Un nou candidat bulgar pentru postul de comisar european

Retragerea candidaturii Rumianei Jeleva era de asteptat in urma concluziilor la care a ajuns aseara Reuniunea coordonatorilor grupurilor politice din Comisia pentru Dezvoltare. Singurul grup politic care continua sa o sustina a fost Grupul Popularilor Europeni, in ciuda faptului ca a fost evidenta lipsa sa de pregatire.

Impresia generala in urma audierii – dupa cum spus si in sedinta de ieri – a fost complet nefavorabila. Pe de o parte, nu a clarificat suspiciunile ce planeaza asupra situatiei financiare si a starii de incompatibilitate in perioada in care a fost simultan europarlamentar si, se pare, administrator al unei companii private. Dincolo de acest aspect – extrem de important, de altfel – nu a convins deloc ca poate face fata provocarilor unui post de importanta celui din domeniul Cooperarii internationale, ajutorului umanitar si gestionarea situatiilor de criza. Pun fata in fata raspunsurile sale generale, tradand lipsa de cunostinte elementare, si tragedia recenta din Haiti, cu implicatiile sale urgente si imperative. Cu tot regretul, nu cred ca dna Jeleva ar fi facut fata unei asemenea situatii.

Nu se pune deloc problema deosebirilor de culoare politica. Dimpotriva, eu ma simt solidara cu reprezentanta Bulgariei, pentru ca provine dintr-o tara vecina noua si care a aderat o data cu Romania la UE. Dar nu putem abdica de la nivelul de competenta care se impune pentru postul de comisar european.

Sper ca noul comisar desemnat din partea Bulgariei, Kristalina Gheorghieva, va reusi sa obtina avizul favorabil, datorita experientei sale in cadrul Bancii Mondiale, mai ales in domeniul dezvoltarii durabile. Audierea Kristalinei Gheorghieva ar putea avea loc in 3 februarie in Comisia pentru Dezvoltare, iar votul in plenul Parlamentului European privind noua Comisie Europeana probabil va avea loc in 9 februarie, datele definitive urmand a fi anuntate joi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s