Misiunea europarlamentara in Israel si teritoriile palestiniene

In aceasta saptamana ma aflu in Israel in cadrul misiunii comune a comisiilor europarlamentare pentru Dezvoltare, Afaceri Externe si Buget. Este o deplasare cu un dublu obiectiv: evaluarea actiunilor UE in regiune, ca principal donator international, si medierea comunicarii intre autoritatile israeliene si palestiniene, in conditiile blocajului daunator ce persista de multa vreme.

In ultimul deceniu, UE a oferit peste 550 de milioane de euro ca ajutor umanitar populatiei palestiniene din Cisiordania si Gaza, precum si refugiatilor care traiesc in Iordania, Liban si Siria. Mai ales dupa interventia militara din Fasia Gaza, iarna trecuta, si in conditiile inaspririi blocadei israeliene, situatia umanitara a devenit critica. Estimari recente arata ca aproximativ un milion si jumatate de loucitori din teritoriile palestiniene nu-si pot asigura nevoile zilnice de hrana. Asistenta pentru hrana e dublata de cea medicala si de eforturi pentru aprovizionarea cu apa, aceasta fiind una din problemele cele mai stringente din zonele palestiniene suprapopulate.

Deplasarea noastra la fata locului vizeaza, in acest context, analiza eficientei eforturilor UE si evaluarea necesitatilor in reconstructia Fasiei Gaza. Ar fi fost firesc, in acest sens, sa avem acces in Gaza, lucru pe care, din pacate, autoritatile israeliene ni l-au refuzat. Singura posibilitate de a patrunde in Gaza este prin Egipt, ceea ce echivala cu o optiune intre cele doua zone majoritar palestiniene: Cisiordania, sub controlul moderatilor din gruparea Fatah, si Fasia Gaza, dominata de radicalii din Hamas. Cred ca aceasta atitudine inflexibila a guvernului israelian dauneaza, pe de o parte, reluarii dialogului bilateral, iar pe de alta parte alimenteaza curentul extremist palestinian. Saracia crunta din Gaza si lipsa de cooperare cu moderatii palestinieni nu fac altceva decat sa favorizeze extremismul sangeros. Am vazut la punctele de trecere a frontierei comune conditiile umilitoare impuse palestinienilor. Reprezentantii acestora si cei ai misiunilor umanitare ne-au relatat, de asemenea, despre dificultatile cu care se confrunta. Inteleg nevoia de securitate a Israelului, dar nu cred ca rigiditatea actuala poate fi constructiva.

Pe de alta parte, am constatat, in Cisiordania, succese in consolidarea institutiilor Autoritatii Palestiniene, fapt vizibil atat la Ramallah, unde se afla sediile acestora, cat si in al doilea oras ca marime, Nablus, unde ieri am avut discutii cu guvernatorul si am asistat la o demonstratie a fortelor de politie si militare. E important sa vedem ca banii europeni pentru dezvoltarea institutiilor palestiniene sunt folositi eficient. De asemenea, am remarcat un progres in plan economic, cel mai relevant indicator in aceasta privinta fiind cresterea de 8%. Cred ca aceasta consolidare sub coordonarea moderatilor ar trebui sustinuta, nu in ultimul rand, de tarile arabe, care au, deocamdata, o contributie minora in ansamblul donatiilor internationale.

In ceea priveste planul politic, cred ca venit timpul ca UE sa-si asume un rol mai consistent in a-i aduce pe palestinieni si israelieni la masa tratativelor, in conditiile in care perpetuarea actualului blocaj nu numai ca nu reprezinta o optiune viabila, dar alimenteaza, dupa cum spuneam, fortele radicale. Influenta americana in Orientul Mijlociu isi arata, in ultimul timp, limitele, astfel ca e nevoie de o actiune europeana mai ferma si mai precis directionata, in primul rand pentru a determina cele doua parti sa renunte la pozitiile inflexibile si la pretentiile maximale. In acest sens, consider ca sunt necesare, in primul rand, recunoasterea reciproca si garantarea dreptului la existenta pasnica a fiecareia din cele doua entitati. Fara acest pas esential, nu e posibila increderea, ca baza a procesului de pace.

Sunt cateva din elementele pe care le am in vedere in cadrul dialogurilor din aceste zile cu oficialii si liderii politici israelieni si palestinieni, intre care seful statului Israel, Shimon Peres, ministrii Apararii si de Externe, Ehud Barak si Dany Ayalon, primul-ministru al Autoritatii Palestiniene, Salam Fayad, negociatorul-sef din partea palestiniana, Saeb Erakat, conducerea Consiliului Legislativ Palestinian, precum si cu exponentii organizatiilor non-guvernamentale si ai misiunilor internationale, precum cea de politie a UE in teritoriile palestiene.

Spre bucuria mea, in acest program oficial am gasit azi doua ore libere, in care am reusit sa ajung la Mormantul Sfant din Ierusalim, loc din care ma intorc intotdeauna intarita sufleteste…

11 gânduri despre “Misiunea europarlamentara in Israel si teritoriile palestiniene

 1. Eu sunt foarte sceptic in privinta faptului ca s-ar putea gasi repede si usor o solutie privind stabilirea unei paci durabile intre israelieni si palestinieni. Pentru ca, din cate pot sa constat, acolo este o traditie a urii intre cei doi (israelieni si palestinieni) transmisa din generatie in generatie. Razboiul asta e vechi si, din pacate, a prins radacini in constiintele oamenilor de acolo. Evident, problema se poate trata si intr-un context mai larg daca tinem cont ca o putere islamica precum Iranul este adversara declarata a Israelului si, daca stiu bine, sunt state musulmane care nu recunosc statul Israel. Israelul a fost contestat ca stat de catre state musulmane inca de la infiintarea sa. Este insa interesant de aflat de ce Hamas are asa mare influenta in Fasia Gaza. Are sprijinul populatiei de acolo? Pentru ca exista in mod clar o divizare a societatii palestiniene – Fatah si Hamas. Cred ca o cale spre pace ar fi o optiune spre moderatie a palestinienilor precum si reglementarea clara a unor chestiuni, cum ar fi cea legata de Ierusalimul de Est. Un alt lucru care, cred, ar putea sa insemne un pas spre pace ar fi ca atat israelienii cat si palestinienii sa inteleaga ca trebuie sa fie respectate in zona drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Fara respect reciproc fata de religia si traditiile fiecaruia nu poate sa fie construita pacea. Pe de alta parte va rog sa-mi permiteti sa va atrag atentia asupra felului in care este tratata populatia palestiniana din Ierusalimul de Est. Iata aici un link: http://www.mediafax.ro/externe/cei-mai-multi-palestinieni-din-ierusalimul-de-est-traiesc-in-saracie-6105391 . Este dureros…

 2. In tara au loc analize complexe de catre ministri Guvenului Boc, despre starea economie si modalitati de iesire din criza

  Ministrul Videanu a gasit cauza dificultatii de revenire a economiei romanesti din criza:

  „Drama mioritica se rasfrange in mod dramatic asupra Romaniei. Efectul psihologic amână sansa revenirii economice a Romaniei…”

  Biata mioara, a ajuns material de studiu macro-economic. Rog structurile noastre de siguranta nationala sa informeze partenerii din NATO despre pericolul iminent reprezentat de mioara noastra traditionala pentru relatia trans-atlantica. In acest context, ea ar putea fi folosita de teroristii islamici, si deci, trebuie imediat pusa pe „No Fly List”. Daca mioara noastra ar ajunge cumva in SUA, americanii ar risca sa se intristeze atit de tare incit ar provoca o depresie conjugata la nivel national care ar afecta tara la fel ca si in Romania.

  http://www.mediafax.ro/economic/videanu-economia-are-sanse-de-relansare-in-2010-daca-va-exista-comunicare-si-se-va-relua-creditarea-6194176

 3. Austeritate, dar pentru catei. Consilierii business-aparatchikului Ministru al Economiei Videanu cistiga, pe linga salarii, venituri prin reprezentarea ministerului in diverse alte instituii ale statului. Adica sug la cit mai multe ugere ale acestui stat, in timp ce, cu o candoare impertinenta, cer sacrificii de la pensionari. Asta dupa ce Videanu a luat o palma peste obrajorii rozalii de la Comisia UE, care l-a atentionat sa fie moral, si sa nu ceara fonduri de la UE pentru afacerile lui personale.

  Am spus „business-aparatchik” pentru ca e foarte clar ca acest ministru e pus acolo sa hraneasca o haita de lupi supusi puterii, vesnic infometati sa suga din singele poporului. La figurat, insa la propriu, asta fac.

  Un regim mai imoral, mincinos si mai hulpav nu cred ca a mai existat in Romania din ’89 incoace!

  http://www.mediafax.ro/economic/un-consilier-al-lui-videanu-are-venituri-suplimentare-triple-fata-de-salariul-ministrului-6197276/

 4. Să-ţi dea Dumnezeu putere, sănătate şi tărie, Corina !!!
  Te prinde rochia, îţi dă un aer primăvăratic.
  Neobosită Floare de Colţ, Succes şi Doamne Ajută ! Meriţi !
  stimă,
  Sibilla

 5. off topic,
  * Plătim o căruţă de bani unor instituţii, cum este Garda de Mediu. Avem şi legi care, teoretic, protejează natura. Practic dăm banii degeaba şi legile nu se aplică atunci când cel care le încalcă este un dulău. Sau căţelul de la Salvamont, care se plimbă prin Reşiţa cu girofar şi sirene. Dacă şeful lui face ce vrea în codrii judeţului, de ce nu ar face şi el ce vrea pe şoselele municipiului ?

  S-a ajuns aici pentru că tremură izmenele de frică pe poliţişti, inspectori de mediu, sau comisari, când se supără „şefu’ ăl mare”. Unii ar vrea să tremure şi ziariştii. Mai ales căţeii care i-au ameninţat pe colegii mei din Reşiţa, atunci când Adevărul de Seară a scris despre ilegalitatea de pe Semenic.

  Am o veste proastă pentru ei. Vom scrie în continuare! Până se trezeşte din somn cineva „de la centru” şi îi pune la treabă pe pechinezii de la Garda de Mediu. *
  Sursa : Adevărul

  Atât că, Ayatolahului, poreclitului pe bună dreptate ŞI TzuicăMan, Frunzăverde Voievod de Caraş-Severino, i se fix…. fâlfâie de : centru, Cotroceni, Victoria, Garda de Mediu, instituţii ale…. nah că era să zic Statului şi mă repetam, zisăi o dată Băsescu…

  Dar, pt că Duduia Nutzi citeşte ANUME bloguri, îi las acilea prin bunăvoinţa gazdei, una bucată răvaş :
  Tanti Udrea, despre Frunză, nu ne explici la * Naşu * ? “Baronul” Funzăverde a refuzat să explice situaţia, trântind telefonul. De două ori.

  http://sfinx777.wordpress.com/2010/05/28/tanti-udrea-despre-frunza-nu-ne-explici-la-nasu-baronul-funzaverde-a-refuzat-sa-explice-situatia-trantind-telefonul-de-doua-ori/

  Sibilla

 6. Hamasul este considerat organizatie terorista, chit ca a cistigat in ultimele alegeri „demoratice” in Gaza. Nici Autoritatea Palestiniana (din CIsiordania) nu-l recunosaste. De aici embargoul Gazei, embargou corelat intre Israe l-Egipt -Cisiordania- Regatul Hashemit al Jordaniei.
  Cum se va rezolva problema umanitara? Greu de raspuns, caci atit Egiptul cit si Israelul au probleme cu extremismul militant, ce doreste instaurarea unui islamism fundamentalist.

 7. Risipă de sârmă

  În ultima poză, afară de o dragă mimoză, nu disting decât o risipă de sârmă geopolitică. Această sârmă-n nasurile (râturile) celor care au râmat Ţara Sfântă, dacă ar fi fost operată la timp, ar fi oprit lacrimile Mariei, grăbind Marea Revenire a Mântuitorului Isus, umilit într-o
  cuşcă de nişte parveniţi.
  Măslinului nu-i prieşte sârma cu ghimpi, amintind de cei din coroana Răstignitului…pentru noi toţi !
  Vă preţuiesc “mimosa pudica” a PE, şi nu numai.

 8. „neinfectat de comunism”…să ştii că şi Ardealul are aşa ceva prin Apuseni deşi nu ne place să recunoaştem asta…

  În ce priveşte Moldova aş spune că aici ar trebui ca să scoatem la lumină „aurul nepreţuit” al zonelor turistice pentru că prin Moldova România ar putea deveni „din falimentară…cu valoare la bursa Europei…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s