Pentru implicarea Comisiei Europene in reforma sistemului romanesc de pensii

Am adresat, zilele trecute, o interpelare Comisiei Europene, cerandu-i sa se implice activ in stimularea si sustinerea reformei sistemului public de pensii din Romania si si din alte tari ale UE asupra carora planeaza pericolul nesustenabilitatii.

Un raport recent al Comisiei Europene atrage atentia asupra riscurilor cu care se confrunta sistemele publice de pensii din UE. Impactul imbatranirii populatiei asupra finantelor publice din statele membre ar putea, potrivit Raportului de Sustenabilitate pe 2009, sa depaseasca in gravitate, pe termen lung, efectele actualei crize economice.

Una din tarile europene in care vor deveni tot mai impovaratoare costurile cauzate de cresterea ponderii populatiei varstnice este Romania. Se estimeaza ca in urmatorii 50 de ani se va dubla procentul din PIB pentru cheltuielile vizand pensiile de stat, ceea ce inseamna ca riscam ca jumatate din bugetul tarii sa fie alocat numai pentru pensii. Este evidenta, in aceste conditii, necesitatea reformarii sistemului de protectie sociala si stimularea celui de pensii private, pentru prevenirea unui posibil colaps.

In aceste conditii, am cerut Comisiei Europene sa se implice activ in stimularea si sustinerea reformei sistemului public de pensii din Romania si din alte tari ale UE, aflate potrivit raportului sub acelasi risc al nesustenabilitatii (Grecia, Luxemburg, Slovenia, Cipru). De asemenea, am solicitat Executivului comunitar sa se pronunte asupra oportunitatii unei analize a perspectivei demografice a UE si asupra posibilitatii de adoptare a unor masuri la nivel comunitar pentru contracararea involutiei demografice, care exercita o presiune tot mai mare asupra bugetului public de pensii.

Reclame

10 gânduri despre “Pentru implicarea Comisiei Europene in reforma sistemului romanesc de pensii

 1. Foarte bine ai făcut. Vreun răspuns, vreo reacţie?
  Cumva, am senzaţia că, între corupţia, tembelismul şi ticăloşia mafiocraţiei autohtone şi birocratismul europarlamentar, corupt sau nu, rămâne de văzut, dar teribil de eficace în lentoarea reacţiilor sale, o rază de speranţă vine mai degrabă de la Bruxelles decât de la Bucureşti…

 2. Mă bucur că există oameni care au ales să muncească tenace și insidios în favoarea celor uitați de soartă de-acasă.
  Te felicit pentru inițiativa ta. Și te admir pentru tenacitate 🙂

 3. Ciudat destin pentru un popor,stranie inadvertenta intre acesta si cei ce-l carmuiesc ….tot la porti straine trebuie sa ne-nchinam pentru un dram de speranta….va doresc multa sanatate si spor in cea ce v-ati propus .

  spedy/25/01/2010

 4. @Toni:
  Comisia Europeana trebuie sa raspunda la interpelare in termen de maxim 6 saptamani. Va voi tine la curent, ca de obicei, cu reactia Comisiei si cu eventualele demersuri ulterioare pe aceasta tema care priveste milioane de cetateni. Cat despre raza de speranta, impartasesc senzatia ta…

  @Gabriela:
  Multumesc pentru incurajare. Iti doresc sa ai parte numai de bine!

  @spedy:
  Fara demagogie si fara exagerare, nu cred ca la Bruxelles sunt porti straine. Cu atat mai putin cred ca e vorba de inchinat, ci de integrarea noastra in sfera problemelor si solutiilor care-i privesc pe cetatenii celor 27 de state membre. De altfel, asa cum mentionam in postare, riscul prabusirii sistemului public de pensii nu planeaza doar asupra Romaniei.

  @codeus41:
  Multumesc frumos pentru nominalizare. Este o surpriza placuta sa constat ca si in acest an acest blog se bucura de aprecierea atat de multor prieteni din blogosfera.

  O seara buna tuturor!

 5. Pentru aceia dintre noi care manifesta interes pentru activitatea parlamentara la nivelul Uniuii, pentru un parlamentar social-democrat roman, poate s-ar putea spune cateva cuvinte despre bucataria interna a acestei activitati.

  Gasesc pertinenta intrebarea unui cititor, privitoare la rezultatele unei actiuni precum cea a interpelarii adresate Comisiei de catre un parlamentar. Poate ca omul nu e neaparat foarte la curent cu mecanismele, poate nu are timp sau rabdare sa se informeze in amanuntime, poate ca, pana la urma, nici nu e obligatia lui sa o faca.

  Tocmai pentru ca soseste aici si intreaba, cred ca are dreptul la lamuriri.

  In genere, impresia electoratului, chiar si a celor care incearca sa isi faca un obicei din a urmari activitatea celor care ne reprezinta la Strasbourg/Bruxelles, este aceea ca parlamentarul european are un rol mai degraba decorativ, avand la dispozitie cel mult un soi de sageti cu care poate trage spre soare, fara speranta ca acela va si cadea vreodata de pe bolta cereasca.

  Credeti ca putem face ceva pentru a schimba perceptia asta?

 6. 1. Bucureşti Nord Gr.B – Spital, via Scroviştea

  D-l ministru Bercceanu a inaugurat în noaptea aceasta un nou serviciu acordat pasagerilor cfr care, contra cost, pot ajunge la spital graţie “trenului ambulanţă – feroviară”. Safteaua au făcut-o 9 călători din trenul de persoane Bucureşti-Ploieşti Sud priponit în parcurs, cu locomativa electrică neputincioasă, la minus 25 grade în vagoane, şi tot aşijderea cu locomotiva de ajutor. Transportul înţepeniţilor de la gara Scroviştea, după 4 ore de congelare rapidă, s-a asigurat prin Compania „Ricşa” care nu a mai folosit tărgile deoarece subiecţii erau suficient de rigidizaţi pentru a fi transpotaţi ca buştenii.

  2. Tot amu

  Compania “Ricşa” a preluat călătorii trenului de persoane Paşcani-Suceava, vărsaţi la macazul defect de la intrarea în Staţia Burdujeni unde şi-a dat sfârşitul, prin deraiere, primul vagoan în sensul de mers democratic trasat de Preş. Băsescu, asistat de d-l Boc şi operat în timp real de neânlocuibilul domn Bercceanu.

 7. Poate şi datorită vârstei nu sunt aşa de îngrijorat. Fiind un „probăsecu”, văd rezolvarea facilă a pensiilor pe temen lung prin soluţiile în curs de implementare de către inegalabilii guvernanţi ai României de azi, şi anume : criogenia simultan cu mărirea şomajului spre 80 %.
  Criogenia se va aplica la 5 milioane de pensionari, cifra menţinându-se prin atenta supraveghere a ieşirilor şi intrărilor (temperaturile joase permit aplicarea soluţiei la costuri modice).
  Menţinerea în şomaj a majorităţii populaţiei active pe termen lung, o face pe aceasta să nu aibă drept la pensie pe principiul contribuţiei.
  …………………………………………………………………………………………………..
  Vă respect şi apreciez strădaniile, până la a mă mândri că vă sunt contemporan !

 8. Domna Corina Cretu,
  Va multumesc din suflet pentru tot ce faceti.
  Noi cei din tara nu prea stim ce fac parlamentarii nostri la UE.
  Este foarte bine ca prin intermediul blogului ne prezentati activitatea dumneavoastra.
  Cu respect

 9. sunt convins ca aveti dreptate dar,parca avem cu totii soart monedei de #

  # 1 ban; suntem acolo dar nu valoram nimic….si cersetorii ii arunca….

  spedy/26/01/2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s