Austeritatea – calea spre dezastrul UE?

Europa se va îndrepta spre un dezastru dacă insistă pe măsurile de austeritate, consideră Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, care crede că sunt mai mai multe opţiuni pentru a rezolva problemele, printre care crearea unui fond de solidaritate.

„Azi, Europa vrea un plan coordonat de austeritate. Dacă va continua pe acest drum, se îndreaptă spre dezastru. Ştim, după Marea Depresiune din anii ’30, că aşa ceva nu trebuie făcut. Europa are nevoie de solidaritate, de empatie, şi nu de austeritate, care duce la creşterea şomajului şi la accentuarea depresiunii. În SUA, când unul dintre state este în dificultate, toate celelalte se simt implicate. Suntem cu toţii în aceeaşi barcă. Viabilitatea proiectului european este ameninţat, mai întâi de toate, de lipsa de solidaritate”, a afirmat Stiglitz pentru ”Le Monde”.

Europa are mai multe opţiuni pentru a-şi rezolva problemele, printre care crearea unui fond de solidaritate. Acest fond, alimentat în perioadele de calm, va permite ajutarea ţărilor cu probleme, a adăugat el.

28 de gânduri despre “Austeritatea – calea spre dezastrul UE?

 1. Pe vine

  Actuala economie românească este aidoma unei oale înfundate de veceu dintr-un vagon (marca Berceanu), în care ieşit la suprafaţă după o vreme, dânduă-şi aere puturoase, pluteşte în derivă un boc înspăimântat la gândul că se va produce marea desfundare.Între timp mulţi o utilizează aşa cum e, contrar indicaţiei multilingve, stropindu-şi fesele la fiecare impact, iar alţii revin la poziţia ancestrală, folosind pavimentul cabinei.
  Soluţia elegantă şi prezidenţială a d-lui Băsescu este “constipaţia” generalizată şi prelungită (başca că unde nu-s ieşiri nu-i nevoie de intrări) .

 2. Pingback: “Grasul”, “slabul” si prostii | CRISTIAN PATRASCONIU

 3. Europa are mult prea des apucaturi de femeiusca dedulcita la placeri nemeritate. Are capricii, acuza, pedepseste, insa nu prea este capabila sa gaseasca si solutii.
  Nu cumva chiar „coana Europa” a starnit si intretinut nenorocirile din fosta Iugoslavie, doar pentru ca nu-i mai ajungeau pietele de desfacere????
  Orice asociatie foloseste, in primul rand, celor care sunt organizatorii. Motorul tuturor intamplarilor din aceasta lume este egoismul.
  Uneori, egoismul trebuie platit!

  Cum este si normal, tot sarantocii vor fi in fata, cu banii in mana, fie ei si imprumutati!

 4. Pingback: “Grasul”, “slabul” şi proştii | Madame Blogary

 5. În fiecare an, la 24 mai, se celebrează Ziua Europeană a Păsărilor şi Ziua Europeană a Parcurilor . Şi eu ca mulţi alţi români ne-am săturat să tot rostim : * munţii noştri aur poartă/ noi cerşim din poartă-n poartă… *, suntem sătui de promisiuni neonorate şi slogane răsuflate, silă ne e de hârtii fluturate la diverse ocazii, doar de … impresie, obosiţi să tot întrebăm de ce turismul e la pământ şi infrastructura franjuri… oricum nu ne răspund nebunii care ne conduc… Haita portocalie, PD-L, are * specialiştii * săi în ale dezinteresului şi incompetenţei crase. * Managerii * Băsescului sunt de pomană, în plus în peisaj, o ruşine a Europei, nişte căpiaţi şi netrebnici ce s-au proţăpit pe nişte scaune şi fac ce ştiu mai bine: devastează, distrug, vandalizează, batjocoresc fiece palmă de pământ românesc, îşi văd de interese personale şi afacerile de Famiglie, sunt ticăloşi, trădători de neam şi ţară, punct.
  Caraş-Severinul, unul din cele 5 cele mai SĂRACE judeţe ale patriei, stufos în… primării pedelachee, dotat de Mama Natură cu frumuseţi neasemuite dar… * blagoslovit * cu un tartor la cârmă, pe numele său Frunzăverde Sorin căruia-i place să fie numit * Împăratul *, stă cel mai prost la capitolul TURISM. Că dacă nema infrastructură, ghiotura de pedelişti, pretenari, nemoşaguri la conducerea tuturor instituţiilor şi multe * necunoscute * pe holurile administraţiei publice locale de fug investitorii mâncând pământul… de unde * să trăim bine din turism * cum dădea mai deunăzi * indicaţii preţioase * muieruşca Udrea cu pretenţii de ministeresa că ea săraca le are cu modelingul, în rest niz-nai, banu să curgă, fiţele şi pohta sufleţelului primează…
  Tumna el, * Împăratul *, fost pe la Camera de Comerţ, secretar al Comisiei de Buget-Finanţe din Consiliul Judeţean Caraş-Severin, fost Ministru al… i-auzi lume şi ţară – Apelor, Pădurilor şi Mediului înconjurător, culmea… Ministru al Turismului şi, fost al Apărării Naţionale… Ei bine, acest fost, a adus Caraş-Severinul la stadiul în care e, Twin-Peakse! La ce rezervaţii naturale, bogăţie a faunei şi florei, peşteri, stânci, atracţii dăruite tărâmului cărăşean de Divinitate, avem încă, ar fi trebuit să fim dacă nu primul, printre primele cele mai bogate judeţe ale ţărişoarei, dar… asta se-ntâmplă-n normalitate, noi defilăm cu Frunzăverde care-a uscat, secat, distrus judeţul. Şi-o să spuneţi că nu singur… Sigur că nu, împreună cu haita de pedelachei numiţi pe criterii ştiute, de către * Împărat *, în toate punctele cheie.
  ( … )
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/05/24/frunzaverde-ioropeanu-democrat-fost-ministru-actual-tot-fost-dar-imparat/
  * să trăim bine din turism *, declaraţii făcute la Reşiţa de Muc cel Mic, Boc-Poc şi ministeresa Udrea… baronul Frunzăverde le-a gângurit * voi face, voi drege, se va… *… Şi totuşi… Caraş-Severinul e unul din cele 5, cele mai SĂRACE judeţe din România !!!

 6. Poate vedem un link sa putem citi un pic dincolo de copy/paste de pe undeva (ma indoiesc ca mr Stiglitz a declarat asta pentru mrs. Cretzu) Dupa aia poate mai e de discutat pe margini, nuante etc. sau nu e loc pentru astea aici?

 7. Austeritatea, adică măcelul chiombului, e calea spre liberare!
  Adică până aici i-a fost.
  Ce treabă are Europa?
  Noi să ne vedem scăpaţi, că pe urmă le arătăm calea la toţi!
  Hai Liberare!

 8. Austeritate.
  1929, Lupeni.
  Si atunci se murea de foame. Se va muri si acum in Romania.
  Deja s-a inceput.
  Marea nenorocire a economiei romanesti este ca ea NU exista. Numai niste oameni debusolati aflati sub talpa unor talhari.

 9. Şi eu am aceiaşi părere, nu austeritatea este răspunsul. Răspunsul este în regândirea consumului, mai precis ieşirea din bucla societăţii de consum. Părerea mea este că în locul supraproducţiei de bunuri urmată de supraconsum, eforturile trebuiesc îndreptate spre soluţiile energiei neconvenţionale care să ofere o energie regenerabilă ieftină.

 10. D-ale năşitului

  În timpul ritualului de botez ortodox, naşul Traian Băsescu ţinând în braţe pruncul regal pe linie bărbătească, este obligat să repete formula sacramentală rostită de preot :
  Preotul : – Te lepezi de Satană !
  Băsescu : – Sub nici o formă acum…Să mă ia Ăl de Sus ? că mai anul trecut jurai strâmb pe Biblie !
  Preotul : – Repetă ce ţi-am spus, că oricum te ia Necuratul până la apropiatul solstiţiu de vară…
  Băsescu : – S-a hotărât deja Sfinţia ta ?
  Preotul : ( Face spre el semnul cu arătătorul dreptei în vinclu ! ).

 11. De la urechea bleagă

  Tataie care aude selectiv şi comparativ, în sistemul „unde dai şi unde capră”, prinde sub pavilionul bleg, dinspre sticlă, scaiva frânturi din enigma celor doi Crist {..Ina Şincai şi Tian Diacon cu s) :
  – A făcut şcoala la Şincai , nepoate ?
  – Nu, tataie ! S-a dat “şi-n cai”
  -Aha, echitate…
  -E chi ta ţi e !!! Ufff !

 12. Final previzibil
  Băsescu însoţit de latifundiara miss Cocoşata, în timp ce se îdreaptă spre sala de şedinţă cu reprezentanţii arcului guvernamental, este întâmpinat de figura înspăimântată a Micuţului :
  – Şefu au venit moldovenii să vă „suspende” !
  – Cum? Fără aprobarea Curţii ?
  – Ba sunt în curte ( a Parlamentului) unde au montat o cumpănă de puţ, funcţională, cu gâtelniţă reglabilă la un cap şi cu o listă a minciunilor (nerealizărilor) dv. la celălalt.
  – Sunt pierdut micuţule ! Ce se mai poate face ?
  – Îi fentăm, ca de obicei, Şefu…
  – Cum ?
  – Schimbând capetele cumpenei …
  – Vai mie, nenorocituleeeee !!! Adio Marko ! O prea adio camarazi ! La revedere Nuţico !

 13. Pingback: Pensionarii din Galati « Hai ca se poate!

 14. SUA e SUA. Uniunea Europeana e Uniunea Europeana.

  Nu mi se pare drept ca atunci cand unul dintre state calca stramb, minte, face risipa sa fie ajutat. Adica Germania cumpatata sa salveze vesnic Grecia, Romania Spania, etc care au facut deficite dupa deficite?

  Asta nu se poate.
  Iar in termeni economici, se numeste HAZARD MORAL.

 15. Yep! La mişto nu ne-ntrece nimeni!
  Să vedem la fapte.
  Luni, ziua adevărului.
  Ziua în care se mai limpezesc, cât de cât, mocirlele, că ape nu mai sunt de mult.
  Hai suspendare!
  Fuck the bastard!

 16. Visare sanguină (fragment)

  Simt în văzduh aroma curată de sănge
  Scurs dintr-o mare de răni înjunghiate
  Cu scalpele – ascunse vederii de frate ;
  Sufletu-mi plânge, voinţa-mi se frânge.

  Moartea striveşte petale din maiul florar,
  Demonii-i fac poftă jucând periniţa,
  Cătându-i sărutul macabru, dorinţa
  Din oasele reci ce scrâşnesc în zadar.

  În loc de batistă curată port şiş ascuţit,
  Un boxer stă gata să-mi intre pe deşte,
  Pistolu-ncărcat e prins ca un cleşte ;
  Hai să cercăm care pe care popor ameţit.
  ––––––––––––––––-

 17. Catren ‘oţ

  Toţi fură, ne zise azi Monica Macovei,
  Mai abitir cum se comportă, rar, Grivei…
  Când fură granzii pedele buldogii unde fură?
  Sau alta-i cauza madam, cutezi o altă aventură !

 18. Pingback: Unde sunt banii dumneavoastra? « Hai ca se poate!

 19. Una bucată canalie, Sorinache Frunzăverde, voievodul aidoma securistului de la Anvers, Băsescu, CARE NU E PREŞEDINTELE ROMÂNILOR ci, un cioflingar, CAPO DI TUTTI CAPI, trăsnescă-l, vandalizează şi calcă-n picioare tot ce are chef…
  PD-L, partid la putere, face legea, o lege a bunului plac. Legea vine vorba, că-n România sub stăpânirea Băsescului NU MAI EXISTĂ LEGE! Există însă Naşi, Capi. Capo di tutii Capi, desigur, Tr Băsescu. Urmează Capi din judeţe, pardon, feude, voievodate…
  Ete-l şi pe Sorinache Frunzăverde, zis “Ayatollahul”, voievod de Caraş-Severino, chitit să vandalizeze tot ce-a mai rămas întreg din judeţ….
  TzuicăMan, Frunzăverde, NU se teme nici de Dictatorul Băsescu, iar aşa zisele instituţii ale Statului, fac sluş la uşa * Împărăţiei * mnealui, doar e pretenar cu buldogul… :
  Fostul Ministru al Mediului şi Turismului, Frunzăverde, colaborează, impune, dispune şi-are largul concurs al primarilor PD-L la … di tăti. Doar e * Împărat * ce naiba! Ce contează că a reuşit * performanţa * de-a aduce Caraş-Severinul între primele 5 judeţe din România LA SĂRĂCIE ! Afacerile să meargă… cele personale.
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/05/26/ayatollahul-frunzaverde-e-chitit-sa-vandalizeze-caras-severinul/

 20. Motto: În amintirea „cadavrului viu” de la Cotroceni.

  (R) Tot cărbunele doreşte să ajungă, diamant strălucitor,
  Să-şi renege originea întunecată, de meschin farsor.

 21. (R) De la vatra lumii

  – Sugestv pe timp de criză steagul Germaniei cu cele trei benzi orinzontale, în ordine : galben (Hu Jintao), roşu (Medvedev) şi negru (Obama).
  – Şi care e poanta ?
  – I se „fâlfâie” de ei !

 22. Hai la lupta cea mare

  Pensionari ai României hai sus pe metereze
  Cu multe praştii, armate doar cu căcăreze,
  Să atentăm la siguranţa cea naţională,
  Ochindu-l pe TB ciobanul în moaca sa banală.

 23. Motto: N-o fâlfâiţi, chiar dacă vi se fâlfâie de Băsescu !

  Mereu te vom iubi

  Maestrul Jan Constantin sosind astăzi la poarta Raiului este aşteptat chiar de Sfântul Petru care uitându-se pe programări îl întreabă mirat :
  – De ce te grăbăşi băi Jane că erai programat pentu 95 de ani şi 3 luni, nu 81 de ani ?
  – Sfinte, fiind pensionar am “beneficiat” de reducerea vieţii cu 15 % conform hotărârii lui Băsescu – Boc
  – A! Pentru ăştia face Întunecatul pregătiri cu artificii (îi şopteşte la ureche ziua şi ora ). E supărat rău Ăl Mare ! Vezi că te dau la Teatrul Ceresc…
  – Bagă-mi şi ceva deplasări pe Pământ, te rog, că nu pot concepe veşnicia fără ei !

 24. Cum se face curentul

  Educatoarea de la grupa mare le vorbeşe copiilor despre curent şi rolul său în lumea noastră (are inspecţie), adresând întrebrea de control :
  – Copii ştiţi cum se face curentul ?
  Din mâinile ridicate se hotărăşte, cu ceva reţinere, la aceia a unui copil mărunt cu probleme mari – Emil :
  – Eu ştiu că curentul se face de un tâmpit…
  – De unde ştii grozăvenia asta, mai avu răbdare să spună educatoarea, la un pas de un… Pestalozzi ?
  – Am auzit-o ieri pe tanti Nuţica zicîndu-i lui nenea Traian concubinul, când m-am dus să iau sita împrumutată de la mama , că a ei s-a rupt : „- Închide bă tâmpitule uşa că se face curent !”
  – !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s