Locuri de munca pentru tineri si varstnici

Am initiat, impreuna cu Daciana Sarbu si europarlamentarul liberal britanic Graham Watson, o Declaratie scrisă prin care cerem Comisiei Europene si statelor membre ale UE să acorde o atentie sporita imbunatatirii perspectivelor tinerilor sub 25 de a-si gasi un loc de munca si ale cetatenilor cu varsta peste 55 de ani de a reveni pe piata muncii. Daca va intruni semnaturile a jumatate plus unu din numarul membrilor Parlamentului European, declaratia va deveni pozitie oficiala a acestui for.

In preambulul Declaratiei privind sprijinirea tinerilor si varstnicilor europeni de a-si gasi un loc de munca, se precizeaza ca, in medie, 1 din 5 tineri cu varsta sub 25 de ani nu are loc de munca in Uniunea Europeana, iar lucratorii peste 55 de ani sunt printre cei mai afectati de somaj dintre cetatenii europeni, confruntandu-se, in plus, cu problema specifica si grava a scaderii sanselor de a obtine un loc de munca pe masura avansarii in varsta.

Am mentionat, de asemenea, faptul ca dreptul la munca, fara discriminare in functie de varsta sau gen, este un drept fundamental al cetatenilor europeni si ca la Consiliul European din 25-26 martie 2010 a fost adoptata – ca obiectiv principal pentru anul 2020 – rata de 75% de ocupare a fortei de munca pentru femeile si barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani.

Sper ca majoritatea colegilor nostri vor semna aceasta declaratie in urmatoarele trei luni, astfel incat sa devina pozitia oficiala a Parlamentului European si sa exercite o presiune asupra Executivului comunitar si a celor nationale pentru a trece la actiuni concrete pentru facilitatea integrarii in munca a tinerilor si varstnicilor.

14 gânduri despre “Locuri de munca pentru tineri si varstnici

 1. Măsuţa pentru cucăit

  Şeful s-a hotărât să plece în concediu, la Căciulata, după ce s-a căciulit pe la sindicat, susţinut şi de un zapis doi pentru hepatobiliare, de la doamna doctor, contra două pachete de irigate (kent bulgăresc) la prima mână. M-a invitat la un seminechezol dezinteresat şi îmbunătăţit (cu 20 ml coniac Zarea), forţându-mi dreapta la un angajament pe cererea de concediu, prin care să asigur tratarea problemelor din fişa sa de atribuţiuni în perioada concediului de odihnă aprobat de “generalul”.
  – Să fie-ntr-un ceas bun, c-o vedere de confirmare de la faţa locului, i-am urat cu sincertate, stângând mâna ce mi-o-ntinsese.
  – Sper să nu mă-njuri. Cam toate sunt în ordine, afară de un dosar de inovaţie al unui agiamiu, la care, pe bune, nu m-am hotărât la o ieşire politicoasă. E-n primul sertar din dreapta al biroului meu. Cheia gălbuie cu barbă de pe inel.
  Era de comitet bătrânul, văduv, cu un copil director de şcoală la ţară, depăşise vârsta de pensie dar nu-l forţa nimeni. Dorea să mai rămână până-şi plătea ultima rată la CAR (un împrumut de 3000 lei). Nu-l invidiam. Eu făceam deplasări în străinătate, şi pe est şi pe vest. El, nu !
  A doua zi la 7:00 am, după ce mă arăt ca înlocuitor oficial de şef, intru în posesia dosarului de inovaţie cu pricina, întocmit, după toate canoanele, de un om al muncii cu studii superioare care prin natura atribuţiunilor de servici efectua frecvente şi lungi deplasări prin ţară. Era vorba de o scândură din brad, finisată, cu dimensiuni de 400x150x20 mm (potrivită la diplomatul său, am bănuit eu) cu câte două găuri de 5 mm la un capăt şi altul, prin care treceau tot atâtea sfori ce urmau a se lega, precum leagănul, de portbagajul aflat deasupra capului pasagerului din vagonul de cale ferată. Scopul : aşezarea spre hodină a capului obosit al călătorului de drum lung, pe respectiva măsuţă pentru cucăit.
  Aplicarea invenţiei urma să se facă prin grija cfr ce ar fi urmat să doteze vagoanele cu aceste măsuţe de cucăit, oferite călătorilor prin conductorul de bilete. Avea şi un amuzant calcul tehnico-economic.
  Repede am redactat un răspuns politicos, apreciind originalitatea ideii, concomitent cu regretul de a nu fi aplicabilă pe vagoanele cfr, imperfecte, care în timpul celor şase mişcări inerente (tangaj, ruliu, şerpuire, etc.} pot, în condiţii cumulate, să producă rănirea călătorilor.
  Au trecut ceva ani de atunci, până când creierul colectiv îmi vine în întâmpinare, cu forţa sa divină, într-o problemă umană, să-i zic.
  Mi-au plăcut lucrurile încurcate.Sunt convins că nu m-aş fi dat bătut în faţa nodului gordian, folosind doar sabia minţii. “Pândesc” strada şi viaţa nemernică. Nu mă caracterizează indiferenţa iar îngăduinţa e doar o stare premergătoare atacului.
  Un foarte tânăr vecin student în penultimul an la o facultate tehnică, situat, după cum aveam să aflu, în dificultăţi economice aparent fără ieşire, mă abordează, din “întâmplare”, cam la crepuscul, într-un parc apropiat unde-mi răsfăţam câinele. Încercase în zadar să câştige un ban cinstit, iar fără ei nici calea schitului nu-i uşoară.
  L-am luat repede:
  – Ai complexe în domeniul desfacerii ? Să vinzi, de pildă, pătrunjel, mărar, leuştean şi alte plante aromate la preţ de damping, ca liber producător, cu un câştig minim de 1000 lei /lună
  – Poate mai departe de casă, cu program liber !
  – De ce nu ?
  – De când să încep şi…cum ?
  – Azi e marţi. De vineri de la ora 20:00 pm, să zicem ! Atunci te voi aştepta jos la maşina mea. Pe vineri !
  Cîinele ne privea înţelegător, ca unul care-şi plătea păcatele altei vieţi…
  Ne-am întâlnit conform înţelegerii, am coborât la Gara de Nord, parcând maşina cu grijă şi luând fiecare în mână câte o servietă domnescă, din timp pregătite de mine, ne-am urcat la clasa I-a a unui rapid de Timişoara cu plecare itinerarică la 21:00 pm, tras din vreme la peron.
  Uimirea pusese stăpânire pe “fratele meu alb », pe care l-am rugat după instalarea pe locurile dispuse vis-a-vis, să mă copieze. Scoţând din servietă o măsuţă pentru cucăit, am instalat-o cu siguranţă în dreptul meu, şi cu mai puţină îndemânare a făcut-o amicul, după care a urmat safteaua, nu înainte de a poziţiona pe fiecare scândurică o ceaşcă, turnând cafea naturală minunată, îmbunătăţită, la vedere, cu puţin coniac de marcă. În poziţia asta ne-a surprins conductorul de bilete care şi-a ridicat măna la chipiu recunoscând fraiul meu. Flecărind decent despre isprava Rapidului în faţa Stelei, am ajuns la fundul ceştilor, cerând scuze ochilor uimiţi ai ocupanţilor celorlalte locuri din compartiment. A urmat proba de foc, atunci când fiecare ne-am rezemat capul pe măsuţa reglată ergonomic, simţind pentru o clipă cătă nedreptate făcusem “neghiobului » care a conceput-o.
  Precum preconizasem, un entuziasmat a cerut relaţii despre sursa de achiziţionare şi preţul masuţei pentru cucăit. Amicul a deconspirat preţul de 10 lei / buc şi disponibilitatea de a oferii
  doritorilor cele 10 bucăţi ce se aflau în geanţi. Scuzându-ne că trebuie să coborâm la Craiova, afacerea de 100 lei s-a încheiat rapid. Noi am recuperat măsuţele montate pentru a le folosi la apropiata întoarcere în Bucureşti.
  Cerându-şi iertare, amicul s-a confesat că i s-ar potrivi şi lui afacerea cu măsuţele pentru cucăit, mult mai bine ca aceia cu pătrunjelul…
  – Bine, dar să nu te caliceşti. Mâine îţi dau “paşii” planului de afaceri, pentru care îţi cer minim trei variante de rentabilitate, cu prezentare în 48 de ore. Nu neglija facultatea şi nu uita că “trei meserii şi două diplome te apără de toate necazurile vieţii”.
  Am citit că şi Albert Einstein lucrase pe la un oficiu de stat pentru invenţii şi inovaţii din Germania, inainte de… celebritate !!!

 2. Pingback: Generalul în balamucul său « Moshe & Mordechai blog

 3. GARANTEZ TRIMITEREA LUI TRAIAN BASESCU LA PUSCARIE.
  Fostul presedinte Emil Constantinescu a dezvaluit, ca Traian Basescu a scapat de la a fi arestat si plimbat in fata camerelor cu o pereche de catuse la maini numai gratie integrarii in UE “.Integrarea in UE l-a salvat pe Basescu de arest si catuse”
  De data aceasta nu va scapa…… de catuse!

  DOSARUL CRIMINAL BASESCU – VANZAREA FLOTEI AERIENE ROMANE.

  IN CALITATE DE MINISTRU AL TRANSPORTURILOR A VANDUT AVIOANELE
  ROMANESTI TERORISTILOR INTERNATIONALI PE UN PRET DE NIMIC . UN AVION LA PRETUL UNUI JEEP.
  ABSOLUT TOATE DOCUMENTELE POARTA SEMNATURA ACTUALULUI PRESEDINTE AL ROMANIEI.
  ABSOLUT TOTI CUMPARATORII SUNT IN INCHISOARE SAU SUNT TRECUTI PE
  LISTA TERORISTILOR INTERNATIONALI.
  DE EXEMPLU ” TAROM a vândut două avioane cargo Boeing 707, avion similar cu cel folosit de preşedintele României, cu câte 300 de mii de dolari bucata .Ultimele două avioane vândute de compania naţională sunt BAC-uri 1-11, cu înmatriculările YR-BCJ şi YR-BRC. Au fost vândute la pachet cu 120.000 de dolari, avioane similare fiind scoase la vânzare de alţi operatori cu sute de mii sau chiar milioane de dolari.
  PENTRE ACESTE ACTIUNI DE NATURA CRIMINALA TRAIAN BASESCU VA SFARSI IN PUSCARIE, ESTE MOMENTUL CA CETATENII ROMANIEI SA CUNOASCA ADEVARUL SI SA CEARA DREPTATE.
  CITITI ARTICOLUL COMPLECT :FLOTA AERIANA A MAFIEI ROMANE
(COMANDANT TRAIAN BASESCU)
  http://devanewyork.blogspot.com/

  Robert Horvath DEVA SUA ziarist de investigatie specializat in terorism si transport ilegal de arme.

 4. Corina, nu inteleg mesajele astea idealiste. Luati exemplu de la domnul Videanu care a interpelat Comisia UE pentru a afla daca mai are bani pentru el si firmele lui in timp ce el conduce Ministerul Economiei. Astea sunt intrebari importante pentru Comisie (care nu stiu de ce nu ii raspunde domnului ministru). Omu’ se zbate pentru tara pornind de la un adevar simplu: ce e bun pentru el e bun si pentru tara (si nu invers).

 5. Azi, am primit confirmarea „puterii unui singur gand”,nutrit discret, plin de speranta implinirii, unei naive dorinte.
  Privitor la situatia din spitalele din transporturi,mi-a s-a confirmat, banalitatea ca omul sfinteste locul.
  Daca stia,cate ceva, de la dependentii sai, dl Berceanu, de ce n-a scos o vorba, nici ministrului finantelor, nici premierului?Asa de mare, sa fie blazarea? Doar o deblazare, printr-o descaunare pe argumente imbeciliste ar reusi sa elitizeze civic, protipendada indiferentista, care cica, ne conduce.
  Efectul benefic, s-ar produce in lant, prin simpatia fricii! Oare, ar fi rau, daca spaima, ar proteja bostanaria de pe umerii guvernantilor, indiferent de specie?

 6. Mordechai m-a criticat in stilul sau savuros pentru aceste preocupari atat de indepartate de problemele romanilor in comparatie cu devotamentul d-lui Videanu… Va recomand sa cititi pamfletul excelent la adresa partidului cu cei mai putini membri si cei mai multi presedinti, cum inspirat l-a descris.

  Toni:

  E posibil. E unul din instrumentele parlamentare pe care le avem la indemana. De altfel, am adresat si o interpelare Comisiei Europene pe aceasta tema si am formulat o serie de amendamente referitoare la problema somajului in randul tinerilor si varstnicilor. Si pentru ca veni vorba, sunt nevoita sa-mi arat dezmagirea fata de faptul ca numai foarte putini europarlamentari romani au semnat pana acum cealalta declaratie scrisa, depusa impreuna cu colegi romani si bulgari, pentru libera angajare a romanilor si bulgarilor si in celelalte 10 state ale UE in care mai exista restrictii. Am apreciat, in schimb, interesul postului national bulgar de radio, unde am avut un dialog pe aceasta tema, care a fost difuzat sambata.

  Victor Ionescu:

  Primele semnale sunt incurajatoare, pentru ca problema somajului in randul tinerilor este foarte grava in tarile baltice si Spania (unde ajunge la 40%), iar prezenta lucratorilor varstnici pe piata muncii este iarasi o problema economica si, totodata, sociala, cata vreme ducem lipsa, la nivel european, de specialisti in diverse domenii, dar nu stim sa valorificam potentialul unor oameni ajunsi la apogeul experientei in munca. Eu sunt intre cei care militeaza pentru sprijinirea tinerilor, asa cum am si incercat prin aceasta initiativa, dar asta nu exclude prezenta oamenilor cu experienta pe piata muncii.

  Karakas:

  Tu si Mordechai v-ati propus sa ma faceti realista azi, asa ca va promit ca voi fi cat se poate de vigilenta pentru ca dl Videanu sa nu fie lezat in dreptul sau de a accesa banii europeni. Serios vorbind, repet ce ziceam pe blogul lui Mordechai: am ajuns sa fiu de acord cu dl Cristian Preda, care spunea ca nu e corect sa fii dimineata om de afaceri si seara politician. Ne-am obisnuit, din pacate, cu aceasta situatie de fapt, dar asta nu inseamna ca ea reprezinta normalitatea.

  Virtual Kid:

  Multumesc pentru ajutor. Cu regret pentru Revizorul tehnic, cred ca voi incerca azi sa-mi pastrez energia, mai ales ca maine incepe sesiunea in plen…

  O seara placuta tuturor!

 7. victorionescu2001@yahoo.com” Dragă Victor,conform definiţiilor date termenului ‘inteligenţă’, crede-mă că habar nu am ce fel de legătură să fac între faptul că atît tu cît şi Alex(Mazilu-Soare=colegul meu de celulă în P.S.D. sunteţi născuţi în ’82 şi sunteţi deja doctoranzi…
  Iar eu habar nu am nici acum cum anume să fac un blog-roll..ştii tu cumva cum şi vrei să mă ajuţi??
  A-propos, acum că suntem cu toţii prieteni de opoziţie-şi să ştii că eu am propus prima ăst lucru-sic!!-de ce nu îţi introduci în blogul tău şi siteuri de la noi din partid??
  Cumva nu rişti, ca să nu divorţăm??
  De vrei să vorbim, poate reuşesc să-l aduc şi pe Alex cu mine într-o zi, în Herăstrău..nu îmi convine însă că sunteţi mai mici..şi mai adaptaţi decît sunt eu..dovadă că nimeni nu mă lasă să îmi public 2 cărţi cu eseuri politice de cca 5-6 ani..
  Mulţumesc.
  Ana Amy Neagoe

 8. Pingback: Evenimente istorice ale zilei de 5 mai « Supravietuitor's Blog

 9. Cand nu esti chemat pe numele care t-il cunosti, nu stii daca tie ti se vorbeste, si buna cuviinta, te obliga sa fii rezervat in desfasurare. Apropo, insa de contradictia dintre generatii, este necesara o
  moderare, intre inchipuirile de sine, ale celor doua categorii potentiale de Salus populi.Si,fara poliloghie obositoare, as parafraza o idee explicitata a colonelului GH.Eminescu,nepotul de frate al lui Mihai Eminescu, vizavi de cele 2 categorii de varsta :

  „tineri, nu va impaunati cu virilitatea voastra,ea nu naste capodopere, fara idei intelepte; iar voi intelepti ai experientei vietii,nu va impaunati cu stiinta voastra, ea nu zamisleste, fara virilitatea tineretii!”De aci,importanta vitala a ideii tale tezaur:valorificarea coordonata, a potentialului psiho-mental romanesc! Cu bine. Onu Ionescu, pentru socializare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s