Vizele SUA, pe agenda Congresului Interparlamentar Transatlantic

In calitate de membră a Delegaţiei europarlamentare pentru relaţiile cu Congresul SUA, am pledat, in cadrul Congresului Interparlamentar Transatlantic, pentru eliminarea vizelor SUA impuse cetăţenilor din cinci ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv celor români.

Menţinerea obligativităţii vizelor de călătorie în Statele Unite naşte frustrări şi nedumeriri în statele UE ai căror locuitori nu se bucură de drepturi depline în calitate de cetăţeni europeni, chiar dacă, în mare măsură, România, Bulgaria, Grecia, Polonia si Cipru îndeplinesc aceleaşi condiţii legate de securitate ca şi alte ţări incluse în programul american pentru eliminarea vizelor, Visa Waiver.   

Este o discriminare care ne preocupă şi împotriva căreia Comisia Europeana a efectuat demersuri mai intense in ultimul an, iar Parlamentul European a solicitat oficial, in martie, renuntarea de catre SUA la vize pentru toţi cetăţenii UE. Din păcate, România se individualizează între cele cinci ţări prin rata cea mai mare de respingere a cererilor de viză, ponderea refuzurilor pentru aplicanţii români crescând anul acesta.

De la 37,7% acum doi ani, România a ajuns la o rata a refuzului de 25% în 2008, pentru ca în anul fiscal 2009 să crească la 26,3%. La 1 iulie, SUA au decis reducerea pragului de refuz al acordării vizelor pentru includerea în programul Visa Waiver de la 10%, cât era anterior, la 3%. Daca 10% era o ţintă foarte greu de atins, dar nu imposibilă, pragul de 3% anulează orice speranţă de calificare, într-o perspectiva medie de timp, a României pentru programul de renunţare la vize.

De aceea, am subliniat în discuţiile avute cu congresmanii americani şi la Departamentul de Stat că este necesara rezolvarea, într-o primă fază, a problemei ratei de respingere, care reprezintă principalul criteriu pentru eliminarea obligativităţii vizelor. Un prim pas poate fi creşterea transparenţei cu privire la motivele ratei mari de refuz a solicitărilor. Întrucât procedura de analiză a solicitării de vize se desfăşoară sub competenţă exclusiv americană, e nevoie de o colaborare bilaterală strânsă pentru o informare mai bună în legătură cu cerinţele impuse de SUA.

Reclame

3 gânduri despre “Vizele SUA, pe agenda Congresului Interparlamentar Transatlantic

  1. Pingback: CORINA CRETU:” Am pledat, in cadrul CONGRESULUI INTERPARLAMENTAR TRANSATLANTIC, pentru ELIMINAREA VIZELOR SUA” « "HAI, ROMANIA ! "-BLOGUL ROMANILOR DE PRETUTINDENI

  2. Pingback: Campanie de informare privind vizele SUA «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s