O tara buna de parasit?

 „Barometrul crizei”, dat publicitatii de institutul condus de Vasile Dancu, trage un semnal de alarma in cateva directii esentiale:

– 87% dintre romani cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita, fata de 57% la sfasitul anului trecut, in vreme ce doar 9% dintre romani mai cred ca tara merge intr-o directie buna, fata de 28% in decembrie 2009

– 56% dintre romani cred ca situatia lor economica este mai rea fata de cea de acum un an si jumatate

– mai mult de jumatate dintre cetatenii romani (54%) vrea sa plece din tara si aproape trei sferturi (71,3%) dintre tinerii intre 18 si 35 de ani vor sa emigreze

– 10% il considera vinovat pentru criza pe Traian Basescu, iar 27% invinuiesc Guvernul.

Asadar, trecerea de la rau la mai rau a facut Romania o tara numai buna de abandonat pentru cei mai multi dintre romani. Cred, insa, ca multi dintre noi au, inca, o problema in a identifica responsabilii pentru declinul accelerat. Nu pot sa nu ma intreb cat de jos trebuie sa ajunga aceasta tara ca sa se trezeasca unii la realitate?!…

Reclame

17 gânduri despre “O tara buna de parasit?

 1. Privind-o sub acest aspect…România este bună de părăsit nu de acum ci de foarte mult timp. Oricum şi sub acest aspect este greu să faci asta. De ce? E simplu. Unii români nu au nici măcar banii de a o abandona şi nu găsesc contracte serioase pentru a putea pleca responsabil de aici.

  Totuşi…România a fost bună de părăsit din momentul în care românii au fost discreditaţii în faţa străinilor în propria lor ţară şi din clipa în care străinii au avut mai multe drepturi în ţara noastră decât noi înşine. Am fost câţiva tineri care am vrut să facem ceva pentru ţara asta ca şi mici investitori la început şi poate cine ştie…, dar noi nu am fost scutiţi de impozite pe când străinii care acum ne dau cu şutul…da!
  Unii am vrut să muncim, să avem o locuinţă, o familie frumoasă, dar…statul a zis…ba! Nu a încurajat nimic decât: munca la negru, salariile de mizerie, furtul pe faţă, şpaga, case pentru cei care deja aveau două-trei, bătaia de joc din partea angajatorilor, fuga valorilor din ţară şi valorificarea acestora de către alte ţări, etc…

  Da…, România a fost bună de părăsit din momentul în care ar fi putut deveni un paradis al turismului, un loc unde industria să fie sprijinită, economia la fel şi importurile de doi bani să nu fie încurajate…. Aici am fi putu avea un litoral de vis, staţiuni montane fără precedent, dar…DAR…

  România la urma urmei e a Românilor, a majorităţii, a oamenilor care nu sunt nişte oi politice pe care un Guvern incapabil şi iresponsabil să-l conducă după bunul plac sau al unui preşedinte care nu iubeşte românii şi nu simte să-i reprezinte cu emoţie, cu plăcere, ci dreptate!
  România e a noastră…a Românilor care simţim că vrem să trăim aici, să muncim aici, să avem o casă aici, să avem o familie aici…!

  România ar trebui să se trezească măcar acum în al doisprezecelea ceas şi să înveţe să facă alegerile corecte pentru românii ei, iar românii ei să facă alegerile corecte pentru copiii lor, pentru nepoţi, pentru toţi acei oameni cărora le place unde trăiesc şi nu vor să plece.

  Eu cred că se mai poate face ceva aici, dar românul nu va mai trebui să se lase mituit, manipulat şi va trebui să depună mai mult efort în a se corecta şi a munci mult mai mult şi mai corect în favoarea lor şi a celorlalţi români corecţi… va trebui să voteze cu mintea lor nu cu a vecinului şi nu cu zahărul, uleiul şi banii politicienilor care fac orice pentru a le cumpăra ştampila!

  Corina…eu iubesc ţara asta pentru că mi-a dăruit oameni frumoşi şi valori pe care în altă parte nu le-aş fi cunoscut şi, deşi poate aş fi dus-o mai bine aş fi murit mult mai săracă spiritual, moral şi sufleteşte!

  • Ramona, deci sa inteleg ca, din punctul tau de vedere, statul este responsabil pentru situatia din Romania? Caci ai zis: „Unii am vrut să muncim, să avem o locuinţă, o familie frumoasă, dar…statul a zis…ba!” Pe de alta parte spui: „Privind-o sub acest aspect…România este bună de părăsit nu de acum ci de foarte mult timp.”. Fara sa precizezi exact de cand. Adica aici este o nedeterminare temporala care ma face sa reflectez filozofic asupra ei. „…de foarte mult timp” zici tu. Apoi , un alt aspect interesant este ca spui: „Corina…eu iubesc ţara asta pentru că mi-a dăruit oameni frumoşi şi valori pe care în altă parte nu le-aş fi cunoscut şi, deşi poate aş fi dus-o mai bine aş fi murit mult mai săracă spiritual, moral şi sufleteşte!”. Adica zici ca ” ai fi murit mult mai saraca”, o exprimare interesanta, ca si cum tu ai murit (de mult?) 🙂 , daca nu ai fi avut oameni frumosi si valorosi in jurul tau, daruiti de aceasta tara.
   Vezi.. una e ce face statul si chestiunile de stat, si alta e ceea ce faci tu pentru tara, prin eforturile tale proprii. Presedintele Kennedy obisnuia sa spuna: „Nu intreba ce poate face tara pentru tine, ci intreaba-te ceea ce poti face tu pentru tara”!. Tu mai identifici un vinovat, ca sa zic asa, adica strainii care au venit in tara si ar fi avut, dupa parerea ta, mai multe drepturi decat romanii. Adica, vrei sa spui, daca inteleg bine, ca statul nu a valorificat bine potentialul uman (si nu numai) autohton, ci s-a bazat pe cel strain. Din cate pot sa-mi dau seama, daca imi dau seama corect, pentru tine statul a fost (si poate ca mai este inca) un adversar, ca sa nu zic dusman (cam asa rezulta din ceea ce ai scris), al cetateanului roman:” Nu a încurajat nimic decât: munca la negru, salariile de mizerie, furtul pe faţă, şpaga, case pentru cei care deja aveau două-trei, bătaia de joc din partea angajatorilor, fuga valorilor din ţară şi valorificarea acestora de către alte ţări, etc…”. Nu specifici foarte clar despre care guvern si despre care presedinte e vorba. Ce ar trebui sa inteleg din asta: daca statul e asa de „rau”, rolul sau in economie trebuie sa fie mult mai redus, sau ca, dimpotriva, avem nevoie de un stat puternic, capabil sa lupte cu toate lucrurile negative de care vorbeai si sa se implice foarte serios in economie, bazandu-se pe forta de munca autohtona si promovarea meritocratica a acesteia. Sau sa avem din nou intreprinderi de stat care sa ofere marii majoritati a cetatenilor locuri de munca decent platite, statiuni turistice de stat, care sa ofere preturi foarte convenabile si servicii? Sau te referi la faptul ca statul, asa cum e e acesta acum, nu-si face cum trebuie datoria fata de cetateni? Cum vezi problema? In final spui ca romanul trebuie sa munceasca mai mult si mai bine, sa se corecteze, sa depuna eforturi in acest sens – deci el prin fortele lui proprii (atitudine liberala!), dar, in sensul celor spuse mai sus de tine, el nu poate face treaba asta din cauza strainilor, care-l impileaza, si din cauza statului. Insa eu vreau sa-ti spun ceva, nimeni nu te impiedica sa votezi cu mintea ta si nu cu cea a vecinului. E surprinzator ce zici. De ce sa votezi cu mintea vecinului? Probabil te referi la spiritul gregar al poporului roman (despre asta au scris multi sociologi). Voteaza asa cum te duce pe tine mintea, nu cu mintea vecinului! Nimeni nu te impiedica sa faci asta. Tu esti cea care alegi, nu vecinul. Iar zaharul si uleiul, adica mita electorala, mie cel putin, mi se par expresia unei prostii uriase din partea unor politicieni, dar si din partea celor care voteaza pe astfel de criterii. Votul nu ti-l poate cumpara nimeni! Asa ceva nu se cumpara.

  • Apropo de mentalitate, uite aici ce parere au americanii despre statul lor:

   http://www.capital.ro/articol/un-american-din-trei-considera-ca-statul-reprezinta-o-amenintare-majora-134157.html#null

   Ei vor o implicare mult mai redusa a statului in economie, 58% dintre ei spun ca administratia a mers prea departe in reglementarea economiei!!!
   Citez:””Dorinţa unei implicări mai reduse a statului este deosebit de evidentă de la sosirea la putere a lui Barack Obama”, a comentat, într-un comunicat, Andre Kohut, preşedintele institutului de sondaje.”

   Fa diferenta fata de situatia de la noi…!

 2. sondaj comandat de la institutul lui dancu? pai normal ca atatia dau vina pe basescu si pe pdl…putina echidistanta nu ar strica…

  @corina
  o intrebare usor off topic, de ce socialistii europeni se impotrivesc adoptarii legii ce interzice simbolurile comuniste? care este pozitia psd in aceasta chestiune?

 3. Cu certitudine as parasi tara daca as fi mai tanar, poate nici acum nu-i tarziu, chiar si pentru tineret, ar fi un timp pierdut , asi-ar irosi ani buni din viata pana tara asta ar intra pe un fagas mai bun, reconstructia ar dura foarte mult

 4. Aici e o chestiune care… in fine… Adica ce vreau sa spun? Nu stiu.. mi se pare destul de ciudat. 54% vor sa plece din tara. Dar lucrul asta pe ideea ca daca vor merge in alta parte o vor duce mai bine decat aici. Altminteri ar fi absurd, adica doar nu pleci din tara in alta parte ca sa o duci mai rau acolo, nu? Dar cine garanteaza ca plecand in alta tara vei trai mai bine decat aici? Pentru ca una e daca e sigur ca o duci mai bine in alta parte si alta e daca poate o vei duce mai bine in alta parte. Daca plec, sa presupunem, in SUA o voi duce oare mai bine decat aici??!! Daca aceasta criza este pe plan mondial atunci nu este exclus ca si in alta parte s-o duc rau si poate mai rau decat aici, nu? Pe de alta parte, faptul ca nu se identifica responsabili pentru criza de la noi, in procente majoritare, legat si de ceea ce spuneam mai inainte, arata, cel putin asa mi se pare, ca individul de la noi priveste criza aceasta cu un fel de fatalism mioritic, responsabil fiind, daca doriti, destinul. Ca pe ceva ineluctabil. Adica de ce nu gandeste altfel: raman aici si incerc, si eu si altii, sa schimbam aceasta stare de fapt. Observam ca omul crede ca nu e in puterile lui sa schimbe aceasta stare de fapt, adica aceasta stare de criza economica de la noi. Poate ca nici nu e treaba lui, n-ar fi exclus sa gandeasca si asa. Insa legat de faptul ca 54% vor sa plece, ca solutie la criza, fara sa fie foarte clar daca o va duce mai bine in alta parte, lucru arata ca individul, prin aceasta atitudine, isi joaca sansa, ca sa zic asa. Imi aminteste de acel adagiu al lui Shakespeare: ” Sunt jucaria sortii”. Sondajul mai arata si faptul ca nu suntem o populatie „angajata” intr-un proiect de schimbare in mai bine a societatii. Nu stiu, mie mi se pare o atitudine foarte pasiva a populatiei, care cauta solutiile in alta parte (spre exemplu plecarea din tara), nu aici. Interesant este ca doar 7% considera responsabila clasa politica pentru situatia existenta de la noi. Sa gandeasca oare populatia in sensul: ” noi suntem responsabili”?, Adica noi, cu totii. In acest caz, sentimentul responsabilitatii ar trebui sa te faca sa fi mai activ aici si sa incerci sa schimbi lucrurile pe cat iti sta tie in puteri, aici, impreuna cu altii, nu sa vrei sa pleci din tara, sperand ca in felul acesta o vei duce mai bine. Se vede ca nu e asa. In acest caz ramane ceea ce am zis mai sus, adica o atitudine fatalista, total dezangajanta. Un alt aspect este legat de urmatorul lucru: de ce vrei sa pleci din tara? Aici e vorba de emigratie, dar, observam, oamenii nu se gandesc la alt aspect. Adica sa plece sa faca, spre exemplu, colaborari de afaceri in spatiul european, sa incerce sa atraga investitori aici in Romania, sa se asocieze, eventual, cu o firma din Europa si s-o aduca aici in tara. Aceasta atitudine liberala ar fi cu mult mai angajanta, ca sa zic asa, ar arata ca omul este, in fapt, un intreprinzator innascut. Nici vorba. El vrea doar sa emigreze. Observam ca oamenii nu cunosc oportunitatile pe care ti le poate oferii UE, decat sub prisma plecatului acolo in speranta de mai bine acolo – pleaca acolo si lucreaza acolo in constructii, la capsuni, undeva, nici el nu stie foarte bine unde. Cred ca ar trebui ca Dvs, parlamentarii europeni, sa popularizati cat mai mult posibil avantajele pe care ti le poate furniza Spatiul Economic European comun, sa fluidizati, ca sa zic asa, comunicarea intre cetatenii europeni.
  Un alt aspect ar fi cel legat de faptul ca tara se indreapta intr-o directie gresita. Si in alte sondaje, mai vechi, proportiile erau majoritare. Dar lucrul acesta implica intreaga clasa politica in ansamblul ei, cred eu. pentru ca aceasta trebuie sa arate cetatenilor care este directia buna si sa demonstreze ca este asa. Nu poti sa ceri unui om simplu sa identifice el directia buna, altminteri de ce mai avem oameni politici, nu? Totusi, si aici se manifesta acelasi dezangajament, aceeasi atitudine pasiva de fatalism mioritic. Cand spui ca directia nu e buna, cauti sa o schimbi, aici, repet, aici, nu aiurea. Rezultatul e ca 54% vor sa plece din tara. Cred ca este de vina si faptul ca la noi a scazut foarte mult patriotismul, atasamentul fata de patrie. Nu a fost cultivat cum trebuie dupa Revolutia din decembrie. Ca sa inchei, cerandu-mi in final scuze pentru comentariu prea lung, ce pot sa zic altceva decat ca e prea multa pasivitate, lipsa de speranta in mai bine si poate si o oarecare oboseala de a cauta mai binele din partea populatiei.

 5. Eu înţeleg că nici unul dintre guvernanţii României post-decembriste nu plăteşte pentru dezastrul în care România este acum… Tot poporul, ca de fiecare dată, plăteşte tributul politicilor nesăbuite.

 6. Eu is plecat de multisor din tara. Ma batea gindul sa ma reintorc, macar la pensie. Ce sa mai vorbim de reintoarcere cind e coada la plecare?

  Dupa umila mea parere, situatia a fost generata de impunerea (si autoimpunerea) unui sistem strain de valorile si traditiile noastre. Nu poti minca capitalism american pe pita romaneasca (asa cum nici comunismul sovietic nu a mers). Romanii in general nu accepta un sistem inechitabil, bazat pe coruptie si minciuna. Nu vor disparitati sociale mari. Ei tind spre egalitarism, spre o societate echilibrata, in care fiecare individ sa isi gaseasca locul in mijlocul comunitatii lui.

  Nu cred ca „marele capital” e solutia pentru romani, ci un model al micilor meseriasi, intreprinzatori liberi sa creeze, sa se asocieze si sa munceasca pentru ei si comunitatile lor. Efortul romanilor ar trebui sa fie pentru a crea valoare in interior in primul rind pentru ei, si pe urma sa considere cita globalizare vor, si citi privati straini au dreptul la cit din economia tarii.

  Sigur, traim intr-o Europa interdependenta, in care membri au responsabilitati, dar sa nu ne punem singuri lantul. Aici in gindirea mea rezoneaza conceptul de echilibru, intre input si output. Noi am cam mers in extreme in istoria noastra. Si de fiecare data am ajuns in hortoapa, fie ca am legitimat o dictatura, fie un capitalism primitiv si mafiot. De ce oare nu mergem pe o cale de mijloc?

 7. Vazand aceste comentarii, ma gandeam ca ironia sortii a facut sa aflu in timp ce discutam cu colegii din Congresul american despre eliminarea vizelor SUA in ce proportie ingrijoratoare i-a cuprins dorul de duca pe romani.

  Nu cred ca sunt de mirare tendintele din sondaj, avand in vedere ca in primele patru luni ale anului puterea de cumparare a scazut cu 40%, precum si perspectivele foarte sumbre. Cred, insa, ca ar trebui sa ne punem si problema calitativa, nu doar cantitativa a emigratiei si a intentiei de a emigra. Ce fel de oameni vor sa se adauge celor deja plecati? Iata un exemplu: o zecime dintre medicii romani au depus cereri de certificare a studiilor la Colegiul Medicilor, in vederea plecarii in strainatate…

  Pe de alta parte, cum observa foarte bine Motanul Incaltat, acest sondaj indica o atitudine pasiva a populatiei, care cauta solutii in alta parte, fara sa-si puna problema unei posibilitati de schimbare acasa. O asemenea atitudine generalizata a lasat lucrurile sa degenereze in ultimele decenii pana la stadiul actual. E foarte bun comentariul Motanului Incaltat, la fel cum e interesanta propunerea Diasporeanului pentru calea de mijloc, dupa o istorie in zig-zag intre extreme.

  Criza asta e un moment al adevarului pe care ori ni-l asumam in mod serios, ori ne afundam pentru mult timp de acum inainte. Iar responsabilitatea nu revine doar clasei politice. Cati dintre romani ar fi raspuns „eu” la intrebarea privind vinovatii pentru aceasta situatie?

  Bibliotecaru a pus o problema esentiala, aceea a responsabilitatii. Cred ca ar cam trebui sa o lasam mai moale cu blamarea comoda a clasei politice. Vina o poarta atat politicienii, cat si cei care-i gireaza cu votul lor; atat guvernantii, cat si cei incapabili sa protesteze ferm si unit impotriva unor masuri injuste…

  exasperat: E revoltator. Nu inteleg de ce trebuie aduse mere pentru elevi tocmai din Polonia, cand inteleg ca zona respectiva e bazin pomicol. Faptul ca se ajunge la josnicia ca merele sa fie si stricate nu e decat o consecinta a unei prime aberatii: sa aduci mere din Polonia intr-o zona producatoare de mere!

  Petrisor, Antonius si Cacealmaua, pe de o parte, si Ramona, pe de alta parte: Sunt in postura rabinului nevoit sa spuna ca toti aveti dreptate. Dar prefer dreptatea Ramonei… Mi-a placut pledoaria ei simpla si sincera pentru o tara de care ne dezicem prea usor in momentele dificile…

  neinfectat de comunism: S-ar putea ca asta sa fie solutia tuturor problemelor: sa interzicem simbolurile comuniste. Nu stiu pe unde-or mai fi fost pana acum prin Romania, dar de acum inainte e foarte posibil sa vedem tot mai multe. Daca vrei o explicatie, intreaba, te rog, la PD-L. Poate ne vor lamuri si cat de corecta e lustratia preferentiala sau cat de moral e sa incerci sa jonglezi cu o asemenea lege aberanta, doar-doar poate fi strecurata pe sub usa Curtii Constitutionale, care tocmai a declarat-o azi, printr-o decizie de bun-simt in primul rand, ca fiind neconforma cu legea fundamentala. Sau poate reusim sa intelegem si noi ce fel de premier e acela pe care-l saboteaza propriul guvern, dupa cum inteleg ca a afirmat un sef de stat, care mai spunea, in acelasi context, ca a ales el sa guverneze pentru tara, calcandu-si inca o data in picioare si fisa postului si juramantul depus cand l-a luat in primire…

 8. @corina
  aha, am inteles, psd se opune interziceri acestor simboluri pt ca ar stirbi originea partidului psd, precum si intreaga ideologie a socialismului…cum spunea si d-nul a. nastase: „sa o lasam mai moale cu crimele comunismului si sa vorbim mai mult de crimele nazismulu!!!”

 9. Angajarea răspunderii

  Băsescu (vesel că pleacă mâine în Albania) : Micuţule geaba v-am muştruluit aseară la Snagov cu sistarea angajărilor că şi tu ai recidivat azi.
  Boc : Io Şefu ?
  Băsescu :Da bă ! Ce te apucaşi să angajezi, cu martori, târfa aia de Răspundere care şi-o trage cu toţi iresponsabilii, ca tine ? Hâ, hâ, hâ !
  Boc : Ce moral ai Şefu (râde slugarnic)…
  Băsescu : Morală, puţicăăă ! Hai uşcheală c-a venit Nuţica !

 10. Frânturi dintr-un tet a tet

  Băsescu : Mă Topi, după succesul Kosovo ce carte joci ?
  Topi : Mă Băs, tot ALBA-NIA. Dar tu cu Ţinutu Secoiesc ?
  Băsescu : Tot ALBA-NEAGRA !
  Topi : La ALIMENTE cum staţi ?
  Băsescu : Abundă cele din grupa „F” !
  ……………………………………………………

 11. Aspecte astrale nefavorabile şi efemeridele pentru 08.05. 2010

  – Luna-Venus : Cuadratura

  – Mercur-Marte : Cuadratura

  – Mercur-Neptun : Cuadratura

  – Marte-Neptun : Opozitie
  – Jupiter-Saturn : Opozitie
  – Jupiter-Pluton : Cuadratura
  – Saturn-Uranus : Opozitie
  – Uranus-Pluton : Cuadratura

  Soarele in Gemeni, la 17°00′
  Luna in Berbec, la 20°08′
  Mercur in Taur, la 26°10′
  Venus in Rac, la 22°23′
  Marte in Fecioara, la 0°20′
  Jupiter in Berbec, la 0°13′
  Saturn in Fecioara, la 27°54′
  Uranus in Berbec, la 0°17′
  Neptun R, in Varsator, la 28°42′
  Pluton R, in Capricorn, la 4°33′
  Nod Nord R, in Capricorn, la 12°12′

  Notă
  Tot ce trăim (inclusiv cutremurul de 4,8 pe Merkali) ne vine astral.
  Aspectele nefavorabile persistă destul de mult.
  Fiţi şi voi mai atenţi, dragilor ! Speranţa e numai SUS.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s