Presedintele-spectator si exemplul spaniol

In aceasta seara, presedintele Basescu ne-a anuntat ca nu suntem in situatia Greciei. A uitat, insa, sa ne explice de ce masurile de la noi sunt mai grave decat cele ale grecilor. Una e sa ti se taie al 13-lea si al 14-lea salariu si altceva e sa ramai fara un sfert dintr-un salariu oricum modest (jumatate dintre ”grasii” bugetari au salarii sub 1500 de lei) sau sa-ti fie scazuta o pensie deja la limita subzistentei. A uitat, printre multe altele, si sa spuna ce se va intampla cu sistemul medical si cu cel educational dupa ce vor pleca si ultimii medici si profesori valorosi.

Si-a amintit, in schimb, ca in acesti 20 de ani de la Revolutie evolutia democratica a fost insotita de dezvoltarea unui stat clientelar. E de apreciat asumarea raspunderii, avand in vedere ca vine din partea unui om care, de 20 de ani, indeplineste fara oprire functii publice, incepand inca din primul guvern Roman: ”Sistemul politic, dar şi social pe care l-am dezvoltat în România este un sistem bolnav”. Mai bine mai tarziu decat niciodata, avand in vedere ca Traian Basescu se afla de sase ani in fruntea statului. Daca n-ar fi pe pielea noastra, ar fi de-a dreptul interesant de studiat cum Basescu et comp. trec, dupa cum ii aranjeaza mai bine, de la stadiul de actor la cel de spectator si invers.

Aceasta adanca intelegere a lucrurilor nu e valabila, insa, si in cazul protestelor sociale. Presedintele ne-a comunicat ca nu disperarea, ci ”unii politicieni” sunt cauza manifestarilor de strada din ce in ce mai violente. Spre disperarea lor, actualii guvernanti vor avea in perioada urmatoare nenumarate ocazii sa aprofundeze resorturile grevelor ce vor paraliza activitatea in primarii si consilii judetene, in scoli si spitale, pe caile ferate etc. Negarea disperarii unei tari careia tocmai i-ai dat in cap cu masuri de sacrificiu fara precedent e o mostra de cinism care o depaseste pana si pe aceea a mamei primului-ministru.

Hei-rupismul este o caracteristica a majoritatii celor de la PD-L, probata de-a lungul timpului. Nu le-ar strica sa se opreasca o clipa din subitul elan amputator (reforma inseamna mult mai mult decat masura primitiva a retezarii a tot ce-ti iese-n cale, in disperare de cauza ca-ti fuge scaunul) si sa asculte avertismentul de azi al lui Theodor Stolojan: ”incercand sa elimini grasimea din sistem, atingi nervii si muschii si sistemul nu mai functioneaza”.

E un lucru pe care guvernul socialist spaniol l-a inteles. Intr-o tara asupra careia se inghesuie norii unor prognoze amenintatoare, Zapatero a decis reducerea progresiva a salariilor functionarilor, media fiind de 5%. Progresiv inseamna, de exemplu, ca angajatii din guvern vor avea salarii mai mici cu 15%, asadar cei mai bine platiti sunt obligati la un efort triplu fata de restul bugetarilor. Iar pensiile vor fi inghetate la nivelul actual, fara a fi diminuate. E un alt mod de a intelege solidaritatea in vreme de criza…

26 de gânduri despre “Presedintele-spectator si exemplul spaniol

 1. Basescu e un sadic, cu cat cinism propune taierea unei felii din pensii si salarii, iar cand il intrebi de asumarea raspunderii in caz ca aceasta masura va fi un esec pentru economia tarii, o transfera la guvern si parlament. Omul asta e bolnav de-a binelea.

 2. Intr-adevar in Spania prin exemplul oferit de dvs se vede solidaritatea cu poporul. As dori sa ne oferiti mai multe exemple si din alte tari despre indemnizatia de somaj sau cea de crestere a copilului, chiar sa faceti un studiu de caz pe criza economica pe diferite tari ca sa stim si noi la ce nivel ne aflam si cat de mult isi bate joc de noi conducerea actuala. Grecia are o datorie mult mai mare si nu trateaza oamenii cu asa lipsa de respect sau cu amenintari cum a procedat presedintele aseara.

 3. Basescu si camarila lui se joaca de-a puterea, pentru ca nu o inteleg. Dialogul lui cu societatea si politicul inainte de anuntarea masurilor anti-criza a fost de fapt un monolog.

  Ar fi interesant de stiut cite joburi poate sa produca economia privata a Romaniei, odata ce se reduce substantial sectorul bugetar. Pentru ca asta a fost ratiunea, nu? Sa mearga cit mai multi in sectorul privat.

  UE se pregateste pentru o perioada lunga de criza economica, cu o posibila recesiune „double-dip” in viitorul apropiat. Asta am auzit ieri pe BBC de la un specialist britanic care era foarte sceptic cu privire la posibilitatea cresterii economice, avind in vedere uriasa datorie a statului. De fapt se discuta despre o reducere a PIB cu 16%, ceva nemaiauzit in UK.

  Dar Presedintele ne calmeaza ca Romania nu-i ca Grecia si iarna nu-i ca vara! Din pacate singura politica a stimularii economice promovate de aceasta putere este politica frectiei la piciorul de lemn.

 4. Pingback: 19 Mai 2010 – cerem Demisia primului ministru Băsescu şi-a guvernului său de căcat! Valea ! Destul !! « Sfinxul

 5. Azi, 14 mai 2010, pentru a doua oara, tramvaiele din Reşiţa NU au circulat, din nou * absolut intamplator *, exact între orele cînd pensionarii intenţionau să protesteze în Centrul Civic al oraşului, în faţa Prefecturii cărăşene!! Ruşine conducerii PRESCOM S.A. !!
  Am stat de vorbă cu cîţiva dintre bătrînii ce au reuşit să ajungă la locul stabilit… Au promis ca în data de 19 mai să fie prezenţi la ceea ce ei cu tristeţe numesc Mitingul Disperării! Nemulţumirile, indignarea, revolta acestora e justificată şi îndreptăţită * să scrieţi doamnă că iarăşi nu merg tramvaiele… * , * ne-au adus la sapă de lemn, noi ne ducem Dincolo da-i păcat de voi că sunteţi tineri…. *, * hoţu ăsta de Băsescu ne bagă mîna în pozonare să ne ia dreptul nostru pentru care am muncit din greu o viaţă *, * am pensia 350 de ron, din ce-o să-mi mai procur io bumbi de inimă … *, * să veniţi şi voi ai cinări în 19 mai la Miting cu noi, să veniţi că-i musai, ori noi ori ei ! *, * să-şi dea Demisia mafioţii ăştia că nu se mai poate *, etc
  Pe cîţiva din bătrîni i-a podidit plînsul… îşi priveau mîinile muncite, pline de bătături şi tremurînde şi-atunci am zărit că … totuşi , în ochii lor se-ntrezărea un licăr de speranţă…
  VINERI 19 MAI 2010 TREBUIE SĂ IEŞIM ÎN STRADĂ SĂ PROTESTĂM CU TOŢII ! ÎMPREUNĂ ! MARINARUL NU NE POATE INTERZICE DREPTUL LA EXPRIMAREA LIBERĂ A OPINIEI ! CĂ NU-I ŢARA LUI ŞI-A MAFIEI ÎMPREUNĂ CU CARE AU JECMĂNIT LA DRUMUL MARE POPORUL, GAŞCA PORTOCALIE – PD-L !

  http://sfinx777.wordpress.com/2010/05/14/19-mai-2010-cerem-demisia-primului-ministru-basescu-si-a-guvernului-sau-de-cacat-valea-destul/

  Organizaţia municipală a PSD Reşiţa, ca de obicei : DOARME !! NU au fost prezenţi, nu se implică, aşteptă funcţiile din… 2012… trist, dar, adevărat ! Nici Narcis Chisăliţă, nici Tudoriţa Nicula NU sunt sensibili la tot ce se-ntîmplă în aceste vremuri, curios…. Poate reuşiţi voi, cei de la Centru să-i treziţi …!!!
  Pensionarii sunt băgaţi în seamă de acest tandem N Chisăliţă – Tudoriţa Nicula numai cînd e nevoie de voturi???!!! Actiuni, discursuri, … NIMIC, dar… NIMIC !!
  Sibilla

  P.S Cei doi impricinati posesori de functii si atat, NU se pot plange ca n-ar fi primit comunicate de la centru… si totusi, le ignora, c-asa vor ei, sa NU doreasca sa faca ceva pt electoratul ce i-a votat ! RUSINE !!!

 6. Pingback: Discursul lui Basescu este incitator la violenta « Hai ca se poate!

 7. Spania, Grecia, aia, cealalta….. Deja mi-e mai mult decat lehamite de mioritica obsesie a privitului peste gardul vecinilor sau al vecinului. Cum la fel de lehamie mi-e si de „da-i si lupta-i, neicushorule” prin intermediul blogurilor sau al toc shoaielor
  Corina, pana la urma ce fac concret pentru noi, cei care nu am vrut sa votam portocaliu, ce fac politicienii nelegati ombilical de struto-camila pedelista ? Sincer, asta vreau sa stiu si vreau sa stiu repede, punctual.
  Minoritari in parlament, minoritari peste tot locul, cu vizite lungi si dese la DNA, cu propriile interese si proprii „scheleti” prin dulapuri, de ce nu se transforma intr-o singura voce ? De ce nu lupta cu mijloacele legale (chiar daca putine ramase la dispozitie) pentru a opri jocul acesta periculos pana nu e prea tarziu ?
  Oamenii sunt in strada, Corina Cretu e la parlamentul european si chiar daca am sustinut-o la doua candidaturi nu e din colegiul meu; poate nu aici ar trebui sa intreb direct. Insa intamplarea face ca si politicienii opozitiei tot de la buget sunt platiti. Poate ca ar trebui sa fie primii care sa isi justifice banii pe care ii incaseaza lunar. Altfel decat pe sticla televizoarelor.
  Inchei; PSD-ul are solutii ? Are alternativa ? Alta decat lupta interna dintre Geoana si Ponta ? O are acum, inainte sa se produca dezastrul sau e inca „under construction”? Posibil sa sune dur insa chiar vreau sa stiu asta mai intai
  Apoi putem vorbi si despre Spania sau Grecia

 8. BASESCU CRIMA SI PEDEAPSA. ROUEN…TRANSPORT DE ARME CATRE TERORISTI !
NU CONDAMNARII LA MOARTE !
Orice rau s-ar petrece, ma opun vehement condamnarii superficiale la moarte a presedintelui Basescu, pe modelul brevetat la Targoviste in cazul cuplului Ceausescu. Pe motiv ca orice om are dreptul la viata, indiferent cat de ticalos ar fi.
Solutia oferita este inchisoare pe viata intr-o inchisoare pe viata intr-o puscaria romana sau franceza, Reschiderea Dosarului Rouen de catre autoritatile franceze pentru incendierea a 47 de vase si falsificarea probelor face ca acest deziderat al
oamenilor de bine sa fie posibil si recomdabil. Scriu aceste randuri din portul de pe Sena. Am hotarat sa raman in Franta pana la inchiderea dosarului criminal cu presedintele cu tot. Puteti citi integral acest serial terminal pe blogul meu personal
sau pe alte bloguri care sunt interesate sa spuna adevarul. Serialul se chema BASESCU CRIMA SI PEDEASA. Primul articol se cheama DECE AI PUNE SARKOZI CATUSE LUI BASESCU ?. Deschideti http://devanewyork.blogspot.com
Acesta din urma pune capacul la decesul….politic al presedintelui.
BASESCU TERORIST INTERNATIONAL
Nava Arges sub comanda lui Traian Basescu care a incendiat intregul port in iarna I981 a TRANSPORTAT ARME CATRE TERORISTI. Am descopetit in cursul zilei de astazi un martor al evenimentor, Un marinar depe vasul care a produs incendiul, actual cetatean francez a inceput sa vorbeasca . Vorbele lui incete si intr-un limbaj pitoresc fac ca sentinta de 20 de ani sa sara direct la inchisoare pe viata. Ele confirma declaratia unui alt marinar emigrat in Canada deasemenea contactat de mine, pe numele Tudor Danilla. Iata ce declara acesta ziarului Le POST in articolul samedi 31 octobre 2009
ROUMANIE •” Comment le président roumain a berné les Français TraianBasescu a reconnu à demi-mot que, durant sa carrière de commandant denavire, il avait effectué des “transports spéciaux”, sans s’étendre surleur nature. Selon Danila, il ne pouvait s’agir que du trafic d’armes :”Dans ce cas d’espèce, les ordres venaient directement de la Securitateet nous étions sous étroite surveillance tout le long du voyage.’
In aceste ore astept venirea la Rouen a echipei de filmare de la New York pentru inceperea documentarului CRIMA SI PEDEAPSA. Sotia mea Kiyoko ma sunat la telefon de la Tokio spunand ca NHK japonez este interesat de proiect. Vor urma alte statii TV.
Robert Horvath Deva CIineast New York- Tokyo
http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/
ACEST ARTICOL A FOST REMIS AMBASADEI FRANCEZE DE LA BUCURESTI.

 9. FASCISMUL ANTIROMANESC BASESCU !
  Domna Corina Cretu
  Va rog sa cititi aceste randuri . Fascismul anticultural si antiintelectual trebue sa inceteze. In calitate de artist va rog sa ajutati sa punem faramiturile statuii lui lui Eminescu din nou impreuna. Romanii merita sa fie lasati sa vorbeasca romaneste in orice colt din lume chiar si la centrele culturale deocamdata anti romanesti.

  INSTITUTUL ANTICULTURAL SI ANTIROMANESC
” TRAIAN BASESCU ”
  CINEASTUL ROBERT HORVATH CERE REINTRODUCEREA LIMBII ROMANE SI A LUI EMINESCU LA INSTITUTUL CULTURAL ROMAN – NEW YORK. REFUZA SA VORBEASCA ENGLEZESTE INTR-O SALA NUMAI CU ROMANI.
FAPT PENTRU CARE I SE INTERZICE PRTICIPAREA LA ACTIVITATIILE INSTITUTULUI DE DOI ANI DE ZILE
REVOLTAT
ION T MORAR AI DA O LECTIE DE NATIONALISM SI PATRIOTISM
  “CULTURA ROMANEASCA BRUIATA LA NEW YORK DE UN PAPAGAL UNGUR”
ION .T. MORAR
  Nu e vorba de un text extremist, in cele ce urmeaza. E vorba de constatarea unei realitati penibile care , de ani de zile, se desfasoara la New York. Orice actiune se face la ICR NY (si au fost unele care chiar au avut ecou acolo, nu doar in ziarele noastre!), la un moment dat apare un individ turbulent, pe numele lui Robert Horvath, ungur originar din Romania, casatorit cu o japoneza, care face scandal. Indiferent despre ce e vorba, Horvath se ridica si striga tot felul de sloganuri, uneori anti-securitate, alteori anti-autoritatile din Romania.
Refuza sa vorbeasca engleza cerand sa se vorbeasca romaneste ca si cum ICR New York nu ar functiona in America.
  Dar, in deruta sa mentala, Horvath mai face si altele. De pilda, s-a dus la Muzeul Holocaustului, unde l-a aparat pe Antonescu. Dela Antonescu sare la Eminescu despre care spune ca nu era antisemit si nu este prafuit. Cere sa nu i se sparga statuia.
Am avut si eu parte de bruiajul lui, intr-o seara cind citeam din Lindenfeld si erau cam o suta de romani in sala . S-a ridicat in timpul lecturii si a vorbit singur, apoi i-a injurat pe cei prezenti. A fost linistit cu greu, dar el a fost cel care a amenintat ca daca nu e lasat sa vorbeasca romanesteA va chema politia. Si, uneori, la manifestarile romanesti, acest tip cheama politia. iar dupa aceea face diverse reclamatii la MAE. Cind aude de Horvat, toata diaspora romana din NY isi pune miinile in cap. Si, decit sa dea ochii cu el si sa-i auda elucubratiile, oamenii mai bine nu se mai duc la ICR NY.
O fi Horvath un vechi spion al serviciilor romanesti pe care nu au avut cum sa-l aduca acasa, la tratamente? Al altor servicii? Nimeni nu poate da un raspuns, iar personalul Centrului Cultural nu stie cum sa reactioneze. Cum credeti ca ar putea fi oprit un astfel de tembel de la compormiterea faptelor culturale romanesti din NY? Ii rog pe eventualii fosti colegi ai lui Horvath sa se abtina de la accese de solidarizare, pe acest blog!
Tags: Horvath, ICR, nebuni, New York, spioni
  Articol mentionat de Papagalul Robert Horvath Deva
http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/

 10. Eu nu ştiu de ce ne tot comparăm noi cu Grecia…
  Cât este salariul mediu acolo şi cât este la noi?

  Noi ne comparăm cu Grecia la nesimţirea politică, anume că cei care ne guvernează au ţinut secretă situaţia şi au minţit pe toată lumea ca să câştige voturi. Grecii sunt mult mai bine ca noi, au salarii mult mai mari, au o economie cu mult mai funcţională… Ce ar fi să nu ne mai comparăm noi cu Grecia fericiţi că am găsit pe cineva „mai rău”. Până acum ne comparam, cu un sentiment de superioritate, cu bulgarii. Acum suntem şi sub Bulgaria.

 11. Poli şi poale

  La un pol, poalele-n cap îţi pui.
  (R)La doi poli, printre poale mie locul.
  La trei poli, sub poale supravieţuieşti.
  La patru poli… despre ce poale vorbeam ?
  La cinci poli, pe la poale, carbonul memorează !

 12. Explicatia e foarte simpla!
  Pe intelesul tuturor am ajuns aici pentru ca:
  – aparatul birocratic central (clientelar) a crescut desantat si nestingherit, cu venituri indecente – medicii ar fi mai bine sa plece, iar profesorii sa se reprofileze.
  – nu a fost in nici un fel stavilit fenomenul acordarii de false pensii pe caz de boala si invaliditate si pentru ca 40000 de privilegiati au pensii scapate de sub control, exorbitante, pensionarii corecti care au contribuit si muncit toata viata ar trebui sa se pregateasca sa iasa mai repede din sistem …
  – pentru ca nimenui nu s-a preocupat sa faca oarecare ordine in haosul ajutoarelor sociale date in ani electorali
  -pentru ca gestionarea avutiei nationale a fost un perpetuu prilej de furt organizat in vederea acumularii de capital si astfel am trecut in sfarsit la „capitalismul de cumetrie” si la statul clientelar aproape de faliment.

  Profitorii isi mai asuma ipocrit, din cand in cand, cate ceva din aceste evolutii si teorectic evoca responsabilitatea, iar poporul trebuie sa inteleaga importanta solidarizarii in saracie si sa o faca la modul concret, spre linistea si bunastarea celorlati.
  Concluzia logica ar fi ca nu am ales corect. Dar nici nu prea aveam de unde alege !

  Asa ca trebuie sa ne resemnam oare, ca facem parte si ca tara si ca neam probabil, din categoria a III-a?!. Avem un stat numai bun de dat la solduri …

 13. @Toni:

  Spania e regat, intr-adevar. Si are guvern socialist.

  @Marian Damoc:

  Am completat chestionarul. Interesant. Bafta!

  @Nicu:

  Traian Basescu are sigur o problema cu asumarea responsabilitatii. Ar putea sa vina dupa 10 ani de presedintie sa ne spuna senin ca ar fi cazul sa facem, totusi, reforma si sa modernizam odata statul…

  @societate:

  Interesanta propunere. Voi incerca in masura timpului si a informatiilor pe care reusesc sa le adun. In Spania, de exemplu, se renunta acum la cei 2500 de euro dati familiei la nasterea fiecarui copil. E o masura de care au beneficiat in ultimii doi ani si multi romani rezidenti in Spania. Dar aceasta prima pentru nou-nascuti va fi anulata de la 1 ianuarie 2011, iar indemnizatia de maternitate si alocatia lunara pentru copii raman neatinse.

  @Karakas:

  Subscriu la comentariul tau. Unde sa mearga in mediul privat? Avem noi un sector privat productiv? Ce produce aceasta tara astfel incat sa poata absorbi forta de munca existenta? In ceea ce-l priveste pe ministrul de externe, e clar ca a fost impins in fata pentru a abate atentia, asa ca s-a trezit vorbind despre PSD si Biserica. De asta suntem in criza, te pomenesti, pentru ca PSD a curtat Biserica Ortodoxa… Avand in vedere ca tocmai declarase ca se gandeste sa intre in politica si anume in PD-L, n-are rost sa mai comentam diversiunea ieftina.

  @Sibilla:

  Cutremurator. In tara asta, insa, guvernantul nu crede guvernatului… Vom vedea pana cand.

  Cat despre organizatiile locale ale PSD, impartasesc concluzia ta ca au nevoie de un imbold energizant. Sunt destui oameni competenti care vor sa faca treaba si care au fost tinuti departe de unii incremeniti in functii… Innoirea de la centru trebuie sa se transmita si in teritoriu. Vom vedea la alegerile din organizatii…

  @White Wolf:

  Da, PSD are solutii: TVA redus pentru alimentele de baza si mai mare pentru produsele de lux, impozit diferentiat pe doua cote: 12% si 25% in functie de venituri, reducerea la jumatate a numarului ministerelor si agentiilor guvernamentale, auditul functiilor guvernamentale in parteneriat cu Banca Mondiala, stimularea sectoarelor productive si a exportului – sunt doar cateva din masurile propuse.

  Dar ai impresia ca actuala putere atoatestiutoare aude si vede? Nu stiu daca ai observat ca principala grija in ultimele luni dinaintea anuntarii dezastrului a fost racolarea de parlamentari pentru oastea de stransura botezata UNPR. Asta da clarviziune cand te indrepti spre prapastie…

  @rhorvath:

  Nu v-ar strica mai multa concizie…

  @Adrian SM si Sibilla:

  Mordechai e la fel de bun la tv ca si in scris. Felicitari pentru emisiune si pentru cartea lansata!

  @Bibliotecaru:

  Corect. Dupa cum mai spuneam, una e criza ce vine dupa 25 de ani de bine si foarte bine si alta e criza dupa 25 de ani de rau si mai rau.

  @Iluminatu:

  E bunicica, dar poti mai mult…

  @Doina Berchina:

  2500 de medici au plecat in ultima vreme in strainatate si alti 4700 au depus cereri in acest sens. Profesorii, de asemenea, vor parasi pe capete invatamantul romanesc. Multe din consecintele masurilor anuntate acum vor lasa urme adanci si iremediabile…

  Cat despre apelurile la solidaritate, mi se pare jenanta revarsarea de ipocrizie din aceste zile. Care solidaritate?!…

  Un sfarsit de saptamana cat mai reusit tuturor!

 14. buna ziua.
  da, asa cum spuneam, problema e aparatul administrativ extrem de stufos. departe de mine de a spune ca sunt inutili. spun doar ca primariile, prefecturile si agentii de stat au in acelasi timp oameni care fac in mare acelasi lucru.
  va urez de asemenea un sfarsit de saptamana deosebit.

 15. DOAMNA CORINA CRETU
  SCUZATI CA INTRERUP DIN NOU CU O RUGAMINTE. CUNOSCAND CA PRESEDINTELE MEREU ANCA IN FUNCTIUNE CITESTE CU NESAT BLOGUL DUMNEAVOASTRA, VA ROG SA POSTATI URMATOARELE :
  MULT PREA INFAIMOS PRESEDINTE
  TRAIAN BASESCU
  Trimit aceste randuri din orasul Rouen. loc de care va leaga atatea placute amontiri. Dupa redeschiderea cazului dumneavoastra de eroism, locuitorii acestui vechi port de pe Sena va asteapta cu bratele mai mult decat deschise. In speciai copilul , nevasta si pilotul care au scapat prin miracol datorita gestului dumneavoastra unic. Ei va roaga sa reveniti printre ei chiar cu…..helicopterul. Ei inpartasesc speranta de a ramane printre ei pana la sfarsitul vietii dumneavoastra si chiar dupa aceea. In asteptarea acestui acestui moment al destinului CATEDRALA DIN ROUEN BATE CLOPOTELE !
  Exact cu respectul pe care al meritati.
  Robert Horvath DEVA Cineast si ziatit de invstigatii baseciene.
  New York – Tokyo

  BASESCU……..ROUEN , CRIMA SI PEDEAPSA!
  VICTIMELE INCENDIULUI CER DESPAGUBIRI DE MILIOANE SI EXTRADAREA
CATRE FRANTA A PRESEDINTELUI ROMAN !
LA ORIZONT UN SCANDAL INTERNATIONAL FARA PRECEDENT !
Redeschderea dosarului Basescu de catre autoritatile judiciare Franceze este un semn bun. Nu pot sa scap ocazia sa fac un film, un documentar si sa scriu un serial. El poate fi citit pe blogul meu personal.http://devanewyork.blogspot.com/
Acesta este episodul 3.
BASESCU IN FATA UNUI TRIBUNAL FRANCEZ
( Interviuri cu martori oculari si cu victime al incendiului )
Scriu de la locul crimei. Portul Rouen este un port important care se poate compara cu Antwerp sau Hanburg. Vizitez portul cu un grup de vizitatori. Ghidul ne explica istoria portului care a inceput acum 2000 de ani pana in zilele noastre.
Explicatiile ghidului un batranel cu parul alb si cu un fel de chipiu de marinar este anosta ,mai ales ca cargourile sunt la distanta si prin ceata abia se distig. La un moment dat fata acestui lup de mare se face rosie povestind de cel mai mare incendiu din potul Rouen cel creiat in iarna lui i981.El descrie o ” flacara uriasa care a cuprins tot portul. Panica uriasa . Descrie aproape cu lacrim in ochi victimile accidentului.
Trei oameni – pilotul unei nave, soţia sa şi copilul lor – au fost la un pas de-a muri arşi de vii. Ei au fost salvaţi miraculos de un macaragiu, care a manevrat macaraua aflată pe mal şi i-a cules pe cei trei de pe puntea vasului care ardea.”
Filmez cu un aparat minuscul. Am si hotarat. Filmul pe care al fac numit Crima si pedeapsa va incepe cu vorbele si mai ales cu ochii acestui martor . Martor ocular a unei din cele mai mari incendii din istoria moderna maritima. Primavara se preface in iarna . Se face frig si astept cu infrigurare si la propriu si la figurat sfarsitul vizitei. Intru in vorba cu ghidul si al intreb daca vrea sa devina unul din eroii documentarului meu M-am hotarat pe loc sa nu mai astept venirea echipei de filmare de la Nrw York si sa folosesc momentul. Arunc prima interbare care poate fi si ultima Este Presedintele actual vinovat de acest accident si ce crede despre redeschiderea dosarului Rouen?
Raspunsul este firm si transant si intr-un fel ma luat pe nepregatite. ” Pentru creiarea incendiului nu stiu poate sa fie o lipsa de noroc sau o neglijenta dar falsificarea probelor este o CRIMA PREMEDITATA CARE CERE INCHISOARE PE VIATA. CAPITANUL BASESCU TREBUE ADUS IN FATA DE UN TRIBUNAL FRANCEZ SI SA DEA OCHII CU VICTIMILE ACCIDENTULUI IN CARE UN COPIL SI-A PIERDUT
UN OCHI SI UN PILOT DE VAS A SUFERIT ARSURI PE 90 % DIN CORP. LA SPITAL AU FOST DUSI VREO 50 SAU 60 DE PERSOANE, …………..MULTI CU ARSURI DEOSEBIT DE GRAVE. CINEVA TREBUE IN CEASUL DIN URMA SA PLATEASCA PAGUBE, PENTRU INCENDIEREA A 37 DE VASE. ELE SE RIDICA LA ZECI SAU CHIAR DUPA UNELE NOI ESTIMARI LA APROAPE 100 MILIOANE DE DOLARI. INCENDIEREA UNUI URIAS PORT NU TREBUE UITATA…. SARKO ( ALINTARE PENTRU PRESEDINTELE FRANCEZ ) TREBUE SA REFUZE SA DEA MANA CU …..ACEST…………. PRESEDINTE.
Cu aceste ultime cuvinte sa descarcat si bateria minuscului aparat video.
I-am multumit batranului care intinerise in ochii mei. In timp ce ne strangeam mainile mii-a facut cu ochiul spunand ” Am o mare surpriza pentru domnul Robert, ziaristul care a scris primul articol despre incendiu il chama François Henriot.
si este ofiterul de presa al portului Rouen, este un bun amic de al meu.
Deci surprizele se tin lant. Am uitat de frig si de foame si am luat-o pe malul Senei . Intre timp la timp printre nori a iesit soarele. Un soare zambitor si galben. Am plecat pe jos pe Quai du Havre si apoi pe Voie sur Berge unde copacii sunt inca in floare uitand… de incendii si criminali anca nepedepsiti. Abia sosit de cateva ore orasul incepe sa-mi placa. Va fi o sedere poate lunga. Sotia mea Kiyoko din Tokyo nu pare deloc incantata. Am hotarat oricum sa nu plec de aici pana nu inchid dosarul Rouen ……cu presedinte cu tot.
  
Robert Horvath -Deva Cineast si ziarist de investigatii New York- Tokyo
Corespondenta speciala 
http://devanewyork.blogspot.com

http://www.devagallery.com/

 16. Motto : Limita sărăciei româneşti

  (R) “Să nu vă iau… cât puteţi duce !”

  PS Din tigva contrabandistului de la Cotroceni.

 17. Contrabanda cu iluzii interzisă

  Liftul crizei dintre Cer şi Iad s-a blocat între picioare (de susţinere), îi anunţă liftiera din Pleşcoi pe turiştii români. Se intervine energic – manual prin cabeştanul pedele Băsescu –Boc, acţionat simultan în ambele sensuri.

 18. Atunci, Corina, raman .. „al tau sincer” … Chiar daca n-am considerat niciodata PDL-ul demn de luat in seama si ma simt mai apropiat de doctrina stangii decat cea liberala, indraznesc sa sper ca va exista suficienta intelepciune si determinare de a opri ceea ce apare a fi din ce in ce mai antinational inainte sa se produca daune greu de recuperat sau remediat
  Sau, in cuvinte mai putine, daca exista solutii le vreau aplicate in folosul celor multi. Nimic in plus
  Sarut mana

 19. Pingback: Discursul lui Basescu este incitator la violenta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s