Ieșim din criză schimbând Constituția?

Mulţi se întreabă ce ne deosebeşte pe noi, românii, de celelalte naţiuni europene. Răspunsurile sunt variate, şi nu de puţine ori greu sau imposibil de reprodus doar cu termeni din dicţionarul explicativ al limbii române. Dar, dacă ar fi să sintetizăm, un răspuns acoperitor ar fi inadecvarea la realitate. Care, la rândul ei, produce ceea ce vedem: surogate de soluţii la problemele cât se poate de reale şi de dureroase ale cetăţenilor şi ale societăţii în ansamblul său.
Ne place sau nu, prima pe agenda publică se află criza economică. O criză care nu se dă dusă, ce-i drept şi pentru că are un mediu ideal de cultură: politici anti-criză inexistente sau eronate, o guvernare diletantă în materie de economie, o ruptură evidentă între politicile fiscale şi cele monetare şi un mediu de afaceri tot mai toxic pentru întreprinderi.
O criză de amploarea celei pe care o traversăm nu este o banală răceală care, fie că este tratată, fie că nu este tratată, durează tot şapte zile. De fapt, este prima criză de acest gen în perioada post decembristă, cea de la începutul anilor 90 având alte cauze şi fiind una a schimbării de sistem. Acum avem una de sistem, nu doar la scara unei regiuni a Europei, cea ieşită din comunism, ci una globală, cu cauzalităţi multiple.
Şi ce ne oferă drept soluţie Guvernul Boc, chemat la ordine de preşedintele Băsescu la Cotroceni? Modificarea Constituţiei! Nu discut aici modificările propuse de Traian Băsescu, pentru că ele îl reprezintă şi îi promovează obsesiile. Problema este că acest proiect de modificare a Constituţiei, lansat în acest moment, nu are alt obiectiv decât schimbarea priorităţilor de pe agenda publică.
Cu alte cuvinte: ”Români, vreţi să ieşim din criză? Păi, nu se poate, până ce nu scăpăm de Senat şi de o parte dintre trântorii ăia de parlamentari, până ce nu dăm mai multă putere şefului statului, care trebuie să controleze tot ce mişcă în ţara asta!”
Să zicem că mâine se aprobă în Parlament proiectul. Să zicem că peste o lună are loc referendumul de aprobare a revizuirii Constituţiei. Să zicem că în toamnă au loc alegeri anticipate (pentru că modificările vizează şi acest aspect, al uşurării dizolvării parlamentului). Să zicem că se schimbă şi Legea electorală şi PDL guvernează după alegeri cu o majoritate zdrobitoare. Credeţi că se schimbă ceva?
Nu, evident nu! Pentru că problemele structurale ale economiei româneşti nu dispar ca prin farmec, odată cu modificarea Constituţiei, cum nu dispar nici datoriile publice şi nici povara pe care o reprezintă serviciul lor. Evident, nu dispar nici şomajul, nici sărăcia, nici excluderea socială. Incompetenţa actualilor guvernanţi este de domeniul evidenţei și ne costă pe noi, toţi. Ei pretind că fac ceea ce fac în numele poporului. Inclusiv modificarea Constituţiei. Doar că din tot ceea ce fac guvernanţii lipseşte un lucru esenţial: grija faţă de popor, de vreme ce soluţiile la problemele românilor sunt doar surogate.
Nemulţumirile cetăţenilor faţă de performanţele clasei politice sunt reale şi legitime. Dar o democraţie nu poate funcţiona în condiţiile unei respingeri cvasigeneralizate a politicului şi a politicienilor. Numai că orice efort de a creşte încrederea în capacitatea politicienilor de a rezolva problemele societăţii este subminat de proasta guvernare şi de soluţiile-surogat. Am intrat într-un cerc vicios, din care nu cu modificarea Constituţiei se poate ieşi.

(Editorial publicat de Amos News)

Reclame

6 gânduri despre “Ieșim din criză schimbând Constituția?

 1. Deranjantă e atitudinea asta dispreţuitoare a PD-L. Carevasăzică la numai o zi de la constituirea (cu chiu cu vai) a comisiei parlamentare pt reviz C-ţiei, Guvernul scoate brusc din joben un proiect pe aceeaşi temă. Ce e asta, frate? Înţeleg că te doare-n cot de Parlament, că-i stă în gât şefului de la Cotroceni, dar puteai măcar să nu-i mai laşi să se prostească (sunt şi parlamentarii tăi acolo, dar pesemne că dl Buda poate să suporte umilinţa la aperitiv).

 2. Nu…, nu ieşim din criză ci agravăm alte aspecte de care eu cred că nu era nevoie să le mai agravăm.

  Criza aceasta nu există decât la nivel politic…adică este un fel de sare în ochi pentru tot ceea ce lor nu le iasă.

  Nu au bani de pensii: criza e vinovată!
  Nu au bani de economie: criya e vinovată!
  Nu au bani pentru a susţine agricultura, afacerile: criza e de vină!
  Nu au bani pentru salarii, medicină, educaţie: criza e de vină!

  Au bani pentru diferite servicii personale, ministere, acte de schimbare a constituţiei, propagande politice: ne apropiem de ieşirea din criză!

  Joc de culise prost gestionat şi aruncat în faţa românilor cu cea mai mare nesimţire şi aroganţă!

  Întrebarea mea este însă…unde ne sunt aleşii, unde ne sunt valorile politice, unde este atitudinea politică? Unde Dumnezeu sunt răsturnările de situaţie în favoarea acestei naţiuni???

  Corina…chiar nu se poate găsi nici o soluţie politică pentru a fi opriţi???
  Ce se întâmplă cu noi…unde ne îndreptăm 😦 ?

 3. Perdea de fum, care sa distraga atentia populatiei de la problemele grave, asta este tot circul cu „modernizarea statului”. Pentru ca in afara de scandal, de altceva nu sunt in stare.

  Foarte deprimanta situatia din Romania…

 4. Evident, NU ieşirea din criză îi arde pe tartorii la conducere, ci da, să modifice Constituţia şi aceasta NUMAI ca să-şi asigure drum neted spre : ei la putere for ever, iară pe noi să ne * binecuvânteze * cu… Dictatura….
  Şi de s-ar limita doar la scandal * stimabilii *, * aleşii *, dar, sunt chitiţi să ne decimeze, să ne pună pumnul în gură, într-u bunăstarea lor personală şi interesele de gaşcă ale Famigliei păstorite de Capo di tutti Capi, Băsescu Traianus aciuiat pe la Cotroceni…. Doamne, cum îl mai înduri, Doamne…
  Sibilla

 5. Draga noastră doamnă, nu ştiu cine sunt cei de la Amos News dar vă rog să le transmiteţi că, (şi) prin acest articol al dumneavoastră, aţi concluzionat absolut tot ceea ce postez eu pe siteul şi pe blogul meu de 2-3 ani, fără succes. Zile frunoase numai să avem!!Vă mulţumesc.

 6. Pingback: Nu mai e mult, Băsescule… « Sfinxul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s