Ţara crizelor care prosperă

Mărturisesc că mă întristează tot mai mult ceea ce se întâmplă în viaţa politică românească. Pentru că, inevitabil, o compar cu ceea ce se întâmplă la Bruxelles. Şi nu idealizez modul în care se face politică în Parlamentul European. Şi aici sunt conflicte, şi aici se fac mai mari sau mai mici aranjamente, şi aici sunt oameni care n-ar avea ce căuta într-o astfel de instituţie. Dar există nişte principii şi ele sunt respectate. Şi unul dintre principii este acela că voinţa majorităţii este lege! Indiferent de natura schimbătoare a majorităţii. Uităm prea adesea că politica este despre interese de grup, transpuse în legi şi în politici publice, nu despre sfinţi şi despre teorii.

Iar interesele diverse cer majorităţi diverse, pentru a fi promovate. Nimeni nu denunţă pe nimeni pentru că sprijină un lucru sau altul. Iar majorităţile se construiesc prin negocieri şi prin compromisuri. Dar fiecare îşi fixează clar şi transparent limitele compromisului.

Dacă, aşa cum s-a întâmplat cu cabinetul Croitoru, o majoritate parlamentară îţi spune prin vot că formula guvernamentală nu este acceptabilă, nu vii a doua oară cu aceeaşi oameni. Or, exact asta face Liviu Negoiţă! Este o sfidare inutilă, este vorba despre respectul datorat majorităţii și celor care au votat acea majoritate.

Cultura conflictuală este un soi de blestem al politicii româneşti post-decembriste. Să nu ne amăgim: nu campania electorală este de vină pentru ceea ce se întâmplă acum, ci orgoliul lui Traian Băsescu şi credinţa lui că numai el are dreptate!  Nu a înţeles nimic din faptul că românii îl consideră pe Ion Iliescu cel mai bun preşedinte al României după 1989, după cum indică rezultatele unui sondaj. Alegerea românilor este un vot  de blam dat unei metode de guvernare care a accentuat costurile crizei economice.

Sigur, acest mod de a face politică transformă România în ţara crizelor care prosperă. Sper că după 6 decembrie acest lucru să se schimbe radical. Spre binele tuturor, inclusiv al celor care le provoacă.

24 de gânduri despre “Ţara crizelor care prosperă

 1. In mod cert, dupa 6 decembrie, aceasta situatie se va schimba. Traian Basescu impreuna cu toata sleahta lui portocalie va primi un binemeritat sut undeva de la alegatorii dezamagiti. Nu sunt membru PSD dar consider ca Geoana este cel mai capabil dintre candidati, singurul care poate scoate tara din criza prin masurile pe care le va lua, iar noi putem avea speranta unei vieti decente. Ii urez mult succes! O zi cu realizari!

 2. Altescu pe eşafod

  E criză de toate, e criză de multe,
  E criză de cine să ne mai asculte.
  Rapsodul acela de “fabrici şi-uzine”,
  Demult stă pe oală, de mult stă pe vine.

  Morţii se-ngroapă apoi se deshumă,
  Pritocul de oase, pritocul de humă.
  De-ar fi comunistă şi tabla-nmulţirii,
  Vom face la şcoală doar tabla-npărţirii,

  La unu, la doi sau la cât mai puţini,
  Feriţi de calici şi de mulţi Heruvimi.
  Orice se rezolvă prin dare de milă ?
  Când tot ce se cere se face din silă.

  Hrăneşte T.B. din guşa sa mare,
  O ţară întreagă prin regurgitare.
  Şi ciocul cel mare şi ciocul cel mic
  Se cască la dânsul să-nghită…nimic

  Priveşte o lume să afle vr’un rost
  La ce se petrce în ţara lui „prost”,
  Boc, Croitoru şi altă păpuşă de gheaţă
  Cu-atâtea glagore cât „chelul” mătreaţă

  Îşi clatină ochi-n găvane Udroaica
  Hidoasă;ascunde privirea stigroaica…
  Băsescu şi tagma tâmpită aşteaptă torpila
  Cu goază, ce vine-n brumar. E ştampila !
  ………………………………………………………………….
  Români ! veniţi şi-mpuşcaţi-l cu voturi;
  Netrebnic dârdală! Te du, numa’n cioturi !

 3. Corina iti scriu cu deplina prietenie si simpatie. Daca PSD nu ar fi intrat la guvernare in decembrie 2008, PD si Basescu, azi, nu mai existau politc. Nu stiu de ce iti scriu asta? Iti cunosc atitudinea de atunci … Dar mi-e ciuda!

 4. Presedintele spune ca nu a incalcat Constitutia,pentru ca pd-l are cele mai multe mandate in Parlament.Toate partidele(in afara de pd-l)sustin ca au majoritate si presedintele nu respecta Constitutia.
  Eu cred ca presedintele a incalcat Constitutia cand l-a pus premier pe Tariceanu,desi nu a fost premier rau.

 5. IN SFARSIT, COALITIA MAJORITARA SE MISCA, “TRASA DUPA SINE” DE CRIN ANTONESCU!

  In sfarsit, o stire multasteptata: Coalitia majoritara din Parlament face o miscare benefica!

  Stirea este difuzata si pe fluxul Mediafax, de unde o preiau.

  Astazi, Crin Antonescu a transmis o scrisoare presedintelui CSM, in care ii solicita sesizarea Curtii Constituţionale in legatura cu existenta unui conflict juridic, de natura constitutionala, intre Presedintie si Parlament, cu privire la procedura de investitura a Guvernului- precizeaza Mediafax.

  “”Stimate domnule preşedinte, mă adresez dumneavoastră fiindcă sunt profund îngrijorat de situaţia politică a ţării şi văd că niciunul dintre reprezentanţii autorităţilor publice care ar trebui să acţioneze responsabil, nu o fac. Având în vedere prerogativele constituţionale ce vă revin, în calitate de cetăţean şi de preşedinte al unui partid politic vă adresez rugămintea de a sesiza Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de Preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului, reglementată de art. 103 din Constituţia României”, îi scrie Antonescu preşedintelui CSM, Virgil Andreieş.

  În scrisoarea remisă agenţiei MEDIAFAX de către PNL, liderul liberal face un apel către CSM, care este garantul independenţei justiţiei, “să sesizeze arbitrul stabilit de legea fundamentală – Curtea Constituţională, pentru a da o soluţie în conformitate cu legea acestei situaţii de criză politică”, motivând că “nu poate exista independenţa justiţiei, dacă legea fundamentală în România – Constituţia – este încălcată într-un mod flagrant, şi cei responsabili refuză să acţioneze”.

  Antonescu precizează că liberalii au încredere în imparţialitatea Consiliului, reprezentanţii autorităţii judecătoreşti fiind primii care trebuie să dea dovadă de responsabilitate, pentru reintrarea în cadrele constituţionale ale statului de drept.

  Liderul PNL motivează gestul său prin faptul că există “un grav conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de Preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului, reglementată de art. 103 din Constituţia României”, menţionând că preşedintele CSM este “unul dintre titularii dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale, pentru soluţionarea unui astfel de conflict, în baza art. 146, lit. e din Constituţia României”.

  Crin Antonescu aminteşte că, în urma demiterii Guvernului Boc prin moţiunea de cenzură adoptată de Parlament în data de 13 octombrie 2009, şeful statului a iniţiat consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru. “La propunerea PNL, partidele reprezentând o majoritate absolută în Parlament – PNL, PSD, PC, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale – au înaintat preşedintelui propunerea de a-l desemna pe domnul Klaus Werner Iohannis, primarul Sibiului, drept prim-ministru desemnat. Ulterior, aceeaşi majoritate, a votat, în Parlament, o hotărâre privind susţinerea domnului Iohannis pentru funcţia de prim-ministru”, menţionează preşedintele PNL.

  El arată că, în opinia PNL, “potrivit unei interpretări logice şi teleologice, toată procedura prevăzută de art. 103 din Constituţie are drept scop învestirea unui Guvern, pentru aceasta fiind nevoie, potrivit alin. 3 al aceluiaşi articol, de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, acesta fiind şi scopul consultărilor preşedinte-partide parlamentare, prevăzut de alin. 1 al articolului 103, preşedintele trebuind să se asigure că “persoana pe care o va desemna poate să asigure guvernului său o majoritate parlamentară”.

  În opinia lui Antonescu, dacă o majoritate absolută îşi exprimă sprijinul pentru un candidat la funcţia de prim-ministru, preşedintele nu poate nesocoti, pur şi simplu, această propunere.

  Liderul PNL precizează că, în situaţia de faţă, “situaţia este şi mai gravă”, dat fiind că preşedintele a desemnat o persoană, Lucian Croitoru, care nu a fost propusă de niciunul dintre partidele parlamentare care au participat la consultări.

  Menţionând că lista Guvernului şi programul de guvernare propuse de Lucian Croitoru au fost respinse prin votul Parlamentului, în 4 noiembrie, Antonescu menţionează că, din nou, consultările iniţiate de preşedintele României “au fost derulate cu încălcarea prevederilor constituţionale”. “Din nou, o majoritate parlamentară şi-a exprimat susţinerea pentru domnul Klaus Iohannis. Din nou, preşedintele a ignorat această realitate politică. Din nou, preşedintele a desemnat o persoană care nu fusese propusă de nici unul dintre partidele şi grupurile parlamentare prezente la consultări, în persoana domnului Liviu Negoiţă”, arată Crin Antonescu.

  În opinia sa, în cadrul fiecărei desemnări, “preşedintele a acţionat în mod discreţionar, ignorând opinia majorităţii forţelor politice reprezentate în Parlament”, iar propunerile sale concrete nu au fost prezentate partidelor în cadrul procedurii de consultare, ci ulterior, prin intermediul mass-media.

  “Ne adresăm prin intermediul prezentei, singurei instituţii din sfera autorităţii judecătoreşti, care are mijloacele legale de a acţiona, pentru a da o rezolvare constituţională acestei crize politice create de preşedintele României. Ne adresăm dumneavoastră, în lipsa unei reacţii în acest sens din partea celorlalte autorităţi publice care, potrivit art. 146, lit. e din Constituţia României, ar putea sesiza Curtea Constituţională, pentru a decide asupra prezentului conflict de natură constituţională”, adaugă preşedintele PNL.

  El arată că, din păcate, din motive diverse, legate de campania electorală sau de calcule politicianiste, înguste, reprezentanţii esenţialmente temporari ai acelor funcţii de demnitate publică – preşedintele României – Traian Băsescu, preşedintele Senatului – Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor – Roberta Anastase, primul-ministru demis – Emil Boc – nu doresc rezolvarea actualei crize politice şi învestirea unui Guvern de specialişti condus de un prim-ministru independent, un Guvern solid şi profesionist, care să dea ţării un buget pentru anul viitor şi să fie un interlocutor credibil în raport cu instituţiile financiare internaţionale.

  “Având în vedere prerogativele constituţionale ce vă revin în temeiul art. 146 lit. e din Constituţie, în calitate de cetăţean şi de preşedinte al unui partid politic ce are drept misiune definitorie promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a ordinii de drept şi a democraţiei constituţionale, vă adresez rugămintea de a sesiza Curtea Constituţională asupra unui conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice reprezentate de preşedintele României şi Parlamentul României, cu privire la procedura de învestitură a Guvernului, reglementată de art. 103 din Constituţia României”, precizează Crin Antonescu în finalul scrisorii transmise preşedintelui CSM.

 6. A incetat din viata Gheorghe Dinica, un mare actor, care a jucat cu un talent egal si cu un succes imens atat comedie, cat si drama. A fost unul din tot mai putinii veterani ai filmului si scenei romanesti si s-a grabit sa se alature generatiei sale, tot mai prezenta in cer si tot mai putin pe pamant, aici, unde irosim timp si energie fara a baga de seama ca ramanem tot mai singuri si mai saraci sufleteste… Dumnezeu sa-l odihneasca!

  @Nea Costache:

  Sper si eu ca majoritatea cetatenilor realizeaza cat de daunator ii este tarii stilul conflictual al lui Traian Basescu, care, de la razboiul cu trecutul si incercarile de a rescrie istoria pana la criza politica si fantomaticele cabinete Croitoru si Negoita, nu face altceva decat sa produca permanent diversiuni care sa abata atentia de la ceea ce ar trebui sa fie dezbaterea esentiala a acestor zile ce au mai ramas pana la alegeri: bilantul mandatului sau prezidential. Si, daca tot doreste sa privim peste umar, poate n-ar strica sa ne gandim la bilantul celor 20 de ani in care a ocupat diverse si inalte functii publice in cadrul si in fruntea sistemului, „ticalosit” sau cum mai vrea sa il considere in goana dupa dusmani imaginari, goana la care-l obliga incapacitatea de a gasi solutii problemelor reale ale tarii si ale cetatenilor.

  @Adrian SM:

  Si eu sper sa se schimbe ceva. Dar nu cred ca e cazul, totusi, sa te jenezi tocmai in Italia, al carei premier este inrudit ca familie politica si metehne cu presedintele roman. Ca sa nu vorbesc despre detaliile care alcatuiesc viata in esenta ei si de care depinde uneori supravietuirea sau moartea… Iata, de exemplu, ca se inmultesc cazurile de romani decedati in Italia din cauza ca li s-a refuzat, in mod criminal, primul ajutor sau spitalizarea… E strigator la cer…

  @Iluminatul:

  Felicitari, inspirata poezie!

  @George Serban:

  Din pacate, nu mai putem da timpul inapoi. Sper sa invatam ceva pentru viitor din experienta acestei colaborari cu PD-L, care de la inceput nu prevestea nimic bun pentru multi dintre noi…

  @Sibilla:

  Foarte buna initiativa, care dovedeste ca blogosfera poate tine, cand e nevoie, locul unei societati civile altfel inexistente la noi. Ne aflam intr-un impas politic, economic, social, constitutional si moral, in care nu e suficienta vocea politicienilor, ci e nevoie mai ales de parerea si decizia cetatenilor, iar lista de intrebari adresate presedintelui Basescu mi se pare un binevenit gest de asumare a initiativei civice de catre spatiul virtual.

  @balbeck:

  Nu e suficient ca un partid sa aiba cel mai mare grup parlamentar, ci e nevoie de majoritate guvernamentala pentru a guverna. PDSR in 1996 si PSD in 2004 au trecut in opozitie, desi aveau cea mai mare pondere in Parlament, dar nu detineau majoritatea.

  @Aya:

  Apreciez continutul sesizarii depuse de Crin Antonescu, dar solutia in cazul unui conflict intre autoritatile publice nu sta in puterea CSM, ci a Curtii Constitutionale.

 7. Oferta tururilor prezidenţiale

  Obiectul : 500000 voturi legal-valabile, repartizate pentru un singur candidat, pe toate secţiile de votare din ţară, conform algoritmului special.
  Detalii : buletinele şi ştampilarea se asigură cu materialele secţiilor de votare ; operaţiunea se derulează în ziua de alegeri până la ora 17 când se înmânează beneficiarului desfăşurătorul cu voturile pe secţii; a doua zi la ora 11 beneficiarul confirma, codificat, depunera în contul firmei noastre din Elveţia a sumei stabilite (20 euro/buletin), nerespectarea fiind sancţionată cu denunţ la PE şi ONU pe baza elementelor secretizate de recunoaştere.
  Mecanismul : agentul nostru “arondat” secţiei de votare stabileşte lista nominală a votanţilor serioşi-viitori colaboratori ; primul colaborator asigură, în ziua alegerilor la ora 8:00 am, “buletinul de lucru” ştampilat corect în cabina de vot, pe care îl conservă sub cămaşă, în urnă introducînd o hârtie albă împăturită, de dimensiunile şi calitatea buletinului de vot. La ieşirea din secţie acesta predă buletinul votat agentului nostru, care îl dă următorului colaboratar, cu indicatia să-l introducă în urna de vot după ce, în cabină, a ştampilat buletinul alb primit şi l-a băgat sub cămaşă. Agentul continuă până la epuizarea listei proprii.
  Pentru referendum, fiecare colaborator votează gratis, cum doreşte. Alte detalii nu-l interesează pe beneficiar.

  PS Trebuie să mă deplasez la Cotroceni pentru o discuţie de taină. Asta e !

 8. „Mircea Geoană, nu va face demersuri pentru a cere intervenţia Curţii Constituţionale, social-democraţii susţinând că singura soluţie de a pune capăt acţiunilor lui Traian Băsescu constă în înlăturarea sa prin votul românilor, în 6 decembrie” Victor Ponta (EVZ)

  Sa inteleg ca i se da dreptate presedintelui actual in ceea ce priveste interpretarea constitutiei ?

 9. Ii multumesc marelui actor ca a fost acolo pentru mine, fara sa stiu, atunci cind eram o crengutza neinmugurita.

  Lumea e mult mai rece fara Gheorghe Dinica.

  Dumnezeu sa te odihneasca Maestre!

 10. Mulţumesc tare mult, Corina.
  Eşti unul din Modelele mele!
  Încă o Iniţiativă, a colegului şi prietenului nostru Minunat, Leo:
  Galeriile de artă Saatchi fac un clasament cu cei mai renumiţi artişti din sec XX…. BRÂNCUŞI era pe locul 2 la 300 de voturi distanţă de Picasso dar a fost depunctat cu 2000 puncte iniţial pe motiv că NU era votat din România. Trimite link-ul tuturor prietenilor tăi. Votează şi TU. Să le arătăm că ne pasă de artiştii noştri, să le arătăm că suntem ROMÂNI! Îţi ia doar 30 de secunde (acum e pe locul 18, încă poate fi salvat).
  http://www.saatchi- gallery…co. uk/artvote
  Votaţi Brâncuşi! din câţi artişti sunt acolo…500 la număr, doar Constantin Brâncuşi este din partea României…chiar merită să îl votăm….e doar un click.

  leo
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/11/10/si-despre-ce-inseamna-solidaritatea-romanilor/

  Dumnezeu să-l hodinească pe Maestrul Dinică !
  stimă şi respect, toate cele bune, Floare de Colţ,
  Sibilla

 11. OBOSEALA POLITICA A ALEGATORILOR- VIRUSUL PERVERS AL ACESTOR ALEGERI; EXISTA UN ANTIDOT, CARE NU SE ADMINISTREAZA

  Tema cu adevarat sensibila imi pare a fi REALA pozitionare a lui Basescu intr-o zona limitrofa stangii radicale, mult la stanga lui Ion Iliescu.
  In raport cu acel PSD modern, nemarxist, asa cum fusese creat de Adrian Nastase, Basescu apare si mai la stanga, intr-un perimetru din care solicitarea voturilor “puterii poporului” pare fireasca si poate fi convingatoare pentru electoratul cu un nivel mai scazut de cultura.

  Dincolo de chestiunile declarative (in care oricum nu crede nimeni) trebuie vazut ca PD-L este construit, in principal, pe temelia unui PD pervertit, infestat prin grefarea organismului strain si pericolos (asa-numitul partid al lui Magureanu, care a ramas ca o tumoare in interiorul trupului PD, nevizibila din exterior dar invaziva pentru organele politice vitale ale fostului Partid Democrat). Constructia- care avea sa poarte numele final de PD-L- a continuat cu elemente confuze din PNL, dintre care unele- din categoria generica “Stolojan”- fara a avea legatura cu liberalismul sau macar vocatie in acest sens.
  Aceasta constructie hibrida si nediferentiata a fost grefata, la randul sau, pe organismul politic al Romaniei- tumoarea existenta deja in PD, favorizata de asocierea cu zonele generice de tip “Stolojan”, incercand sa se manifeste invaziv la nivel general, via PD-L.

  Se observa usor ca, desi se prpclama de dreapta, PD-L se menifesta, dupa caz, NEUTRU (atitudinea fiind mai degraba caracteristica tuturor celor care au opus initial rezistenta la penibila trecere, peste noapte, de la Internationala Socialista la crestin-democrati) sau specific acelui perimetru limitrof stangii radicale, in care se afla si Basescu, in mod real.

  Acasta zona aflata la granita radicalismului- cu manifestari totalitare uneori de un chimism pur- este cea care, doar aparent paradoxal, a exircitat o anumita fascinatie, in 2004, asupra unei parti a elitelor intelectuale. Am afirmat “aparent paradoxal” intrucat paradoxul acesta (fascinatia exercitata de totalitarism asupra unor parti din elitele intelectuale, in anumite perioade) este istoriceste verificat.

  Dupa cinci ani, destul de multi dintre cei fascinati candva de acel radicalism a carui expresie era Basescu au obosit (manifestarea tipica in acest sens se regaseste la sensibilul scriitor Mircea Cartarescu).
  Acestia nu il vor mai vota pe Basescu (si nici ceea ce ar propune PD-L) dar nici nu vor manifesta (sau, nu inca) o alta optiune. Aceasta parte a elitelor intelectuale isi va ocupa locul in segmentul absenteist- fara ca acest lucru sa presupuna, neaparat, ca alti absenteisti, cu state mai vechi de functiune, ar urma sa manifeste vreo optiune electorala.

  In urma inecceptabilelor miscari de dupa 2005, in PSD, stanga social- democrata este caracterizata tot printr-un vadit sentiment de oboseala. “Vitalitatea” unor anumite personaje (nu e momentul sa le numesc- sunt acelea care fac deliciul presei prin spontanul comic de limbaj si prin “inedit gramatical”) este contraproductiva pentru PSD- de la care electoratul inca asteapta o prestatie asociabila celei a lui Adrian Nastase, liderul politic care a creat acest partid.
  Daca adaugam si faptul ca, inexplicabil logic, anumite personaje din zonele decizionale ale PSD AU SACRIFICAT, practic (motivatia este neesentiala caci, in istorie, doar rezultatul conteaza) sansa acestui partid de a castiga sigur alegerile prezidentiale, prin refuzul de a-l avea candidat pe Adrian Nastase, singurul care, indiscutabil, putea iesi invingator in cursa pentru Cotroceni, poate chiar din primul tur (in structura actuala a plutonului de alergatori, apare ca imposibila transarea victoriei din turul intai) concluzia lucida este ca nici dinspre aceasta directie nu exista “atractii magnetice” atat de puternice incat sa invinga tentatia absenteismului (accentuat de oboseala politica, in general).

  Ai dreptate cand afirmi ca Basescu actioneaza in virtutea unui calcul matematic, mergand la televiziuni de tipul (metaforic) “taraf, jocuri si concursuri- cine bea si joaca mai cu spor, hai sa-ti cant un cantecel” etc cu influenta asupra electoratului care voteaza dupa reteta “votul= micii si berea” (nu e nici un fel de dispret sau de ironie in ceea ce am spus- este constatarea unei realitati pe care nimeni nu are voie sa o ignore).
  Pe de alta parte, este foarte adevarat ca nu oricine poate sa sa comporte firesc in emisiuni de tipul celor oferite de respectivele canale TV- acolo unde altii s-ar simti si manifesta stingheriti, Basescu se simte ca pestele in apa. Avantajul este al lui, dat fiind publicul- tinta al acelor posturi TV.

  Marea sansa a contracandidatilor lui Basescu este sa scoata la vot electoratul urban. Basescu a pierdut acest electorat, in cea mai mare parte.
  Din pacate, insa, absenteismul este pronuntat in zonele urbane.
  Sondajele contin un “virus” periculos, caruia nu i se da atentie (vorba unui vechi prieten care nu mai este printre noi, imi vine sa haulesc ca la inceputul lumii cand ii aud pe toti- indiferent de candidat- cum aduna, scad etc procentaje pornind de la rezultatele sondajelor; chiar daca acestea ar reflecta realitatea, desi este clar ca nu o reflecta, acele calcule ar da rezultate deturnante pentru analize care sa prefigureze strategiile; motivul: intre intentia de vot si vot efectiv este o considerabila diferenta in minus nu pentru ca intervievatii si-ar schimba opinia, dar pentru ca multi dintre ei nu ies la vot, pur si simplu; repet, marea oboseala politica, principala caracteristica a electoratului roman in 2009, nu pare a fi bagata in seama de nimeni; toti- absolut toti- chiar si “strategii”, pe care eu ii gasesc de un penibil intristator, actioneaza, fara corectii, dupa vechile retete si fara a aplica o doza-soc de revitalizare electorala; asa cum se prefigureaza lucrurile, de aici pare a veni surpriza cea mare).

  Stanga si dreapta clasice (PSD si, respectiv, PNL) au castigat, teoretic, electoratul urban, dar se confruntata cu absenteismul (specific in principal electoratului urban) sporit de oboseala politica.

  Nici PSD si nici PNL nu aplica retete specifice pentru “revitalizare”- altfel spus, nu incearca sa trateze sindromul electoral cel mai grav: oboseala.
  Practic, zilele care au ramas pana la primul tur de scrutin ar fi suficiente pentru a aplica o doza-soc de “vitamine electorale” in zonele urbane.
  Ce ar inseamna asta?
  Ca politicul sa se miste, efectiv si cu rezultate- ceea ce nu face.
  Ca politicul sa arate ca este vital, activ- ceea ce nu se intampla.
  Electoratul urban (care, in 2009, nu opune rezistenta- dimpotriva- contracandidatilor lui Basescu- dar nici nu va iesi, in numar suficient, la vot, daca nu este convins sa iasa) nu mai este receptiv la discursuri de tipul “Basescu a facut, Basescu a dres, Basescu e scandalagiu etc,etc”. Toata lumea stie asta.
  Electoratul urban este atat de puternic atins de oboseala politica incat nici proiectele nu mai il conving- aplicarea lor pare prea indepartata, iar oamenii acestia sunt aproape sceptici.
  Electoratul urban are nevoie de actiune imediata si energica.
  Actiune imediata si energica ar fi insemnat suspendarea lui Basescu, de catre coalitia majoritara din Parlament.
  Actiune imediata si energica ar fi insemnat numirea rapida, in perioada suspendarii lui Basescu, a unui prim ministru agreat (fiind clar ca Johannis este acceptat de cei din zonele urbane) si instalarea rapida a unui guvern tot agreat.
  Astfel de miscari ar scoate electoratul urban din starea de oboseala si l-ar fi determinat sigur sa iasa la urne, in proportie cel putin multumitoare.

 12. Dinica a plecat sa mature praful din stele ……..
  ne-a parasit maestrul mullt prea devreme……..
  acum e cu toti ceilalti veterani laolalta……
  moldovan si cobanu si pintea-i sunt halta…..

  si iordache , bibanul si amza si toma-l primesc…….
  pe-un covor rosu de scena-s cu totii…glumesc….
  au in suflet doar roluri , citate marete si-i scena….
  si acea „lume” pentru ei unde sunt..e-o arena…..

  aici pe pamant deja sunt in uitare,
  a ramas doar un circ…. balamuc si sfortare…..
  si lupta, jigniri , pregatiri…de votare….
  si vorbe „frumoase” dar in vant , si-n nepasare….

  si ne doare cumplit ca toti -sacri monstri……….
  ai tratam ca si cum….. nu mai sunt doar ai nostri…..
  si-i uitam, pe toti cei ce-au trecut in alta scena…..
  ignorrandu-i etern , pe ce-i ce-au ramas, fara jena…….

  si daca lor!!! dupa o viata pentru noi!!nu le creem conditii la batranete…
  sa-i fericim si respectam sa-i ocrotim plini de tandrete….
  sa-i veneram si sa le dam 3 pensii si-o floare si un bun gand…
  NOI RESTUL CE-AM RAMAS, PUTEM SPERA CA OM DE RAND ??!!!

  ps :
  VOTATI??!!…toti is o apa si-un pamant,s-au adunat toti sarlatanii
  si deputatii , senatorii si-alte titluri, premierii ,europarlamentarii…..
  voi poate in naivitatea voastra mai sperati si mai aveti un vis…
  al meu e praf…caci mi-au distrus… al meu mic paradis…
  m-i l-au distrus acesti tomnatici hoti……
  batut-am de 3 luni la doar inchise porti……
  si am VORBIT la toti…spunandu-mi of-ul ,la primarie , prefectura…..
  presedentie…parlamentari…corina cretu etc…..insa am dat din gura….
  si am urlat prelung ,precum un lup pierdut de-o haita..ce e a sa, sau nu e? ma-ntreb inca odata ??!!
  e „tara mea”….??!! sunt semenii si fratii mei ?????
  ma simt o halca mica aruncata la multi lei…..
  sa fii tu bun, doar atunci cand taci…cu capul jos muncind…privind pe unde calci??????
  sa fii tu bun doar cand votezi ??? cand esti intreg si taxele-ti platesti???
  sa fii tu rau cand boala te invinge….cand disperat cu 3 copii in foame…
  intinzi o mana doar…spre false-servicii sociale ???????

  toti te paseaza ca pe-o minge ,is niste caini ce nu le pasa…
  de luni intregi is prin spitale….copii-mi plang PRIVIND la masa……
  si-n disperarea mea fara speranta ,dupa ce-am scris la toti din a mea rasa….
  ajuns-am sa cer viata- la clinici de afara….
  aici birocratia….spitalul si politica omoara……

  SI CUM SA AM SPERANTA.. SA MAI TRAIESC…?????

  COPII DE RAU TU MII FERESTE…
  CAND TOTU-NSEAMNA BANI SI VIATA SE PLATESTE??????!!!!!!!

  dupa ce-am terminat de scris la toti din tara, SI-AUDIENTE SI ANCHETE ZI DE ZI….., fara sa-i PESE NIMANUI DE JALBA MEA…..
  (PRIMARIE,DGASPC,CAS,ONG,CANDIDATI LA PRESEDENTIE,EUROPARLAMENTARI,PARTIDE POLITICE ETC}
  incet eu ma retrag acasa….obosit….DE TOT DIN TARA ASTA….si cad in somn….
  imi amintesc, apare si il vad…Dinica…e-ntrun rol….
  ma-chin , ma rog si plang si pentru el ….
  si-n disperarea care ma cuprinde…in ras si plans…amestecat intreb spre cer…..
  MAESTRE tu nu vrei sa-mi fii parinte ???
  ma trezesc…. Hm….ce vis crud….
  caci la cei vii …….vorbesc dar nu-mi raspund…..

  inca un „vers” si am terminat….aceasta „fabula” ce-i rupta-n adevar…
  un ADEVAR ce imi distruge viata , eu tot astept miracol..dar unde mi-ii speranta????……
  ……si-o intrebare pentru „‘cineva”………
  CU CINE SA VOTEZ IN TARA MEA????

  AFARA PLOUA…..CU LACRIMI MARI VENITE DE SUS…..
  ALE TUTUROR CELOR CE NE-AU FOST APROAPE DAR AU PLECAT
  SPRE O LUME MAI BUNA…..POATE SUNT SI ALE UNOR RUDE ALE TALE…
  SAU ALE MELE….
  POATE PLANGE ODATA CU PLOAIA SI MAESTRUL DINICA…..
  SUNT SI ALE NOASTRE ALE TUTUROR CELOR CE SUFERIM DIN DIFERITE
  MOTIVE……..
  ORICUM REGASESC IN ELE SI LACRIMILE MELE….CELE DE ACUM CAND
  SCRIU ACESTE RANDURI….
  SI BUNUL DUMNEZEU PLANGE SIGUR IN PLOAIA ASTA….
  SUNT SI LACRIMILE LUI……
  PENTRU NOI OAMENII PENTRU CARE S-A RASTIGNIT…..
  POATE PLANGE DE CE SA AJUNS PE PAMANTUL ASTA…CU TARISOARA ASTA…..SI CU SUFLETELE NOASTRE…….FALSE SI EGOISTE……
  EU NU MAI AM CUVINTE SI NICI LACRMI…
  NU STIU CE M-A DETERMINAT SA SCRIU AICI….VA SALUT PE TOTI
  SI MA ROG PENTRU VOI !!
  AFARA PLOIA SA INTETIT !! SUNT DIN CE IN CE TOT MAI MULTE LACRIMI !!!
  florin_valeru@yahoo.com

 13. Dinica a plecat sa mature praful din stele ……..
  ne-a parasit maestrul mullt prea devreme……..
  acum e cu toti ceilalti veterani laolalta……
  moldovan si cobanu si pintea-i sunt halta…..

  si iordache , bibanul si amza si toma-l primesc…….
  pe-un covor rosu de scena-s cu totii…glumesc….
  au in suflet doar roluri , citate marete si-i scena….
  si acea „lume” pentru ei unde sunt..e-o arena…..

  aici pe pamant deja sunt in uitare,
  a ramas doar un circ…. balamuc si sfortare…..
  si lupta, jigniri , pregatiri…de votare….
  si vorbe „frumoase” dar in vant , si-n nepasare….

  si ne doare cumplit ca toti -sacri monstri……….
  ai tratam ca si cum….. nu mai sunt doar ai nostri…..
  si-i uitam, pe toti cei ce-au trecut in alta scena…..
  ignorrandu-i etern , pe ce-i ce-au ramas, fara jena…….

  si daca lor!!! dupa o viata pentru noi!!nu le creem conditii la batranete…
  sa-i fericim si respectam sa-i ocrotim plini de tandrete….
  sa-i veneram si sa le dam 3 pensii si-o floare si un bun gand…
  NOI RESTUL CE-AM RAMAS, PUTEM SPERA CA OM DE RAND ??!!!

  ps :
  VOTATI??!!…toti is o apa si-un pamant,s-au adunat toti sarlatanii
  si deputatii , senatorii si-alte titluri, premierii ,europarlamentarii…..
  voi poate in naivitatea voastra mai sperati si mai aveti un vis…
  al meu e praf…caci mi-au distrus… al meu mic paradis…
  m-i l-au distrus acesti tomnatici hoti……
  batut-am de 3 luni la doar inchise porti……
  si am VORBIT la toti…spunandu-mi of-ul ,la primarie , prefectura…..
  presedentie…parlamentari…corina cretu etc…..insa am dat din gura….
  si am urlat prelung ,precum un lup pierdut de-o haita..ce e a sa, sau nu e? ma-ntreb inca odata ??!!
  e „tara mea”….??!! sunt semenii si fratii mei ?????
  ma simt o halca mica aruncata la multi lei…..
  sa fii tu bun, doar atunci cand taci…cu capul jos muncind…privind pe unde calci??????
  sa fii tu bun doar cand votezi ??? cand esti intreg si taxele-ti platesti???
  sa fii tu rau cand boala te invinge….cand disperat cu 3 copii in foame…
  intinzi o mana doar…spre false-servicii sociale ???????

  toti te paseaza ca pe-o minge ,is niste caini ce nu le pasa…
  de luni intregi is prin spitale….copii-mi plang PRIVIND la masa……
  si-n disperarea mea fara speranta ,dupa ce-am scris la toti din a mea rasa….
  ajuns-am sa cer viata- la clinici de afara….
  aici birocratia….spitalul si politica omoara……

  SI CUM SA AM SPERANTA.. SA MAI TRAIESC…?????
  DOAMNE
  COPII DE RAU TU MII FERESTE…
  CAND TOTU-NSEAMNA BANI SI VIATA SE PLATESTE??????!!!!!!!

  dupa ce-am terminat de scris la toti din tara, SI-AUDIENTE SI ANCHETE ZI DE ZI….., fara sa-i PESE NIMANUI DE JALBA MEA…..
  (PRIMARIE,DGASPC,CAS,ONG,CANDIDATI LA PRESEDENTIE,EUROPARLAMENTARI,PARTIDE POLITICE ETC}
  incet eu ma retrag acasa….obosit….DE TOT DIN TARA ASTA….si cad in somn….
  imi amintesc, apare si il vad…Dinica…e-ntrun rol….
  ma-chin , ma rog si plang si pentru el ….
  si-n disperarea care ma cuprinde…in ras si plans…amestecat intreb spre cer…..
  MAESTRE tu nu vrei sa-mi fii parinte ???
  ma trezesc…. Hm….ce vis crud….
  caci la cei vii …….vorbesc dar nu-mi raspund…..

  inca un „vers” si am terminat….aceasta „fabula” ce-i rupta-n adevar…
  un ADEVAR ce imi distruge viata , eu tot astept miracol..dar unde mi-ii speranta????……
  ……si-o intrebare pentru „‘cineva”………
  CU CINE SA VOTEZ IN TARA MEA????

  AFARA PLOUA…..CU LACRIMI MARI VENITE DE SUS…..
  ALE TUTUROR CELOR CE NE-AU FOST APROAPE DAR AU PLECAT
  SPRE O LUME MAI BUNA…..POATE SUNT SI ALE UNOR RUDE ALE TALE…
  SAU ALE MELE….
  POATE PLANGE ODATA CU PLOAIA SI MAESTRUL DINICA…..
  SUNT SI ALE NOASTRE ALE TUTUROR CELOR CE SUFERIM DIN DIFERITE
  MOTIVE……..
  ORICUM REGASESC IN ELE SI LACRIMILE MELE….CELE DE ACUM CAND
  SCRIU ACESTE RANDURI….
  SI BUNUL DUMNEZEU PLANGE SIGUR IN PLOAIA ASTA….
  SUNT SI LACRIMILE LUI……
  PENTRU NOI OAMENII PENTRU CARE S-A RASTIGNIT…..
  POATE PLANGE DE CE SA AJUNS PE PAMANTUL ASTA…CU TARISOARA ASTA…..SI CU SUFLETELE NOASTRE…….FALSE SI EGOISTE……
  EU NU MAI AM CUVINTE SI NICI LACRMI…
  NU STIU CE M-A DETERMINAT SA SCRIU AICI….VA SALUT PE TOTI
  SI MA ROG PENTRU VOI !!
  AFARA PLOIA SA INTETIT !! SUNT DIN CE IN CE TOT MAI MULTE LACRIMI !!!
  florin_valeru@yahoo.com

 14. Tranşant

  Despre minciuni se ştie bine din străbuni;
  O fac numai copiii: fie că-s răi fie că-s buni.
  Cât despre Preşedinte, de nu e cu bănat,
  Nu minte, că-i bătrân; mănâncă doar căcat !

 15. Salut Corina,
  nu stiu dar am impresia ca sunteti suparata pe mine pentru ca nu mai va vad la mine pe blog, dar va invit sa comentati daca va place banner-ul astept sugestii

 16. Răspuns românesc

  Axa pământului o unserăm cu-atâtea lacrimi
  Din ăşti cinci ani, încovoiaţi de patimi.
  Obiala de la Cotroceni cu tagma-i de mişei
  Stau pe grumazuri de români, ad-hoc făcute şei.

  Încă cinci ani să ai un porc de Preşedinte,
  E mult mai rău decât să fi orfan de un părinte;
  Dacă ar şti neruşinata-amărâtă de paiaţă,
  Că pentru noi sunt ani pierduţi din viaţă !

 17. Vidanjorul foarte frumos scrie si spune! felicitari pt inspiratie!
  la fel si iluminatul! va felicit!
  asa este.,..si eu mi-am transpus imensa amaraciune intr-un fel de vers
  mult mai modest decat al dumneavoastra!
  ce putem face noi oamenii simpli sa schimbam ceva?
  sa ne salvam viata si copii???
  e trist…e inreparabil….suntem deznadajduiti….suntem o familie
  terminata de acest regim si ingropata de cei care vor sa-i schimbe pe astia….
  sperante??? doar de la Bunul Dumnezeu de la „oameni” in nici un caz….
  suntem lasati cu buna stiinta sa murim si eu si unul din copii mei….
  ignoranta si egoismul si rautatea e peste tot in politica, caci de acolo n-i se trage cu siguranta….iar sa-i compari cu ceva anume nu avem exemplu inca…au intrecut totul in rautate !
  ce e trist?? e ca in continuare continua sa ameteasca pe cei ce mai
  pot fi inca ametiti cu …vorbe frumos ticluite….
  ar trebui ca „visele si suferintele sa ne apropie iar ideologiile sa ne separe” … dar e taman invers….ma poate cineva contrazice?

 18. Apreciez comentariile voastre, in special cel semnat de Aya, care avertizeaza foarte corect asupra riscului ca oboseala electoratului sa duca la absenteism masiv. Sper ca exaspararea cetatenilor in fata acestei suite neintrerupte de scandaluri sa se manifeste cu totul altfel decat prin refuzul de a sanctiona la urne involutiile politice din ultimii 5 ani.

  As dori sa atrag atentia asupra aprecierilor liderului Grupului Socialist din Parlamentul European, Martin Schultz, privind situatia din Romania:

  „Constituţia României prevede alegerea directă a preşedintelui şi a Parlamentului. Aveţi două elemente care beneficiază de legitimitatea votului direct. Acest sistem, prezent şi în alte state europene, are o condiţie: cele două elemente trebuie să se respecte reciproc. Ceea ce se întâmplă în România este că un element încearcă să-l distrugă pe celălalt. Experienţa îmi spune că aceasta nu este o evoluţie bună.”

  In declaratia sa, Martin Schultz atrage atentia asupra faptului ca Romania isi subestimeaza rolul pe care-l poate juca in cadrul UE, ceea ce ne diminueaza sansele pentru postul de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa, alaturi de o alta piatra de moara – criza politica interna:

  „Dacă ai un guvern care acţionează puternic, poţi obţine postul dorit. Întrebarea este însă care guvern. Asta este problema României – situaţia internă neclară. Ţara are un guvern în exerciţiu, însă nu este neînvestit cu încrederea Parlamentului şi de aceea are dificultăţi în reprezentarea pe scena internaţională. Pe lângă aceasta, cred că preşedintele ţării este o personalitate lipsită de claritate. Tot ceea ce face este întotdeauna dificil de interpretat pe plan internaţional.”

 19. După 20 de ani

  Au trecut 20 de ani de la revoluţie. Previziunile lui Brucan sunt infirmate.Băsescu se urcă-n maşina timpului pentru întâlnirea cu Oracolul din Dămăroaia, din care se redă :
  Băs.: – Moşule ai zbârcit-o cu prorocirea, că-n loc să-i prindem s-a mărit distanţa.
  Bruc. :- Nepoate, tu de ce crezi c-am întins-o ? Doar nu era să mă fac de râs.
  Băs. : – Şi eu ce le spun acum românilor?
  Bruc. :– Zi-le şi tu că peste 20 de ani vor trăi bine !
  Băs. : – Pe ce te bizui?
  Bruc : – Pe instalarea comunismului mondial !
  Băs.: –Eşti sigur ?
  Bruc.: – Da! Văd vânjoleală mare pe aici: se schimbă cazanele cu smoală, se costruiesc alte băi cu fecale, tot personalul cornut este reciclat, Hitler şi Stalin joacă table, Lenin şi Merx fac sex neprotejat, Ana Pauker repetă zilnic cu Mao un fel de sex oral.
  Vezi că şi tu eşti aşteptat, cam într-o lună. O să facem echipă să-l gâdilăm la ouă pe Tartor. Dă tot ce-i de furat iar pe aia abandoneaz-o lângă o cruce de piatră . Pe curând !

 20. Ne prezentam la vot tot mai putini, iar procentele cu care castiga unii sau altii cresc si devin tot mai convingatoare. „Ia uitati, m-au votat 60% dintre romani!”. 60% din 30% dintre alegatori?! E o cruce pe care romanii si-o fac cu mare grija si-apoi o duc revoltandu-se in sinea lor. Doar in sinea lor.
  Am eu garantia ca daca PSD va ajunge la guvernare si va avea presedintele ales, Corina Cretu si altii ca ea vor fi inclusi in mod real in sferele puterii administrative? N-o am si nici tu nu cred ca o ai.
  As putea identifica persoane ca tine in mai multe partide, le-as vota cu incredere. Daca m-as insela, as putea macar sa spun: „Bai, asta e, nu legiuiesc si nici nu executa pe gustul meu; dar macar nu sunt niste mizerabili.”.
  Fiindca, oricata fratie politica ar exista in cadrul grupurilor de interese, trebuie sa recunosti ca si in PSD sunt oameni care n-ar avea ce cauta pe scena politica europeana. Locul lor e in cu totul alta parte.
  Nici macar nu sunt sigur ca Mircea Geoana e persoana potrivita pentru Cotroceni. Ba dimpotriva.
  Ma intreb cand oare vor ajunge in prima linie Corina Cretu, Victor Ponta, Daciana Sarbu… Ca sa enumar doar cativa pesedisti care-mi inspira incredere. Sincer: tu iti dai vreun raspuns concret la asa intrebare? Stiu, speri, lupti, te agiti. Dar…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s