Doliu european pentru tragedia poloneza

Astazi, plenul Parlamentului European s-a reunit intr-o sedinta comemorativa inchinata victimelor tragediei aviatice care a indoliat Polonia si lumea intreaga. A fost o ceremonie simpla si emotionanta, in cadrul careia presedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, a evocat memoria celor disparuti si a multumit comunitatii europene pentru solidaritatea aratata, in aceste momente atat de grele, poporului polonez. Au fost intonate imnurile Uniunii Europene si Poloniei si s-a dat citire numelor celor 96 de victime ale accidentului de la Smolensk, pentru fiecare dintre acestia cate un copil depunand un trandafir alb. S-a pastrat, apoi, un moment de reculegere la finalul acestei ceremonii la care au participat membrii Comisiei Europene, in frunte cu Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

 (foto Parlamentul European)

La tribuna Parlamentului, a asistat la aceasta comemorare si un grup de salajeni aflati in vizita la Parlamentul European, cu care mi-a facut placere sa ma intalnesc si sa discut despre activitatea europarlamentara.

Inregistrarea ceremoniei poate fi vazuta pe site-ul Parlamentului sau pe cel al Comisiei Europene.

7 gânduri despre “Doliu european pentru tragedia poloneza

 1. Mi se pare un gest necesar, cel de solidaritate. Nu pot insa sa nu remarc ipocrizia cind memoria celor lichidati la intimplare in Afganistan, femei copii, sau in alte zone, nu este tot atit de importanta ca cea a unui lider politic. Sau cind batrinii mor calcati pe treceri de pieton in Romania pentru ca merg prea incet. Sau cind Presedintele tarii declara ca nu il intereseaza pacea sociala. Cred ca avem nevoie de a arata mult mai multa solidaritate. Pentru ca miine fiecare din noi poate fi o victima a nepasarii comunitatii, sau a liderilor politici.

 2. Pingback: Ce si cum gandeste Teo Trandafir « Hai ca se poate!

 3. Este o întâmplare regretabilă tragedia ce s-a abătut asupra Poloniei.
  De altfel, este regretabilă moartea unui om…indiferent cine ar fi fost acesta şi ce poziţie socială ar fi avut.
  Totuşi, moartea unui şef de stat este cu atât mai grea cu cât el a reprezentat atât poporul său, cât şi ţara, iar acum…după ce doliul va trece, Polonia va trebui să se reculeagă, să aleagă şi să spere că acela care va veni va fi măcar la fel de bun.
  Moartea unui preşedinte înseamnă o criză politică printre altele, în momente în care nici o ţară nu mai are nevoie de aşa ceva!

  Gestul de solidaritate este unul care merită salutat şi apreciat în orice condiţii, pentru că el nu este altceva decât dovada că umanitatea încă există!

 4. Corina,
  Ca de obicei, aşa cum ne-am obişnuit, ne ţii la curent cu agenda activităţii PE, unul din motivele pentru care te simţim aproape, a noastră, pe lângă multe alte calităţi .
  Gestul de solidaritate este firesc, de apreciat şi, aşa cum a subliniat mai sus colegul Karakas, de dorit în orice situaţii de genul… Aşa cum şi tu, cel mai iubit şi respectat europarlamentar al nostru spui limpede… mă refer la frontispiciul blogului tău : * …. visele şi suferinţele ne apropie… *, aşa este, mai înainte de orice, să fim Oameni, indiferent de tragediile, durerile, suferinţele ce lovesc vreun popor. Şi colegul Karakas are dreptate, aşa să se procedeze la cel mai înalt nivel, aşa să fim vis a vis de rănile ce nu iartă pe nimeni.
  Dumnezeu să-i hodinească-n pace !
  Mult succes în activitate, floare de colţ! Continuă să fii tu, Omul pe care-l stimăm pentru că-l simţim al nostru, dincolo de cuvinte, deasupra de tăceri! Doamne Ajută !
  stimă şi respect,
  Sibilla

 5. “Lege şi ordine”

  Trecerea in eternitate a căpeteniilor de după decembrie 89 ale românilor (în ordine alfabetică: Băsescu, Constantinescu, Iliescu) trebuie să nu surprindă societatea nepregătită cu privire la locul înhumării, în care sens este necesară urgenta promovare a unei legi, acceptată de majoritatea populaţiei. Altfel se poate găsi oricând un AN care s-a chinuit să-l reînhumeze pe demolatorul României Mari- Carol al II-lea la Curtea de Argeş, taxat de români printr- un şut în vrană, pentru totdeauna , ca la orice hahaleră în stare să-l aranjeje acolo şi pe Tortică (sângele apă nu se face).
  Zicea în Senat tribunul, cel care din acest motiv nu l-a vrut Preşedinte pe AN :
  {…A N, în ceremonia de coşmar care a avut loc în paralel la Televiziunea Română – este coşmar, asta pot să spun, şi i s-a adus un mare deserviciu domnului A N -, a spus că nimeni nu ne dă dreptul să judecăm personalităţile istoriei noastre. Aşa este. Dar Domnia sa de ce judecă memoria mareşalului ?!
  L-a adus pe Nicolae Titulescu în ţară. Foarte bine. De 3-4 ori pe an, când mă duc în Şcheii Braşovului cu copiii mei depun flori pe mormântul marelui diplomat Nicolae Titulescu. Dar să nu ştie oare domnul Adrian Năstase că Nicolae Titulescu a fost aproape dus la moarte de călăul său, de Carol al II-lea, care l-a urmărit şi până nu l-a destituit şi până nu l-a scos de pe scena istoriei şi a vieţii nu s-a lăsat?
  Închei, spunând că ar trebui ca Guvernul, dacă tot şi-a asumat acest rol de a fi un fel de gropar naţional, pentru că altfel nu se poate spune, cine tot bagă în mormânt oseminte, are această funcţie, la Uniunea Scriitorilor este unul, S, unul care se ocupă de asemenea funeralii. Poate ar fi fost mai bine să se străduiască să aducă în ţară şi osemintele unor români cu care ne mândrim cu adevărat – George Enescu şi Constantin Brâncuşi.
  Voi formula o concluzie şi voi spune că cei patru regi ai României au fost trei – Carol I şi Ferdinand.
  Vă mulţumesc. (Aplauze.) {…}

  Recentul exemplu polonez este o bună susţnere pentru reglementarea acestei probleme

 6. Buna seara, cu putina intirziere ,fiind ca atrebuit sa-mi recuperez absenta , vreau sa va multumesc ,si in numele colegilor. A fost frumos ,nu a fost obositor nici cu autocarul ,am fost incintati ca am vazut Germania si Austria (macar avem habar). Pentru cei mai multi dintre noi a fost prima iesire peste hotare. N-e ati oferit o vacanta foarte frumoasa. Va multumim mult ,va dorim succes cit mai mult in viata politica , sa ramineti sincera umana si modesta ,asa cum am constatat noi si ne placut.
  Va asteptam la Jibou intodeauna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s