Bătălia pentru democraţie

            Am scris, nu o dată, că miza alegerilor prezidentiale nu este doar fotoliul de la Cotroceni, ci mai ales democraţia. Din păcate, am avut dreptate. Pentru că în ultimii ani s-a petrecut o mutaţie periculoasă pentru democraţie: votul este doar aparent liber şi reflectă doar în mică măsură voinţa poporului.

            S-a pus la punct un sistem din ce în ce mai sofisticat de fraudare a rezultatelor votului. Se generează Coduri Numerice Personale false, după care se emit Cărţi de Identitate false, se modifică procesele verbale etc. Nu mai vorbesc despre cumpărarea votului. Se profită de sărăcia şi de lipsa de cultură civică ale unor categorii defavorizate, pentru a le influenta optiunea cu sume de bani sau cu bunuri materiale. Acum aflăm că la alegerile europene din vară s-au identificat peste 13.000 de persoane care ar fi votat multiplu. Şi asta la o analiză superficială.

            Acest sistem şi-a atins, se pare, apogeul cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. Cred sincer că oricine ar fi fost în locul lui Mircea Geoană ar fi avut datoria morală să nu lase lucrurile aşa cum sunt. Pentru că în acest mecanism de fraudare au intrat, cu arme şi bagaje, instituţii ale statului, funcţionari publici, au fost folosite resurse umane şi bani publici.

            Este o evoluţie periculoasă. Votul nu este o marfă, supusa regulii cererii şi ofertei. Decizia de vot nu se formează în funcţie de cine dă mai mult, pentru că în acest fel dispare responsabilitatea cetăţeanului, iar procesul electoral devine unul formal şi chiar dăunător. Cine vrea să pună mâna pe o ţară şi să o golească de resursele ei poate face o investiţie de câteva sute de milioane de euro şi poate drena, prin acces privilegiat la banii publici, zeci de miliarde de euro.

            Cred că astfel de lucruri se întâmplă deja la o scară mai mică, la nivelul administraţiilor locale. Baronii locali, indiferent de culoarea lor politică, sunt o realitate. Ar fi îngrozitor dacă acest lucru s-ar petrece la vârful statului român, dacă un grup de interese economice ar investi în falsificarea alegerilor, pentru a controla robinetul banilor publici.

            Sunt sincer îngrijorată de derivele totalitare ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale PDL, care sunt cauţionate de jurnalişti şi de intelectuali publici. „Mogulii” sunt o realitate. Dar nu doar pentru România. Capitalismul a produs batalioane de moguli, peste tot în lume. Mulţi, de fapt cei mai mulţi, şi-au făcut averea şi din bani publici, evident, cu complicitatea politicienilor. Dar de aici până la a intra în logica „luptei de clasă”, în a-i face pe „moguli” duşmani ai poporului, a-i demoniza pe ei, şi apoi pe toţi cei care intră în contact cu ei, exerciţiile de ură colectivă la care ne-a invitat Traian Băsescu, în lipsă de proiect de viitor, dar şi în loc de bilanţ al primului mandat, au falsificat şi ele votul.

            Unor oameni săraci Traian Băsescu le-a spus că de vină pentru sărăcia lor sunt trei oameni, care fură banii publici, şi oamenii politici apropiaţi lor. Şi le-a promis că dacă el va câştiga un nou mandat, îi va spulbera pe cei trei şi pe politicienii „complici”, pentru a le da lor banii „mogulilor”.

            Decizia Curţii Constituţionale, de a cere re-numărarea voturilor declarate nule, este un semn de speranţă că democraţia este încă funcţională în România. Dar nu e suficient, cata vreme suspiciunile vizeaza o sfera mult mai larga de voturi. Cred că Traian Băsescu ar trebui sa fie mai interesat de renumarare decât toţi ceilalţi competitori în cursa electorală, pentru că, dacă i se validează mandatul, şi va persista suspiciunea că l-a câştigat prin fraudă, mandatul lui va fi practic ilegitim şi prin urmare foarte slab. Acest mandat „ilegitim” va fi sursa viitoarelor crize politice şi sociale. De aceea Curtea Constitutionala trebuie să facă tot ce depinde de ea pentru a îndepărta orice suspiciune de fraudă electorală.

            Iar noi, oamenii politici, avem datoria de a trage concluziile care se impun şi de a actiona pentru luarea măsurilor legale necesare pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete. Altminteri vom ajunge un soi de parodie de regim sud-american din anii 70 ai secolului trecut. Şi o paria a Europei. Ceea ce nu ne putem permite!

Anunțuri

12 gânduri despre “Bătălia pentru democraţie

 1. Stimata Doamna Europarlamentar,
  Va apreciez prea mult pentru a nu va intreba citandu-va: „Şi o paria a Europei”, ce aveti de gand sa facet cu celeritate maxima?
  Sa acceptati directivele PSD, prin prisma deciziei CC, sa continuati sa publicati pe blogul personal opinia dvs. drept un ambalaj frumos pentru acest rahat pestilential la care eu, in calitate de victima furata pe fata protestez vehement, sau in calitatea Dvs. de europarlamentar (sper ca nu sunteti beneficiara celor 14.000 de voturi fraudate) sa depuneti toate eforturile in Parlamentul European, printr-o luare ferma de pozitie(cuvant) in care sa denuntati frauda nerusinata la care a fost supus acest popor?
  Cu tot respectul pe care vi-l port, tin sa va atentionez ca de cuvinte frumoase putem fi si noi „producatori”, dar pozitii ferme si la obiect numai Dvs. puteti avea, prin votul primit de la cetatenii Romaniei.
  Nu cred ca Europa are nevoie de pretexte gen „basescu” pentru a ne exclude di ideea generoasa a democratiei. Daca totusi acest Basescu se incapataneaza, in plan national, sa-si bata joc de valorile statului de drept si ale democratiei, este datoria Dvs., pentru care ati fost aleasa si va luati un salariu decent, platit si de un amarastean ca mine, sa luati pozitie ferma, sa denuntati acest atentat nerusinat la valorile euro-atlantice si in aceasi timp sa-mi dat socoteala referitor de actiunile intreprinse de Dvs. la Uniunea Europeana. Bla. bla. bla stim sa facem cu totii, chit ca nu atat de frumos ambalat ca Dvs.
  Cu stima deosebita
  votant/contribuabil
  Marcel Zarea

 2. Catrenul democraţiei româneşti

  Ieri bătură viitorul*,
  Azi umflară senatorul**;
  Mâine biciuind poporul,
  Se va completa decorul.

  * 200 studenţi
  ** Generalul Senator
  Cătălin Voicu

 3. Nu am încredere în Curtea Constitutională. Nu ar fi trebuit renumărate, după voturile nule, toate voturile din străinătate? Acolo e buba mare. Si am văzut primele indicii ale unui stat nu politienesc, ci de-a dreptul – nu mă feresc s-o spun – fascist. Dacă un senator este răpit de cămăsile brune, la ce să se astepte un amărât? Azi un senator sechestrat ilegal, mâine un ziarist împuscat în plină stradă… Mai rămâne legitimarea autocratiei de către Marea Adunare Natională. Pardon, viitorul parlament unicameral.

 4. AM O INTREBARE CARE DORESC SA AJUNGA ACOLO UNDE CINEVA IMI VA PUTEA SI RASPUNDE: TRAIAN BASESCU NU POATE FI ACUZAT DE TRAFIC DE INFLUENTA PT CA A SPSU CU GURA LUI CA L-A PUS SEF LA SERVICIUL DE INFORMATII PE SOTUL CONSILIEREI SAFTOIU??????? CU GURITA LUI A SPUS LEJER SI FOARTE CALM….CA L-A PUS SEF…LA DORINTA SUFLETELULUI EI….
  ASTA NU ESTE O DOVADA CLARA SI INCONTESTABILA PT TRAFIC DE INFLUENTA, DE CE SENATORUL VOICU AR FI MAI MANJIT DECAT EL, CAND PT OMUL ASTA MACAR NU S-A FACUT NICI O CITATIE SAU PLANGERE PENALA, NICI O DOVADA CLARA!!!
  IN CE TARA TRAIM, TOTUL SE FACE CU CASETE CU SEX, CU AMENINTARI SI CONVORBIRI INREGISTRATE, NU MAI EXISTA DECAT LEGI INTERPRETATE IN FAVOAREA LOR, A CELOR CARE LE CREEAZA SI NOI, OAMENII DE RAND, CE SUNTEM? SCLAVI? TAMPITI?!
  RUSINE SA LE FIE!
  BINE CA FURA PANA SI SONDAJUL PE SITE-UL ACESTA, AU INVADAT CA TERMITELE SITE-UL SI VOTEAZA IN NESIMTIRE TOTI CA NU S-AU FRAUDAT ALEGERILE, CAND AU SPALAT ISOTRIA ROMANIEI INCA O DATA CU SANGE NEVINOVAT, DAR D EDATA ASTA ESTE DOAR DSANGELE POPORULUI SI AL NOILOR GENERATII, NU SI AL UNOR DICTATORI, CA IN ’89!
  BATETI-VA JOC DE NOI, CA , INTR-ADEVAR, NOI NU CONTAM!

 5. Depistarea dublei ştampilări frauduloase

  Fiecara ştampilă are particularităţi lesne de identificat. A doua ştampilare (frauduloasă) ce determină anularea se face , de reguă şi din grabă, cu aceiaşi ştampilă, posibil de recunoscut prin examinarea simultană a buletinelor suspectete. Iată numai o probă –admisă – a fraudei. Mai sunt şi altele, desigur, pentru a stabili cui i-a fost atribuit votul cetăţeanului în cazul dublei ştampilări.

 6. Dialog din 12/12/ la 12:12 în pm

  Marx : Mă trădaşi Traiane !
  Băsescu : Numai aşa pot să-i readuc la comunism, Şefu !

  Obs : pm este la plural, cu referire la mame.

 7. Cristoiu dând limbi pe unde, şi la România Actualităţi în 12/12/2009/9 :30 am, prezice că săptămâna viitoare Băsescu scoate „nemţoaica da” la referendum, adică Frau(da}şi…gata !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s