Viitorii comisari europeni, audiati in Comisia pentru Dezvoltare

Timp de doua zile, in Comisia pentru Dezvoltare din Parlamentul European, a avut loc audierea celor doi comisari desemnati pentru a face parte din noua Comisie Europeana, ale caror portofolii vor viza problematica dezvoltarii si a ajutorului umanitar.

Andris Piebalgs si-a prezentat prioritatile in calitate de viitor comisar pentru Dezvoltare. Candidatul leton pentru acest post, titular la Energie in precedenta Comisie Barosso, a convins cu privire la capacitatea sa de a gestiona politica UE in materie de dezvoltare. Si-au spus cuvantul atat experienta de pana acum, cat si determinarea sa de a da un nou impuls politicii europene de dezvoltare.

I-am adresat comisarului desemnat trei intrebari, vizand combaterea fragmentarii asistentei europene pentru dezvoltare, in scopul sporirii eficientei acesteia, implicatiile crizei economice asupra bugetului alocat de tarile UE ajutorului pentru dezvoltare si oportunitatea reevaluarii prioritatilor Uniunii prin prisma stadiului de indeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Pozitia exprimata de Andris Piebalgs transmite un mesaj de continuitate a politicilor europene in materia asistentei pentru dezvoltare, atat in privinta asigurarii eficientei ajutorului oferit, cat si a mentinerii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului ca prioritati fundamentale. Este un aspect pozitiv, avand in vedere ca UE este principalul pilon mondial al politicii de dezvoltare.

In fata noii Comisii Europene nu sta, insa, o misiune deloc usoara, avand in vedere ca anul 2015 este termenul asumat, deopotriva, pentru indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului si pentru alocarea de catre statele Uniunii Europene a 0,7% din PIB ajutorului pentru dezvoltare. Criza economica ameninta atingerea acestor tinte, de aceea am pledat pentru noi instrumente care sa asigure pe de o parte respectarea angajamentelor asumate de tarile membre ale UE, iar pe de alta realizarea unor pasi concreti si semnificativi spre obiective fundamentale, precum eradicarea saraciei.

In ceea ce priveste audierea actualului ministru bulgar de externe, Rumiana Jeleva, comisarul desemnat pentru Cooperare internationala, Ajutor umanitar si Raspuns in situatii de criza, trebuie, din pacate, sa constat ca s-a situat la polul opus fata de colegul leton. Cred ca si-a spus cuvantul, in primul rand, lipsa de experienta politica, Rumiana Jeleva avand in spate doar o firava cariera de ministru de externe din iulie 2009 incoace, precedata de un mandat europarlamentar de un an si jumatate. Reuniunea a fost tensionata, candidata bulgara fiind tinta unor critici vehemente vizand in special activitatea sa din mediul privat, inainte de a intra in politica, precum si presupusele legaturi ale sotului sau cu grupari de tip mafiot. Acestor controverse li se adauga slaba stapanire a unor informatii de baza, dupa cum a reiesit din raspunsurile generale si neconvingatoare date unor intrebari precise, cum a fost si cea pe care i-am adresat-o referitor la fondurile pentru functionarea corpului european de protectie civila. E posibil ca Bulgariei sa i se ceara sa nominalizeze un nou candidat. Va conta decisiv in acest sens pozitia Popularilor Europeni, care au sustinut-o pana acum pe Rumiana Jeleva.

Anunțuri

9 gânduri despre “Viitorii comisari europeni, audiati in Comisia pentru Dezvoltare

 1. Mediafax:
  Ministrul bulgar de Externe, Rumiana Jeleva, nominalizată pentru postul de comisar, a declarat că nu îşi retrage candidatura, deşi audierea ei în PE a generat confuzie cu privire la acuzaţiile referitoare la un posibil conflict de interesese, informează site-ul Novinite.com.

  „Aşteptăm evaluarea Comisiei Europene, care se va încheia pe 19 ianuarie”, a comentat Rumiana Jeleva într-o discuţie avută cu ziariştii la încheierea unei şedinţe a Guvernului. Ea a declarat că şi-a vândut acţiunile pe care le deţinea la compania Global Consult, dar a refuzat să precizeze când a făcut acest lucru sau câţi bani a primit în schimb.

  Miercuri, premierul Bulgariei, Boiko Borissov i-a luat apărarea lui Jeleva, afirmând că aceasta a căzut victimă unui complot regizat de Partidul Socialist şi NDSV de opoziţie.

 2. „Atenţie la masa critică”

  Pisu

  Ard vagoanele de călători. Ca torţele ard : la sosire, la plecare, în staţionare, în parcurs şi, mai nou, chiar în procesul tehnologic de pregătire tehnico-sanitară.Cei de la butoanele societăţii adoră numai cauzele tehnice şi doar pe ici pe colo vr’un ciob de sticlă ce a declanşat aprinderea materialelor combustibile prin efectul de lupă. Azi a fost de pomină, arzând de-a binelea sau numai cu început de incendiu şapte vagoane moderne, printre care un etajat şi unul unguresc, toate în Comlexul Bucureşti Nord-Griviţa-Basarab. Eu ştiu cauzele. Şi alţii le mai cunosc măcar din auzite, dacă nu chiar din trăite.Masa critică socială odată formată este de neoprit. Cu gândurile astea îmi pierd paşii pe pavimentul lustruit al Gării de Nord, punctat de cele 24 ore fără a fi dat geană de geană. Doi tineri frumoşi au descoperit elixiru dragostei şi se pupă cu limba-n gură la 5m de puncul farmaceutic bine aprovizionat şi cu servire ţâţă. Un pisic gri cât o şchioapă, plin de viaţă, dă un adevărat recital de giumbuşlucuri în vecinătatea şi printre picioarele celor doi, reuşind să mă bage în derută cu privire la aparteneţă. Intuiţia îmi şopteşte că pisicul e-n căutarea unui suflet pe potrivă, aşa că prinzând momentul când limba lungă a partenerei a contactat omuleţul partenerului, înşfac pisicul cu aerul stăpânului care l-a regăsit, îl vâr în buzunarul de la balon ş-o iau pe drumul anevoios spre casă. Era o pisicuţă, fără purici, care mi-a depăşit toate speranţele în privinţa adaptabilităţii, mobilând un gol care o aştepta. Povestea e mai cuprinzătoare, făcând obiectul unei scrieri adecvate, dar un episod caruia îi datorez prezenţa fizică mă îndeamnă să-l scot la suprafaţă. Pe scurt, o văd pe Pisu
  ca ş-atunci când încălzindu-mi la foc mic un singur fel de mâncare, focul s-a stins fără a băga de seamă, suficient ca gazele nearse să-mi producă o inexplicabilă stare de rău, spre ducă.Acest moment nu s-a prelungit până la tragic deoarece Pisu a etalat un comportament ciudat prin sărituri şi mierlăituri cu totul neobişnuite, pe spaţiul dintre masă şi aragaz.Atunci observ că gazele nu ard, închid robinetu cu pricina deschid larg fereastra, o iau pe Pisu în braţe până în sufragerie, unde prăbuşit în fotoliu, realizez că incendiera celor 7 vagoane s-a produs anume pentru ca să se realizeze intersecţia celor două destine – al lui Pisu cu al meu.
  Gazele grele coborâte la nivelul pardoselei au alarmat pisica spre norocul amândurora…
  Din câteva fotografii Pisu mă priveşte şi acum cu aceiaşi ochi protectori şi fermecători.

  13.01.2010
  B.A.R.

 3. In cadrul Comisiei pentru Dezvoltare, am decis sa cerem serviciilor abilitate ale Parlamentului European informatii suplimentare cu privire la posibilele conflicte de interese privind-o pe Rumiana Jeleva, care a administrat, potrivit informatiilor existente, o firma de consultanta in perioada 2007-2009, cand a fost europarlamentar. Sunt semne de intrebare pe care a avut conditiile si timpul necesare sa le clarifice in timpul audierii, dar nu a facut-o.
  Chiar si in absenta acestor controverse, insa, slaba sa prestatie in cadrul audierilor ar trebui sa-i determine, in opinia mea, pe Popularii Europeni sa ceara Bulgariei nominalizarea unui alt candidat.

 4. Cum? Sa se dezica tocmai ei de mantra suprema: „coruptii tai sunt rai, coruptii mei sunt buni, doar sunt ai mei”?!

  Nuuuu! O demonstratie de forta e exact ceea ce le trebuia. Prietenii din Bulgaria nu vor uita nici ei gestul.

 5. Catrenul capului de lemn

  Gând rău puse Prigoană Casei
  Poporului, s-o facă un Carrefour.
  Privindu-i capul de Stalin, vă jur
  Că e de lemn ca şi piciorul(mesei)!
  .

 6. Am lansat blogul Max Lucado Romania. http://maxlucadoromania.wordpress.com/. Articole in limba romana, devotionale zilnice, saptamanale, video si in curand multe altele.
  Sunteti interesat sa facem schimb de linkuri? Daca da, va rugam sa ne anuntati. Dumnezeu sa va binecuvanteze!
  Echipa Max Lucado Romania.

 7. STATUIA LUI EMINESCU ESTE SFARAMATA IAR LIMBA ROMANA
  INTERZISA LA INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DIN NEW YORK!
  In prezent traiesc in America un milion de romani. O mare parte sunt concentrati in New York. Dupa caderea lui Ceausescu. pe timpul careia romanii ocoleau ingroziti cladirea sinistra de i6 etaje a diplomatiei romanesti, ei au inceput sa se adune la centrul cultural aflat in cartierul diplomatic. la doi pasi de cladirea ONU. ICR are la dispozitie unul din cele mai frumoase galerii de arta ,cu doua uriase vitrine de sticla care dau in strada si o frumoasa sala de spectale. De si suspiciosi de eterna prezenta a securistilor si a noilor activivisti culturali, care nu se deosebeau de cei vechi doar prin faptul ca furau mai mult, ei au inceput sase adune, considerand acest loc al lor. Arta prezentata era modesta si de multe ori evident propagandistica. Totusi oamenii nostrii de toate categoriile treceau peste toate si se adunau pentru a se simtii mai aproape de tara. Intelectualii subtiri de si strambau din nas umpleau salile centrului. Cei mai multi veneau pentru a se simtii acasa , a intalni un prieten si cand bugetul permitea chiar sa bea un pahar de vin si sa manance cateva sarmale de sarbatori. Au inceput sa apara si vechi diziidenti , dusmani ai comunismului care au intrat in imeduat in conflict cu agentii culturii in civil. Toate, cu bune si rele aveau ceva totusi in comun. Se petreceau in mediul si mentalitatea romaneasca. Era o oglinda aburita a unei tari care incerca sa se desprinda de comunism si a se intoarce in civilizatie. In curand aceasta oglinda a fost sparta in bucati, cioburile ei ranind pe toti care au ceva in comun. 
La o saptamina dupa numirea ei in calitate de director al ICR, urata si mereu transpirata Corina Suteu declara transant nu avem nevoie de sclerozata comunitate romaneasca care vine la manifestarila culturale sa mananca fursecuri 
Pentru a da greutate noului directorat. la prima actiune anticulturala ai fost trimisi pe banii romanilor, insasi vice presedintele ICR, Mihaesimpreuna cu politrucul cultural pe nume T.Morar. Dupa ce sa transmis un fel de mesaj patapievician din partea preseditelui onorific al ICR , Traian Basescu, sa anuntat ca se vorbi de acum inainte numai in engleza. Primul lucru care ma uimit, a fost faptul ca in sala nu se afla nici un strain. Al doilea lucru era ca nimeni nu vorbea aceasta limba de circulatie internationala pentru ca nu o cunosteau de loc. Un american nimerind la acesta aunare ar fi cerut cerut precis un translator. Vazand ca Corina Suteu a fost trimisa sa reprezinte sa reprezite cultura romana in USA, fara sa cunoasca doua boabe de americana iar Mihaes sa citeasca de pe o foaie de hartie balbaieli neinteligibile, in fata unei sali de romani americani, am incercat sa protestez. Interventia mea a fost deosebit de scurta probabil cateva secunde. Dupa ce am cerut reitroducerea limbii romane Mihaes a cerut sa fiu dat afara. Morar a cerut interventia politiei iar directoarea Suteu a inceput sa ma traga de de pulovar spre iesire. Din cauza ca am cerut sa se vorbeasca si romaneste pe teritoriul Romaniei ( ICR are aceasta calitate ) mi sa interzis participare la la orice activitate la ICR de si sunt artist , ziarist si cetatean roman. Imediat dupa acesta intamplare T. Morar la intoarcerea in tara, a descris cele intamplate in articolul UN PAPAGAL UNGUR BRUIAZA ARTA ROMANREASCA LA NEW YORK.
  Robert Horvath- DEVA cineast New York
  http://www.devagallery.com

 8. Astral, Dacian Cioloş ar trbui, astăzi, să-şi probeze straiele de Comisar pentru agricultură, doar sunteţi lunateci dv. şi dânsul !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s