Protest impotriva discriminarii romanilor din Spania

Azi am transmis un protest public fata de manifestarile xenofobe si discriminatorii indreptate impotriva imigrantilor romani din Spania, cu atat mai ingrijoratoare cu cat vin din partea principalului partid de dreapta, Partidul Popular. In acest context, am cerut PD-L sa renunte, in semn de solidaritate cu cetatenii romani care traiesc in aceasta tara, la protocolul de sustinere electorala pe care il are cu Popularii spanioli.

Este revoltatoare folosirea comunitatii romanesti din zona Barcelonei ca arma electorala in alegerile municipale de catre reprezentanti ai Partidului Popular. Sunt extrem de ingrijorata de manifestatia organizata la Badalona, in cadrul careia au fost afisate pancarte cu inscrisul „Nu vrem români”, de pliantele cu sigla Popularilor, in care se promite „Mai multa siguranta”, si de declaratiile candidatului la primarie, Xavi Garcia Albiola, in care cere „curatarea orasului” si-i ameninta in special pe romi.

In Badalona, romanii sunt al treilea grup etnic, iar la nivelul Spaniei formeaza cea mai mare comunitate de straini. Cei aproape un milion de romani au contribuit in ultimii ani la cresterea economica semnificativa a Spaniei, iar acum resimt, alaturi de spanioli si de ceilalti imigranti, efectele dureroase ale recesiunii. Este regretabil ca, in acest context social-economic nefavorabil al crizei, romanii sunt pusi la zid in mod politicianist, cu atat mai mult cu cat Spania este un bun exemplu, la nivel european, pentru politicile sale de integrare a imigrantilor.

Sper ca adeziunea unor reprezentanti ai Partidului Popular la asemenea mesaje de extrema dreapta nu va duce la crearea premiselor favorabile reeditarii in Spania a tristei situatii din Italia, unde politica agresiva a dreptei a ostracizat comunitatea romaneasca si a distrus, cu efecte in timp greu de estimat, posibilitatea unei convietuiri interetnice armonioase.

Am cerut colegilor socialisti spanioli, cu care avem o colaborare excelenta, sa se solidarizeze cu noi in contracararea fenomenului extremist.

Solicit, de asemenea, Partidului Democrat-Liberal sa denunte protocolul de sustinere electorala reciproca, incheiat cu Partidul Popular, si sa fie solidar cu cetatenii romani care traiesc in Spania. 

14 gânduri despre “Protest impotriva discriminarii romanilor din Spania

 1. Felicitari, este exact mesajul care trebuia dat. Sunt curios ce va raspunde PDLul (daca va raspunde). Sper ca si asociatiile romanesti din Spania sa dea un semnal puternic care sa confirme ca romanii din Spania sunt uniti in fata actelor xenofobe ale dreptei spaniole.

 2. Romanii din Spania au toate sansele sa pateasca la fel ca si cei din Italia. Nu trebuie sa asteptam decat sa vina prima campanie electorala mai stransa si o sa vedem cum se va folosi „sablonul Mailat”.

 3. Mie mi se par mofturi deja cam toate lamentarile referitoare la discriminare si xenofobie. Daca vreun popor a demonstrat o lipsa totala a xenofobiei dusa pana la extrema lipsei sinelui si identitatii nationale in numele binelui colectiv, atunci acela e poporul roman. E timpul ca fiecare etnie sa isi asume raspunderea pentru mentalitatea pe care o are si faptele sale! Cu cat mai repede se intampla asta, cu atat mai rpd vor disparea toate falsele probleme ale discriminarii, care nu mascheaza altceva decat intentia de a da vina pe altii pt actele comise. Sunt „ai nostri” r(r)omii, intr-adevar, dar sunt Romani care in tara lor continua sa traiasca mai rau decat au trait cei care au Decis singuri-singurei sa-si curme suferinta provocandu-le-o altora, respectiv comitand nelegiuiri. Si cred ca istoria, pentru cine a invatat-o si altfel decat scrisa de invingatori vremelnici, a demonstrat si demonstreaza ca nu romanii au fost cei care au invadat pe altii, ci au fost cei invadati! Si intotdeauna s-a gasit un loc si pentru venetici aici. Ei bine, de data asta mi-ar placea, chiar, ca Romania sa-si asume raspunderea refuzului de a gazdui Hotia, de a gazdui o etnie care nu vrea sa se adapteze! Problemele pe care Europa le are cu unii rromi abia acum, le-a avut Romania timp de secole!

 4. @Diasporean:
  Sper ca PD-L sa-si aminteasca de diaspora si in afara campaniilor electorale, desi, dupa precedentul italian, ma indoiesc. La dezbaterile din Parlamentul European, dedicate anii trecuti discriminarii romanilor in Italia, PD-L s-a distantat abia in ultimul moment de pozitia Popularilor europeni, grup politic din care face parte si partidul premierului Berlusconi. Dar luni de zile au respectat linia trasata de grup, de aparare a guvernului de dreapta de la Roma in fata acuzatiilor de rasism si xenofobie.

  @virtualkid:
  Pana acum, Spania, asa cum spuneam, e un exemplu reusit de integrare a imigrantilor, datorita politicii cabinetului socialist condus de Zapatero. De aceea nu s-a ajuns la marginalizarea strainilor si la tensiuni precum cele din Italia. E grav, insa, ca de aceasta data nu extrema dreapta, ci Partidul Popular e cel care da tonul unor asemenea atacuri.

  @JustA:
  Vrem, nu vrem, ne place sau nu, trebuie sa convietuim in Europa impreuna cu peste 10 milioane de romi. Pledez de multa vreme pentru o strategie europeana de integrare a celei mai numeroase minoritati etnice de pe continent, pentru ca e evident ca puterile individuale ale fiecarui stat sunt depasite de complexitatea acestei probleme pe care o mostenim din istorie si careia trebuie sa-i gasim solutii comune si eficiente, altfel vom suporta consecintele marginalizarii acestei comunitati cu un specific foarte puternic.

 5. Doamna Corina Cretu,

  nu imi mai amintesc cum se numea partidul care il aducea la putere pe Hitler. Incercati sa-mi amintiti?
  Nu cred ca este important numele „balaurului” ci, mai degraba, apucaturile pe care acesta le are.
  Oscar Wilde ne-a indemnat sa-i dam omului o masca. Apoi, el o sa ne arate cine este!

 6. Ma amuza si faptul ca purtam aceasta virtual-discutie in ziua in care se implinesc saizeci si cinci de ani de cand a fost capturat si executat Benito Amilcare Andrea Mussolini, amicul domnului despre care am pomenit….
  Nu inventam nimic! Toate procesele sunt ciclice!

  • Link-ul http://ladyallia.blogspot.com/2010/04/la-urne-politicieni-astazi-se-voteaza.html a fost suficient de edificator pentru mine. Sunt doar tanara, inflacarata si un pic agresiva, deloc extremista (si mereu gata sa invat lucruri noi), desi apreciez subtila ironie. Apti sa schimbe lumea sau nu (in mod cert nu singuri si nu dintr-o data), cred ca tinerii constienti de imaginea Romaniei in lume s-au saturat sa fie stigmatizati si sa li se inculce ca nu au puterea sa ajute tara sa renasca din propria cenusa. E pacat ca adultii/ maturii care ne-ar putea servi drept exemplu nu ne ajuta sa ne facem auziti si nu fac politica mai accesibila. Oamenii „de rand”, indiferent de culoare, s-au inteles intotdeauna intr-un fel sau altul. Am prieteni/ cunostinte de toate etniile. Problema este, dpmdvdr, si salut initiativele Dnei Cretu, ca totusi foarte greu se materializeaza gandurile bune si de intr-ajutorare. Dar probabil ca trebuia sa se ajunga in punctul in care sa nu mai avem unde imigra pentru a ne pune problema sa dezvoltam ceva in tara noastra si sa incepem sa construim o noua societate. Spre rusinea mea si eu am afirmat candva ca raul ar trebui sa plece din tara, fara sa realizez ca asta poate avea exact consecintele indezirabile pe care le combat. Dar daca tot nu conteaza ce culoare si din ce tara e raul, atunci de ce suntem inca aratati cu degetul? Nu cumva suntem facuti tapi ispasitori ai intregii lumi? Pe scurt: cei care pot schimba ceva stagneaza sau actioneaza strict in propriul interes, iar cei ce vor si nu pot schimba sufera in continuare.

 7. Cred ca este vorba de o enorma doza de populism electoral intr-un moment economic greu pentru Spania, combinat cu un fel de strategie si anume aceea ” de a da vina pe cineva”. Faptul ca somajul, in Spania, este de 20% nu cred ca se datoreaza romanilor plecati acolo la munca. Insa pentru a-si asigura un rapid succes electoral cel mai usor este de a arata cu degetul pe altul, care nu e spaniol. Pe de alta parte romanii sunt cea mai mare comunitate de straini din Spania, din cate am inteles. Cred ca aproximativ acelasi lucru se intampla si in Franta, tara care de asemenea este afectata tare de criza. Pentru ca a privi la modul acesta, simplist, demagogic si diversionist criza si problemele generate de aceasta da bine la „bobor”, fie el spaniol si/sau francez. Pentru ca e mult mai usor sa privesti criza economica in acest fel decat sa rezovi cu adevarat problemele pe care aceasta criza le induce in societate.

 8.    Doamna Corina Cretu
  Problema ridicata de dumneavoatra este importanta si grava, Ca un membru al diasporei stiu mai bine decat cei din tara despre ce este vorba. Una din factorii care contribue la discriminare noastra este imaginea tarii care este la pamint. Trimit cateva randuri in dorinta de a inbunatatii situatia pe termen scurt si a gasi o iesire din criza economoca, politica si rasiala in care ne infundam pe zi ce trece. Chiar daca nu sunteti de acord cu parerile mele va rog sa publicati parerile si sugestiile mele.

  RENASTEREA ROMANIEI
  PRINTUL NICOLAE, VIITORUL REGE AL ROMANIEI

  Romania este pe marginea prapastiei. Presa internationala vorbeste de un iminent colaps economic, social si rasial. Suntem numiti Tiganii Europei.
  Un popor, cunoscut in intreaga lume prin omenie si simtul masurii, este asociat violentei si barbariei. Un popor avand o istorie si o cultura extraordinare isi pierde pe zi ce trece identitatea nationala, devenind usor de manipulat si mintit. Statuia lui Eminescu este daramata, iar limba romana, interzisa la centrele culturale din jurul lumii. Mahalaua se muta in centrul orasului. Maneaua cucereste Romania. Asistam la o situatie fara precedent, cand o natiune europeana, in loc sa se indrepte spre lumea civilizata, isi refuza geografia si destinul istoric. In aceasta fundatura a istoriei apare la orizont o sansa a destinului – Prabusirea regimului Basescu.Ascunderea armelor cautate de americani motivul pentru care sa declansat razboiul din IRAK pe teritoriul Romaniei a intrat in atentia Senatului SUA. Vor pierde painea nu numai Basescu ci si sute de participanti la aceasta misiune criminala si secreta.Sunt gata oricand sa particip la o emisiune al Antenei 3 pentru a prezenta documentele relevante.Sunt oricand gata sa vin in Romania.
  Golul politic va creia posibilitatea unui nou inceput a RENASTERII NATIONALE.
  Monarhia reprezenta un inceput de drum si macar o speranta. Solutia cu primarul Sibiului a fost o ultima incercare pozitiva in aceasta directie . Dar dupa prabusirea acestui proiect nu se intrevede nimic la orizont cu exceptia revenirii la monarhia constitutionala. Criticii mei spun ca visez sau am nostalgii romantice. Daca cineva are o alta ideie de a scoate Romania din criza economica sociala si rasiala ( problema tiganilor) trebue ascultat cu atentie. Din punctul meu de vedere si sper si a altora monarhia reprezinta o necesitate.
  RENASTEREA ROMANIEI
  NOUL REGE NICOLAE, este nascut in 1985 si este Varul Printului CHARLES si nepotul cel mai inantat in varsta a Majestatii Sale Mihai. El este descendent a Reginei Victoria si a monarhiilor Europene incluzand Tarii Rusiei. Pe linia maternala prin bunica, Printul Nicolae este deasemenea descendent al Printului Ieremia Movila, ctitorul manastiri moldovenesti.

  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

 9. Protestul e bun.Poate rezolva ceva.As vrea sa spun ca nici romanii aia nu sunt mielusei.Sunt si romani ce muncesc si nu au vina.Daca toti erau buni,nu mai eram luati asa.Dar cei mai multi se duc sa fure.Altii practica prostitutia.Altii fac trafic de droguri si arme.Adevarul e undeva la mijloc.Sigur ca pe noi ne revolta,dar au si aia dreptate.Suntem printre cei mai rai din lume,daca nu cumva cei mai rai.Peste tot numai de romani auzim la stiri,ca au furat.Auzim ca au ucis.Auzim ca au violat.Acei romani nu pot fi laudati niciodata.Si nu sunt deloc putini.Ne fac de râs peste tot.Noi(ceilalti romani) nu putem sa spunem de unde suntem cand suntem intrebati.Nu putem sti reactia strainului ce intreaba.Eu sunt mai saten.Ma pot da nordic.Nu spun niciodata ca sunt roman.Ei ne cam vad.Cam stiu ce suntem.Unii stiu putin romaneste,altii ne vad cum suntem imbracati.Am neamuri in Italia.De aproape 30 ani sunt acolo.Au ajuns sa se teama.Traiesc in teroare.Peste 2 ani termina treaba si se intorc definitiv in Romania.Nu vorbesc romaneste decat in casa.Pe strada,in metrou,in supermarket,vorbesc doar in italiana.

 10. @virtualkid:
  Ai dreptate, pacat ca nu invatam din greselile istoriei, pentru ca, dupa cum spune o vorba celebra, riscam sa le repetam. Cat despre extreme, ele se intalnesc in zona tulbure care indoliaza istoria, asa ca nu cred ca e una mai buna ca alta.

  @Motanul incaltat:
  Ma surprinde ca aceasta tactica de a-i scoate pe straini tapi ispasitori a fost adoptata de reprezentanti ai unui partid de opozitie, cand mai corect era sa critice partidul aflat la putere. Din pacate, insa, criza a alimentat tendintele extremiste, xenofobe, rasiste si separatiste, dupa cum o arata alegerile din Ungaria, unde extrema dreapta are de acum 47 de parlamentari, sau cele regionale din aceasta primavara din Franta si Italia ori criza politica grava care sfasie Belgia intre flamanzi si valoni, pentru un diferend pe care-l credeam specific Balcanilor, nu unei democratii occidentale.

  @Ramona-Sandrina Ilie:
  Multumesc mult pentru vorbele frumoase, care ma incurajeaza sa merg mai departe.

  @toader:
  Vad ca au aparut unele declaratii ale unor lideri ai PP prin care incearca sa se delimiteze de aceste mesaje extremiste. Dar ele vin din partea unui om care reprezinta acest partid in alegerile municipale, deci nu cred ca pot fi considerati credibili in acest efort de disociere pana nu i se va retrage sprijinul partidului.
  Vad ca PD-L a cerut explicatii Partidului Popular in aceasta privinta. Inteleg ca si ambasada noastra la Madrid a initiat demersuri pentru a obtine explicatii. Mi se pare gesturi palide, timide, in fata unui mesaj foarte clar exprimat: „Nu vrem romani!”. Cred ca PD-L trebuia deja sa rupa protocolul cu PP, iar MAE sa condamne aceste gesturi ostile cetatenilor romani.

  @rhorvath:
  Am acceptat acest comentariu al dvs, desi nu are, nici de aceasta data, nici o legatura cu tema discutiei noastre. Oricum, nu cred ca printul de care vorbiti poate fi solutia salvatoare, chiar daca e urmasul lui Ieremia Movila si oricat as crede in puterea tinerilor de a schimba lumea.

  @balbeck:
  Saptamana viitoare intentionez sa ridic aceasta problema a atacarii si discriminarii romanilor, in cursul reuniunii in plen a Parlamentului European, la Bruxelles. va dau dreptate cand spuneti ca adevarul e la mijloc, pentru ca sunt destui romani care comit infractiuni oribile. Dar solutia nu cred ca e ascunderea apartenentei nationale a oamenilor cinstiti sau obligarea lor sa plece din cauza terorii. Teroarea infractionala nu cred ca poate fi combatuta cu teroarea extremista. O mai stransa colaborare politieneasca intre cele doua tari cred ca ar ajuta mult mai mult.

 11. in primul rind cred si sunt sigur ca nu toti spanioli sunt rasisti
  este adevarat fenomenul rasism exista nu poate fi negat
  dar rasismul exista si di partea strainilor nu cred eu ca ei sunt toti culti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s