Extremismul maghiar renaste in fiecare primavara

Asa cum ne-am obisnuit de doua decenii incoace, Ziua Nationala a Ungariei este un bun prilej pentru extremistii maghiari de a inflama spiritele in aceasta parte a Europei, vehiculand tezele revansarde construite pe ideea Ungariei Mari.

Dincolo de respectul cuvenit dreptului fiecarui popor si fiecarei minoritati nationale de a-si cinsti sarbatoarile, nu pot sa nu remarc exploatarea zilei de 15 martie in scopuri care pe unii dintre noi ne fac sa ne gandim de doua ori daca, intr-adevar, autonomia – asa cum o vor radicalii maghiari – nu e de la diavol, dupa cum ne asigura azi dl Tokes.

Mai grav, insa, decat solicitarile alesilor locali de la adunarea de la Sfantu Gheorghe mi se pare altceva. Pentru ca e cunoscut faptul ca Romania este, de ani buni incoace, un exemplu la nivelul Uniunii Europene pentru modul in care garanteaza drepturile minoritatilor. Legislatia noastra asigura discriminarea pozitiva pentru minoritati, asa ca orice nemultumiri pe aceasta tema sunt neintemeiate. Mai ales atunci cand sunt pronuntate, chiar si in Parlamentul European, de alesi democratic din randul minoritatii maghiare din Romania, a carei reprezentare inclusiv in Guvern a devenit traditie in viata politica romaneasca. Nu mai departe de zilele trecute, a fost atinsa, de altfel, culmea discriminarii, cand UDMR a anuntat ca vizeaza si presedintia Senatului…

Asadar, nu ce se intampla la adunarile unor extremisti din judetele cu majoritate maghiara ar trebui sa ne ingrijoreze foarte tare. E limpede ca tot ceea ce se intampla in Harghita si Covasna este gandit la Budapesta. Iar acestui gand i-a dat glas, de Ziua Ungariei, chiar presedintele acestei tari, Laszlo Solyom, si nu oriunde, ci in Serbia, conform obiceiului pe care si l-a facut de a semana discordia prin vecini. In esenta, mesajul sefului statului maghiar a fost ca UE ar trebui sa abordeze conflictele in care sunt implicate minoritati etnice, iar Ungaria ar trebui sa se foloseasca in acest sens de oportunitatile oferite de presedintia UE, pe care o va detine in prima jumatate a anului viitor.

Intr-adevar, la varful Uniunii Europene ar trebui abordata o problema grava: aceea a unei politici de stat agresive, care foloseste minoritatile nationale din tarile invecinate ca instrumente de actiune revizionista, invenind climatul interetnic si relatiile intre unele state membre. Iar aceasta tendinta risca sa se accentueze dupa previzibila victorie, in alegerile parlamentare de luna viitoare, a opozitiei conservatoare conduse de Viktor Orban – cel care i-a incurajat pe radicalii maghiari in timpul guvernarii sale, cel care spunea ca situatia din Kosovo poate fi o pilda pentru maghiarii din Bazinul Carpatic si, sa nu uitam, cel care a promis ca va sprijini crearea unui lant al autonomiilor comunitatilor maghiare din afara tarii si va sustine acordarea dublei cetatenii pentru maghiarii din jurul Ungariei. Nu in ultimul rand, e ingrijorator ca, la alegerile din aprilie, Jobbik, partidul de extrema dreapta, va deveni, potrivit sondajelor, a treia forta parlamentara a Ungariei.

Exista, asadar, in partea noastra de Europa o problema – extremismul maghiar – pe care suntem datori sa-l aducem in atentia institutiilor europene, cu atat mai mult cu cat acestea sunt bombardate de un lobby intens, ce prezinta distorsionat realitatile din Romania si din alte state central-europene. In aceasta serie se inscrie si conferinta „Martie negru in Transilvania – In memoriam Martie 1990”, organizata de Laszlo Tokes si care va avea loc miercuri, la Parlamentul European.

Reclame

20 de gânduri despre “Extremismul maghiar renaste in fiecare primavara

 1. O fi peren, renaşte primăvara şi moare toamna.
  Dar mie mi se pare că are grijă cineva, nu spun cine, să-l mai ude la rădăcină, să-i mai pună un arac, să-l mai altoiască cu mlădiţe tinere…
  N-ar fi rău să se desecretizeze dosarale de la Târgu Mureş 1990, cum cere Marko Bela, mi se pare…
  Ne mai iluminăm şi noi… Şi ei… Şi alţii…

 2. @Yoni,
  Corect, corect… 🙂
  Pe mine una m-ar interesa oareşce informaţii cu privire la activitatea securistului L.T., ca mic exemplu.
  Cert e că, NICĂIERI ÎN LUME nu-şi fac mendrele ca aici, şi NU am să spun maghiarii, pentru că e vorba de ambiţiile unora, nu ale tuturor maghiarimii …
  respecte,
  Sibilla

  Corina,
  Ce-i arde pe * stimabilii * iudemerei lideri e că Ardealul e al Nostru, DINTOTDEAUNA ! Maghiarul de rând convieţuieşte paşnic cu românul, multe-s căsătoriile mixte, tartorii sunt câţiva şi alţi câţiva sunt ceva interesaţi din alte… zone ca să întreţină/înteţească focul…
  În care alt stat din lume s-a declarat limba maghiară oficială??!!! Ăsta e un pretext, o făcătură ieftină, nu-i interesează decât autonomia, ne vor Ardealul, iar de zâzania stârnită , ca să te citez * în fiecare primăvară *, cineva profită şi-şi râde-n barbă.
  Felicitări pentru atitudine, implicare !
  stimă şi respect,
  Sibilla

 3. Acum un an,cand se organizau in inima tarii manifestarile astea dar cu participarea guvernului ungar,tin minte ca am protestat (zic eu civilizat)chiar aici .Ca in alte randuri,poate dintr-un reflex conditionat am fostcatalogat(ca si alta data)drept demagog(?)Poate dar am scuza omului simplu si mai putin instruit..Constat ca cea ce era demagogie mai deunazi,Este o realitate extrem de periculoasa ce tinde sa se materializeze de la an la an…asa cum noi ,adaugand anii unul cate unul,ne rarim :unul ici ,unul colea …..

  spedy/16/03/2010

 4. Singurul remediu – vidanja

  Extremismul maghiar nu renaşte, el, în realitate, este ca o balegă de om căreia i se ridică din când în când coaja (la zile importante şi nu numai) iar atunci pute de trăsneşte, după care face iar coajă.
  Soluţia ţine de „vidanjele” UE şi ONU care, paradoxal, nu funcţionează uniform la fecale diferite. Poate c-ar trebui dus în beţe pe ţinuturile natale ale Kamei, să le… fertilizeze !

 5. UDMR este vehicolul. Insistenta cu care se cramponeaza la orice guvernare, de orice tip, confirma ca UDMR are unicul scop de a asigura victoria cauzelor ce cuprind autonomia extinsa, pe parcursul mai multor guvernari.

  Poate statul sa le faca pina la urma o rezervatie, daca tot vor sa fie separati ca indienii.

  Si expozitia aia a lui Tokes, tot de bataia pe care a luat-o romanul la Targu Mures o sa fie?

  Sunt insa incurajat de brava zicere a Presedintelui Romaniei catre maghiarii din Romania: „sa fie mindri ca sunt si cetateni romani”. Asteptam cu totii dovezi ca nu le-a intrat pe-o ureche si le-a iesit pe cealalta.

 6. Stimată doamnă Corina, vă propun următoarea tactică: întreruperi şi contraziceri dese, după modelul ne-civilizat ‘foarte adolescentin, folosit de către dl. Crin Antonescu pentru a îl intimida pe contracandidatul său la preşedenţia P.N.L: dl. Ludovic Orban.

  • Pentru a vă căpăta forţa de care aveţi nevoie mîine dumneavoastră şi partenerii noştri socialist-democraţi europeni: v-am pregătit întăriri legislative pe siteul meu cidocartier.wordpress.com dar şi pe domeniul meu Amzcommunications.com (nu uitaţi nici de blogspotul meu dar nici de mzOpera.com-ambele au Amzcommunicationd ca antet). Succes!!

 7. Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Ioan, al Covasnei si Harghitei a declarat azi:

  „…Presiunile asupra populatiei romanesti sunt din ce in ce mai aspre…. Am putea spune ca traim in doua state paralele….”

  Revin cu propunerea de a crea rezervatii pentru secesionisti, care sa nu faca parte din UE.

 8. Cred ca reactia Inaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioan al Covasnei şi Harghitei prezinta cel mai bine situatia din zona si starea de fapt si de spirit a minoritatii romane, discriminate in judetele cu populatie majoritara maghiara. Problemele de acolo cer o atentie mai mare din partea autoritatilor romane si a institutiilor europene, pentru ca este vorba despre cetateni discriminati pe criterii etnice pentru simplul fapt ca sunt de nationalitate romana. Iata pozitia Inaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioan, la care cred ca suntem datori sa luam aminte:

  „Românii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi, deoarece porţile lor sunt mereu închise în nas atunci când caută undeva un loc de muncă pentru a se angaja. Aş putea să declar că au fost publicate în presa locală anunţuri cu meserii, profesiuni destul de curente, respectiv, instalator sau chiar muncitor necalificat cu menţiunea de a cunoaşte şi limba maghiară. Presiunile asupra populaţiei româneşti sunt din ce în ce mai aspre, iar în unele instituţii publice au fost arborate steaguri secuieşti, pe lângă cele româneşti. Am putea spune că trăim în două state paralele. Aşa că pe zi ce trece situaţia se degradează tot mai mult şi nu facem altceva decât să tragem un semnal de alarmă autorităţilor de stat să recunoască, să se convingă şi să vadă la faţa locului că aici sunt probleme. Am cerut şi o comisie parlamentară să vadă cine este mai discriminat în această parte de ţară. Noi românii, care suntem acasă şi suntem minoritari sau maghiarii care sunt aici majoritari.”

 9. Cultura milenară: moştenită şi predată încă în şcoli: (al)poporului romîn
  Spune o veche zicală romînească: ‘răzbunarea este arma prostului’. Şi nu face decît să exprime ceea ce au dovedit acum multe zeci de ani, psihologii popoarelor civilizate şi care, prin urmare, trăiesc acum infinit mult mai bine decît noi, acest popor romîn. Dar nu este suficient să mă opresc aici cu dovezile mele de cultură cu mult peste media oamenilor de peste tot. Fiindcă în definitiv, nimeni dintre oamenii ăştia de ambele sexe şi de toate vărstele-nu înţelege ceea ce vă scriu. Nici măcar Preşedintele Băsescu şi tîrfele acestuia împreună cu perverşii lor. Cu toate că, întocmai precum un marinar şaşiu-hidos-tîmpit+prea copilăresc şi adolescentin de ramolit, simte cine îi este cu adevărat superior. Şi, pentru asta, se răzbună..şi devine încrezut. La fel cum devin încrezute-încrezuţi (fiindcă altceva de arătat nu au)!! copiii dlui Mircea Geoană şi nevasta lui. La fel cu cei şi cele de toate vîrstele care nu deţin minima moralia adică minima dezvoltare a creierului(atenţie, dle A.Pleşu, dau ex. din cărţile dvs. acum!!): care să îi facă să înţeleagă cine îi ajută cu adevărat şi cine nu şi cum trebuie să te comporţi cu cineva care suferă, întotdeauna şi cum nu.
  Aşa că, fraţi şi surori cu creierele voastre mici, vreau să vă reamintesc că eu sunt de religie catolică iar catolicismul interzice mîndria faţă de semenii tăi,la fel cum interzice şi perversiunile de orice fel(homosexualitate-lesbianism-tîrfe etcaetera) într-adevăr. Dar ţara noastră, fiind ortodoxă care îi suportă deci pe aceşti perverşi, se dă totuşi ne-conservatoare adică liberală: însă nu prea înţeleg ce legătură are ‘bunul simţ propus de Crin Antonescu şi acea(pe hîrtie şi în gurile voastre numai) cuminţenie în care -ziceţi-că v-aţi crescut copiii şi nepoţii, voi. Un lucru este sigur: de aţi fi cu adevărat un neam de oameni curaţi-cuminţi-cu minţile pe umeri, nu aţi vota PDul în vecii vecilor, AmiN!!
  D.p.d.v. ne-religios analizînd, în loc să aveţi curajul să veniţi cu argumente şi să mă şi ne abordaţi civilizat aşa cum este scris în legi şi cum ar fi trebuit să învăţaţi măcar de la părinţii voştri şi de unii singur(mai ales, dacă aţi fi fost normali şi aţi fi vrut): deveniţi supărător de răzbunători. Aşa încît..veţi trăi bine romîni..cu Geoană al vostru cu tot şi cu familia marinarului şaşiu..de nu veţi mai putea!! Spuneţi-mi vă rog, sunteţi chiar atît de cretini şi de cretine încît nu realizaţi că tot răul ăsta va avea, pînă la urmă, un sfărşit!? Băsescule-Mario-Eleno nu vă e frică că nu se ştie cît veţi mai fi atît de iubiţi?? Băsescule, eşti marinar: spune-mi, ştii ce înseamnă expresia ‘se-ntoarce valul înnapoi (şi cînd)??
  Te rog să mă scuzi că eu nu am dorit şi nici nu voi dori vreodată să fiu măicuţă: astfel încît vă şi îţi doresc: să se întoarcă toată suferinţa înmiită, doar la voi!! (Ami N)
  Pentru detalii, citiţi -care din voi puteţi, într/adevăr/ceea ce scrie pe siteul P.S.D. >Valeriu Zgonea: Incoerenţa şi incompetenţa Guvernului PDL pun în pericol pacea socială
  Notă explicativă la ceea ce am postat pe internet: dacă aţi avea măcar minima cultură pe care o demonstrează numai hîrtiile(birocraţia) şi rudele voastre, jurişti şi avocate analfabeţi din Cluj şi din p(t)opor: aţi şti să faceţi diferenţa între dreptul la exprimare-răzbunare-nepăsare şi neatenţie-pedeapsă. Dar Nu sunteţi decît cu numele jurişti..şi nici măvar în părţile din dos..spuneţi-mi: cît să vă mai înţeleg că nu puteţi??

 10. Eu cred că toate problemele pornesc de sus, de la cei care îi reprezintă, iar în această problemă zicala „peştele de la cap se împute” eu cred că este perfectă!

  Am prietene maghiare şi ţin să precizez că nu am avut niciodată probleme de genul acesta. Ba mai mult, când aud de autonomia Harghitei şi Covasnei la nivelul la care se ridică problema nu sunt de acord şi nici măcar nu aprobă aşa ceva. Din contră, sunt la fel de frustrate de cei care le reprezintă precum noi românii. Mulţi maghiari vehiculează problema că UDMR se reprezintă pe ei şi nu maghiarii din România.

  Revenind la ceea ce se întâmplă În aceste două judeţe…e de aşteptat. Guvernul nu a luat prea multă atitudine niciodată, iar maghiarilor li s-au oferit întotdeauna prea multe privilegii tocmai pentru ca să nu se vehiculeze ideea de extremism la noi în ţară. Problema este că lor le dai un deget şi vor toată mâna. Dintre toate minorităţile sunt cei mai neîndreptăţiţi să mai ceară ceva. Sunt şi alte minorităţi, dar nici una nu face atâtea valuri şi nu emite atâtea pretenţii absurde şi nesimţite (mă refer strict la cei din discuţie).

  Ca să aduc în discuţie problema necesităţii cunoaşterii limbii maghiare în propria ţară…şi eu m-am lovit de acest fapt aici în Oradea. Sunt foarte multe şi din ce în ce mai multe cereri de muncă unde angajatorul îţi pretinde OBLIGATORIU cunoaşterea limbii maghiare. Mă întreb cum este posibil? Ca şi agent de vânzări sau vânzător la tine în ţară să fi obligat să cunoşti limba maghiară??? Dar maghiarii de aici de ce nu cunosc limba la nivel de conversaţie ca noi românii să nu fim obligaţi să învăţam maghiara la noi în ţară dacă nu vrem şi nu e obligatorie în şcoli?

  Ei se simt frustraţi, dar eu ca şi român cum să mă simt când nu mă pot angaja în oraşul unde m-am născut pentru că mi se cere maghiara?
  Lipsă de respect faţă de români…asta e! Şi de la ei şi de la Guvernul ăsta impotent ca şi atitudine care lasă oamenii să fie agasaţi moral şi intelectual la ei în ţară!

 11. Am urmarit un pic in presa succesiunea declaratiilor facute de lideri politici in timpul si dupa manifestatia de la Toplita. Declaratia lui Marko Bela exemplifica foarte bine zicala „hotul striga hotii”. Dupa ce el si grupurile secesioniste maghiare creaza o anumita situatie tensionata, neconstitutionala, da vina pe dl Ponta ca ar agita sentimente anti-maghiare si ca ar fi iresponsabil. Iresponsabilul e Marko nu Victor. Victor Ponta spune exact ce trebuie sa spuna un roman in Romania.

  http://www.mediafax.ro/politic/marko-ponta-a-luat-o-decizie-iresponsabila-de-atatare-a-unor-sentimente-antimaghiare-5762759/

  Ce ma deranjeaza este minciuna permanenta pe care o pun in capul mesei cei de la UDMR si ceilalti secesionisti. Au declarat limba maghiara limba „oficiala” in „Tinutul Secuiesc”. Sigur ca, daca s-ar accepta asa ceva, s-ar merge si mai departe cu jocul periculos al udmristilor care vor „mai multe drepturi”.

  Replica partidelor democratice din Romania e salutara.

 12. As vrea sa aduc aici in discutie o alta bizarerie politica, trademark Marko Bela. Omul vrea sa avem atitea limbi oficiale cite se vorbesc pe fiecare strada. De ce nu am avea toate limbile pamintului ca limbi „oficiale” in Romania?

  „Orice dispoziţie a constituţiei trebuie să fie modificabilă. Aşa este normal. Inclusiv dispoziţia privind limba oficială, dar nimeni nu spune că în România trebuie să avem pe tot teritoriul şi o altă limbă oficială. (…) În unele zone, regiuni, unde trăieşte o altă comunitate, de o altă limbă, o comunitate importantă, acolo trebuie să ne gândim la oficializarea, pe lângă limba română, a unei alte limbi”, a spus Marko,

  http://www.realitatea.net/marko–orice-articol-al-constitutiei-trebuie-sa-fie-modificabil–inclusiv-cel-privind-limba-oficiala_705753.html

  • Nu mi se pare deloc o bizarerie, dar este mai degrabă un joc de tipul: ‘uite mortul-nu e mortul’ marka Băsescu / Co. Fiindcă..să nu credeţi că, oricît de tembeli ar fi şi sunt într-adevăr, ăştia ‘de la putere’ nu au c.puţin cărţi în care scrie ce însemnează democraţia cu adevărat..sau profii nu le-au predat chiar nimic…s-au învăţat să acţioneze ca la mă-sa în staul şi să nu încerce să facă încontinuu efort mental..şi ne fac leneşi pe noi ăştia care depunem efort mental mereu şi ne şi pasă într-adevăr..şi mai şi simţim. Atîta tot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s