Un eşec planificat

             Scriam nu de mult că România se „bucură” de o guvernare haotică. Şi acest haos are o singură sursă: faptul că Guvernul nu acţionează ca o echipă, iar premierul nu este cel validat de Parlament, ci preşedintele României. Azi am avut o nouă mostră de guvernare haotică. La un seminar, Mihai Şeitan, ministrul muncii, a anunţat că, dacă măsurile de reducere a salariilor şi pensiilor, abia anunţate, nu-şi fac efectele, de la 1 ianuarie 2011 se vor face noi reduceri de salarii, de circa 30% până la 50%. Sună aiurea, oricum ai lua-o: nici n-au fost aprobate de Parlament, nici nu le-ai aplicat, şi tu te gândeşti deja la eşec.

             Sigur, speriat de reacţia declanşată de vorbele sale, domnul Şeitan a ieşit într-o conferinţă de presă şi a bolmojit nişte explicaţii, care se rezumă scurt la ”alţii sunt de vină” şi „am fost greşit înţeles”. Cum am auzit declaraţia sa de dimineaţă cu urechile mele, pot confirma că a fost cât se poate de corect înţeles.

            Sunt din ce în ce mai convinsă de un lucru: nici acum Guvernul nu are o simulare cât de cât credibilă a efectelor posibile ale măsurilor anunţate. Mai mult, nu are o analiză a impactului  global asupra economiei. Pentru că presupusele economii realizate prin ciuntirea salariilor şi pensiilor sunt optimist prezentate, şi supraevaluate. Mă număr printre aceia care au convingerea că, prin restrângerea consumului şi prin creşterea şomajului, încasările bugetare vor scădea, lucru care va obliga guvernul să aplice şi măsuri complementare, de creştere a taxelor şi impozitelor, pentru a se încadra în deficitul convenit cu FMI.

            De aceea probabil că se lucrează şi cu ipoteza unei scăderi suplimentare a salariilor bugetarilor. Şi mai cred că ea se va aplica, în caz de nevoie, mai devreme de 1 ianuarie 2011. De ce? Pentru că în economie lucrurile funcţionează, în astfel de cazuri, după principiul: „o nenorocire nu vine niciodată singură.”

            Între timp nu strică o răfuială cu sindicatele şi cu partidele de opoziţie, prezentate drept sursa tuturor relelor. Domnul Şeitan încerca să convingă, spre amuzamentul multor jurnalişti, că salariile şi pensiile trebuie să scadă pentru că au crescut, şi astfel PSD şi PNL au sabotat în 2007 actualul guvern. Ridicol şi penibil, în acelaşi timp.

            Guvernul Boc s-a epuizat, nu mai poate genera soluţii şi măsuri care să revigoreze economia şi să redea încrederea românilor. Şi cu toate astea preşedintele Băsescu continuă să-l cauţioneze şi să-l susţină.  De ce? Greu de spus. Nu ar pierde nimic, politic vorbind, dacă ar profita de ocazia Moţiunii de Cenzură pentru a face o schimbare dramatică în compoziţia guvernului. Are instrumentele necesare pentru a impune guvernul pe care şi-l doreşte, chiar dacă s-ar forma o nouă majoritate. A încălcat Constituţia anul trecut, refuzând numirea lui Iohannis, de ce n-ar face acest lucru şi acum? Are mustrări de conştiinţă şi nu-i va mai şantaja pe cei din UDMR sau mai ales pe cei din UNPR? Şi atunci?

            Pur şi simplu nu-i pasă de consecinţe. Traian Băsescu este mai preocupat de situaţia din PDL decât de situaţia ţării. Amânarea Congresului partidului pentru primăvara lui 2011 spune multe despre duritatea luptelor pentru putere din interiorul partidului. Acum s-a evitat scoaterea lor în exterior, dar dacă se schimbă situaţia socială, ele vor ieşi la iveală. Şi vor strica echilibrele care acum îi convin preşedintelui.

            Întrebarea este dacă PDL poate genera, cu oamenii pe care îi are, un guvern mai competent şi mai sensibil la nevoile oamenilor decât cel actual, condus de domul Boc. Eu cred că nu, pentru că, dorind să demonstreze cu orice preţ că sunt de dreapta,  cei din PDL au decis să treacă peste orice, devenind, în materie de opţiuni economice şi sociale, extremişti de-a dreptul. Oricum demonstraţia lor este penibilă, dar mai grav este că în jocul ăsta intră şi liberalii. Ceea ce slăbeşte capacitatea de acţiune a Opoziţiei.

            Una peste alta, mi se pare că măsurile propuse de Guvern sunt din start sortite eşecului, pentru că nu reprezintă un calcul făcut la rece, cu proiecţie în viitor, ci sunt expresia disperării şi neputinţei de a genera soluţii. Conştient sau nu, este un eşec planificat. Iar dezminţirile domnului Şeitan n-au nicio valoare: ceea ce a spus în această dimineaţă se va întâmpla. Care vor fi consecinţele nu-i greu de ghicit. Totul este să vedem dacă ne permitem o nouă explozie socială de proporţii…  

Anunțuri

14 gânduri despre “Un eşec planificat

 1. sunt de acord cu dumneavoastra.
  fara nici un pic de ironie cred ca sunt solutii.

  problema se pune in felul urmator :

  5 milioane de pensionari,
  4 milioane de salariati; din care 1,5 milioane la stat.
  (spre comparatie, asa-numita franta de stanga are 1/5 angajati in functia publica)

  rezultatul este un deficit de 1,7 miliarde de euro la bugetul de pensii si un somaj care bate spre 9 %. o inflatie de sub 5%.

  (un deficit care se presupune ca va ajunge la 35 miliarde de lei (cca 7 miliarde euro) la sfarsitul lui 2010 daca nu se va schimba nimic din schita lor de buget.)

  cotam euro/leu la 5 pentru simplificare maxima.

  cum am fi putut corecta fara -25%+-15%?
  1.
  impozitarea persoanelor fizice autorizate:
  salariu 710 lei => total 910 lei taxe si impozite.
  plata catre pfa 710 lei => total 273 lei taxe si impozite.
  (asta fiindca pfa foloseste in practica INTOTDEAUNA minimele legale.
  (http://www.proz.com/forum/romanian/85025-de_ce_angajatorul_prefera_pfa_si_nu_cartea_de_munca.html)

  In mod normal e suficient sa fie ridicate minimele. impactul ar fi 0 pentru firme. in schimb o crestere de la 273 la 373 lei taxe si impozite pentru cei peste 0.5 milioane de PFA inseamna circa 10 milioane de euro pe luna.
  adica 120 de milioane de euro pe an. (aproximatie evidenta).

  2. microintreprinderile – alti 0.5 milioane cu o ca medie de circa 30.000 euro. pana acum erau la 3% impozit pe venit ( adica circa 450 mil euro pe an). acum incearca sa treaca la metodologia aplicata intreprinderilor normale. desigur asta inseamna moartea multora dintre acestea, tendinta deja evidenta fiind ca deja din ce in ce mai multi devin grupari de pfa (nu mai spun ce efecte are asupra protectiei angajatilor). o crestere de doar 2 puncte (adica la 5%) ar insemna +300 milioane de euro in buzunarul statului si nedistrugerea microintreprinderilor in locul mult mai volatilului statut de pfa.
  (de fapt sunt cam 700 de mii de micro in acest moment. 200 de mii platesc cateva milioane. restul fac 90% din impozitele incasate de stat si care ar rezista unei cresteri de doua puncte. am abuzat un pic de aproximatie pentru simplitate.

  3. reducerea subventiilor la achizitia de caldura si energie. exemplu : la bucuresti in mod normal este vorba despre 300 lei/GCal. pretul mediu platit este de 119 lei/GCal fie ca-i vladica fie ca-i opinca. Macar jumatate de cei 1.2 miliarde de euro anual la nivelul tarii (pentru 11 milioane de asistati pe acest domeniu) ar insemna o economie de 500 de milioane de euro. (desigur, asta ar insemna 5000 de mineri in somaj la CNH. dar cu 10000 de euro/caciula pentru reprofilare profesionala cheltuiesti 50 de milioane si obtii salvarea celorlalti, plus ca CNH devine in felul asta profitabila).

  4. scaderea subventiilor la cfr calatori de la 200 de milioane de euro la 125 milioane euro. cum? pur si simplu eliminarea tuturor trenurilor personale. atat costa subventiile anuale totale pentru trenurile personale (cheltuieli personal, intretinere si modernizare parc rulant etc.)

  5. Statul roman are de recuperat 34 milioane de euro de la persoanele care au primit ilegal subventii pentru animale (stire newstoday, realitatea). Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) are de recuperat 6 milioane de lei de la agricultori si Consilii Locale care au primit pe nedrept subventii din fonduri UE . (stire newschannel, curierul national). 259 milioane euro sporuri ilegale pentru bugetari (stire wall-street.ro. – Deci circa 300 de milioane de euro in 3 stiri. cred ca dau dovada de bunavointa daca zic ca nu inseamna nici macar 50% din totalul subventiilor si sporurilor ilegale. dar hai sa zicem ca nu e necesar ca acesti bani sa fie posibil returnati ci incepand inca din anul viitor (2011) cei 300 de milioane sa nu mai fie incasati aiurea.

  6. Reducerea cu 5% anual la cheltuieli cu personal bugetar in acest an (plecari naturale din sistem) prin stimulare cu masuri de genul : 6 salarii drept prima de plecare + eliminarea pensionarilor anticipate neverificate in 3 surse + inlocuire de 1/2 a plecarilor la pensie … etc.
  66 mld * 0.05 – 66 mil euro. reducere cheltuieli cu salariile.
  Reducerea intrarilor de pensionari nejustificate in sistem : – 150000/an (inmultit cu 700 de lei) : 21 milioane euro.
  => total punct 6. : 87 mil euro.
  Nota bene : 70000/an in urmatorii 3 ani inseamna 210.000 de bugetari mai putin la sfarsitul anului 2012. am putea ajunge la o rata aproximativ normala daca se repercuteaza in 200 de mii de noi angajati in sectorul privat. daca si numarul pfa (500000) + numar de atasati microintreprinzatori (aprox 1 milion) se mentine atunci putem ajunge la cca 3.5+0.2+1.0 = 4.7 mil activi / 1.2 milioane cu statut de functionari. ceea ce e rezonabil si fara distrugeri majore. daca se pune un pic de ordine (nu mai tin minte unde am vazut statistica) in pensionari ar insemna cu (atentie ! ) 150000 mai putine intrari in sistemul de pensii anual. asta ar insemna in 3 ani sa ajungem la circa 4.5 milioane pensionari. deja e mult mai rezonabil fata de astazi. dupa cei 3 ani situatia s-ar stabiliza.

  7. nivelul actual al incasarilor din tva este de 35.5 mld lei. in calcul simplist 7.1 mld dolari. pentru a nu incuraja evaziunea fiscala ar insemna o crestere de 1 singur punct. adica 710 mil euro.

  8. cresterea impozitului pe profit la 17%.

  ========

  deci, in 8 puncte este vorba de aproximativ 2.5 miliarde de euro. adica (daca folosim baza 5) aproximativ 12.5 miliarde lei.

  ***
  cf. afirmatiilor lor, prin reducerile drastice anuntate se reduc cheltuielile cu 10 miliarde de lei /an. (si ei inca au folosit baza 4, nici macar 4.5 cum ar fi fost normal).

  ////
  daca si doar daca 100.000/an de oameni din cei aflati in somaj ar iesi din sistem anual putem ajunge la 5 milioane de activi (din care 1.2 milioane in bugetari) / 4.5 milioane de pensionari. este inca prost dar nu un dezastru si sistemul s-ar putea echilibra.
  ////
  de asemenea, impozitul nul pe drepturile de autor, impozitarea extrem de slaba a proprietatilor, impozitul anual mic pe masina, impozitarea scazuta pentru folosirea infrastructurii rutiere etc. sunt surse de venituri directe sau indirecte (prin degrevarea bugetului de stat de o mare parte din transferurile catre locale).
  // despre impozitul pe venit in progresiv ramane pe alta data. (e vorba despre : 16, 17 si 18)

 2. BAROSANA TESTARE

  De proporţiile unui baban frigider, cu amplasare inferioară a congelatorului, latifundiara miss cocoşata este un enorm berbec ciut cu cap de lună plină, uzat moral şi fizic în confruntările cu zidul opoziţiei, după cei 34 ani de la fabricaţie. Masa inerţială neregulat dispusă în treimea bazinului, cu un tur de 144 cm, a favorizat instalarea timpurie a flambării slugarnice de tip cobiliţă, cu serioase consecinţe de poziţionare la orizontală.
  BAROSANA TESTARE este anagrama politică a personajului de pe locul trei în ierarhia de turmă, cu literele căreia curioşii pot alcătui – exact – numele şi prenumele personajului iresponsabil care va încerca să treacă prin chiloţii diformi, legile răspunderii naive a celui ce îi ajunge, pe vârfuri, cu nasul, prin prejma cordonului ombilical cicatrizat.
  Arvinte de la Cotroceni protejat de pampersi reciclati speră la un orgasm fără erecţie, pe fondul grevei gnerale a pulimii !

 3. La multi ani, copii de pretutindeni! La multi ani, COPILARIE!
  Sa uitam ca e greva, ca nu circula tramvaiul, ca nu avem bani de cadouri pentru copiii nostri si sa ne bucuram ca traim si ca astazi sarbatorim copilaria.

 4. Mesaj pe sticlă adresat Preşedintelui Traian Băsescu de către o revoltată în vârstă de 75 de ani, azi la 9:40 am :

  “Este un măgar care vrea să ne omoare cu zile !
  Este un animal !
  Nu mi-e frică. Eu am 75 de ani ! „

 5. Cădere-nălţătoare

  Măi ceferişti, văzâdu-vă că staţi de lemn,
  Între Sinaia şi Predeal v-a dat îndemn
  Un brav copac, blocând cu el, căzut, o cale.
  Ieşiţi din carapace toţi! În ţară-i mare jale !

 6. Ploi de cod galben şi vijelii, aroganţe şi bocaj în trafic la Bucuresti, pensionari cenuşii, în stradă la Galaţi, mini-grevă generală la metrou, Festival de Teatru la Sibiu, Festival internaţional de Film la Cluj, verde la faţă – ministrul muncii, cod potocaliu la Guvern, înca roză, situaţia parveniţilor din tunuri şi a profitorilor clientelari, albastră cea a perdanţilor, care au mizat pe muncă în propria ţara, saten lucios şi roşu,tip “nouveaux riches”, pe la petreceri mondene, pregatiri pentru Festivalul de Modă de la Iaşi, survol din helicopter, împănat cu publicitate la tv – ambuteiajul devenit spectacol, expresionism balcanic la Muzeul Ţăranului Român, poezie pe pâine, la postul public tv. (românul doar s-a născut poet), Ziua Copilului în pemperşi mov, la Mall !

  Maro, spre negru la orizont… Să fim optimişti 🙂 !

  Pe intelesul tuturor am ajuns aici pentru ca:
  – aparatul birocratic central (clientelar) a crescut desantat si nestingherit, cu venituri indecente – medicii ar fi mai bine sa plece, iar profesorii sa se reprofileze.
  – nu a fost in nici un fel stavilit fenomenul acordarii de false pensii pe caz de boala si invaliditate si pentru ca 40000 de privilegiati au pensii scapate de sub control, exorbitante, pensionarii corecti care au contribuit si muncit toata viata ar trebui sa se pregateasca sa iasa mai repede din sistem …
  – pentru ca nimeni nu s-a preocupat sa faca oarecare ordine in haosul ajutoarelor sociale, date in ani electorali
  -pentru ca gestionarea avutiei nationale a fost un perpetuu prilej de furt organizat, in vederea acumularii de capital si astfel am trecut in sfarsit la “capitalismul de cumetrie” si la statul clientelar aproape de faliment
  Profitorii isi mai asuma ipocrit, din cand in cand, cate ceva din aceste evolutii si teorectic evoca responsabilitatea, iar poporul trebuie sa inteleaga importanta solidarizarii in saracie si sa o faca la modul concret, spre linistea si bunastarea celorlati.
  Concluzia logica ar fi ca nu am ales corect. Dar nici nu prea aveam de unde alege !
  Asa ca trebuie sa ne resemnam ca facem parte si ca tara si ca neam probabil, din categoria a III-a.
  Un stat numai bun de dat la solduri …

 7. Corina, cum se numeste sistemul politic dintr-o tara, in care un ministru recunoaste ca partidul sau a mintit prin omisiune si nu a informat electorii despre situatia economica dezastruoasa pentru ca sa fie realesi?

  De declaratia lui Berceanu e vorba. In orice tara normala, o asemenea declaratie se lasa cel putin cu demisii, daca nu chiar cu revolte in strada. Dar nu, romanii se lasa mintiti si calcati in picioare, iar puterea stie si continua sa isi bata joc de ei. Ma gindesc ca a durat un deceniu pina cind romanii l-au dat jos pe Ceausescu. Asta sa fie limita de suportabilitate la romani? 6 ani au trecut…

 8. Nu cred ca a fost un esec planificat.
  Nu cred ca acesti oameni sunt capabili de o planificare buna, de realizarea unei strategii pe termen mediu si lung si de implementarea acesteia.
  S-a dovedit faptul ca sunt capabili nici macar de dezvoltarea unor planuri/programe pe o saptamana/o zi.
  De asta tanari cu potentiali care ar putea lucra la dezvoltarea Romaniei pleaca in fiecare zi.

  http://codrinpaveliuc.finantare.ro/2010/05/31/tanar-absolvent-caut-loc-de-munca/

 9. Sinceritate

  Iubitule sunt cea mai mare curvă, pe centură,
  Puteam să te mai mint, nu mă privi cu ură…
  Mă prefăceam în pat, şi când plcam de-acasă,
  Chiar când pe nas te sărutam, eram o odioasă.

  Copiii i-am făcut cu turci şi alţi necunoscuţi,
  Când tu lucrai pe brânci, să nu mai fim desculţi.
  Am toate bolile lumeşti, dar am ajuns bogată ;
  Regret că nu mai sunt iubită, ci numai regulată.
  –––––––––––––––––––
  Aşa percep eu ca muiere sinceritatea lui Vlădescu
  Şi gura plină de minciuni a janghinosului Băsescu !

 10. Nu e zi fara o declaratie memorabila de la Guvern. Doamna Udrea ii invata pe romani ce inseamna solidaritatea:

  „…solidaritatea este să munceşti mai mult pentru mai puţin…”

  Daca nu as fi stiut de la ce think-tank vine aceasta analiza, mi-ar fi cazut falca. Doamna Udrea, un quiz pentru domnia voastra: dar daca muncesti si mai mult pe nimic, conceptul asta cum se numeste?

  http://www.mediafax.ro/economic/udrea-guvernul-nu-va-mai-acorda-stimulente-solidaritatea-este-sa-muncesti-mai-mult-pentru-mai-putin-6248931/

  Grea mostenire…

 11. Dialog în cancelarie

  ( R ) Suflera de Stat

  – De ce doamnele de pe centură suflă aer cald pe sculă ?
  – Pentru că scula şi-a uitat rolul …
  – Acum pricep de ce D-l Ministru FUNEBRIU (mare sculă) este însoţit de sufleră (Secretara de Stat) la toate conferinţele de presă, şi nu numai !

 12. Cred că românii trebuie să înveţe lecţia solidarităţii şi a respectului de sine şi de cei de lângă el. Până nu învaţa asta şi până nu învaţă să se uzeze de drepturile pe care legea şi Constituţia i le dă DE DREPT…nu se va face nimic!

  Guvernul, miniştrii şi preşedintele nu m-au făcut niciodată să cred că sunt capabili sau că le pasă de noi românii…de aceea, nimic nu mă mai miră la ei. Mă miră însă lipsa de atitudine a românului…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s