Interpelare privind drepturile angajatilor

Am adresat azi, impreuna cu colegii Daciana Sarbu si Catalin Ivan, urmatoarea interpelare Comisiei Europene, pe tema drepturilor angajatilor:

In România, in contextul crizei economice, atât în sectorul public, cât și în cel privat, au avut loc numeroase disponibilizări si se preconizeaza o crestere semnificativa in  continuare a somajului. In acest context, mulţi angajaţi sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare fără a fi remuneraţi, devenind din ce în ce mai vulnerabili în fata angajatorilor. Climatul actual este, fara indoiala, favorabil angajatorilor, care isi permit sa exercite presiuni, greu de sanctionat din punct de vedere legal.

Un caz recent, al unei tinere de 34  de ani din România, a alarmat întreaga opinie publica. Tânăra a făcut stop cardiac din cauza surmenajului provocat de munca în exces și de stresul de la birou, iar după câteva zile de comă profundă a încetat din viaţă. Cazul nu este singular in România: cu doi ani în urma, o alta tânăra, angajata a unei companii multinaţionale, a murit din cauza oboselii acumulate în urma orelor suplimentare de muncă.

Consideram ca este nevoie de mecanisme de control bine puse la punct, pentru garantarea respectarii drepturilor angajatilor, precum si de crearea unui cadru sigur, în care angajaţii să poată reclama condiţiile improprii in care muncesc, fără riscul de a-și pierde locul de munca.

In acest context:

1. Ce masuri prevede Comisia Europeana pentru a limita abuzurile la adresa angajaţilor și pentru a asigura respectarea drepturilor acestora, garantate prin art. 153 al Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene, mai ales în climatul economico-social marcat de actuala recesiune?

2. Intenţionează Comisia să creeze un organism de control la nivel european care să colaboreze cu autorităţile naţionale pentru a se asigura că drepturile angajaţilor sunt respectate, în special în marile companii multinationale?

24 de gânduri despre “Interpelare privind drepturile angajatilor

 1. Cultura milenară: moştenită şi predată încă în şcoli: (al)poporului romîn
  Spune o veche zicală romînească: ‘răzbunarea este arma prostului’. Şi nu face decît să exprime ceea ce au dovedit acum multe zeci de ani, psihologii popoarelor civilizate şi care, prin urmare, trăiesc acum infinit mult mai bine decît noi, acest popor romîn. Dar nu este suficient să mă opresc aici cu dovezile mele de cultură cu mult peste media oamenilor de peste tot. Fiindcă în definitiv, nimeni dintre oamenii ăştia de ambele sexe şi de toate vărstele-nu înţelege ceea ce vă scriu. Nici măcar Preşedintele Băsescu şi tîrfele acestuia împreună cu perverşii lor. Cu toate că, întocmai precum un marinar şaşiu-hidos-tîmpit+prea copilăresc şi adolescentin de ramolit, simte cine îi este cu adevărat superior. Şi, pentru asta, se răzbună..şi devine încrezut. La fel cum devin încrezute-încrezuţi (fiindcă altceva de arătat nu au)!! copiii dlui Mircea Geoană şi nevasta lui. La fel cu cei şi cele de toate vîrstele care nu deţin minima moralia adică minima dezvoltare a creierului(atenţie, dle A.Pleşu, dau ex. din cărţile dvs. acum!!): care să îi facă să înţeleagă cine îi ajută cu adevărat şi cine nu şi cum trebuie să te comporţi cu cineva care suferă, întotdeauna şi cum nu.
  Aşa că, fraţi şi surori cu creierele voastre mici, vreau să vă reamintesc că eu sunt de religie catolică iar catolicismul interzice mîndria faţă de semenii tăi,la fel cum interzice şi perversiunile de orice fel(homosexualitate-lesbianism-tîrfe etcaetera) într-adevăr. Dar ţara noastră, fiind ortodoxă care îi suportă deci pe aceşti perverşi, se dă totuşi ne-conservatoare adică liberală: însă nu prea înţeleg ce legătură are ‘bunul simţ propus de Crin Antonescu şi acea(pe hîrtie şi în gurile voastre numai) cuminţenie în care -ziceţi-că v-aţi crescut copiii şi nepoţii, voi. Un lucru este sigur: de aţi fi cu adevărat un neam de oameni curaţi-cuminţi-cu minţile pe umeri, nu aţi vota PDul în vecii vecilor, AmiN!!
  D.p.d.v. ne-religios analizînd, în loc să aveţi curajul să veniţi cu argumente şi să mă şi ne abordaţi civilizat aşa cum este scris în legi şi cum ar fi trebuit să învăţaţi măcar de la părinţii voştri şi de unii singur(mai ales, dacă aţi fi fost normali şi aţi fi vrut): deveniţi supărător de răzbunători. Aşa încît..veţi trăi bine romîni..cu Geoană al vostru cu tot şi cu familia marinarului şaşiu..de nu veţi mai putea!! Spuneţi-mi vă rog, sunteţi chiar atît de cretini şi de cretine încît nu realizaţi că tot răul ăsta va avea, pînă la urmă, un sfărşit!? Băsescule-Mario-Eleno nu vă e frică că nu se ştie cît veţi mai fi atît de iubiţi?? Băsescule, eşti marinar: spune-mi, ştii ce înseamnă expresia ‘se-ntoarce valul înnapoi (şi cînd)??
  Te rog să mă scuzi că eu nu am dorit şi nici nu voi dori vreodată să fiu măicuţă: astfel încît vă şi îţi doresc: să se întoarcă toată suferinţa înmiită, doar la voi!! (Ami N)
  Pentru detalii, citiţi -care din voi puteţi, într/adevăr/ceea ce scrie pe siteul P.S.D. >Valeriu Zgonea: Incoerenţa şi incompetenţa Guvernului PDL pun în pericol pacea socială
  Notă explicativă la ceea ce am postat pe internet: dacă aţi avea măcar minima cultură pe care o demonstrează numai hîrtiile(birocraţia) şi rudele voastre, jurişti şi avocate analfabeţi din Cluj şi din p(t)opor: aţi şti să faceţi diferenţa între dreptul la exprimare-răzbunare-nepăsare şi neatenţie-pedeapsă. Dar Nu sunteţi decît cu numele jurişti..şi nici măvar în părţile din dos..spuneţi-mi: cît să vă mai înţeleg că nu puteţi??

  • Şi..încă un lucru: pe măsură ce am avansat în vîrstă(nu chiar aşa de încet pe cît vă puteţi imagina) am observat că, dacă nu eşti sănătos la creier şi nu ai o educaţie de viaţă morală(în primul şi în primul rînd): îţi este din ce în ce mai greu să accepţi perversiunile ca şi minciunile şi discriminarea de orice fel. De cînd fac jurnalism on-line, am observat că puştanii-babele şi moşii şi ceilalţi de orice fel: se fals compară cu mine şi devin din ce în ce mai liberali..mai nesimţiţi..precum este, d.e. Benny Hill cu tot cu poporul lui englez de umflaţi-umflate şi schiloade şi cu toţii nesimţiţi. Scuze, dar ei sunt plini de bani şi răsfăţaţi..poporul nostru este însă nemîncat..mai ales de cînd i-a votat pe liberali şi pe portocalii..de ce nu încearcă oamenii să revină la societatea democrată anti Radu Mazăre-Băsescu-Udrea etcaetera?? De ce nu acceptaţi ceea ce este evident_ Că libertatea-egalitatea de şanse sunt fundamentele democraţiei cu adevărat!?

 2. Exemplificare 2: Şi..încă un lucru: pe măsură ce am avansat în vîrstă(nu chiar aşa de încet pe cît vă puteţi imagina) am observat că, dacă eşti sănătos la creier şi nu ai o educaţie de viaţă morală(în primul şi în primul rînd): îţi este din ce în ce mai greu să accepţi perversiunile ca şi minciunile şi discriminarea de orice fel. De cînd fac jurnalism on-line, am observat că puştanii-babele şi moşii şi ceilalţi de orice fel: se fals compară cu mine şi devin din ce în ce mai liberali..mai nesimţiţi..precum este, d.e. Benny Hill cu tot cu poporul lui englez de umflaţi-umflate şi schiloade şi cu toţii nesimţiţi. Scuze, dar ei sunt plini de bani şi răsfăţaţi..poporul nostru este însă nemîncat..mai ales de cînd i-a votat pe liberali şi pe portocalii..de ce nu încearcă oamenii să revină la societatea democrată anti Radu Mazăre-Băsescu-Udrea etcaetera?? De ce nu acceptaţi ceea ce este evident_ Că libertatea-egalitatea de şanse sunt fundamentele democraţiei cu adevărat!?

  • Exemplificare 2: scuze, m-am grăbit şi nu am recitit:
   Şi..încă un lucru: pe măsură ce am avansat în vîrstă(nu chiar aşa de încet pe cît vă puteţi imagina) am observat că, dacă eşti sănătos la creier şi ai o educaţie de viaţă morală(în primul şi în primul rînd): îţi este din ce în ce mai greu să accepţi perversiunile ca şi minciunile şi discriminarea de orice fel. De cînd fac jurnalism on-line, am observat că puştanii-babele şi moşii şi ceilalţi de orice fel: se fals compară cu mine şi devin din ce în ce mai liberali..mai nesimţiţi..precum este, d.e. Benny Hill cu tot cu poporul lui englez de umflaţi-umflate şi schiloade şi cu toţii nesimţiţi. Scuze, dar ei sunt plini de bani şi răsfăţaţi..poporul nostru este însă nemîncat..mai ales de cînd i-a votat pe liberali şi pe portocalii..de ce nu încearcă oamenii să revină la societatea democrată anti Radu Mazăre-Băsescu-Udrea etcaetera?? De ce nu acceptaţi ceea ce este evident_ Că libertatea-egalitatea de şanse sunt fundamentele democraţiei cu adevărat!?

 3. Corina salut atitudinea ta şi o susţin din toată inima. Defapt susţin tot ceea ce faci tu. Eşti neobosiă şi îţi pui toată experienţa şi sufletul la îndemâna celor care au crezut în tine luptând mereu în favoarea oamenilor şi a unei societăţi încadrate într-un mediu legal şi de bun simţ.

  Păcat că sunt puţini cei ca şi tine şi mult mai păcat că nu eşti susţinută la nivelul la care ar trebui să fi. Cei în măsură ar trebui să ia exemplu de la tine şi să te dea de exemplu. Mereu susţii drepturile oamenilor şi le eşti alături, chiar şi acum când pare că toată lumea i-a părăsit.

  Citind acest articol, mă întreb câţi vor fi interesaţi de propunerea voastră şi câţi vor lua măsuri în aces sens?
  Nu doar acum angajatorul exercită presiuni asupra angajatului…mereu a făcut-o şi mereu statul a stat cu mâinile în sân. Pe ei îi interesează un lucru: bani la buget…nu şi câte eforturi supra omeneşti se fac pentru ei şi nu cât de mânjiţi de excrocherii sunt acei bani, câte mârşăvii şi abuzuri se fac asupra oamenilor.
  Oamenii au avut întotdeauna un cadru legal în care ar fi trebuit să lucreze, însă dacă l-ar fi respectat ar fi fost dat afară. Toată lumea ştie asta. Cine să aibă curaj să spună că nu stă peste program când are nevoie de bani să îşi plătească întreţinerea sau curentul sau să îşi întreţină o familie cu şi aşa multe lipsuri? Nimeni nu are curajul să riposteze pentru că oamenii sunt duşi în stare de disperare, de sărăcie, de înfometare chiar…de lipsă concretă de educaţie, sănătate şi posibilitatea de a se întreţine într-un mediu propice unei vieţi modeste.
  Oamenii sunt obligaţi de mulţi ani să tacă pentru a putea trăi decent…defapt, pentru a putea supravieţui!

  Asta este criza noastră Corina!

  Criza românilor nu este de acum, ci de mai multă vreme. Criza românilor este reducerea lor la tăcere şi împovărarea cu atât de multe probleme încât oamenii nici măcar nu mai vor să beneficieze de legea care poate de multe ori ar fi în favoarea lor. Omul ştie unde poate reclama şi mulţi îşi cunosc drepturile, dar cine îşi permite atâtea luni pierdute fără servici?

  Să dea Dumnezeu să vă audă cineva şi mai mult de atât să se ia atitudine rapid şi în folosul oamenilor!

 4. Felicitari Corina! Ma bucur foarte mult ca ai luat atitudine, si ca iti pasa de drepturile angajatilor.

  Romania nu a aderat la UE ca sa devina un „sweatshop” perpetuu.

  Condoleante familiei doamnei care a decedat atit de tinara, si a lasat in urma doi copii. Oare cum ii ajuta statul roman pe cei doi orfani?

 5. Upss! Ştire de ultimă oră: Roberta Anastase Preşedintă la Deputaţi?=(de ce dracului să ne mirăm, mai bine o im ităm aşa cum face ea: ‘sunt bucuroasă! Nu mă aşteptam hi-hi!!’) Are tăticu pile să o facă şefă pe zîmbetele împărţite către toate şi toţi..îmi aminteşte de serialul ‘State de Romînia’, măi surori şi fraţi romîni şi chiar străini..măi fraţilor ‘maturi’ cu penisurile ascunse în buzunare de vagabonzi prea..turmentaţi şi de handicapaţi..

 6. Pingback: Mesaje incurajatoare de la PSD « Hai ca se poate!

 7. Interesanta ar fi si o interpelare pentru drepturile patronilor de intreprinderi mici, care sunt afectati de criza si n-au liniste 24 de ore din 24 pentru PROPRIUL LOR LOC DE MUNCA, dar si pentru angajatii fata de care si-au luat raspunderea! Micii patroni n-au week-end, n-au concedii linistite, de grija taxelor si a salariilor pe care trebuie sa le plateasca, la timp, altfel sunt bagati in faliment si risca sa-si piarda casa, poate unicul bun pe care il au. Sufocati de birocratie, isi petrec 50% din timp facand hartii inutile. In restul timpului sunt asaltati de haite flamande de functionari publici veniti in „control”, dupa spaga, evident. Abuzati, amenintati, talhariti la propriu de statul roman si ei mor pe capete, ba unii chiar s-au sinucis. Pe ei nu-i vedeti, nu? Cazul supramediatizat al tinerei e tragic. Dar de ce s-a intors la munca dupa numai 9 luni, avand gemeni de crescut si avand dreptul sa ramana cu cei mici pana la 2 ani, mai ales ca avea si parte de o indemnizatie substantiala? Sotul dansei ce a pazit? N-a vazut cat este de epuizata? Sau, de fapt, era suferinda si asta i-a fost destinul! Stiu ca sunteti desprinsa de realitati, dar, in Romania, sistemul pe care l-ati creat (PSD i-a pus bazele) face IMPOSIBILA posibilitatea de a duce un trai decent, muncind numai 8 ore. Nu mori de foame, dar nici bine nu-ti este. Cunosc patroni care muncesc 15-16 ore pe zi, pe ei cine ii apara? Iar angajatii rup usa la 4. Daca nu vor, nu stau sa faca ore suplimentare, NICI PLATITE DUBLU! Din cazul acela singular nu trebuie sa generalizati. Asta ne mai lipsea, instigarea angajatilor contra angajatorilor. Nu ma intelegeti gresit. Conduc o firma mica de 20 de ani. Nu m-am imbogatit, dimpotriva…mam ales cu probleme de sanatate si financiare. Maine m-as intoarce la comunism!Dar angajatii la stat nu vor intelege niciodata ce spun.

  • Excelent Andra!

   Insa ma tem ca le este imposibil sa inteleaga si acest punct de vedere. Nu cred ca si-au pus vreodata problema producerii banilor. Au fost dintotdeauna politicieni, cu secretara, masina, telefon, birou, toate platite din bani publici. Le este imposibil sa inteleaga ca acei bani nu ii produce statul, ci sunt taxe si impozite luate de la ceilalti.

   Din nefericire ne intoarcem la lupta de clasa si nu isi dau seama ca la capatul drumului ne asteapta soarta Greciei.

   Vor fura si for ne vor indatora pana cand nimeni nu le va mai da bani. Si atunci vor da vina pe conspiratii internationale, bubuli, marea finanta, etc.

   Daca le spui ca exista „patroni” care traiesc din salariul nevestei, doar ca sa poata plati salariile celor 2 angajati pe care-i au, iar restul se duce catre stat, vor da din umeri si-ti vor spune: au vrut sa fie capitalisti – asa le trebuie!

   E tragic ca avem de ales intre totalitarismul, asa zis de dreapta al lui Basescu si stanga marxista de acum 100 de ani.

   Nu o cunosc pe Corina Cretu, dar mi s-a parut un om inteligent. Ma intreb, oare s-a gandit vreodata sa isi faca un SRL sa vada cum e viata de „capitalist”?

   Paradoxal, cel mai bun guvern post-decembrist a fost cel condus de Adrian Nastase (2000-2004). Oare de ce nu pot repeta ceea ce au facut atunci?

 8. Upss! Ştire de ultimă oră: Roberta Anastase Preşedintă la Deputaţi?=(de ce dracului să ne mirăm, mai bine o im ităm aşa cum face ea: ‘sunt bucuroasă! Nu mă aşteptam hi-hi!!’) Are tăticu pile să o facă şefă pe zîmbetele şi mai ales scîncetele împărţite către toate şi toţi..îmi aminteşte de serialul ‘State de Romînia’, măi surori şi fraţi romîni şi chiar străini..măi fraţilor ‘maturi’ cu penisurile ascunse în buzunare de vagabonzi prea..turmentaţi şi de handicapaţi..
  Drag domn Anastase, permiteţi-mi să vă adresez o întrebare în numele tuturor femeilor romînce care au totuşi şi creier, pe lîngă că arată mult mai bine decît scîncitoarea dumneavoastră fiică: îaţi încercat să mergeţi vreodată cu ea, la medicii de schizofreni?? Ami N vă spun. Amin şi ‘să trăiţi’

 9. Pingback: Despre… prinţipii. Care sunt ale domniilor dumneavoastră ? « Sfinxul

 10. Chiar ma intrebam de foarte multi ani de ce nu se iau masuri impotriva celor care abuzeaza fizic si psihic de muncitori. Si ma refer ca aceasta problema exista inca de dupa revolutie, oameni care lucreaza si zi si noapte (cunosc cazuri concrete), iar in cadrul firmelor unde se aplica aceasta regula nesimtita nu se fac controale serioase, sau sunt firme in care daca nu accepti un anumit stil de lucru esti eliminat foarte repede, sau firme in care ti se spune un salariu si ti se trece altul pe cartea de munca sau mai rau nu se trece nimic si tu ca un om simplu nu-l poti da in judecata si-ti rade in nas. In unele cazuri nici nu se mai pune problema de concediu, trebuie sa fii disponibil non-stop, eventual sa dormi cu telefonul sub perna ca nu se stie niciodata ce toane are paronul sau directorasul. Concluzia este ca suntem tratati ca niste sclavi si nu facem nimic ca sa iesim din situatia asata oribila.
  Felicitati doamna Corina Cretu pentru aceasta atitudine altruista!

 11. @Lady Allia:

  Voi detalia azi pe aceasta tema, pentru ca luarile de pozitie nu sunt suficiente si e nevoie de masuri concrete. Si pt ca de la dl Seitan nu mai astept nimic bun dupa prestatia sa de pana acum, vom actiona la nivelul institutiilor europene, mai ales ca e si vorba de o problema intalnita si in alte tari membre ale UE. Ai dreptate, angajatii au nevoie de un cadru care sa le garanteze ca nu au de suferit daca reclama abuzurile angajatorilor. Din pacate, sindicatele nu se implica deloc si isi tradeaza, si in aceasta privinta, menirea.

  @Andra si Victor:

  Incerc sa va raspund intr-o postare separata, desi, in cazul Andrei, faptul ca „stie ca sunt rupta de realitati” face destul de dificila comunicarea. O precizare, aici, pentru Victor: nu m-am gandit sa-mi fac un SRL, pentru ca nu toti avem sau trebuie sa avem aceasta vocatie. Asta nu inseamna ca nu sunt la curent cu problemele mediului de afaceri.

  @Toader si Adrian:

  Asa cum am mentionat la punctul 2 al interpelarii, multinationalele trebuie sa faca obiectul unei preocupari speciale. Voi insista in acest sens si in rezolutia Parlamentului European pe care o pregatesc pe aceasta tema.

  @Sfinxul:

  Interesanta provocare. Voi incerca sa-i raspund in masura timpului disponibil.

  @societate:

  Multumesc. Aveti perfecta dreptate. Capitalismul nu este o jungla fara reguli si fara respect pentru oameni, cum isi inchipuie unii.

 12. Multumesc pentru raspuns Corina! Imi cer scuze pentru modul in care am generalizat lucrurile pentru intreaga clasa politica, cat si pentru brutalitatea exprimarii.

  In ceea ce priveste sugestia sa iti pornesti o companie, cred ca este o propunere constructiva. Daca vrei, sunt gata sa te asist cu tot ceea ce stiu. Este o experienta interesanta si te poate ajuta sa intelegi ceea ce simte acel „patron” din exemplul meu. Repet, nu este o propunere facuta cu rea-vointa sau malitiozitate.

 13. D-ale fusului orar

  Mai tânără cu vreo doi poli,
  Frumoasă foc dar fără şcoli,
  La ora 3 p.m. îşi lasă ursul
  Un ceas, doar cât să shimbe… fusul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s