Infectiile din spitale, in atentia Comisiei Europene

Am adresat azi, impreuna cu colegele Daciana Sarbu si Rovana Plumb, urmatoarea interpelare catre Comisia Europeana, prin care atragem atentia asupra riscurilor pe care le implica infectiile intraspitalicesti si pledam pentru o actiune coordonata la nivel european in vederea monitorizarii, prevenirii si combaterii infectiilor nosocomiale:

Infectiile intraspitalicesti constituie o problema majora de sanatate publica in intreaga Uniune Europeana, prin frecventa si gravitatea lor. Conform datelor Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Afectiunilor, peste patru milioane de pacienti sunt, in tarile UE, victimele anuale ale infectiilor asociate asistentei medicale, iar cifra deceselor survenite drept consecinta directa a acestor infectii este de circa 40.000 de persoane in fiecare an.

Statisticile arata ca, in medie, aproximativ o zecime dintre pacientii europeni contracteaza o infectie in cursul spitalizarii. Acest tip de contaminare implica un grad ridicat de pericol atat din cauza rezistentei la antibiotice a bacteriilor, cat si din cauza riscurilor crescute inregistrate in unitatile de terapie intensiva, cei mai afectati fiind pacientii cu imunitate scazuta si nou-nascutii.

Exista state membre, precum Romania, in care rata declarata a infectiilor nosocomiale nu reflecta realitatea, din cauza sistemului deficitar de raportare. Se inregistreaza, astfel, un nivel oficial mult sub media europeana, in conditiile in care spitalele din Romania sunt considerate a fi intre cele mai expuse din Europa la riscul de infectii cu germeni rezistenti la tratamentele cu antibiotice. 

Avand in vedere incidenta ridicata si pericolul pentru vietile cetatenilor, diferentele intre sistemele medicale nationale si studiile ce arata ca o actiune eficienta de prevenire ar fi mai putin costisitoare decat cheltuielile pentru tratarea acestor infectii, consideram ca se impune o actiune coordonata la nivel european. Are in vedere Comisia Europeana initierea unui sistem european de monitorizare, prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale?

5 gânduri despre “Infectiile din spitale, in atentia Comisiei Europene

  1. Eram convinsa ca nu se intampla numai la noi, pentru ca bacilii nu se vad cu ochiul liber. Iar o colibaciloza se poate instala in organism si daca pui mana pe clanta usii unui salon. Spuneam candva ca este un fenomen frecvent, care apare in spitale in sectiile de chirurgie. Oricat ai respecta conditiile de igiena, ca pacient esti foarte expus.
    La noi s-a mediatizat masiv in ultimele saptamani, altfel se poate intampla oricui, oricand si oriunde.
    Eu am trecut prin asa ceva cu ani in urma, dar am avut noroc!
    Ma ingrijoreaza insa ceea ce se intampla, mai ales ca acum nici vaccinuri nu se mai produc aici. Institutul Cantacuzino e in retehnologizare, iar vaccinurile se importa din Ungaria. Oare sunt fonduri pentru retehnologizare? Scuza-ma, dar am trecut de la una la alta. O seara buna!

  2. Poate ar trebui să învăţăm din experienţa italienilor,care prin anii 80 se confruntau cu o problemă similară:intrau în spital cu o boală şi ieşeau cu alta…

  3. Dar de infecţiile din palate, ăla din Cotroceni şi celălalt, din Piaţa Victoriei, ce Comisie Europeană s-ar putea ocupa?! Şi când?!
    Trebuie interpelată de victime, de rudele victimelor, de euro-parlamentarii încă sănătoşi sau se auto-sesizează?!
    Nu de alta, dar infecţia s-a răspândit, a devenit epidemie şi naţia e în mare pericol!

  4. Felicitari pentru interpelarea adresata Comisiei Europene. Asteptam si raspunsul, precum si raspunsul la interpelarea scrisa cu privire la riscurile indatorarii publice – https://corinacretu.wordpress.com/2010/04/18/interpelare-privind-riscurile-indatorarii-publice/ . Admiratia mea pentru Dvs. creste pe zi ce trece. Imi place ca va implicati pe problemele reale, concrete, stringente. Va rog sa nu uitati sa ne spuneti si raspusurile Comisiei Europene. Un sincer BRAVO!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s