Protest împotriva denigrării românilor

În legătură cu prezentarea, în cadrul unei emisiuni „umoristice” de pe un canal francez a unui aşa-zis „salut românesc”, executat cu palma întinsă, în semn de cerşit, Delegaţia europarlamentară PSD a făcut ieri următoarea declaratie:

Prezentarea unui presupus ‘salut românesc’, care denigrează în fapt un întreg popor, este inacceptabilă şi nu are nicio legătură cu libertatea de expresie sau cu libertatea presei. Asemenea acţiuni nu au nimic de a face nici cu simţul umorului -indiferent de formatul emisiunii-, neducând decât la crearea sau consolidarea unor prejudecăţi care nu îşi au locul în Uniunea Europeană, cu atât mai mult cu cât românii sunt cetăţeni cu drepturi depline ai UE.

‘Umoristul’ a încercat să prezinte poporul român ca pe unul de cerşetori, care a invadat Uniunea Europeană spre nefericirea acesteia. O asemenea teză neconformă realităţii nu numai că insultă poporul român -faţă de care cultura franceză ar trebui sa aibă motive de recunoştinţă – ci, mai grav, alimentează euroscepticismul care ne ameninţă din ce în ce mai mult riscând să împingă înapoi Uniunea Europeană spre atmosfera barbară a războaielor europene.

Solicităm prezentatorilor emisiunii să îşi ceară public scuze pentru prezentarea distorsionată, defăimătoare, a imaginii românilor în Franţa, autorităţile franceze competente în domeniul audio-vizual trebuind de asemenea să ia măsuri în acest sens.

PS: Într-o emisiune difuzată pe postul public francez de televiziune France2, un umorist francez i-a luat peste picior pe români, spunând că salutul românilor include gestul de a cerşi bani, conform hotnews.ro. Privirea umilă, palma întinsă şi tonul rugător, sunt elementele definitorii ale „salutului românesc”, concept inventat de umoristul Jonatahan Lambert şi prezentat sâmbătă seara la postul public francez de televiziune France2 Salutul a fost însoţit de cuvintele „S’il vous plait, Messieurs, Mesdames!”, propoziţia pe care cerşetorii din Hexagon o folosesc pentru a-i îndupleca pe cetăţenii francezi.

18 gânduri despre “Protest împotriva denigrării românilor

 1. Pingback: Ziua Pământului « Gabriela Savitsky

 2. Pingback: O constitutie dupa chipul si asemanarea lui Basescu « Hai ca se poate!

 3. Rescrierea Legii Educației Naționale este impetuos necesară.
  Precizez, motivatia mea referitor la faptul ca nu sunt de acord cu legea in forma actuala ,aratand urmatoarele puncte slabe:

  – bugetul limitat pt. educatie;DECI: SUBFINANTARE;(vezi:

  Dă clic pentru a accesa PDFMotiuni…..032010.pdf


  Deci: guvernul va finanta educatia in 2010 cu 32% mai putin decat in 2008.
  Si totusi guvernantii doresc un sistem educational competitiv si mai ales superior dpdv calitativ.
  Astfel apare necesitatea emiterii unui nou slogan pt abilitatii sistemului:- A trai sustenabil inseamna, a face mai mult, folosind mai putin. Pe masura ce ne organizam sa traim folosind mai putin, si inovam creativ in acest scop, rezultatele sunt uimitoare. Asta ne va permite sa obtinem cresteri de productivitate la costuri mai mici, si mai sigure.)

  – legea promoveaza imixtiunea politicului in invatamant;

  – finantarea per elev nu tine cont de specificul unitatilor de invatamant(vezi ex. vocationalele);

  – adanceste si mai mult discriminarea intre scoli, universitati, vedeti in Ro la ora actuala sunt comunitati bogate si comunitati sarace;

  – are un subiectivism f. ridicat referitor la recrutarea si evaluarea personalului didactic;

  – implicarea excesiva a comunitatii in numirea directorului unitatii scolare, precum si in deciziile care trebuie sa fie luate la nivelul scolii, in preuniv.; acelasi lucru si in cazul invatamantului universitar;

  – 1/3 +1/3 este cam mult personal fara atributii didactice in scoala pt. luarea deciziilor;

  – creeaza o presiune in plus asupra profesorilor, in special in preuniversitar;

  – legea nu tine cont, de slaba implicare a parintilor in activitatea scolii din ultimii ani;

  – NU ASIGURA UN STATUT DECENT PENTRU CADRUL DIDACTIC;

  – se acorda o prea mare importanta resurselor secundare, si tertiare, ca si verigi in sistemul de finantare al scolilor si universitatilor( vezi atragerea fondurilor extrabugetare);

  – duce la scaderea importantei consiliului profesoral, in actul educativ, si in scoala in general;

  – si cate si mai cate.
  In continuare spun din nou un NU hotarat referitor la acesta lege.
  Consider ca noua lege a educatiei scrisa in varianta Miclea – PDL, nu a respectat pricipiile procesului de descentralizare din educatie, si anume:

  – raspundere publica;

  – autonomie institutionala;

  – transparenta actului decizional;

  – valorizarea resursei umane;

  – abordarea etica a serviciului educational;

  – apropierea actului de decizie de locul actului de educatie;

  – subsidiaritatea( corelarea aplicarii principiului subsidiaritatii cu alte principii de baza, ca acelea ale competitiei, democratiei, eticii, dezvoltarii sustenabile);

  – diversitatea culturala si etnica.
  Referitor la CALITATE, (vezi OG75/2005-ordonanta care stabileste pricipiile politicii nationale pt. Asigurarea Calitatii in Educatie pt. intregul sistem, vezi si def. date prin ISO 8402, si ISO 9000/2000-def. calitatii, managementul calitatii), nu este corect tradusa nici prin noua Lege a Educatiei Nationale, deoarece cresterea calitatii actului educational este baza „societatii bazate pe cunoastere”, iar acest deziderat nu poate fi realizat fara o dezvoltare intelectuala si profesionala in Ro. din perspectiva invatarii permanente.

  In noua lege, nu sunt respectate pricipiile pe care se bazeaza asigurarea calitatii, si anume asigurarea calitatii si in sistemul de evaluare – aceasta trebuie sa fie usor de inteles, administrat cu eficienta, supus responsabilitatii publice, legea tinand cont doar ca acest sistem al calitatii trebuie aplicat in conditii de eficienta financiara.( de austeitate bugetara)…(nici nu mai vorbesc de validitate, fidelitate si practicabilitate in cazul evaluarii).

  Astfel nu s-a tinut cont de urmatoarele probleme:

  – neajunsurile din sistem si din societatea romaneasca in general;

  – infrastructura precara;

  – slaba legatura intre formarea initiala si formarea continua in sistem si in Ro.;

  – standardele „nationale”…;
  vezi și:http://gabrielnicolaeteodorescu.wordpress.com
  http://www.petitieonline.ro/petitie/apel_national_pentru_rescrierea_legii_educatiei_nationale-p25985058.html
  http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/protestul_profesorilor_de_fizica_din_romania-p02225042-pg18.html

  dacă ești de acord semnează și promovează petițiile

 4. Draga mea Corina, din nefericire românii pierd tot mai mult teren în U.E. Nu este primul caz în care românii sunt denigraţi pe baza unor cazuri izolate, totuşi, eu personal aş fi pentru o lege care să fie mai strictă pentru cei care părăsesc ţara, deoarece sunt destule cazuri de violuri, violenţă, furturi şi cerşit. Am văzut emisiuni unde existau şatre întregi de romi care îşi stabileau reşedinţa prin parcuri sau prin anumite zone şi mi-a fost ruşine să îi aud vorbind româneşte. Era plin de mizerie, de gunoaie în jurul lor, iar ei spuneau că nu vor să se întoarcă acasă.

  Confruntându-se cu astfel de cazuri, U.E. uită de românii formidabili şi de excepţie care nu doar nouă ca şi naţiune ne-au făcut reclamă ci şi lor.
  E păcat, dar democraţia, ordinea şi legea într-o ţară nu se consolidează doar din ceea ce a fost bun sau este bun ci trebuie combătut şi ceea ce este rău, iar unele cazuri, fie ele şi izolate ne scot în faţă ca şi popor de hoţi, de cerşetori, de leneşi, de beţivi
  Nu este corect, dar este o rană pe care legislaţia română trebuie să o verifice şi să o vindece. dacă nu se poate de tot, măcar să încerce să nu o lase să se cangreneze.

  Ca şi român căruia îi pasă de această ţară pentru că o iubesc şi îi iubesc oamenii de valoare sunt frustrată şi indignată de cât de repede se uită oamenii frumoşi, românii frumoşi, dar în acelaşi timp sunt realistă şi poate, ca şi străin care trăiesc într-o lume civilizată şi pe mine m-ar indigna să văd peste tot în jur cerşetori români, hoţi români şi violatori!

  E frumoasă atitudinea PSD şi mă bucur că ţara noastră are un astfel de partid!

 5. INTERZICEREA FOLOSIRII LIMBII ROMANE LA INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DIN NEW YORK
  In prezent traiesc in America un milion de romani. O mare parte sunt concentrati in New York. Dupa caderea lui Ceausescu. pe timpul careia romanii ocoleau ingroziti cladirea sinistra de i6 etaje a diplomatiei romanesti, ei au inceput sa se adune la centrul cultural aflat in cartierul diplomatic. la doi pasi de cladirea ONU. ICR are la dispozitie unul din cele mai frumoase galerii de arta ,cu doua uriase vitrine de sticla care dau in strada si o frumoasa sala de spectale. De si suspiciosi de eterna prezenta a securistilor si a noilor activivisti culturali, care nu se deosebeau de cei vechi doar prin faptul ca furau mai mult, ei au inceput sase adune, considerand acest loc al lor. Arta prezentata era modesta si de multe ori evident propagandistica. Totusi oamenii nostrii de toate categoriile treceau peste toate si se adunau pentru a se simtii mai aproape de tara. Intelectualii subtiri de si strambau din nas umpleau salile centrului. Cei mai multi veneau pentru a se simtii acasa , a intalni un prieten si cand bugetul permitea chiar sa bea un pahar de vin si sa manance cateva sarmale de sarbatori. Au inceput sa apara si vechi diziidenti , dusmani ai comunismului care au intrat in imeduat in conflict cu agentii culturii in civil. Toate, cu bune si rele aveau ceva totusi in comun. Se petreceau in mediul si mentalitatea romaneasca. Era o oglinda aburita a unei tari care incerca sa se desprinda de comunism si a se intoarce in civilizatie. In curand aceasta oglinda a fost sparta in bucati, cioburile ei ranind pe toti care au ceva in comun. 
La o saptamina dupa numirea ei in calitate de director al ICR, urata si mereu transpirata Corina Suteu declara transant nu avem nevoie de sclerozata comunitate romaneasca care vine la manifestarila culturale sa mananca fursecuri 
Pentru a da greutate noului directorat. la prima actiune anticulturala ai fost trimisi pe banii romanilor, insasi vice presedintele ICR, Mihaesimpreuna cu politrucul cultural pe nume T.Morar. Dupa ce sa transmis un fel de mesaj patapievician din partea preseditelui onorific al ICR , Traian Basescu, sa anuntat ca se vorbi de acum inainte numai in engleza. Primul lucru care ma uimit, a fost faptul ca in sala nu se afla nici un strain. Al doilea lucru era ca nimeni nu vorbea aceasta limba de circulatie internationala pentru ca nu o cunosteau de loc. Un american nimerind la acesta aunare ar fi cerut cerut precis un translator. Vazand ca Corina Suteu a fost trimisa sa reprezinte sa reprezite cultura romana in USA, fara sa cunoasca doua boabe de americana iar Mihaes sa citeasca de pe o foaie de hartie balbaieli neinteligibile, in fata unei sali de romani americani, am incercat sa protestez. Interventia mea a fost deosebit de scurta probabil cateva secunde. Dupa ce am cerut reitroducerea limbii romane Mihaes a cerut sa fiu dat afara. Morar a cerut interventia politiei iar directoarea Suteu a inceput sa ma traga de de pulovar spre iesire. Din cauza ca am cerut sa se vorbeasca si romaneste pe teritoriul Romaniei ( ICR are aceasta calitate ) mi sa interzis participare la la orice activitate la ICR de si sunt artist , ziarist si cetatean roman. Imediat dupa acesta intamplare T. Morar la intoarcerea in tara, a descris cele intamplate in articolul UN PAPAGAL UNGUR BRUIAZA ARTA ROMANREASCA LA NEW YORK.
  Robert Horvath cineast New York
  http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com/

 6. Parca ar fi prima data cand suntem denigrati…
  Am putea sa le arat obrazul… Am avut si noi un Eminescu, un Brancusi,
  un Porumbescu, un Paulescu, un Coanda,…, etc , cu ce suntem mai prejos ?

  Poate ca acum am putea spune ca nu ne-am nascut in locul potrivit ?

  • Nu domnule…am putea spune că nu ne respectăm valorile şi ne place să le scoatem în faţă doar în astfel de cazuri…

   Adevărul este că ne doare în cot de valorile noastre!

   Ne place să ne lăudăm cu Brâncuşi, cu Iorga, cu Porumbescu, cu Eminescu, dar adevărul este că le batjocorim imaginea şi memoria prin comportamnetul nostru ca şi naţiune!

   Ne place încă să ne batem joc de noi ca şi popor şi de munca altora care s-au dedicat o viaţă întreagă să ne spele imaginea!

   Eu am fost şi dincolo, dar îmi place să trăiesc aici în ţara mea batjocorită de noi şi de toţi…, iar ideea de a găsi mereu ţapi ispăşitori pentru lipsa de civilizaţie a românilor este deja sustragere de la realitate.

   Credeţi, că lipsa noastră de seriozitate, faptul că nu ne place să ne civilizăm, faptul că ne place să aruncăm mizeria pe jos chiar dacă avem coşuri de gunoi în faţa noastră, ne place să bem până ne plouă în gură şi să dormim pe trotuare, ne place să scuipăm seminţe pe jos şi să tratăm cu superficialitate oamenii care muncesc în urma noastră…nu nouă ni se datorează???

 7. Atitudinea anti romana a gasit de la inceput suporteri si printre romanii din tara,mass media,…dar toate ca toate,fiul meu citeste pe google cum ca romanii sint de origine tigani,….deci daca veti intra pe enciclopedia google in limba romana,…veti fi surprinsi sa aflati cum ca am fi de fapt tigani,…:DDDD

 8. Pingback: Cateva cuvinte despre Videanu sau cand ipocrizia nu are limite « Hai ca se poate!

 9. Stimate Bibliotecar,

  vă respect mai mereu comentariile obiective şi pline de calitate şi consistenţă. Totuşi, retoric întreb…oare nu avem destule şi asta ar şterge sau ne-ar face mai plini de umor?

  Umor avem…nişte civilizaţie ne lipseşte şi poate tratarea problemelor cu mai multă seriozitate în unele cazuri care impun asta.

 10. Pingback: O constitutie dupa chipul si asemanarea lui Basescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s