O alianţă social-liberală, singura şansă de a scoate România din criză

Am acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, despre problemele politice actuale, despre modul în care este percepută, la Bruxelles, criza de la Bucureşti, precum şi despre necesitatea unui nou model de preşedinte pentru România.

AGERPRES: Câtă importanţă are în alegerea unui preşedinte faptul că partidul care îl susţine este afiliat la o ‘familie’ europeană?

Corina Creţu: În principiu, aceste alegeri sunt naţionale, şi cred că România are nevoie de un preşedinte social-democrat, înclinat asupra rezolvării problemelor de zi cu zi ale oamenilor. În realitate, importanţa şi puterea de negociere şi de influenţare a lucrurilor la Bruxelles depind şi de importanţa naţională a partidelor componente. De aceea nici popularilor, nici socialiştilor nu le este indiferent cine este Preşedintele României.

Încă nu suntem în acel moment în care vom avea o implicare directă a partidelor europene în aceste campanii. Dar dacă vedem Europa şi ca pe un spaţiu politic comun, la care tindem, nimic nu ne împiedică să punem şi sigla Partidului Socialiştilor Europeni pe afişele PSD, spre pildă. Important este altceva: cetăţenii să fie educaţi în acest sens, să ştie despre ce este vorba, să-i cunoască pe liderii europeni, iar aceştia să participe la viaţa politică din toate ţările membre ale Uniunii.

AGERPRES: Care sunt măsurile sociale pe care va dori PSD să le impună într-o guvernare PSD-PNL, acceptate de liberali?

Corina Creţu: În primul rând, între parteneri cu drepturi egale nu se pot impune lucruri, ci doar se negociază şi se construieşte un consens. De principiu, pentru că eu nu sunt implicată în această negociere, PSD abordează viitorul program de guvernare din perspectiva nevoii de a relansa creşterea economică, pe baze sănătoase, sustenabile. Noi am spus încă din 1999, când se contura programul de guvernare al PSD, că un loc de muncă este cea mai bună formă de protecţie socială. Primul lucru pe care îl vrem este crearea de cât mai multe locuri de muncă. Al doilea lucru este păstrarea puterii de cumpărare a pensiilor şi salariilor. Aţi văzut ce puternică contracţie a consumului a avut loc în acest an. Este posibil ca această contracţie a consumului să continue şi în 2010. În al treilea rând este vorba de felul în care se va restructura sectorul public, inclusiv sectorul bugetar. Noi vrem să creăm locuri de muncă, nu să distrugem. Cred că putem restructura cheltuilelile bugetare fără a distruge locuri de muncă. Este foartă multă risipă în domeniu, sunt cheltuieli inutile, făcute numai pentru comision. Vă pot spune şi ce nu vom face: nu vom umbla la taxe şi la impozite, la nivelul lor. Sigur, mărirea TVA este o măsură comodă pentru a mări încasările bugetare. Dar este una cu impact negativ asupra puterii de cumpărare, mai ales în zona veniturilor mici, salarii, pensii şi prestaţii sociale.

AGERPRES: Cum se vede de la Bruxelles criza politică de la Bucureşti, şi cum este percepută alianţa PSD-PNL?

Corina Creţu: Oficial, discursul oficialităţilor europene este unul neutru, să spunem aşa. În fond, este criza noastră. Neoficial, toată lumea este îngrijorată. România este o ţară importantă, de care toţi au nevoie în luarea deciziilor, mai ales acum, în condiţiile Tratatului de la Lisabona. De aceea o Românie instabilă, imprevizibilă, nu mulţumeşte pe nimeni. Suntem undeva la margine, într-un soi de carantină. Se simte asta. Din păcate. De aceea o schimbare la Bucureşti va fi primită cu mare satisfacţie la Bruxelles. Pentru că au nevoie de o Românie normală, capabilă să-şi asume mai multe responsabilităţi. Cred că nominalizarea lui Cioloş pentru portofoliul de la Agricultură este un semnal: ‘puteţi, dar aveţi grijă. Este un test pe care trebuie să-l treceţi, în primul rând la voi acasă.’

AGERPRES: Preşedintele are puteri limitate, potrivit Constituţiei. În ce măsură angajamentele asumate pot fi respectate?

Corina Creţu: Depinde de tipul de angajamente pe care şi le asumă. Dacă trece cu ele dincolo de ce-i dă voie Constituţia, fie va forţa lucrurile, intrând în conflict cu alte puteri ale statului, fie se va scufunda în demagogie şi populism, se va concentra pe gesturi simbolice, va inventa mereu şi mereu subiecte periferice în raport cu agenda publică.

Dacă se menţine strict în limitele Constituţiei, are toate şansele să facă ceea ce propune. Un bun exemplu îl oferă cel de-al doilea mandat al preşedintelui Iliescu. În acel mandat s-a produs aderarea la NATO şi s-au încheiat negocierile de aderare la UE. A fost un mandat extrem de dificil. Dar fiecare dintre actorii politici şi-a respectat strict atribuţiile, au conlucrat, au fost responsabili, iar România a fost respectată pentru modul de a se comporta în relaţiile cu partenerii ei.

AGERPRES: Cum va reuşi Mircea Geoană să fie un bun preşedinte şi pentru cei peste 60% dintre românii care nu l-au votat în primul tur?

Corina Creţu: Mircea Geoană este un om responsabil şi care are acea conştiinţă a datoriei servirii interesului public, necesară Preşedintelui României. Va fi un bun preşedinte pentru cei care nu l-au votat făcând din agenda lor agenda lui. Cu alte cuvinte, fiind preşedintele tuturor românilor. Tratând cu egală măsură şi puterea, şi opoziţia, asociind societatea civilă la structurarea deciziilor de interes naţional. Fiind un om al consensului, nu al conflictului.Cred sincer că Mircea Geoană este preşedintele care trebuie României, şi care va schimba în bine percepţia ţării în rândul prietenilor şi partenerilor ei. Duminică, deşi voi fi la New York, voi vota cu Mircea Geoană.

Un cuvânt şi pentru Crin Antonescu. Este cea mai plăcută surpriză politică a ultimilor ani. Modul în care a construit acest proiect politic, ce implică nu doar sprijinirea lui Mircea Geoană în turul doi, dar şi instituţionalizarea unei majorităţi parlamentare şi guvernamentale în jurul lui Klaus Iohannis, dovedeşte viziune şi voinţă politică. Cred că o alianţă social-liberală este singura şansă de a scoate România din crizele care o trag acum în jos: criza economică, criza socială, criza politică şi, până la un punct, criza morală. AGERPRES/(Cătălina Matei)

10 gânduri despre “O alianţă social-liberală, singura şansă de a scoate România din criză

 1. „AGERPRES: Care sunt măsurile sociale pe care va dori PSD să le impună într-o guvernare PSD-PNL, acceptate de liberali?” Citind intrebarea, inainte de a ajunge la sfarsit, aveam in minte un comentariu. N-a mai fost nevoie, ai spus exct ceea ce gandeam si eu! Ma bucur! Este uimitor modul in care s-a deformat mentalitatea si modul de a gandi, chiar si a celor din media care ar trebui sa fie promotorii normalitatii. O alianta politica presupune, dinainte, o tensiune, o fortare a intaietatii. O convenire a unor principii, o atmosfera colegiala, o actiune unitara in aceeasi directie, pare de neconceput si, probabil, neinteresanta.

 2. O încântare prestaţia d-lor AN şi Vosganian, da, Corina, corect definit : * O alianţă social-liberală, singura şansă de a scoate România din criză ! *
  Doamne Ajută !
  stimă şi respect,
  Sibilla

 3. eu nu iubesc psd-ul dar o iubesc pe doamna cretu 🙂
  recunosc ca nu il plac pe geoana. in schimb doamna cretu a pus suficient de bine problema incat sa ma abtin la urmatorul tur. stiu, poate parea incorect din partea mea; dar este maximul pe care il pot face in raport cu domnul geoana. (sunt prea pro-unionist pentru a il vota.)

 4. Nu am vazut, nu am citit si nu mi s-a spus (prin intermediul intregii mass-media) mai nimic din ceea ce include acest text. Cel putin nu atat de clar si de coerent. Iata de ce, recunosc, nu cred in „aliante”
  Nu stiu….
  Poate ca se trage de la experienta ultimilor ani si a trecutelor aliante. Poate pe simplul fapt ca nu prea vad diferente intre social-democratie plus liberalism si o struto-camila. Sau, poate, pur si simplu sunt satul de experientele mereu acelorasi politicieni pe spinarea noastra in ultimii 20 de ani.
  Fapt este ca , sibian fiind, nu pot sa nu am incredere in ceea ce Marele Sas deja a dovedit ca stie si poate. Chiar daca regret ca va pleca de la primaria orasului, cu sinceritate, va indemn sa credeti si voi; cei care cititi, cei care, la fel ca mine , inca nu sunteti decisi
  Trebuie sa credem ca se poate si altfel. Si ca discurs si ca actiune . Ca decenta, bunul-simt, multe fapte si putine vorbe pot si trebuie sa insemne roman in Romania
  Vreau o Romanie in care Palatul Cotroceni sa nu mai insemne doar o carciuma si vreau in presedinte si un premier care sa merite si altceva decat dispret

 5. La Mulţi Ani, Românilor de pretutindeni ! La Mulţu Ani , România !
  Doamne, ocroteşte-i pe români !

  stimă şi respect, Floare de Colţ a noastră, a românilor,
  Sibilla

 6. Corina, de ce oare din toate colturile diasporei romanesti vin atatea semnale de intristare referitoare la sansele ca alegerile sa fie castigate de Geoana? Ucraina, Ungaria, Basarabia, Serbia – tot atatea strigate de deznadejde. PSD-ul si PNL-ul au dat mereu lovituri de gratie diasporei. Iliescu, Corlateanu, Tariceanu – nume care au facut tot posibilul sa loveasca in romanitatea din afara granitelor. Faptele dovedesc, si nu cred ca mai trebuie enumerate aici. In eventualitatea unei guvernari psd – pnl (nu am vazut in aceasta campanie o declaratie referitoare la romanii din tarile vecine), ce garantii vor avea cei de acolo ca cineva le va apara interesele?

 7. Catrenul groazei prezidenţiale

  Traian dă pupe dulci la FS lui Năstase;
  Umilul Preşedinte, în ce rahat intrase
  Când a muşcat pe cel mai premier şi politician,
  Căruia-i reproşase doar c-a fost prea şnapan.

  P.S. Surprins aseară, pe OTV, când Băsescu îl lăuda pe Năstase

 8. Pingback: * Glasul tăcerii noastre E VOTUL ! HAIDEŢI LA VOT, iar glasul tăcerii noastre VA FI TUNET ! * « Sfinxul

 9. Dacă tot ne separă ideologiile, însă ne apropie visele şi suferinţa, să ne lăsăm de politică. Care suferinţă? Aceea de a vedea cum scad rândurile membrilor partidului pentru că PD-L este mai ofertant? Care vise? Acelea de a-l vedea pe Traian Băsescu dărâmat de un partid monstruos? Îmi place că Felix a preluat ideea pentru scrisoarea lui deschisă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s