Pentru eliminarea violentei impotriva femeilor

In cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, ieri am prezidat o reuniune extraordinara a Comisiei pentru Dezvoltare, consacrata combaterii violentei impotriva femeilor in tari aflate in conflict sau in situatii post-conflict.

Dezbaterea a avut loc cu participarea Comisarului european pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar, Karel de Gucht, a Directorului pentru Jurisdictie, Complementaritate si Cooperare din cadrul Biroului Procurorului Curtii Penale Internationale, Beatrice Le Fraper du Hellen, si a reprezentantei Grupului de Lucru „Pax Christi” privind Violenta impotriva Femeilor in Situatii de Conflict, Hilde Deman.

Am initiat aceasta dezbatere in cadrul Comisiei pentru Dezvoltare in deschiderea unei saptamani in care, maine, marcam Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor. Milioane de femei sufera, mai ales in tarile sarace si afectate de conflicte, din cauza agresiunilor sexuale si a respingerii ulterioare a victimelor de catre familie si societate. In special in Africa ultimilor ani violul a devenit un fenomen de masa si un instrument utilizat frecvent in razboaie.

In aceste conditii, am considerat necesara o reuniune consacrata unei teme atat de dureroase, nu doar pentru a efectua o radiografie a unei realitati crude, dar si pentru a identifica – impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Procurorului Curtii Penale Internationale si ai ONG-urilor active in domeniu – caile cele mai eficiente pentru ca Uniunea Europeana sa actioneze pentru imbunatatirea sigurantei femeilor din zonele de conflict si post-conflict.

Dupa cum a reiesit din discutiile avute, este imperios necesara intensificarea campaniilor de asistenta acordata victimelor agresiunilor, atat din punct de vedere medical, cat si pentru reintegrarea lor sociala. Nu in ultimul rand, am obtinut un angajament ferm pentru mobilizarea in vederea unor actiuni de pedepsire a unor asemenea incalcari grave ale drepturilor omului.

Dupa cum va spuneam recent, am interpelat, in precedenta sesiune plenara, Comisia Europeana pe aceasta tema, initiind aceasta dezbatere pe un subiect care, de altfel, va fi discutat maine si in plenul Parlamentului European. De asemenea, astazi, voi sustine, impreuna cu comisarul european Karel de Gucht, o conferinta de presa consacrata violentei impotriva femeilor.

18 gânduri despre “Pentru eliminarea violentei impotriva femeilor

 1. Draga Corina, daca nu-i telepatie, este clar empatie 🙂
  Zilele trecute am vazut un articol despre o fata de douazeci de ani din Somalia care a comis un adulter cu un barbat insurat si a fost omorata cu pietre…cosmar e putin spus. Din pacate femeile nu sunt agresate numai in zonele de conflict, ci si in tarile „normale”, fara conflicte majore.
  Ma bucur ca te ocupi la acest nivel de lupta impotriva violentei asupra femeilor si te sustin, ca de obicei, cu un gand bun si o imbratisare! 🙂

 2. Pingback: Corina Cretu-pentru eliminarea violentei impotriva femeilor « Fresh Facts, Attitudes and Positive Vibes for You

 3. Felicitări Corina Creţu !!!

  Rezultate de * succesuri * obţinute în Twin Peakse-ul cărăşean… :

  Ca să fie limpede!
  Căci prea se făleşte Sorin Frunzăverde cu… vezi Doamne ce rezultate de * succesuri * a-nregistrat Caraşul la Alegerile din 22.11.2009. Să fim serioşi.
  În Caraş-Severin, DIN CEI 284.196 de alegători înscrişi pe listele electorale, s-au prezentat la urne puţin peste JUMĂTATE, 144.297 (50,77%). 98,21% (141.725) dintre voturile exprimate au fost valabile. NUMAI 35,30% DIN JUMĂTATEA CELOR PREZENŢI LA VOT au ales candidatul PD-L, Băsescu Tr..
  * Sucesurile * obţinute, aşadar de candidatul PD-L, Băsescu, vin , cum era previzibil, exact cum s-a-ntâmplat şi la nivel naţional, din turismul electoral practicat de către PD-L. Să calculăm : 8740 din cărăşenii ce s-au prezentat la vot, şi-au exercitat dreptul, cum altfel LA SECŢIILE SPECIALE DE VOTARE ! Iar 21,98% au votat candidatul PNL, Crin Antonescu şi Respect faţă de opţiunea lor.
  Concluzionând : ce kkt de * scor bun peste media naţională *, ca să-l cităm pe Frunzăverde, a obţinut tovarăşul Băsescu? Adică puţin peste 35% din voturi DIN JUMATEA celor ce s-au prezentat la vot, DIN CARE APROAPE 9000 ÎN SECŢIILE SPECIALE… DACĂ TĂCEA…
  Păi totuşi, 49,81% din cărăşeni, din care 27,04% pentru M Geoană şi 22,77% pentru Crin Antonescu, au decis limpede că NU-L DORESC PE BĂSESCU! Iar jumate din cărăşenii înscrişi pe listele oficiale a cetăţenilor cu drept de vot, NU s-au prezentat la urne!
  Aşadar: fala voastră şi mândria, va rămâne DOAR… răchia, punct.
  Cum o dăm, cum o scăldăm, un lucru e sigur, BĂSESCU E TERMINAT!
  Nu că n-ar merita nea Frunzăverde una ca Udrea unsă de marinar Prim Ministru… hi, hi… Însă, în 6 decembrie, adio Băsescu, adio Nutzi! Iar nea Frunzăverde, NU cred să rămână cu blondele din teritoriu că alea ie migratoare… ANA ştie!
  Aha, să nu zăuit – anumit pentru pedelacheii cărăşeni, cu * duduile * şi * prinţişorii *, cu nemoşagurile lor cu tot, DEOCAMDATĂ încă pe scăunele:
  – la vorba multora din voi * şinie mi-s io *, răspunsul meu este * sunceţi dă miru lumii! *, penibili!
  Sibilla
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/11/24/una-alta-despre-alegeri/

 4. Doamna Corina

  Foarte important ca Geoana sa nu aiba confruntari televizate cu Basescu pt ca aici Basescu este in mediul lui,stie sa minta si sa abureasca oamenii. Un atu foarte bun pt Geoana este si Adrian Nastase,are sharm iar asta place mult romanilor.
  Romanii si-au dat seama ca Basescu ia fabricat dosare.
  Mult succes pt Geoana

 5. Suntem foarte departe de acest vis al societăţii perfecte…
  Când bătaia se învaţă acasă, în primii ani de viaţă…
  Când femeia este privită ca o anexă a bărbatului, încă, în mica noastră lume patriarhală…
  Trebuie mai întâi să fie educaţi adulţii să nu agreseze (în niciun fel) copiii pentru ca aceştia, când vor creşte, să nu ştie ce e aceia violenţă.
  Şi asta, peste trei generaţii.
  Da, pentru asta merită să lupţi.

 6. @Medusa:

  Mi se pare regretabil ca Agentia Nationala pentru Protectia Familiei a fost desfiintata zilele trecute. Rationalizarea cheltuielilor publice nu trebuie sa insemne si abandonarea de catre stat a rolului, si asa minor, pe care-l avea in aceasta directie. Cred ca ar fi fost mult mai potrivita identificarea unor modalitati de eficientizare a institutiei deja existente.

  Am retinut observatia ta privind participarea femeilor la vot. M-ai facut curioasa si am cautat estimarea Insomar de la inchiderea urnelor pentru structura pe gen a votantilor de duminica: 54% barbati si 46% femei. Aceste procente, care nu reflecta ponderea femeilor in societate, ar trebui sa ne dea de gandit si sa ne mobilizeze.

  @Forevergreen:

  Am incercat sa atrag atentia si in dezbaterea de ieri si conferinta de presa de azi, dar si in intrebarea adresata Comisiei Europene saptamanile trecute, asupra acestei situatii paradoxale si dramatice: victimele sunt cele care mai sufera o data, pentru ca familia si societatea le resping, ajungandu-se la marginalizare sau la pedepse drastice, pana la uciderea cu pietre. E nevoie de programe mai eficiente si mai precis orientate pentru ajutorarea victimelor din punct de vedere medical, psihologic, apoi pentru reintegrarea lor sociala. Dar nu rezolvam mare lucru daca nu pedepsim vinovatii si in aceasta privinta inca nu se inregistreaza progrese. Iar UE poate si trebuie sa actioneze in ambele directii, de aceea am apreciat interesul aratat pe de o parte de comisarul pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar, pe de o parte, iar pe de alta de reprezentantul Curtii Penale Internationale.

  Nu detaliez acum, dar nu mai putem permite ca UE sa tolereze incalcari ale drepturilor omului, mai ales in tarile africane, doar pentru ca asa dicteaza interesele in zona ale unor foste puteri coloniale, motivate de resursele naturale de acolo pentru a avea bune relatii cu regimuri ce tin la adapost indivizi ce se fac vinovati de crime impotriva umanitatii.

  @Sibilla si Ilie:

  Semnarea, maine, a acordului PSD-PNL pecetluieste o colaborare, o majoritate si, in acelasi timp, izolarea presedintelui inca in functie si a partidului pe care, in mod neconstitutional, l-a condus si il conduce. Si sunt sigura ca electoratul va sti sa discearna si sa-i sanctioneze la vot pe cei care pun interesele proprii si de partid deasupra interesului national. Este clar ca Traian Basescu refuza, in ciuda realitatii democratice cu care se confrunta, sa respecte vointa majoritatii romanilor.

  Iar aceasta vointa nu s-a exprimat cand PD-L a ajuns sa aiba cei mai multi parlamentari, desi avea mai putine voturi (una din aberatiile nascute din votul uninominal), ci atunci cand partidele aflate acum in Opozitie au fost votate de majoritatea alegatorilor.

  Devine absurda situatia in care un sef de stat se incapataneaza sa sustina pana in panzele albe ca va propune un premier din partidul cu cei mai multi parlamentari, de parca ar conta undeva aceasta calitate, cata vreme principiul majoritatii parlamentare este cel dupa care se ghideaza orice democratie.

  @Gabriela Savitsky:

  Gabi, cred ca statul face prea putin pentru a combate violenta domestica. Societatea noastra civila e fragila inca, avem dificultati in a ne coagula in structuri non-guvernamentale, de aceea statului ii revin un rol important, pe care nu si-l asuma. Nici atunci cand vine vorba de violenta in familie, precum in multe alte domenii.

  Sper ca nu vom irosi aceasta sansa de a avea un alt mod de guvernare si un alt fel de viata politica, orientata cu fata spre cetatean. Mult succes in tot ceea ce faci!

 7. Cora,

  scriu pseudo-literatură. Un fel de comedie amară. Şi sper din tot sufletul să-şi revină ţărişoara noastră la normal. Să avem stabilitate, siguranţa, să fim valorizaţi real, să ne bucurăm şi să fim mândri că avem o ţară aşa de frumoasă. Sper.

 8. Şi eu cred că este un subiect important. Din păcate nu-mi pot da seama ce se poate face în mod concret. Am şi o problemă de imagine, de ce se spune violenţa împotriva femeilor şi nu a persoanelor.

 9. Da, multe felicitari ! O initiativa extraordinara! E o lupta grea, cu multe piedici, pentru ca nici macar nu poti spune care e cauza principala, atat de multe sunt!

 10. @Shari ai dreptate, lupta este foarte grea cu sistemul, cand esti ca şi singur impotriva tuturor..

  @Corina Cretu felicitări pentru intenţia proiectului violentei impotriva femeilor

 11. Am o rugaminte:daca Geoana va ajunge presedinte,nu stiu cum sa zic,primul ministru alege ministrii sai,dar as dori sa nu mai fie Bazac la Sanatate ministru pentru ca a facut-o praf.

 12. Pingback: Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor. Da, şi? Pasă cui ar trebui? « Sfinxul

 13. Doamna Corina Cretu:

  FARA CONFRUNTARI TELEVIZATE INTRE BASESCU SI GEOANA.

  Basescu este atat de disperat ca pierde teren incat la aceste confruntari daca ar avea loc va face ce stie el cel mai bine: adica sa MINTA.
  El stie ca poporul pune botul la ce minte el,Basescu are talentul sa minta in asa fel incat minciunile lui par reale.

  Atentie mare: e un sfat
  Mult succes

 14. Abia aştept să facem curăţenie, ordine să deschidem ferestrele să iasă mirosul de oranjadă stricată şi să ne apucăm să reconstruim.
  Inclusiv pe segmentul prevenirii şi educării împotriva violenţei domestice (sălbatice, nu domestice). 🙂
  Succes şi ţie, îţi ţinem pumnii şi ne gândim cu drag la tine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s