Ziua Copilului

La Multi Ani, tuturor copiilor si tuturor celor care se simt copii!

VirtualKid m-a emotionat si m-a intristat prin postarea sa de Ziua Copilului, gandurile lui fiind reunite sub titlul unui cantec sensibil, un titlu care este, in sine, un semnal de alarma privind micutii in suferinta langa noi: Copilul si durerea.

Cred ca avem datoria, cu atat mai mult de Ziua Copilului, sa ne gandim la copiii bolnavi, abandonati, la cei afectati de saracie si de alte lovituri ale sortii sau de plagi ale vremii noastre, la toti acei copii carora viata sau oamenii le rapesc dreptul la copilarie.

Azi, am adresat o interpelare Comisiei Europene referitoare la masurile pe care le are in vedere pentru a combate traficul de copii si exploatarea acestora in scopuri infractionale. Am dorit sa atrag atentia asupra tot mai numeroaselor cazuri de minori romani obligati sa cerseasca, sa fure sau sa se prostitueze, in conditiile in care haosul din sistemul romanesc de asistenta sociala faciliteaza exploatarea copiilor de catre retele de crima organizata.

Concedierea in ultimele luni a unui mare numar de asistenti sociali cu experienta si inchiderea, din lipsa de finantare, a mai multor adaposturi pentru copii din Romania au creat premisele favorabile extinderii activitatii retelelor de trafic de carne vie. Tot mai multi copii romani, in special de etnie rroma, sunt folositi pe post de sclavi, pentru cersit, furt si prostitutie in tari ale Uniunii Europene. De aceea, am solicitat Comisiei Europene sa se implice mai mult in combaterea traficului de minori, cu atat mai mult cu cat acesta este cel mai adesea in stransa conexiune cu retelele de crima organizata. Traficul de fiinte umane este considerat a doua sursa de profit ilicit pentru crima organizata.

De asemenea, am pledat in interpelare pentru intensificarea eforturilor in vederea crearii unor sisteme de alerta privind copiii disparuti. De multe ori, disparitia unui copil are legatura cu activitatea retelelor de trafic de carne vie. La 25 mai, cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor Disparuti, s-a constatat ca linia telefonica europeana de urgenta pentru a semnala disparitia copiilor nu este operationala decat in 11 state membre ale UE. De asemenea, sistemele transfrontaliere de alerta privind copiii rapiti sau disparuti nu functioneaza decat in 8 din tarile UE. Este o stare de fapt a carei remediere se impune de urgenta.

Cred ca sunt binevenite masurile propuse de Comisie in luna martie a acestui an pentru inasprirea legislatiei penale la nivelul UE in cazul infractiunilor de abuz sexual si exploatare sexuala, dar acestea trebuie completate cu masuri care sa contracareze vulnerabilitatea copiilor din centrele pentru minori, care cad adesea victime ale traficantilor. De asemenea, actiunile de combatere a retelelor de trafic ar trebui insotite de masuri in vederea reintegrarii sociale si, daca e posibil, familiale a copiilor traficati. In opinia mea, Comisia Europeana poate si trebuie sa actioneze mai ferm pentru stimularea si coordonarea eforturilor europene in aceste directii.

5 gânduri despre “Ziua Copilului

  1. ziua copilului-o zi incetosata de probleme sociale,de minciuni,de cereri de solidaritate…o zi in care cei mari au uitat sa-si aminteasca ca au fost copii iar copiii nu mai vor sa fie copii…vor sa fie mari, sa poata sa isi castige traiul,sa ajute pe bietii parinti incovoiati de grija zilei de maine.
    Oare cand a pierit tot rasul si bucuria?
    Oare unde s-a pierdut copilaria?…

  2. @Biblio, realitatea va fi alta pentru copii daca va exista un guvern care sa ii aiba ca prioritate. Astazi exista peste 350,000 copii romani care traiesc fara parinti in romania. Iar la violenta in scoli suntem pe locul 2, conform „Salvati Copii”.

  3. Pingback: Deşteaptă-te române ! Şi tu ai fost NICĂ… « Sfinxul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s