Pentru eliminarea vizelor canadiene

In sesiunea plenara de la Strasbourg, am avut urmatoarea interventie privind eliminarea obligativitatii vizelor pentru Canada:

Consider ca una din problemele prioritare pe agenda summit-ului UE-Canada, programat la Bruxelles in 5 mai, trebuie sa fie eliminarea vizelor pentru toti cetatenii Uniunii Europene, in baza principiului reciprocitatii si pentru eliminarea actualelor discriminari ce-i priveaza pe cetatenii romani, bulgari si cehi sa viziteze Canada fara viza.

Este o situatie cu atat mai bizara cu cat, anul trecut, a fost eliminata obligativitatea solicitarii vizelor de scurta sedere de catre autoritatile canadiene pentru cetatenii croati, al caror stat inca isi negociaza aderarea la UE.

Romania a inregistrat progrese semnificative in ultimii ani, inclusiv in ceea ce priveste cateva criterii importante pentru eliminarea regimului vizelor: rata de refuz a cererilor de viza, rata de depasire a perioadei de sedere legala si cifra cererilor de azil sunt intr-o scadere continua.

Eliminarea vizelor ar reflecta, asadar, aceasta evolutie, iar tratamentul egal acordat cetatenilor europeni si canadieni ar contribui la intarirea increderii reciproce.

Anunțuri

Un gând despre “Pentru eliminarea vizelor canadiene

  1. Este o actiune politica buna, insa nu va fi simplu de rezolvat pe termen scurt. Pentru ca, dupa cum stim Canada nu este membru UE si nu poate fi obligata sa isi schimbe regimul de vize (doar daca are un tratat semnat in acest sens si eu nu cunosc). Dar Canada poate fi convinsa, ca si SUA. Deocamdata, Canada nu e convinsa din mai multe motive. Unul este ca a avut o experienta neplacuta dupa ce a decis sa renunte la vize pentru cetatenii cehi. Probabil stiti povestea, au venit aici multi romi cehi cu intentii mai putin onorabile. Si au trebuit sa revina la sistemul de vize.

    Sa avem in vedere ca pozitia circumspecta a Canadei fata de ridicarea vizelor cu anumite state este puternic sprijinita de populatie. Cei care ajung aici trec printr-un sistem riguros de selectie. Nimeni nu vrea ca sistemul sa fie abuzat prin ridicarea vizelor. Si aici se poate discuta si de modul in care Canada isi negociaza chestiunile consulare sau de alta natura cu diverse state. In Canada exista o comunitate croata foarte puternica si influenta. De acea Croatia a avut prioritate. Romania a fost printre ultimele tari din Europa cu care Canada a negociat un Acord de Securitate Sociala. Lucrurile astea spun multe. Fructele inca nu s-au copt! Mai trebuie udat la radacina, pus ingrasamint etc etc.

    Trebuie avuta rabdare, dar continuat dialogul bilateral cu partea canadiana, inclusiv la nivel UE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s