Tragedia poloneza

Sunt profund tulburată de vestea morţii preşedintelui Republicii Polonia, Lech Kaczynski, a soţiei sale şi a celorlalţi demnitari polonezi, în urma unui teribil accident de avion, lângă Smolensk, în Federaţia Rusă.

Pentru polonezi durerea este cu atât mai mare cu cât oficialii polonezi se pregăteau să comemoreze, la Katyn, cea mai mare tragedie din istoria contemporană a Poloniei, ţară care a cunoscut destule astfel de momente.

Lech Kaczynski nu a fost, ca politician, un personaj comod. Era un om de dreapta, conservator, religios şi eurosceptic până la enervarea multora de la Varşovia şi de la Bruxelles. A încercat să obţină maxim ce se putea obţine pentru ţara sa, inclusiv în cazul Tratatului Constituţional al Uniunii. Se pregătea să se prezinte în faţa polonezilor pentru un al doilea mandat.

În avion se afla şi fostul ministru al apărării în guvernul social-democrat şi candidat al partidului de stânga la aceleaşi alegeri, Jerzy Szmajdzinski. Era unul dintre acele momente în care diviziunile politice fac loc solidarităţii naţionale.

Un gand special pentru Yolanta Szymanek-Deresz, membra a prezidiului PES, deputat in Seimul Polonez, fosta sefa de protocol a Presedintelui Kwasniewski, o buna prietena a Romaniei, pe care am vazut-o ultima oara anul trecut, intr-o vizita in China, cand am petrecut mult timp impreuna…  Am lucrat foarte bine pe vremea cand amandoua lucram la Presedintie, eu la cea romana, ea la cea poloneza. Dumnezeu sa o odihneasca!  

Polonezii au pierdut o parte a elitelor lor politice, şi este o pierdere pe care o resimt dureros. Gândurile noastre şi rugăgiunile se îndreaptă către familiile victimelor acestui tragic accident şi către polonezii care sunt greu încercaţi în aceste momente.

M-au impresionat şi dovezile de solidaritate ale cetăţenilor români, care s-au dus cu o floare şi cu o lumânare la Ambasada Poloniei, ceea ce voi face si eu. Pentru cei care vor sa mearga, adresa Ambasadei Poloniei este Aleea Alexandru nr.23, chiar langa Ministerul de Externe. 

Dumnezeu să-i odihnească!

27 de gânduri despre “Tragedia poloneza

 1. Cam toată Europa are de suferit de pe urma acestui teribil accident aviatic. Dintre toate ţările U.E. Polonia a avut cel mai puţin de suferit de pe urma crizei economice şi era un model de studiat pentru ceilalţi. Ruşii în schimb au de câştigat prin slăbirea, cel puţin temporară, a clasei politice de la Varşovia, ştiut fiind faptul că Moscova nu tolerează la graniţele ei N.A.T.O. şi economii prospere.

 2. Ca să traduc: din câte mă ştiu eu din familie şi din experienţa mea diplomatică încă din adolescenţa mea(liceeană olimpică fiind pe-atunci) am rude de sînge şi în aceste ţări: Grecia, Polonia, Bulgaria, Rusia, Germania şi totuşi am cetâţenie de român.
  De faceţi un calcul simplu ca să vedeţi ce legătură am şi cu americanii-pe lîngă ofertele de bursă primite în adolescenţă şi în tinereţe-va trebui să vă reamintiţi conferinţa internaţională pe tema globalizării desfăşurată în Romînia în urmă cu câţiva ani.
  De mă analizez şi mai profund, acesta este motivul pentru care par numai a fi o persoană rece faţă de toţi. Fiindcă de fapt, eu una sunt o combinasţie între toţi şi nu pot să iau partea nimănui fiindcă cetăţenia şi rezidenţa mea este aici cu voi.
  Cu toate astea, ţin foarte mult să vă reamintesc ce mi-au făcut mie personal (şi, prin mine personal, tuturor acestor comunităţi diferite de care eu aparţin fie că sunt înscrisă în acestea fie că nu) Băsescu şi P.D.Liştii lui dar şi foştii liberali. Şi, să vedem, Băsescu şi fii’sa europarlamentară şi toţi ceilalţi şi celelalte de sub tichia lui colorată în nuanţe de colac de salvare şi tichie de marinar prost şi prea parşiv, nu i-au ajutat în anii ăştia decît pe unguri şi pe moldoveni. Pe mine personal mă ţine în casă şi fără bani şi fără iubit şi fără casa mea şi firma mea proprie de-atîţia ani..şi încă mă ţine fiindcă nu cunoaşte respectul pe care trebuie să îl ai faţă de slăbiciunile unei femei de orice fel ..aşa încît, săptămîna trecută am devenit o Social-Democrată înscrisă în partid..Oficial!!

 3. Stă în putinţa noastră!

  O fapta buna…
  Sa fii OM, e lucru MARE!
  S-o ajutam pe Kassandra! Cu fiecare leu, euro, daruit din suflet, mai … Oameni ! Sa nu uitam nici de Radu, tot un pui de zambet ! Hai sa fim Oameni!!!
  FĂ TU MAI DEPARTE
  Primiţi bulgărele de zăpadă şi daţi-l mai departe! Faceţi măcar o faptă bună pe zi!. Şi, aşa cum zice Mile, “vă veţi simţi mult mai lipsiţi de toxinele unei vieţi banale, într-o Romanie de doi lei”.
  Kassandra, o fetita salvata de la moarte si infiata de Iosif Rotariu şi soţia lui, Dana.În decurs de un an şi patru luni, fetiţa a fost supusă la 24 de intervenţii chirurgicale, din cauza faptului că avea foarte multe oase rupte. Nici acum nu îşi poate folosi mâinile şi un picior, iar maxilarul necesită o operaţie imediată.Trei operaţii, 100.000 de euro.Până acum, soţii Rotariu au cheltuit 40.000 de euro, însă greul abia acum începe. Kassandra mai are nevoie de trei intervenţii, pe care le poate face doar în străinătate, la Strasbourg.
  Daca vrei sa o ajuti pe Kassandra, mai jos se afla conturile in care se pot trimite bani:
  Cont lei: RO34BRDE360SV18398993600
  Cont euro: RO70BRDE360SV80487003600
  Cont dolari: RO29BRDE360SV96418133600
  Titular: Daniela Liliana Rotariu
  Site: http://www.iosif-rotariu.blogspot.com
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/04/09/sa-fii-om-e-lucru-mare/

  Vă rog!!! Hai să ajutăm puiul de zîmbet – Kassandra !

 4. O bizara si in acelasi timp puternica tragedie pentru poporul polonez. Sunt alaturi de familiile indoliate. Sa se odihneasca in pace (RIP)!

 5. DOAMNA CORINA CRETU
  Va multumesc pentru minunata lectie de istorie oferita in cateva randuri. Trebue oprita creiarea unei istorii aservita intereselor politice sau economice. Daca sunteti de acord va rog plin de respect sa publicati acest comentariu. Gestul dumneavoastra va da curaj si altora/

  DECE ESTE ASCUNS ADEVARUL ?

  TREBUE OOPRITA CREIARA UNEI ISTORII ASERVITA INTERESELOR
  POLITICE SI ECONOMICE.

  ARTISTUL ROBERT HORVATH CERE RESTABILIREA ADEVARULUI ISTORIC. EL NU NEAGA TRAGEDIA DIN TRANSNITRIA DEPLANGE SUFERINTELE EVREILOR ,DAR CERE CA LA SCOALA COPII SA INVETE DESPRE FAPTUL UNIC IN ISTORIE CAND UN POPOR SALVEAZA PE ALTUL.
  PENTRU VINA DE A SPUNE CA ROMANII AU SALVAT DE LA O MOARTE SIGURA APROAPE UN MILION DE EVREI- OAMENI NEVINOVATI- CINEASTUL ROBERT ESTE DAT AFARA DE LA O INTALNIRE
  PUBLICA.
  DESCHIDETI

  http://video.google.com/videoplay?docid=-3001110215792007342#

  DESI MATERIALUL A FOST EDITAT TENDENTIOS NU APARE NICI UNDE O FRAZA IN CARE CINEASTUL NEAGA HOLOCAUSTUL,
  EL CERE SA SE RECUNOASCA FAPTUL CA DE PE TERITORIUL ACTUAL AL ROMANIEI ( EXCEPTAND ARDEALUL DE NORD CARE ERA SUB CONTROL MAGHIAR ) NU A FOST TRIMIS NICI UN EVREU SPRE LAGARELE DE CONCENTRARE NAZISTE
  . EL CERE CA ACEST ‘MIRACOL AL ISTORIEI ” SA FIE CONSEMNAT IN CARTILE DE ISTORIE. CEACE A REALIZAT SOCIETATEA ROMANEASCA ALTII NU AU REALIZAT NICI CU PUTEREA GANDULUI . ROBERT HORVATH PROPUNE RIDICARII UNUI MONUMENT NUMIT ” OMENIA ” CARE SA CINSTEASCA ACEST
  FAPT FARA PRECEDENT IN ISTORIA CELUI DE AL DOILEA RAZBOI MONDOAL
  SI POATE IN INTREAGA ISTORIE A UMANITATII..
  DESCHDETI
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

 6. As indrazni sa spun ca inainte de toate, de nume, de demnitati, au murit aproape o suta de oameni.
  Apoi, putem sa incepem sa facem comparatii, evaluari ale consecintelor.
  Poate ca unul dintre motivele pentru care Polonia este o natiune cu mult mai stralucitoare decat a noastra este si faptul ca jertfeste mai mult.
  Jertfeste, apoi nu uita sa cinsteasca!
  Au cinstit jertfa celor pe care mergeau sa-i pomeneasca cu propria lor jertfa.

 7. da,o mare tragedie…de fapt cred ca moartea orcarui om e o tragedie in sine.Niciodata nu cred ca vom intelege de ce se intampla acestea,caci nu ne e dat sa stim totul…suntem doar niste muritori la urma urmei.

 8. ACCIDENTUL POLONEZ DA SPERANTE ROMANILOR
  BASESCU CRIMA SI PEDEAPSA !
  Cu parere de rau trebue sa dezamagesc. Presedintele Basescu va muri de moarte naturala, la costum vargat intr-o imchisoare franceza sau romaneasca.
La memoriile adresate urmatoarelor personalitati franceze
French Minister of Justice Rashida Dati
  Brice Hortefeux
  Ministre de l’Intérieur, de l’Outre-Mer et des Collectivités territoriales
  Michèle Alliot-Marie, Ministre d’État, garde des Sceaux, ministre de la Justice et des Libertés
Erard Corbin de Mangoux Directorate-General for External Security (DSGE), France’s foreign intelligence service.[
Richard LIZUREY
Général de brigade de la gendarmerie nationale
Conseiller chargé de la sécurité
  Marc BARONNET
Premier conseiller du corps des tribunaux administratifs et des cours administratives d’appel
  Chef adjoint de Cabinet
Thibault de LA HAYE JOUSSELIN
  
Jean-Marc BERLIOZ
Inspecteur général de l’administration
Conseiller spécial pour les politiques de sécurité
  raspusurile sunt mai mult decat incurajatoare. A inceput o ancheta preliminara si cazul este luat in consideratie.
  Actualul şef de la Cotroceni este responsabil de incendierea a 38 de nave şi de poluarea portului francez Rouen, în 1981, din postura de căpitan al navei de cursă lungă „Argeş”. Exista si o declaraţie din 1998 a lui Traian Băsescu, în care acesta recunoaşte că a falsificat probe pentru a scăpa de sancţiunile autorităţilor franceze.
  A urmat o anchetă. Traian Băsescu a stat aproape o lună la dispoziţia autorităţilor franceze. A fost chemat şi la tribunal. Nava românească a fost verificată şi echipajul a fost anchetat.
  Abia după 17 ani, în 1998, Traian Băsescu, pe când era ministrul Transporturilor în guvernarea CDR, a recunoscut, într-un interviu la Prima TV, că incendiul din portul Rouen a pornit de la vasul său. Mai mult, Băsescu a admis că a falsificat probele pentru a scăpa de sancţiuni. La vremea aceea, el a spus adevărul doar Securităţii.
  După pentru dezastrul din portul Rouen, autorităţile franceze au cerut daune de aproximativ 120 milioane de dolari.
  Pentru mai multe amanunte despre acest act criminal deschideti blogul meu.
  Robert Horvath Deva ziarist SUA
http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/
PS CITITI DEASEMENEA PE BLOGUL MEU SERIALUL DE 12 ARTICOLE ” DESCONSPIRAREA SOBOLANULUI ROSU TISMANEANU”.

 9. Mereu mai devreme

  Racul Lech Kaczynski de aproape 61 de ani (n.18.07.1949), jurist, catolic şi conservator, actor de film la 12 ani alături da fratele său geamăn Jaroslav, constatase că viaţa l-a situat « mereu mai devreme » în raport cu acesta : se născuse cu 45 minutu înainte, fusese primul preşedinte al Partidului Lege şi Justiţie, fusese 3 ani Primarul Varşoviei, câştigase cu 53% alegerile din 23.10.2005, era căsătorit, tată şi bunic , şi, adaug eu, a plecat în marea călătorie… foarte devreme, taman când se pregătea să atace al doilea mandat prezidenţial. Pe Lech îl deosebeau de Jaroslav doar două aluniţe (una pe obrazul stâng şi alta pe nas, după care a şi fost identificat de ăl mic). Aplicase legea lustraţiei, curăţind efectiv conducerea societăţii polneze, de ce noi n-am reuşit. Legea cu moartea şi interzicerea avorturilor, puternic susţinute, n-au trecut de zidul democraţiei europene. Destinul a hotărât ca marea întâlnire să se producă, în fapt, între cei 96 « aleşi » şi locul de odihnă al miilor de ostaşi ucişi în 1940, distanţa dintre cele două locaţii fiind doar de 16 km. Sigur a fost destinul şi nu capitalul electoral, cel care a rânduit acest unicat atribuit… « măreţiei morţii » !

 10. M-a impresionat felul in care romanii s-au solidarizat, in aceste zile, cu polonezii aflati in suferinta in urma acestei pierderi atat de dureroase. La Parlamentul European (al carui presedinte este polonez) vom incerca sa fim alaturi de colegii nostri din Polonia. Au fost trimise, inca de sambata, mesaje de compasiune si solidaritate din partea europarlamentarilor PSD si sper ca vom reusi sa fim alaturi de colegii nostri in perioada urmatoare.
  La Parlamentul European, steagurile Poloniei si UE au fost coborate in berna si a fost deschisa o carte de condoleante, ce va ramane deschisa pana vineri. Expozitia comemorativa a masacrului de la Katyn, ce va fi inaugurata maine la Parlament, are, din pacate, acum, o conotatie de doua ori tragica.
  Presa si unii colegi incearca, deja, sa intrevada consecintele politice si economice ale acestei catastrofe, avand in vedere ca au fost decapitate, practic, mai multe institutii ale statului polonez, iar doi dintre cei decedati urmau sa concureze in alegerile prezidentiale din toamna. Programate in toamna, aceste alegeri trebuie, potrivit Constitutiei poloneze, sa aiba loc in aproximativ doua luni. Personal, cred ca este prematur pentru asemenea calcule, cata vreme o natiune si o lume intreaga inca nu si-au revenit din soc. Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti cei disparuti in aceasta tragedie aviatica!

 11. Oi fi citit de prea multe ori „Bilderberg” de Cristina Martin,dar cred că în sferele înalte ale politicii europene occidentale se ştiu mai multe detalii ale „catastrofei” de la Smolensk decât se pot afla prin mass media…. Există mult prea multe coincidenţe….

 12. Datoriile karmice nu se şterg

  Recitiţi sau citiţi “Sobieski şi românii” de Constantin Negruzzi ( se află pe internet), după care chltiţi de ce li se plătesc polonezilor vechi datorii karmice.
  Capitalul electoral investit de către Lech poate îi va servi geamănului Jaroslav dacă acesta va candida pentru scaunul răposatului.
  Celălalt Lech (electricianul) se pare că a fost , în toate, mai inspirat !!!

 13. Pingback: Tragedia poloneza « « tragedia

 14. Pingback: Tragedia poloneza « - Polonez

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s