Impotriva discriminarii la angajare a persoanelor peste 55 de ani

In aceasta saptamana, am adresat Comisiei Europene urmatoarea intrebare scrisa cu privire la dificultatile cetatenilor cu varsta peste 55 de ani de a-si gasi un loc de munca:

Consiliul European din 25-26 martie 2010 a adoptat, intre obiectivele principale pentru urmatorul deceniu, un prag ambitios in materia ocuparii fortei de munca: o rata de 75% pentru femeile si barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani. Este o tinta curajoasa, avand in vedere contextul nefavorabil al crizei economice, care a anulat multe din progresele realizate in ultimii zece ani, ajungandu-se la o crestere ingrijoratoare a somajului.

Intre cei mai afectati de pierderea locurilor de munca se afla cetatenii europeni cu varste intre 55 si 64 de ani, care se confrunta in special cu problema specifica si grava a scaderii sanselor de a obtine un loc de munca pe masura avansarii in varsta.

Aceasta discriminare pe criterii de varsta este dublata, in cazul femeilor peste 55 de ani, de discriminarea de gen. Astfel, in ciuda progreselor inregistrate in decurs de un deceniu, doar putin peste o treime din femeile intre 55 si 64 de ani aveau loc de munca in 2008, in vreme ce procentul barbatilor angajati, apartinand aceleiasi categorii de varsta, atingea 55%. Conform datelor Eurostat la nivelul UE, in 2008 media angajatilor in randul varstnicilor era de 45,6%. Aceste cifre au fost, insa, grav afectate de recesiunea care a lasat fara loc de munca peste 6 milioane de cetateni europeni in ultimii doi ani, lucratorii varstnici fiind printre cei mai loviti de criza economica.

In aceste conditii, are in vedere Comisia Europeana o strategie specifica vizand imbunatatirea perspectivelor cetatenilor cu varsta peste 55 de ani de a reveni pe piata muncii? De asemenea, intentioneaza Comisia sa sustina reintegrarea in munca a femeilor varstnice?

PS: Procentele in cazul Romaniei sunt comparabile cu media europeana. Din pacate, in vreme ce aceasta este rezultatul unei cresteri cu circa 10% in ultimul deceniu, in cazul Romaniei este vorba despre o descrestere de aproximativ zece procente in cazul ratei de angajare a cetatenilor peste 55 de ani.

Anunțuri

10 gânduri despre “Impotriva discriminarii la angajare a persoanelor peste 55 de ani

 1. Pingback: Elena Udrea intre promovare turistica si puscarie « Hai ca se poate!

 2. Tendintâ descrescătoare care a fost contrată însă verbal prin studii de piaţă zice-se de către Min.Muncii Şeitan şi prin Udrea şi Anastase şi celelalte 2ministrese pedeliste şi de către toţi angajatorii privaţi!prezenti in confer.de presă pe temaţici dreptul afacerilor şi piaţa forţei d.muncă..şi numAi când au aflat câ particip eu la eveniment şi sunt pusă ca întotd.pe scandal..de atunci nimeni nu mi-a m.dat info d.vreun evenim.important de acest fel..

 3. AVETI MARE DREPTATE,SOTUL MEU ARE 53 DE ANI SI DE UN AN SI JUMATATE NU ARE DE LUCRU PENTRU CA IN C.V. APARE VARSTA SI SUNT CAUTATI TINERII PENTRU CA POT FI PLATITI MAI PUTIN SI POT STA CAT MAI MULT.

 4. Lifturi defecte

  “Ha !Ha !Ha ! Io că când eram căpitan l-am călărit pe un supus preţ de 4 etaje de bloc ca să simtă pe propria-i cocoaşă şi status ce înseamnă să fie liftul defect pe o navă din cauza unuia cre nu-şi îndeplineşte îndatoririle de servici » – zisa Preş TB pe un canal tv cu luni în urmă.
  Ţine minte mieluţă că cei 4 milioane de români care părăsit-au ţara , au făcut-o pentru că ţie nu ţi-au funcţionet lfturile prezidenţiale, şi de s’or întoarce ăştia supăraţi la poarta Cotrocenilor, nu te scapă-n exil nici Vladimir Medvedev la un loc cu Dimitrie Putin ! Poate-n „Ofganistan” după dublarea ţintelor vii cum te-npăunaşi, să te scapi !
  Cât priveşte lustra, prin cârciumi se bălmăjeşte că”lustra – ţi a” fost concepută pe tipicul : nu-i pentru cin’ se pregăteşte ci pentru cin’ ţi-o potriveşte !

 5. @ dl. A.N[stase Drag domn, după cât ştiţi, acum 1. fac curat prin casă şi 2. mă re-apuc de învăţat şi then cosmetics şi poate..serile ăstea mai am măcar 10 min şi ca să citesc din dna. Liiceanu..însă vreau să ştiu urgent!! Ce anume s-a întîmplat la cina de pe 15.04 cu Preşed. Obama şi ceilalkţi??(şi vrewau şi pozele participanţilor..inclusiv cea a Premierului Bulgar). Vă mulţumesc.

 6. D-ale dicţionarului

  (R) 3Elenism s.n. Etapă târfologică în zbuciumata istorie a batriei noastre, inaugurată de Elena Lupescu, continuată de „Plumbuita” Elena ş-aşa mai încoa e cea-ncă-n bobi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s