Pentru eliminarea restrictiilor la angajarea romanilor in UE

Impreuna cu colegii europarlamentari Daciana Sarbu si Ioan Enciu am depus o declaratie scrisa privind asigurarea liberei circulatii a fortei de munca in Uniunea Europeana, prin eliminarea restrictiilor impuse la angajare cetatenilor din noile state membre. Daca va intruni semnaturile a minim jumatate plus unu din numarul membrilor Parlamentului European, declaratia va deveni pozitie oficiala a acestui for.

Declaratia scrisa mentioneaza, in preambulul sau, Comunicarea Comisiei Europene privind „Impactul liberei circulatii a lucratorilor in contextul extinderii UE” (2008), potrivit careia impactul general al mobilitatii post-extindere a fost pozitiv, dar si recomandarea Comisiei Europene catre statele membre care mentin interdictii la angajarea cetatenilor din statele care au aderat recent la UE, de a-si revizui pozitiile fata de restrictionarea accesului la piata muncii, tinand cont si de absenta unor perturbari semnificative ale pietelor muncii dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei.

Totodata, sunt aduse o serie de argumente aditionale in favoarea ridicarii restrictiilor, printre care faptul ca: libera circulatie a fortei de munca este un principiu fundamental al Pietei Unice europene, garantat prin tratate; romanii si bulgarii inca nu se bucura de drepturi depline in calitate de cetateni europeni, la mai mult de trei ani de la aderare; mentinerea restrictiilor la angajare impiedica utilizarea intregului potential de forta de munca pentru relansarea economiei europene.

„Diferentierile de tratament perpetueaza o cortina care divide in profunzime UE, precum si falia dintre cetatenii vechilor si noilor state membre”, am insistat in aceasta declaratie, prin care solicitam statelor membre care mentin interdictiile sa renunte la dreptul de a restrictiona temporar libertatea fundamentala a lucratorilor bulgari si romani de a veni pe teritoriul altor state membre pentru a munci si pentru a se stabili acolo fara a necesita un permis de munca.

De asemenea, cerem Comisiei Europene sa incurajeze statele membre, care inca mentin restrictii, sa elimine practicile administrative nationale restrictive la angajarea cetatenilor europeni si sa asigure aplicarea integrala a Directivei 2004/38/CE vizand libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii UE si membrii familiilor acestora.

Totodata, solicitam statelor membre si executivului comunitar sa asigure accesul liber pe piata fortei de munca pe intreg teritoriul Uniunii Europene pentru lucratorii romani si bulgari inainte de punerea in aplicare a prevederilor Programului de la Stockholm referitoare la accesul fortei de munca din tarile terte pe piata europeana a muncii.

Reclame

7 gânduri despre “Pentru eliminarea restrictiilor la angajarea romanilor in UE

 1. Pingback: Viitorul UNPR-ului nu este in Partidului Socialist European « Hai ca se poate!

 2. Vreau sa va multumesc in numele tuturor romaniilor care se confrunta cu aceasta problema si sa speram ca aceasta declaratie va intalni numarul de voturi necesare pt a intra cit mai repede in vigoare.Vreau sa va mai spun ca acum o luna sau doua guvernul irlandez a angajat inca 48 de inspectori la Departament of Entreprise,Trade and Employment pentru a gasii toti romanii si bulgarii fara permise de munca in Irlanda.Deci iata cum aduce guvernul irlandez bani la buget daca stam sa ne gindim la citeva zeci de mii de romanii si bulgari la fiecare cite 1000 euro pentru permisu de munca.Asta dupa ce am platit taxe tot timpul si nu am beneficiat de nici un drept in timp ce polonezii ,cehii, ungurii si toti ceilalti prefera sa nu munceasca si sa incaseze socialul de la stat care vine tot din banii nostrii daca stam sa ne gindim.Acesti bani pentru permise de munca sint bani pe care noi am putea sa-i trimitem acasa la familiile noastre care au mare nevoie de ei.Practic sintem vinati zi de zi daca pe timp de criza irlandezii angajeaza la stat 48 de oameni pentru a ne gasi pe noi!!! Fustrarea este maxima printre noi si speram ca parlamentarii europeni sa fie destul de intelepti sa repare aceste discriminari care sunt de neacceptat.

 3. cred ca in contextul unei medii de 10% eliminarea tuturor restrictiilor ne face mai mult rau decat bine. creste ostilitatea strainilor in timp ce cetatenii romani tot nu vor gasi de lucru. si asa ni lipeste de frunte o eticheta care ne scoate drept tap ispasitor.
  poate ca cel mai bine ar fi de utilizat in sfarsit mecanismul partidelor europene pentru gasirea unor pozitii comune.
  culmea, dat fiind dreapta europeana este mai atenta cu sensibilitatile nationale se intampla ca masurile lor sa fie mai atente la consecintele sociale. stanga exagereaza incercand sa transforme totul in „european”. asta nu duce decat la distrugerea unor bariere pentru capital, nu si la distrugerea fortelor pentru piata de munca.
  se impune imediat gasirea unui canal de comunicare intre vest si est care sa fie mai mult negociere si mult mai putin declaratie. si esticii si vesticii suntem victime ale unor prejudecati infioratoare in privinta libertatii de a munci. totul se discuta despre asta in timp ce despre circulatia capitalului si responsabilitatea angajatorilor in intreaga europa nu vorbeste absolut nimeni.

 4. Ar face bine sa elimine restrictiile de pe piata muncii , pt ca sunt multi oameni care muncesc ilegal , si asa ar putea sa munceasca legal , in primul rand ar ajuta statul , dar si statul- mama.Ma bucur sa citesc asta , si sper sa se ajunga si la eliminarea restrictiilor .

 5. Bârfe ?

  Parlamentara Eba se pricopsi cu „Sida”,
  Mai abitir ca frunza crudă cu omida.
  Din neica nimeni, băiatu’ ajunse la Paris
  Printr-un concurs, de-mprejurări, închis,
  Anume regizat de meşterul Videanu,
  Prin ordin de la tata socru-şobolanu’.
  ………………………………………………………..
  De-aci morala, ce-i pe post de sfat :
  Nu puneţi mare preţ pe sexul protejat !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s