Interpelare privind riscurile indatorarii publice

In aceasta saptamana, am interpelat Comisia Europeana cu privire la riscurile cresterii gradului de indatorare fata de Fondul Monetar International a unor tari membre ale UE, in conditiile in care Romania a devenit cel mai mare datornic catre FMI. Prin aceasta intrebare scrisa, am dorit, de asemenea, sa atrag atentia Comisiei asupra oportunitatii instituirii unor mecanisme de alerta si de sprijnire in caz de intrare in incapacitate de plata a unui stat membru.

Romania este, in prezent, cel mai mare datornic catre Fondul Monetar International, iar alte state membre ale Uniunii Europene, precum Ungaria si Letonia, se afla in fruntea aceluiasi clasament, realizat in functie de valoarea sumelor datorate. Pentru a nu provoca intrarea in incapacitate de plata a statelor UE care au solicitat asistenta FMI, Fondul si-a modificat politica traditional restrictiva, o mare parte din fiecare transa de imprumut fiind utilizata pentru finantarea deficitului bugetar si nu pentru sustinerea rezervei valutare, ceea ce determina amanarea rezolvarii problemelor de natura fiscala cu care se confrunta tarile est-europene.

In  conditiile in care tot mai multi economisti avertizeaza ca ne indreptam spre o criza globala a datoriilor publice, am solicitat Comisiei Europene sa se pronunte asupra riscurilor gradului de indatorare fata de FMI a unor tari membre ale UE. De asemenea, am intrebat Comisia  daca are o strategie de sprijinire a statelor est-europene de a iesi din criza economica, evitand o indatorare publica impovaratoare, si daca, plecând de la situaţia Greciei, Comisia intenţionează să ia în considerare instituirea unui mecanism de alertă timpurie în ceea ce priveşte intrarea în incapacitate de plată a datoriilor externe ale unuia dintre statele membre şi a unuia similar pentru a oferi finanţare în astfel de situaţii de urgenţă, inclusiv prin constituirea unui fond special destinat ajutorării lor, prin contribuţia tuturor ţărilor membre.

14 gânduri despre “Interpelare privind riscurile indatorarii publice

 1. Da, Corina noastră,
  România este în prezent cel mai mare datornic datorită proastei gestionări cu care ne * cadorisit * aşa zisa guvernare Băsescu-Boc, cu specificaţia că * abilităţile * prim ministrului Udrea Cocoş şi-arată * roadele *. Politica păguboasă a Famigliei PD-L, o politică a bunului plac în care primează interesele de gaşcă şi la care preş Băsescu consimte oferind coanei Leana, cabinet doi puteri depline, Boculetz fiind doar păpuşel al afacerilor de Famiglie, pe noi, românii de rând ne va costa ceva generaţii de aci înainte… suntem ruşinea Europei prin * conducătorii * ce-i avem şi de care nu ne scuturăm curând, vai steaua noastră…
  Har Tatălui că încă mai avem reprezentanţi cărora le pasă şi se implică pentru noi, cei mulţi, dovadă şi intervenţiile tale, dar, continuarea acestor politici aiuristice practicată de guvernul Băsescu-Boc ne duce cu paşi repezi în situaţia Greciei! Ce vreau să spun e că, din păcate, cu o floare, fie ea şi de colţ, stâncă, nu se face primăvară iar Opoziţia are o singură şansă de-a mai schimba ceva : unitate naţională, incisivitate a demersurilor, coerenţă. Aceşti cameleoni la putere nu trebuie slăbiţi, de preferat * foc continuu din toate direcţiile * şi atenţie sporită la tot ceea ce presupune accesare a fondurilor europene şi cheltuirea acestor sume, că-s iegzberţi în plimbarea banului pe tarlalele personale oareşce miniştri lui peşte prăjit, din punctul meu de vedere numai specialişti ori politicieni, ba, ci, nişte oportunişti şi impostori pe scena politică mioritică.
  Nu merită decât dispreţ şi aspriu sancţionaţi aceşti gropari ai economiei României, actuala gaşcă la putere, pentru că ne-au adus în situaţia de-a deveni milogii Europei, trăsnească-i de nemernici şi e deplin justificată revolta maselor populare! Sistemul sanitar va intra-n colaps curând, educaţia e franjuri, certitudinea zilei de mâine un basm, iar Băsescu e preocupat de * succesurile * odraslelor din dotare şi satisfacerea pohtelor duduilor de la Curte, de cum să-l mai folosească pe canalia Volodea T, c-aşa vrea securistul de la Anvers, guvernul * păstorit * de Boc-zdronc ridică vilă după vilă, adio autostrăzi – ce dacă am devenit groapa de evitat pe harta turistică europeană -… * politică * marca Famigliei PD, halal!
  Cât e ziulica minciuni, promisiuni niciodată onorate, batjocorirea poporului sub toate formele, manipulare, diversiuni, abaterea atenţiei opiniei publice de la multele câte ne ard prin atacuri la … persoană, soluţii , măsuri anticriză, ioc ! Ba mai şi pun piedici cu nesimţire fără de margini celor ce ar putea şi vor!
  Dosarul Flota, când s-ar prescrie, că tot * uită * Băsescu care NU e preşedintele meu să ne-aducă la cunoştinţă… ??
  Forţă şi Echilibru, Succes în toate demersurile tale, Corina noastră ! Doamne Ajută !
  stimă,
  Sibilla

 2. Va felicit pentru aceasta initiativa, insa, imi este teama ca nu ii dau sanse de reusita concreta.
  Pana nu o sa avem conducatori care sa nu se mai limiteze la propria persoana si care sa fie dispusi sa plateasca pretul unor decizii corecte, oricat de nepopulare ar fi, o sa fim vanduti, zi de zi, precum vitele. Diferenta este ca nu suntem vanduti „in viu”. Nu! Suntem vanduti cu feliuta!

 3. Sibilla a dat gals bine durerilor ce razbat de la populatie. Romanii retraiesc o noua „Epoca de Aur”, varianta Basescu, in care cetatenii traiesc tot mai prost, iar cei de la putere tot mai bine. Cele doua Romanii, a celor multi, saraci si jegmaniti de stat, si a celor putini, bogati si favorizati de guvernanti, se vad conturate mai clar ca niciodata.

  Am citit in ziare o stire extrem de ingrijoratoare: 10% din doctorii romani pleaca din tara. Dar nici un membru al guvernului nu s-a declarat ingrijorat. Ei sunt prinsi cu „modernizarea statului”, care de fapt e o diversiune politica, menita sa atraga atentia populatiei flaminde spre „capra vecinului”.

  Romania are parte de un tip de guvernare incapabil sa scoata tara din criza, si nu ma refer la cea financiara, globala, ci la criza de dezvoltare in care se aflta tara.

 4. Felicitari pentru pozitia eurodeputatilor PSD fata de „salutul romanesc”. Ar trebui sa plinga mai intii de incapacitatea lor de a promova politicile de armonizare intre regiuni/tari membre UE. E usor sa rizi de cei saraci, mai greu sa te ocupi sa ii scoti din saracie!

 5. D-na Cretu, va rog sa-mi dati voie sa va felicit pentru aceasta interpelare curajoasa. Este de remarcat precizia cu care ati punctat problemele. Pe de alta parte, daca Dvs. ca europarlamentar ati interpelat Comisia intreband daca are o strategie cu privire la criza economica si financiara actuala, rezulta ca nu sunteti sigura daca exista la nivelul Comisiei o astfel de strategie. Ce ne facem daca nu exista strategia cu pricina?

 6. Anunţ important

  Miss Cocoşata
  tratează cu urinologii Macoveicii, pozarea de pisoare pe întreg perimetrul împrejmuirii demolate de la Casa Pulimii, pentru a forma cercul de concentrare energetică, mi s-a spus, atât de necesar ieşirii din criza neurosexuală post traumatică.

 7. „N(e)a Stase” ne-a mângâiat speranţele

  aseară la Antena 3, cu vorbe dulci care nu s-au mai spus :
  •Nu mai ştie ce să mai comenteze după şezătoarea Băsescu – Guvern, de ieri ;
  •România este aproape de faliment social;
  •E nevoie de o soluţie politică şi de opoziţie unită
  •Industria a murit iar economia nu funcţionează. Cum să mulgem o vacă dacă nu-i dăm de mâncare ?
  •În 2004 erau 900000 de funcţionari publici iar acum sunt 1400000 ;
  •Lipsa de statură a oamenilor politici ;
  •Nu a văzut ceva atât de murdar ca Legea Educaţiei. O mârşăvie !
  •Pensiile nu vor mai fi plătite, în viziunea bocciană, deoarece sistemul nu este sustenabil.

  SOLUŢIA a fost dată, în direct, de nea Tudor Flutur (cu o pensie de 490 lei noi), care-şi hrăneşte familia numai cu guvizi ce-i pescuieşte, vară-iarnă, din Lacul Rusesc (fără permis) deoarece pensia abia-i ajunge pentru chitanţe. Prin aceasta nea Tudorică a dovedit abilităţi de “Premier”, fiind ginit de Preş. Băsescu ca soluţie de avarie după coliziunea cu aisbergul crizei de sistem.

 8. Pingback: S’il vous plait messieurs sau cum este denigrat poporul roman « Hai ca se poate!

 9. Pingback: S’il vous plait messieurs sau cum este denigrat poporul roman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s