Un vot decisiv pentru viitorul Romaniei

Alegerile pentru desemnarea viitorului presedinte al Romaniei au loc in cel mai dificil moment prin care trece societatea noastra de la caderea comunismului. Paradoxal, aniversam 20 de ani de libertate scufundandu-ne, de la o zi la alta, intr-o criza politica provocata artificial si care agraveaza efectele recesiunii economice, tot mai dureroase in plan social. Suntem victimele unei crize a valorilor la nivelul societatii romanesti, dublata de absenta unui proiect national de modernizare, dupa indeplinirea dezideratului aderarii la Uniunea Europeana.

Alegerile prezidentiale au loc, asadar, intr-un moment in care Romania este o barca in deriva. Lipsita de un Guvern stabil, divizata de un razboi absurd intre seful statului si majoritatea parlamentara, Romania traverseaza o perioada tot mai grea. In vreme ce multe tari membre ale UE ies din recesiune, noi am avut, in trimestrul al treilea al acestui an, a patra scadere economica la nivelul Uniunii. De la o rata a somajului de 3,9% in septembrie 2008, am ajuns la 6,9% in decurs de un an, iar FMI prognozeaza o rata a somajului de 9,6% pana la sfarsitul anului si pentru 2010 estimeaza depasirea pragului psihologic de 10%. In spatele procentelor se afla existentele chinuite ale semenilor nostri, dintre care peste 600.000 sunt deja fara locuri de munca. Un sondaj recent arata ca 70% dintre romani au bani pentru a trai maxim o luna daca isi pierd locul de munca. Aceasta, in conditiile in care un sfert de milion de bugetari traiesc cu spaima somajului, sub presiunile FMI. De doua luni consecutiv, Romania are cea mai ridicata rata a inflatiei anuale din Uniunea Europeana. Am irosit zece ani de crestere economica, la capatul carora am fost nevoiti sa incheiem un acord dezavantajos cu FMI, pentru a face fata socului crizei. Datoria externa se apropie de 80 de miliarde de euro, ceea ce ne va impovara pentru mult timp de acum inainte. Conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei, lansat de Transparency International acum doua zile, Romania este campioana coruptiei in Uniunea Europeana.

Detinem o serie trista de alte recorduri negative la nivelul UE, de la mortalitatea infantila si abandonul scolar, pana la saracia absoluta si nesustenabilitatea sistemului public de pensii. Facem inca parte din Europa mai mult cu numele decat in fapt si rolul nostru la nivel continental este demonstrat si de modul in care sunt irosite sansele pentru o reprezentare onorabila in viitorul Executiv comunitar.

Ne aflam la capatul a cinci ani de scandaluri permanente, de confruntari politice amplificate de campaniile electorale ce s-au succedat o data la cateva luni, in ultimii doi ani si jumatate. Situatia grava reclama consens national si mobilizarea energiilor constructive. Avem nevoie de un presedinte care sa-si asume rolul constitutional de factor de echilibru in societatea romaneasca. Avem nevoie de un presedinte care sa promoveze dialogul si spiritul de colaborare. Avem nevoie in fruntea statului de un element moderator, nu de un focar de scandal si dezbinare.

Cetatenii sunt cei care platesc si vor plati pretul rafuielilor politice si costurile lipsei de actiune in plan economic si social. Duminica, avem sansa de a determina o schimbare a acestui curs negativ, de a pune punct haosului, circului si declinului si de a face loc sperantei de normalitate in vietile noastre. Pentru aceasta, fiecare vot are o importanta cruciala. Dincolo de lehamite, de oboseala, de dezamagire, e momentul sa ne gandim ca sta in puterile fiecaruia dintre noi sa determinam calitatea vietii noastre si chipul societatii in care traim.

27 de gânduri despre “Un vot decisiv pentru viitorul Romaniei

 1. daca doar vociferam pe la colturi nu avem dreptul sa ne plangem de situatie si nici nu ne va da posibilitatea de a spera la mai bine…deci votul este si modul de a arata ca iti pasa de tine.

 2. E week-end deja!!!wow!!!Corina, de multa vreme nu ai mai amintit asta!?!
  Si pentru ca e week-end …si pentru ca trebuie sa ne linistim si sa ne relaxam… si pentru ca trebuie sa mergem la VOT …UNUL ,decisiv si pentru viitor, duminica TREBUIE sa votam MIRCEA GEOANA – PRESEDINTE!
  enjoy your weekend!!!

 3. 140 de minute cu „cei mai buni dintre muritori”

  O cameră insistă pe moaca schimonosită de aluviunile ultimei glaciaţiuni paranormale, lăsându-te să ghiceşti sub bretonul prăfuit, pe ce a mai rămas din justiţiara aflată în terminala fază politică (misa arătat).
  Astea-s semnele de început ale sfârşitului, prevestit cu îngrijorare şi de chipul rătăcit în mocirlă al primei doamne.O altă cameră zăboveşte suficient de mult pe falangele cuprinse de un puternic tremur maladiv de “sorginte” alcoolică, incapabile să ţină sceptrul domnesc,
  cerând parcă taimautul veşniciei, în repaus încrucişat pe un piept lipsit dintotdeauna de scutul bărbătesc. Răsbuzata beleşte ochi mari melancolici, prevestind apropiata saftea a clopotului de la Cotroceni, stigmatizat cu un nume predestinat a-i face de ruşine pe purtătorii lui. Marele perdant, capricornul, rău sfătuit după facilul succes de la Cluj, neavând punga colectoare sub coadă, a risipit, din belşug, o puzderie de biluţe negre pe care le credea perle, spre bucuria imensă a înţeleptului grec penelist cu papion; vrând anume să sfideze Casa Comunistă a Poporului până la confuziunea cu grajdul. Sucă a punctat tot timpul, concret, fără lălăială (îşi făcuse toate lecţiile temeinic cu cei mai desăvârşiţi meditatori), amintindu-şi până şi neesenţialul exemplu, cum că cea mai bună faptă a sa, în contrast cu scorpionul, a fost aceia că nu şi-a dat afară din casă soacra-mamă a 7 orfani !
  Cel de Sus nu rămâne dator, şi l-a răsplătit pe Sucă în selecţia de aseară, ca detaşat şi meritat câştigător; notaţiile finale : Gioană cu 8,5 , Antonescu 6 şi Băsescu 5,5.
  Aşa să votăm mâine : GIOANĂ PREŞEDINTE (şi Năstase premier).

 4. @ Felix – Gabriel Lefter

  Decât …Lefter în România mai bine un patron de succes în Australia, cu administrator de turmă Băsescu – “ciobănaş cu 3oo de oi” iar la jintiţă, în schimburi, Udrea-Ridzi-Eba.

 5. “Declaraţia unui cioclu imun al Bucureştiului din vremea ciumei lui Caragea Vodă : – Azi am îngropat numai 14 din cei 15 morţi deoarece unul a fugit !” – Pricepi cum devine cestiunea la o adică Băsescule, pe care ţi-o vând ca informaţie fără chitanţă ? aşa cum aflai de la tine că se topiră 4 din cele 14 milioane $ pentru răscumpărarea ziariştilor răpiţi în Irak. Mai vorbim mâine seară la fix 21 .

 6. Corina,
  Sarut-mana! Nu am mai comunicat cu tine cam de multisor,mai precis scarba de tot ceea ce s-a petrecut in spatiul nostru politic in ultimele luni m-a blocat.Mi-am jalonat cateva idei pentru comentarii de politica externa iar cand am vrut sa le postez,sa le trimit in virtual,imi revenea obsesiv comportamentul presedintelui si al acolitilor lui.
  Am urmarit evolutia lui Mircea Geoana pe parcursul acestor cinci ani de cand este Presedintele PSD si am curajul sa afirm ca progresul realizat este remarcabil.Este un alt om iar atunci cand este „el insusi” asa scolit cum se vede parca este mai natural si mai coerent.Am remarcat ca nu a mai cautat sa „placa” cu orice pret si a reusit sa se arate asa cum este.
  Vorba lui Cristian Tudor Popescu(citez din memorie)”Mircea Geoana este singurul candidat cu „staif” cu fata de Presedinte ,care ne poate reprezenta in orice cancelarie din lume”.Eu cred ca C.T.Popescu numai fan al lui Mircea Geoana nu se poate numi.
  Cu tot regretul si simpatia colegiala pentru Crin Antonescu,ca om,incerc sa remarc „putinatatea ideilor ,proiectelor si solutiilor concrete in intreaga constructie oratorica exprimata in aceasta campanie electorala.Recunos ca are un verb frumos construit,picant,antrenant dar gol in continut.Singura idee corect exprimata este aceea referitoare la „asanararea morala a socetatii” a”politicului aflat sub presiunea cercurilor de interese ascunse”idee relevata si de catre Mircea Geoana si chiar Presedintele,dar nuantarea ascunde dependenta politicului de economic si din pacate si invers.Din modul de exprimare „didacticismul” manifest a lui Crin Antonescu ,mie ce am fost profesor 43 de ani imi devoaleaza ceva ce standardul meu moral nu-mi permite a-l exprima.Nu este bine sa te bati prea tare si prea des cu „caramida in piept” deoarece prin asta induci suspiciune dand impresia ca vrei sa ascunzi ceva.Nu este o parere ci o certitudine.
  Faptul ca Mircea Geoana nu a marchat la mitocanie si grobianism demonstreaza factura sa morala ce-l califica pentru
  „meseria de presedinte” asa cu si-o doresc toti oamenii acestei tari care cred in dreptate sociala si adevar.Spunea presedintele ca pe”liniste se fura,se fac afaceri oneroase,etc”.Este un neadevar.Hotiile si hotii de tot soiul ,de la mici borfasi,interlopi si mari magnati subterani.prolifereaza mai abitir pe vremuri de „razmerita” ,de haos,de dezordine si un vesnic scandal.
  Am convingerea ca Mircea Geoana poate face „ordine in dezordine” si ca tinerii ar trebui sa vada acest lucru.
  Astazi nici nu mai trebuie demonstrat ca Socialismul in democratie este singura solutie care da o sansa tuturor.Pacat ca in scoala nu se invata”Stiinta Doctrinelor Politice”,cu avantajele si dezavantajele fiecareia si atunci am constata ca „Doctrina Socialista” este cea mai generoasa si tocmai acest fapt a incercat Mircea Geoana sa-l demonstreze si sper ca a si reusit.
  Draga Corina,dumneata care esti mai aproape de Mircea Geoana transmitei succes,fiecare vot,chiar si al meu,conteaza.Sa dea Domnul sa fie cum nadajduim!
  Cu drag si respect,prof.IonBorgo.

 7. Pingback: Hai la Vot! Băsescu TREBUIE oprit ! Azi Votăm Schimbarea! « Sfinxul

 8. Doina românului

  Ce vedeti sa nu credeti.
  Ce credeti sa nu vedeti.
  Ce se-noada se deznoada
  Iar apoi ramane-n coada.
  Ce e alb maine e negru
  Ca guvernu’ de „integru”.
  Ce e puşcă nu împuşcă,
  C-a fost dată pe o duşcă.
  Ieri la ocnă azi la soare,
  Cu dreptatea-ntre picioare.
  Din Orşova pan’ la Iaşi,
  Tara-i plina de borfasi.
  Din Sulina la Sighet,
  Nacinstea îi berechet.
  Tristă-i urbea si Ciobanul,
  Astazi ne conduce banul.
  Dac-o spui, şi nu grşeşti,
  Hiba e in Bucureşti.
  C-am ales pan-am cules,
  De-am ajuns „ales-bules.”
  La Columnă hai cu toţii,
  Până nu o fură hoţii.
  S-aducem dacii acasă,
  Că lor încă le mai pasă
  Să rostim aste cuvinte:
  MIRCEA GIOANĂ PREŞEDINTE !

 9. mda,iluminatule,…cine-o fi sa fie, dar sa faca ceva pentru cetateni si tara
  nu doar vorbe…si doar pt cei din partid!
  ne-am saturat de promisiuni…..NE-AM SATURAT…DE IGNORANTA
  SI DOAR PROMISIUNI pentru a-si atinge doar ei telul si scopul !!!
  ne incearca un sentiment de sila….si deznadeste….
  voi cei care va entuziasmati aveti „ceva” de castigat daca va iese…
  dar noua??? celor care traim de pe o zi pe alta ?????
  va trece o noua perioada in care von strage si mai tare cureaua…
  deja ajunsa la ultima gaura..si pentru ce?? pentru a plati
  promisiunile ..intregul procedeu de votare si sampania care o vor
  scurge invingatorii….

 10. @Florin

  Apreciez că trebuie să se declanşeze un proces al “avuţiei naţionale” existente la 31.12.1989, care să se încheie cu recuperări şi condamnări. Datoria de cca 100 miliarde euro să fie ştearsă pentru România de acele ţări care ne-au adus aici.. Cei ca Petre Roman, care propovăduiau vinderea pe 1$ a fabricilor şi uzinelor, să fie judecaţi şi condamnaţi, iar după caz, îndepărtaţi de neamul românesc. Aparent utopic, acest demers naţional trebuie asumat de o clasă politică demnă şi hotărâtă. Ne aşteaptă un examen istoric al existenţei noastre naţionale, pe care suntem obligaţi să îl trecem,
  neapărat prin muncă titanică.

 11. Incredibil cat de prost au fost organizate alegerile !
  Pe nimeni nu a preocupat sa faca publice sectiile speciale din vreme.
  In urma cu cateva zile, neavand domiciliul in Bucuresti, am incercat sa aflu care sunt sectiile speciale, dar „Goagal”-ul nu mi-a dat mare lucru.
  Asa ca, astazi, primul meu gand a fost sa merg la Gara de Nord, sa votez acolo. Se poate ajunge acolo de oriunde te-ai afla in Bucuresti, e locul cel mai cunoscut, nu bajbai, nu te ratacesti. Dar vazand la TV ce aglomeratie este acolo si ca nu voi avea sansa de a vota, am renuntat.
  Am intrat iar pe Google si am gasit ceva relativ aproape de locul unde ma aflu, am gasit Sectia speciala 638 – Caminul de batrani nr. 5 Vitan.
  Ei bine, sunt victorioasa ! Am reusit sa votez dupa 2 ore de stat la coada. M-am simtit ca la coada la tacamuri de pe vremea lui Ceausescu, desi de data asta era coada spre eliberare si democratie.
  Incaperea era total improprie pentru vot: cam 3 m X 3 m, in care intre masa membrilor sectiei si urne se mergea … pe Kant, la fel intre urne si cabinele de vot, in care se aflau cam 10 persoane (membrii sectiei+observatori+paza) si in care abia daca reuseau sa intre intr-o serie 3 alegatori, neavand unde scrie Declaratiile si pe unde trece.
  In asemenea conditii suntem nevoiti sa ne exercitam, ca cetateni europeni, dreptul la vot.

 12. Corina, Domnul Profesor Andrei Marga m-a invatat sa gandesc. Ce beneficiu ar fi avut un profesor votand candidatul PSD? Ecaterina Andronescu la Educatie? Sarbii la Munca (Parintii mei, profesori, sunt pensionari) si Agriculltura? Stiu ce inseamna un salariu din invatamant, stiu ce ineamna o pensie din invatamant. Il prefer pe Andrei Marga, hulit de cretinoizi, gen Avramescu, Ecaterinei Andronescu. Fara ezitare, te-as vota din nou pt PE. Pt ca reprezinti romanii. Dar nu pot vota un reprezentant al PSD, care m-a mintit cu nerusinare. Vom aplica legea majorarii salariilor profesorilor… – zis-a Geoana. Ca parlamnar european, am rugamintea de a-mi exlica ce impact ar fi avut nerespectarea unei asemenea promisiuni in Germania? Casa fiu mai clar, am votat pt candidatul George Crin Laurentiu Antonescu, furat grosolan la vot.

 13. Aiureli..Geoana va fi presedinte cand o zbura porcul…Sa invete ce inseamna morala, cinste, adevar , sa mai mearga pe la scoli ca habar nu are de nimic si peste vreo 50 de ani mai vedem daca-l mai bagam in seama…

 14. rominia trebuie vinduta vecinilor de granite.asa poate traim mai bine.cuhotii de conducatori romini nu se mai poate .nu trebuie sa mergem la vot ………………..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s