Adunarea Generala a ONU

In zilele urmatoare, voi participa la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, care va avea loc la New York.

Ca membra a delegatiei Parlamentului European, voi avea intalniri cu secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, cu secretarul general adjunct, Asha Rose Migiro, cu reprezentantii permanenti la ONU ai Suediei si Spaniei, actuala si viitoarea detinatoare a presedintiei europene, precum si cu reprezentantii Comisiei Europene pe langa Natiunile Unite si ai Austriei – tara detinatoare a presedintiei Consiliului de Securitate al ONU. De asemenea, vom avea discutii cu inalti responsabili ai ONU din sfera operatiunilor de mentinere a pacii, a gestionarii donatiilor internationale si a promovarii drepturilor femeilor.

In ceea ce ma priveste, pornesc de la ideea ca Uniunea Europeana trebuie sa joace un rol mai activ in cadrul ONU, daca doreste cu adevarat sa-si afirme postura ce i se cuvine in plan mondial. Cred ca se impune o mai buna coordonare a actiunilor europene la Natiunile Unite si o sincronizare mai pronuntata intre prioritatile ONU si ale UE. Statele Uniunii Europene asigura 38% din bugetul ONU, finantarea a peste 40% din operatiunile de mentinere a pacii, 50% din contributia totala a statelor membre ale ONU pentru sprijinirea programelor si fondurilor de actiune ale Natiunilor Unite si 60% din totalul ajutorului oficial pentru dezvoltare. Trebuie sa identificam solutii pentru o problema care ne preocupa, si anume posibilitatea ca UE sa economiseasca, dupa cum arata studii recente, miliarde de euro anual daca ar fi mai eficienta cooperarea internationala, ceea ce ar duce la eliberarea de fonduri pentru a obtine rezultate mai bune in special in materie de asistenta umanitara si ajutor pentru dezvoltare.

In conditiile in care recesiunea economica a afectat deja contributiile internationale, UE, principalul donator mondial, si-a afirmat decizia de mentinere a finantarii, ca semn al suportului acordat sistemului si activitatii Natiunilor Unite. Dialogurile pe care le vom avea cu prilejul Adunarii Generale sunt, in aceste conditii, un prilej binevenit de a analiza modalitatile optime de aprofundare a colaborarii UE-ONU pe multiple teme, de la eforturile pentru mentinerea pacii si asigurarea respectarii drepturilor omului, pana la actiunile pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului si reforma managementului la nivelul Organizatiei Natiunilor Unite.

Reclame

15 gânduri despre “Adunarea Generala a ONU

 1. Succes!
  Si daca ai timp, daca ai prilejul, cere scuze din partea noastra pentru engleza presedintelui la Adunarea Generala a ONU. Explica-le ca are si zile mai proaste, mai ales acum, spre sfarsit …

 2. Pentru că tot mergeţi „în lume”, luaţi cu dv. şi acest cântec ce se suprapune pe melodia “Lume, lume” care aş dori să-i fie oferit lui Ban ki Moon la o ţuică fiartă de Jupâneşti-Argeş. Succes speranţa românilor !

  Cântec cu cântec

  Criză,criză,tristă criză !
  C-aşa-i criza trecătoare
  Când apare, când dispare
  Criză,criză.

  Ţară, ţară, dragă ţară !
  Eşti vândută la străini
  De conducători haini
  Ţară, ţară.

  Flotă. flotă, scumpă flotă !
  Simt că nimeni nu mă scapă
  De cumplit intrat la apă
  Flotă, flotă.

  Scaun, scaun, dulce scaun !
  Cum să mai am mintea trează
  Când Năstase mă vânează
  Scaun, scaun.

  Mircea, Mircea, frate Mircea !
  Ce-mi făcuşi cu armamentul
  De mă ştie continentul
  Frate, frate.

  Vilă, vilă, veche vilă !
  Ce-mi stai în Mihăileanu
  Şi îmi provocaşi aleanu’
  Vilă, vilă.

  Leană, Leană, tristă Leană !
  O să mă despart de tine
  Cât la Rahova m’or ţine
  Leană, Leană.

  Eba , Eba, fată Eba !
  Ce-o să-ţi mai facă Bruxelul
  Când s-o duce tăicuţelul
  Fată Eba.

  Măi române, măi române!
  Toată viata-m fost un hoţ
  Din Dobrogea pân’ la moţ
  Măi române.

  Am fost şi informator
  În dispreţul tuturor
  Măi române.

  Plec şi nu mă mai întorc
  Fiindc-am fost un mare porc
  Măăăi româneee !

 3. Buna ziua tuturor,
  Multumesc doamna Corina Cretu pentru raspunsurile d-voastra!
  Va multumesc ca ati incercat sa ma intelegeti
  ca om (am retrimis acel email) cat si pentru raspunsurile d-voastra pline de un optimism covarsitor pe care il apreciez in mod deosebit.
  Avem nevoie de oameni cu aplomb, hotarati si responsabili precum
  d-voastra si sincer dupa ce am reusit sa citesc pe blog pentru “a va
  intelege mai bine” mi-am schimbat parerea.
  Sincer daca am incerca CU TOTII sa privim cu atata optimism inainte
  desi inotam in pesimism si sa incercam sa schimbam ceva desi
  recunoastem cat de “imposibil” ar parea totul, cred ca s-ar schimba ceva
  incet incet, dar sigur. Daca am avea CU TOTII acea responsabilitate
  atat civica cat si profesionala incet incet dar sigur s-ar schimba ceva!
  Cred ca totul se rezuma la nivel national pe o scara a moralitatii sociale
  care o putem schimba in timp, dar luand unele masuri RADICALE ACUM
  pe moment pentru ca in timp sa se sesizeze ceva modificari in bine!
  IN BINELE NOSTRU AL ROMANILOR SI AL TARII NOASTRE !
  Avem nevoie de oameni , ambitiosi , curajosi ,capabili si dornici sa
  se afime prin fapte care pot intra practic in istorie, pentru ca desi pare
  “mult spus” ceea ce se face acum pentru Romania (bine sau rau) va intra in istorie si va ramane peste timp copiilor si urmasilor nostri.
  Toate aceste pot prinde contur doar prin luare de masuri RADICALE si
  de o schimbare , pentru ca ceea ce s-a facut in ultimii 5 ani suntem pe minus, in nici un caz pe plus !!
  Si fara a amesteca credinta in politica din nou, noi cei simpli care votam ne rugam la Dumnezeu ca odata schimbat T.B. si dogma sa colorata
  in culoarea unui trai roz , dar doar pt ei , sa se schimbe ceva in bine
  pt Tarisoara asta si Oamenii ei care dupa secole de lupta si jertfa pt
  independenta si democratie am ajuns unde am ajuns datorita unor
  orgolii si nazuinte personale , care stim unde duc prea bine.
  (avem destule exemple in istoria lumii)
  Mult succes va doresc si multa sanatate si putere !!

 4. @ Corina Creţi

  ONU a fost acum 30 sau 40 de ani stâlpul de susţinere şi stabilitate pentru o societate mondială cu reguli, drepturi şi obligaţii… un început.
  Ce rol mai are ONU astăzi? Care mai este puterea sa într-o lume globalizată economic şi focalizată în sfere de interese foarte clare.

 5. ar trebui intradevar ca ue sa joace un rol mai important…dar pt asta socialistii europeni ar trebui sa o lase mai moale cu relatiile bilaterale cu rusii si sa coopereze si celelate partide pt a crea o uniune cu adevarat puternica…deocamdata nu e atata timp cat socialistii europeni tot tin cu dintii de interesele lor marunte…

 6. @ neinfectat de comunism
  Dacă „lumea occidentală” izolează Rusia este mult mai periculos decât dacă „lumea occidentală” cooperează cu Rusia. Vă rog să vă gândiţi la acest lucru.

  Nu mai este vorba aici despre socialism, nici Rusia nu mai are nimic de-a face, în mod real, cu socialismul. Poate cu dictatura, dar nu cu socialismul. Aici este vorba despre curgerea fluxurilor financiare şi de mărfuri. Dumneavoastră poate nu sesizaţi, dar euro şi dolarul au o puternică susţinere mondială din partea rublei şi a yuanului chinezesc, state occidentale precum Statele Unite, Franţa, Anglia… ard de nerăbdare ca să pătrundă cu adevărat pe piaţa fostei URSS. Eu vă întreb, sunt McDonalds-uri în Rusia? Dacă da, de cei ei da şi noi nu? Fuga de istorie recentă poate ne asanează moral dar şi economic. Deja am pierdut un start. Noi am fost acolo, am fost puternic implementaţi în piaţa estică, aşa de fals cum se făcea atunci după metoda barter, dar aveam câştigat un brand în estul lumii. Din pudoare morală ne-am retras şi această piaţă emergentă a fost acaparată de occidentul care nu ştia decât moralitatea banilor… şi acest occident a investit în este cu câştig uriaş în defavoarea noastră care am rămas cu degetul în gură.

 7. Buna ziua,

  Lecturand ceea ce ati redactat, ma gandeam ca a ajuns sa para un lucru iesit din comun ca o tanara doamna politician – care este si frumoasa, si inteligenta ( sa parafrazam dintr-un „clasic” in viata, TB) – sa aduca in discutie si sa faca chestiuni serioase, de fond, ce ne reamintesc ca suntem parte a unei Europe civilizate mai mult decat a unor Balcani prafuiti de istorie si de cutume desuete.

  Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s