statelor Unite din Europa de Est, mai ales in regiuni sensibile cum ar fi Marea Neagra. Acţiunea României vorbeşte clar despre angajamentul ei la parteneriatul cu USA.
  România a fost un partener al forţelor aliate in timpul Războiului din Golf, mai ales in timpul serviciului de preşedinte al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. România a fost activa in operaţiunile de păstrare a păcii in Afghanistan si a trimis trupe in Iraq după invazia condusa de Statele Unite.
  România a aplicat sanctiunile Statelor Unite împotriva Iugoslaviei. In ciuda divergentelor din Parlament si dintre populaţie, România a sprijinit NATO in campania Kosovo si a acordat acordul pentru ca NATO sa survoleze spaţiul roman. A fost prima tara care s-a inrolat in programul NATO de parteneriat pentru pace, mai târziu alăturându-se Nato in 2004.
  România este membru NATO si al Organizaţiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si Consiliului de cooperare Nord Atlantic (NACC).
  In 2005, Secretarul de stat al Statelor Unite Condoleeza Rice si omologul sau roman au semnat un pact istoric stabilind prima baza militară americana intr-o tara după Pactul de la Warsaw. Deţinerea Statelor Unite de baze lângă Marea Neagra – aducând forte din statele unite la distante apropiate de ţinte potenţiale in Estul Mijlociu si Asia Centrala – ar ajuta la „înlăturarea teroriştilor de pe strada” si la salvarea vieţilor omeneşti din toata lumea, a spus Rice joi. Ea a numit România „un prieten cu care impartasim valori comune”.
  Rice, salutând România ca „unul dintre cei mai buni aliaţi” ai Statelor Unite, a semnat un acord cu Ministrul Afacerilor Străine, Razvan Ungureanu.
  „Avem un partener de încredere in România pentru a reuşi sa facem mai mult apace in lume”, a spus Rice înainte de ceremonia de semnare in Palatul Cotroceni. „Acesta este un simbol al relaţiilor fructuoase”.
  Drept rezultat al acordului dintre România si Statele Unite, USA va stabili curând câteva facilitaţi militare pe teritoriul României.
  Pe 27.07.2006, Preşedintele Basescu al României a vizitat Casa Alba si s-a întâlnit cu Preşedintele USA, George Bush. Bush a vorbit despre cerinţele de viza USA pentru România, îndemnând Statele Unite sa renunţe la cerinţele de viza pentru cetatenii romani care vin in USA.
  In schimb, Noua Zeelandă a calificat cetatenii romani pentru acel program de viza inca din 30.07.2007.
  In ciuda „importantei”, „angajamentului”, si „parteneriatului” cu USA, percepţia este ca nu exista un indemn pentru programul de vize pentru romani de a-l pune in funcţiune, ca probabil procesul de legiferare ramane un fapt nu foarte aproape de prezent, fiind victima unui cerc vicios ca rezultat fiind acum o prioritate neimportanta a politicilor USA.
  Domnule Preşedinte, va cerem respectuos sa ne ajutaţi in derularea programului care ar putea sa grăbească procesul care ar permite cetatenilor romani sa facă parte din programul obţinerii de vize USA.
  Dumnezeu sa binecuvânteze America si pe cei care o apara.

  Ilie Cristescu

 2. Oamenii sunt asa saraci pentru ca politicienii nu se mai potolesc sa fure.

  Sper sa nu aprobe toata europa legea castrarii chimice pentru violatori.Poate la pedofili e altceva,dar nu trebuie castrare chimica.Ce e chimic poate duce la cancer,poate duce la caderea parului,poate duce la atac cerebral,la atac de cord,la osteoporoza.In plus acele injectii cu antiandrogen sunt ff dureroase.Ce se urmareste?Detinutii sa devina depresivi,cand ies din inchisori sa omoare toate femeile ce le intalnesc?Asta face justitia europeana?Sper sa nu cuprinda toate europa.Ar fi un dezastru.Pana acum se aplica in Danemarca,Cehia,Polonia.In Polonia toti violatorii din inchisori sunt castrati chimic.Ei aplica in forta.Cehii sunt rezervati,desi e si la ei legea.Franta are doar proiect,dar se aude ca se aplica in curand si acolo.

 3. De fapt şi de drept astea sunt problemele noastre reale, cele economice, cele ce tin de buzunar, NU de candidatura lui Băsescu sau de alte chestiuni politicienesti ieftine. Trebuie sa ai curaj sa scrii pe blog de ceva ce nu atrage trafic.

 4. Biden va avea maine intalnire cu autoritatile,credeti ca cineva dintre cei care se vor intalni cu Biden va avea curajul sa spune ceva despre programul de eliminare al vizelor pt America?
  Ma indoiesc

 5. Vremuri grele cer oameni nobili. Solutiile vechi se dovedesc viabile din nou. Va multumim ca ati calea grea, de a fi aproape de cei multi. In fond aceasta este esenta social democratiei, de a renunta la un pic de la tine, si de a fi aproape de cei multi…

 6. Va multumesc pentru aprecieri si comentarii.

  @Ilie,

  Scrisoarea postata de tine este foarte bine argumentata si extrem de pertinenta. In aceasta saptamana, la Strasbourg, am intervenit in dezbaterile din Grupul Socialist si am cerut o insistenta mai mare si o solidarizare efectiva intre vechile si noile state membre ale UE pe tema vizelor impuse de SUA. Discutiile au vizat propunerea de rezolutie a Parlamentului European referitoare la summitul UE-SUA. La inceputul lunii decembrie, ca membra a Delegatiei pentru Relatiile cu SUA ma voi afla in Statele Unite pentru dialogul parlamentar transatlantic si voi ridica aceasta problema in discutiile directe cu reprezentantii Congresului, asa cum am facut-o la fiecare reuniune de acest gen in ultimii doi ani.

  Problema noastra concreta in privinta vizelor este rata foarte mare de respingere, ceea ce ne descalifica pentru programul Visa Waiver. In timp ce legislatia SUA prevede un prag maxim de respingeri de 3%, in cazul Romaniei procentul refuzurilor a crescut in perioada octombrie 2008-septembrie 2009, cu 1,3%, trecand de 26%. Pentru comparatie, in Bulgaria rata de respingere a solicitarilor de viza a fost de 17,8%, iar in Polonia de 13,5%.

  Avem o mare problema cu transparenta motivelor de respingere, ceea ce nu ne ajuta deloc sa remediem situatia. Va trebui sa gasim o cale pentru a obtine mai multa deschidere si transparenta pe aceasta tema. In afara actiunilor din Delegatia pentru SUA, voi interpela Comisia Europeana pentru a cere o implicare mai ferma pe aceasta tema.

  @Balbeck:

  Cred ca e o masura ce poate fi utila in prevenirea violurilor. Daca zici ca exista riscul respectiv dupa eliberare, poate ar fi bine sa ne gandim si la pedeapsa inchisorii pe viata pentru violatori.

  @Petrisor:

  Ma incurajeaza reactia voastra si interesul pentru aceste teme. Ma doare sa vad ca iar ratam sansa unei dezbateri atat de necesare in tara pe teme esentiale. Nu avem un proiect national, de cand am aderat la UE si nu mai primim teme in plic de la Bruxelles nu mai conteaza decat lupta fara nici o limita pentru putere…

  @Ilie:

  Am vazut ca dl Boc a abordat tema vizelor in dialogul cu vicepresedintele Biden. Fara succes, fapt previzibil, avand in vedere ca dl Boc este, in acest moment, unul din cei trei premieri ai unei tari fara guvern, lucru menit sa ne asigure o credibilitate minima in plan extern.

  @neinfectat de comunism:

  E datoria tarilor dezvoltat sa ajute statele sarace, din mai multe motive: de la vinovatia istorica pentru subdezvoltarea unor regiuni ale lumii, intens exploatate din perioada coloniala incoace, pana la resposabilitatea tarilor puternic industrializate pentru criza economica si schimbarile climatice, ale caror victime sunt cu precadere statele sarace, cele mai putin vinovate de declansarea acestor crize.

  Avand in vedere ca aveam un minut la dispozitie, am preferat sa vorbesc in romana pentru a putea sa expun cat mai mult si precis ceea ce aveam de spus.

  @starlete:

  Multumesc pentru vorbele frumoase. Ma doare sa vad ca greutatile vietii ii imping pe oameni spre egoism si rautate, in locul unei solidaritati care ne-ar ajuta mult mai mult si ar lasa binele din noi sa vorbeasca in numele nostru.

  @Sibilla:
  Un gand de incurajare si numai bine!

  Multumesc pentru interesul vostru pentru aceasta tema atat de dureroasa. Ma aflu in Israel, la Conferinta intitulata ”Cu fata spre maine”, prezidata de seful statului Israel, Shimon Peres. Voi reveni cu impresii de la aceste dezbateri axate pe solutiile la crizele ce ne afecteaza. O zi buna tuturor.

 7. Pingback: Hope for everybody, Planul Marshall anti-saracie ! « Starlete’s Weblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s