Se închide un cerc

În acest decembrie viforos se închide un dublu cerc.

Anul trecut se forma noul guvern, ca şi acum. Atunci protagonişti erau PDL şi PSD. Acum protagonişti sunt acelaşi PDL şi UDMR, ceea ce nu schimbă radical datele problemei: şi atunci România era în criză, şi acum România este în criză, doar că acum criza este şi mai gravă.

Între cele două evenimente identice ca fond, adică formarea unui guvern,  există şi asemănări, şi deosebiri. La capitolul asemănări avem motivaţia „interesului naţional” şi persoana premierului, domnul Traian Boc, precum şi prezenţa unor baroni ai PDL în guvern, în punctele-cheie, unde se află robinetele cu bani publici. Deosebirea este că dacă PSD şi PDL erau sensibil egale ca mărime şi putere de influenţare, acum PDL se poate considera singur la guvernare.

Sigur, nu pot fi decât tristă văzând că am avut dreptate când am considerat că nu este cazul să intrăm la guvernare. În fond, formula de acum putea funcţiona şi atunci, iar acum Mircea Geoană putea fi la Cotroceni şi PSD la Palatul Victoria. Nu am câştigat nimic din guvernare. Nici legile Educaţiei, nici cele ale Salarizării sau Pensiilor nu arată aşa cum am fi vrut noi.

În cele din urmă, președintele Băsescu și-a văzut visul cu ochii: PD-L  – aproape – singur la guvernare. Probabil că dezamăgirea electoratului său se apropie de proporțiile celei din decembrie anul trecut, văzând diferența ridicol de mare între lozincile privind reformarea clasei politice și modernizarea statului, pe de o parte, și monopolizarea Executivului de către un grup de abonați la demnități publice, în ciuda controverselor ce le-au însoțit prestațiile neconvingătoare de-a lungul anilor, în funcțiile deținute. Ar fi multe de spus despre componența Guvernului cu care își începe cel de-al doilea mandat președintele Băsescu. Mă rezum acum la a observa absența femeilor din Guvern, cu excepția Elenei Udrea… Dar despre toate acestea, vom discuta în anul ce vine, anul în care se va concentra întreaga forţă negativă a crizei economice, cu ecourile ei sociale şi politice.

Cel de-al doilea cerc care se închide în aceste zile este strâns legat de pornirea la drum a noii (vechi) puteri, pentru că aceasta este oglinda stadiului în care ne aflăm la 20 de ani de la Revoluție. Lăsând la o parte orice fel de partizanat, cred că morții Revoluției și milioanele de români cărora le-au trezit speranța, în decembrie 1989, meritau o altă Românie, acum…

Reclame

24 de gânduri despre “Se închide un cerc

 1. Secret de servici

  Aseară am vorbit cu *Wolf
  Să se mascheze în Rudolf,
  La sania lui Moş Băsică.
  Cu bar divan şi o gagică
  De la turism şi dezvoltare;
  (Un capricorn la guvernare).
  Să îi arunce de pe creastă,
  Să scape ţara de năpastă !

  *Wolf – lup (în germană)

 2. Se inchide Cercul afacerilor oscure,Cercul recuperarii de fonduri cheltuite ilicit in campania electorala.Se inchide cercul gainariilor pentru a se deschide cercul afacerilor cu Statul.Care mai de care „cercuri concentrice” de interese .Si astazi s-a asezat in scaun „epicentrul” acestor „cercuri”

 3. Corina, pe doamna Udrea o numaram din doi in doi, pentru ca are doua ministere comasate. In rest, criza se rezolva la Rosia Montana, care a intrat in programul de guvernare. Eventual fluturind o cireada de oi pe deal. O alta solutie este sa ne concentram pe reforma administrativ-teritoriala si largirea drepturilor minoritatilor, pardon minoritatii. Vom fi atit de ocupati cu alte probleme, incit criza va fi realmente plictisita ca nu o baga nimeni in seama in Romania. Asa ca o sa ne ocoleasca.

 4. Stimata Doamna Cretu,
  Sunt , printre altele, admiratorul lui Stefan Banica jr. pe care l-ati intalnit fiind intr-o masina in asteptare avand un scurt „small talk” in care v-am marturisit ca informatiile mele erau ca m-ati declarat „persona non grata” la Cotroceni intre 2000-2004 (poate nu-i asa) deoarece fiind eu ceva mai nonconformist si fiind putin indignat la 20.12.2000 ca tocmai dl.
  Lucian Mihai (pres. CCR la ora aceea) care cu 45 de zile inainte decisese
  intr-o opinie separata ramasa celebra ca, citez: ” Candidatura dlui Iliescu
  este neconstitutionala fiind la al 3-lea mandat” ca raspuns la contestatia mea din octombrie 2000, repet tocmai dansul Lucian Mihai in loc sa-si dea demisia de onoare de la Presidentia Curtii Constitutionale sau sa se declare bolnav diplomatic a decis fiind prezent la Palatul Parlamentului
  „sa-l unga” impotriva constiintei sale pe domnul Ion Iliescu – care evident are politic si merite -„no problem for me to recognise this fact”
  repet din nou fiind eu putin indignat de toate acestea am aruncat cateva fluturase cu un limbaj civilizat, de altfel, protestand ca la al treilea juramant depus se considera totusi doar un al 2-lea mandat constitutional! OK trecutul e trecut hai sa privim spre viitor!
  Eu locuiesc la izvoarele Dunarii si in Romania, sper sa va pot vizita respectiv sa pot fi primit la Strassburg- 1 ora cu masina de unde stau in m-tii Padurea Neagra- pentru a incerca , nu vreau sa spun vorbe mari, sa ajut Basarabiei sa obtina in final un statul de candidata cu sanse reale
  de incadrare in UE.
  S-auzim numai de bine, Craciun fericit si La Multi Ani 2010 stimata si harnic politic Doamna Deputat UE Corina Cretu!

  ing. demoscop Petru Bucur Volk

  PS. Auzindu-va vorbind mai putin de 2 minute despre situatia devastatoare umanitar din estul Republicii Congo (fosta Zair al lui Cabila jr.) am zambit amar la discrepanta ce exista intre problemele mapamondului politic globalizat si problemele de zi cu zi ale romanilor
  care 90% nici nu stiu ca exista un razboi civil cutremurator ca atrocitati
  in mijlocul Africii! Ar mai fi multe de spus, dar „vorba lunga saracia omului”, sper sa-mi raspundeti fie si f. f. scurt caci e intr-adevar un scandal de misoginism ca cei 12 candidati la Pres. Romaniei si toti Ministrii – cu exceptia notabila a d-nei Elena Gabriela Udrea pe care din acest punct de vedere o admir – sa fie exclusiv barbati! Criza de frumusete, criza de sex frumos ca sa fac haz de necaz! Bye, bye Miss Cretu!

 5. De taină

  La spovedania dinaintea ungerii de ieri, Preafericitul la-ngenunchiat, sub patrafir, pe Băsescu, la propriu şi la figurat ,cu întrebarea de control :
  – Fiule ai avut relaţii intime cu “cărnoasa” ?
  – Jur că i-am făcut numai educaţie politică multilateral îndesată !
  – Aşa să te ajute, precum făcuşi şi mărturisişi…mai zise Preafericitul, ţinând în vinclu arătătorul dreptei.

 6. De Moş Ajun

  Am venit din zori la tine
  Să-ţi urăm ce se cuvine.
  Ştim că eşti un suflet bun;
  Ne primeşti cu Moş Ajun ?

  Suflet cald să ai Corina,
  Dragă eşti prcum lumina;
  Îţi lăsăm un sac cu vise
  (De popor îţi fură scrise)

  Bate-te în Parlament
  Pentru neamu-ţi sacrament.
  Spunele că suntem stânci,
  C-am muncit mereu pe brânci ;

  Că ni s-a furat o ţară
  După ce-am mâncat papară,
  Că acum avem în moţ
  Cel mai jalnic, cel mai hoţ !

  Cum pot ei să se complacă
  Cu un porc crescut la troacă !
  Dacă nici speranţă nu e,
  Ce-am mai căutat în UE ?

  Să nu-ţi scape o nuanţă,
  Te privim ca p-o speranţă.
  Să ne-aduci tot ce-i mai bun;
  Revenim de Moş Ajun !

 7. Stimata doamna Cretu, va multumesc pentru publicarea opiniilor mele – in anul 2009 – si pentru raspunsurile pe care mi le-ati oferit. Fie ca anul 2010 sa va aduca noi bucurii. Craciun Fericit si La Multi Ani!

 8. Sunt convins că acum 20 de ani eroii au tinut piept gloantelor pentru distrugerea economiei, somaj si emigrare masivă, pentru înflorirea coruptiei, pentru barbarizare si abrutizare, pentru un autocratism de tip nou… Mândră tară, brav popor…

 9. @Sextantul lui Mos Craciun si Iluminatul:

  Felicitari pentru inspiratie. Va astept si cu alte creatii. Iluminatul, multumesc pentru versurile dedicate si sper sa nu va dezamagesc nici in noul an.

  @Vania:

  Fiecare, cum isi asterne, asa doarme. Din pacate, insa, ne afecteaza si pe noi, ceilalti…

  @ionborgo42:

  Aveti dreptate. Avand in vedere sumele uriase mobilizate in aceasta campanie, e firesc sa se inchida si cercul recuperarilor… Domnule profesor, va doresc multa sanatate si un Craciun fericit!

  @Ovidiu:

  Urmaresc cu interes evocarile si ”dezvaluirile” despre Revolutie, ce apar in aceasta perioada. Nu pot sa nu remarc, insa, unele contradictii si o tentatie de asumare a mai multor merite decat e cazul…

  @Sibilla:

  Ma abtin de la leapsa, in ciuda tentatiei. Mai ales cand vad ce inghesuiala pe functii publice e intre jurnalistii ce au slujit PD-L in ultimele campanii electorale…

  @Neinfectat de comunism:

  Cred ca ar fi cazul, in locul unor sabloane rasuflate despre PSD, al unei priviri in ograda proprie, la cat de ”reformat” e actualul guvern, reflectand gradul de ”reformare” si ”modernizare” a PD-L.

  @Karakas:

  Un strop de cianura pentru fiecare si s-a rezolvat si problema crizei. Este criminal ceea ce se incearca acum a se face la Rosia Montana si intentionez sa aduc aceasta problema in discutia Parlamentului European si in atentia Comisiei Europene.

  @Ing. Petru Bucur-Volk:

  Apreciez interesul d-voastra pentru soarta Basarabiei si mi-ar face placere sa discutam la Strasbourg pe aceasta tema. Sper sa reusesc intr-una din lunile ce vin, pentru ca programul sesiunilor in plen este, de regula, foarte incarcat.
  Cat despre zambetul amar din PS, daca ati ”rasfoit” blogul, ati putut vedea ca ma preocupa, firesc, problemele romanilor, dar ca, in calitate de vicepresedinta a Comisiei pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar, sunt interesata si de zonele critice ale planetei. Iar ignoranta sau indiferenta nu fac decat sa acutizeze tragediile umanitare…

  @Bibicul,

  Ma abtin:)

  @Instalatorul,

  Va multumesc si eu pentru consecventa si pentru urari. Sarbatori fericite si sa avem parte de un An Nou mai bun!

  @Agnosticus,

  Intr-adevar, o comemorare cu gust amar… Iar modul in care inteleg unii sa cinsteasca memoria celor care s-au sacrificat pentru libertate vorbeste de la sine despre evolutia societatii noastre in toti acesti ani… Nu ne ramane decat sa speram in vremuri mai bune. Sarbatori fericite!

 10. Corina
  Si totusi eu inca mai sper,sper ca tot ce mai este bun in aceasta tara nu poate sa nu iasa la suprafata.Politicianismul acesta de duzina, pregnant manifest in acest sfarsit de an ,trebuie sa se sfarseasca.Romanii ,o anumita categorie, sunt creduli si se lasa usor ademeniti cu „vorbe dulci’ de genul „sa traiti bine”,”reforma stului”,”interesul major pentru binele romanilor” ,”romanii au decis” neremarcand ca in spatele acestor populisme(si nu numai) exista o enorma doza de cinism.
  Daca vorbim”cuminte” si la obiect gustul nu este asa ademenitor precum cel populist.Populistii au ascuns in spatele vorbelor lor acel soi de narcisism care nu rareori a degenerat intr-un mic sau mare dictator.
  Sa nu uitam ca cei mai mari populisti ai istoriei au fos Stalin,Hitler,Ceausescu,Castro,Mao ,etc. Istoria a demonstrat ca acesti populisti inchid un cerc al evolutiei unei dictaturi.
  Sper in consistenta primului vers al Imnului nostru National!
  Corina,va doresc multa sanatate tie si celor dragi tie si Sarbatori fericite.Cu drag,IonBorgo.

 11. Mai nastase,

  Ti-ai pus cireasa pe coliva politica, urmeaza JILAVA !!!

  psd UL este o ofcina fara lider, antonescu este un lider “socialist” a unei ofcine liberale.

  psd UL isi schimba de logo, trandafirul cu prezervativul.

  Concluzii :

  1. Implozia ofcinei psd ISTE in ofcina comunista si ofcina social liberala
  2. Fuziunea celor doua ofcine, cea social liberala cu ofcina liberala
  3. Refacerea ofcinei comuniste moderne.

  Cred ca va veti alege coordonatele intre JILAVA si ofcina comunista.

 12. Din Tot Sufletul

  Va Doresc Tuturor Craciun Fericit si Imbelsugat, Un Nou An cu Sanatate, Ca-i Mai Buna Decat Toate, Numai Realizari Si Impliniri, Dupa Cum Magistral Si Profetic Remarca Cel Mai Mare Poet Al Romanilor, Mihai Eminescu, Cand In Versuri Maiestrite Ne Spunea:

  “- Orice gând ai, împărate, şi oricum vei fi sosit,
  Cât suntem încă pe pace, eu îţi zic: Bine-ai venit!
  Despre partea închinării însă, Doamne, să ne ierţi;
  Dar acu vei vrea cu oaste şi război ca să ne cerţi,
  Ori vei vrea să faci întoarsă de pe-acuma a ta cale,
  Să ne dai un semn şi nouă de mila Măriei tale…
  De-o fi una, de-o fi alta… Ce e scris şi pentru noi,
  Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război.”

  La Multi Ani Si

  Sa Fim Iubiti !

  Marcus

 13. Corina, la multi ani, si multa sanatate si putere de munca!!! Democratia se poate practica si din opozitie, veti vedea ca este chiar mai simplu decat v-ati inchipuit pe vremea pe cand guvernati cu Tariceanu. Opozitia este o experienta care maturizeaza mai mult decat guvernarea, iar PSD-ul chiar are nevoie de o maturizare profunda.

 14. Corina,
  Sărbători Fericite, Binecuvântate !
  Succes în activitate, bucurii şi împliniri de suflet, satisfacerea tuturor aspiraţiilor şi să rămâi mereu acelaşi OM minunat, Corina noastră, a românilor, Floare de Stâncă !

  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla

 15. Stiu ca nu este locul pentru un astfel de mesaj dar va spun sincer ca incerc toate metodele care imi vin in minte pentru a da o mana de ajutor unui bebelus de doar 6 luni. S-a nascut prematur si din cauza ca a stat pre mult timp la incubator s-a ales cu o dezlipire de retina la ambii ochisori. A ajuns la o operatie in Germania si cu recuperarea de rigoare va reusi sa vada cu acest ochi (cel putin asa sustin specialistii de acolo) si ne-au dat sperante si pentru cel de-al doilea ochisor. Doar ca pentru prima operatie familia lui Sebastian a cheltuit 10.000 de euro si chiar le este imposibil sa stranga acum suma de 15.000 de euro care este necesara pentru operatia la cel de-al doilea ochisor! Daca dumneavoastra sau vreun cititor al blogului considerati ca puteti da o mana de ajutor va rog din toata inima sa nu ezitati sa o faceti! Va las datele de contact ale bunicii copilului!
  Fam. Caval: 0726/391299 galati

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s