Copiii Europei – victime ale saraciei

Intrebare catre Comisia Europeana, cu solicitare de raspuns scris:

Procentul romanilor care traiesc in saracie creste in acest an cu 1,7% fata de 2008, ajungand la 7,4%, iar printre cei mai afectati se numara copiii, potrivit Strategiei de parteneriat cu Romania pentru perioada 2009-2013, realizata de Banca Mondiala. Estimarile acestei institutii arata ca ponderea copiilor care traiesc in saracie absoluta in Romania ajunge in acest an la 10,7%, de la 7,8% anul trecut.

Practic, unu din zece copii romani supravietuieste, asadar, in conditii de saracie absoluta. Acest fapt are un impact dezastruos nu doar asupra cresterii si dezvoltarii fizice si psihice normale a acestor copii, ci si asupra sanselor de a parcurge sistemul de invatamant si de a se integra armonios in societate.

Aceasta realitate dezolanta nu este specifica doar Romaniei si noilor state membre. Chiar daca in proportii si moduri diferite, saracia afecteaza copiii din intreaga Uniune Europeana, cu atat mai mult cu cat actuala recesiune economica acutizeaza saracia si mareste numarul celor nevoiasi in toate tarile membre.  Un studiu recent al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica dezvaluie, spre exemplu, ca unu din sase copii germani traieste, de asemenea, in saracie. Anul trecut, inaintea declansarii crizei, un raport al Parlamentului European avertiza ca din cei 78 de milioane de saraci ai Europei, 19 milioane sunt copii, fara a fi luat in calcul copiii imigrantilor, ai celor care solicitau azil si ai persoanelor fara documente.  Aceasta cifra este multa depasita acum si proportiile acestui flagel se modifica in rau de la o zi la alta.

As dori sa stiu cum intelege Comisia Europeana sa solutioneze acest paradox trist al unui continent bogat – saracia in randul copiilor, avand in vedere ca demografic, economic, social, cultural si in toate celelalte planuri ale vietii, viitorul societatilor noastre depinde de copiii de azi, dintre care tot mai multi sunt victime nevinovate ale acestei maladii cumplite si traumatizante care este saracia.

Anunțuri

7 gânduri despre “Copiii Europei – victime ale saraciei

  1. Sunt foarte curios să aflu răspunsul, deşi bănuiesc că va fi ceva mai mult de complezenţă… avem programe minunate… Din nefericire aceştii copii sunt mai mult la noi şi nu la ei, şi când spun „noi” mă gândesc la noi, oamenii simplii, când spun „ei” mă gândesc la ei care conduc.

  2. Copiii-victime ale saraciei…da,poate pt ca statul,conducatorii si cei alesi nu prea se deranjeaza sa se preocupe de poporul pe care il conduc,de acei oameni simpli de la care asteapta doar vot si carora le promit doar ,fara sa se mai sinchiseasca sa si indeplineasca aceste promisiuni.Somaj,salarii mici,alocatii vai de ele,locuri de munca putine toate duc la saracie,la abandonuri scolare ,la disperare…si toate aceste se rasfrang implicit si asupra copiilor,asupra celor pe care ii numim,, viitor” si de la care asteptam o lume mai buna.Dar ce fac cei mari pt ca ei,copii de azi ,sa creada ca lumea poate fi mai buna,ca ii va pasa cuiva si de valoarea omului nu numai de situatia lui financiara,ca le pasa cuiva de ei?Nimik
    De aceea eu,copil fiind,laud si felicit initiativa doamnei Corina .Nu multi sunt politicienii care au si suflet nu doar interese,Corina Cretu e unul dintre ei.
    Felicitari inca o data .
    Loredana

  3. saracia are definitii diferite in fiecare tzara…in romania saracie inseamna sa mori de foame, in germania saracie inseamna ca parintii nu isi permit masina si vacanta in barbados….doar cand aceste definitii se vor corobora si uniformiza in intreaga UE, abia atunci vom adresa aceasta problema…corina intra si la mine pe blog, macar de curiozitate..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s