O moţiune necesară şi morală

            Azi s-a citit în plenul Parlamentului textul Moţiunii de Cenzură, introdusă de PSD ca reacţie la textele legilor pentru care guvernul condus de Emil Boc şi-a asumat răspunderea. Din punctul meu de vedere această Moţiune este necesară şi morală. Necesară, pentru că nu putem asista pasivi la modul absolut incoerent în care guvernează actuala putere.

            PDL nu se poate ascunde în spatele scuzei cu „greaua moştenire”, deşi o face şi acum, la aproape doi ani de când are conducerea guvernului şi a principalelor ministere economice. În toată această perioadă singura preocupare a celor de la PDL a fost satisfacerea pretenţiilor cercurilor de interese economice care l-au sponsorizat în campaniile electorale.

            Nici scuza că traversăm o „criză fără precedent” nu poate fi acceptată până la capăt. Da, traversăm, ca mai toată lumea, o criză economică. Dar suntem singura ţară europeană care a ales deliberat să nu facă nimic pentru a grăbi ieşirea din criză. Cu excepţia programului de casare a maşinilor mai vechi de 15 ani (program totuşi bizar, de vreme ce s-au plătit peste 150.000 de vouchere, şi, chiar şi socotind că pentru fiecare  maşină nouă, cumpărată prin program, au fost folosite trei vouchere, tot trebuie să ne întrebăm unde s-au dus banii, de vreme ce s-au cumpărat doar circa 22.000 de autoturisme noi), celelalte programe, gen „Prima Casă” sunt un fiasco.

            Românii au acum suficiente date pentru a compara politicile economice şi sociale ale guvernului Boc cu acelea promovate de guvernele altor ţări care se confruntă cu probleme simulare. Şi nu îşi pot explica de ce alţii pot gândi alte măsuri, şi noi nu. Este simplu să tai salariile şi pensiile. Ca după câteva luni să vii şi să spui: „nu e suficient, mărim şi taxele şi impozitele!”

            Nu cred că există ţară membră a Uniunii Europene care să cunoască o atât de bruscă, de dramatică şi de periculoasă scăderea puterii de cumpărare a cetăţenilor ei. Şi ea nu se justifică doar prin criză. Cea mai mare parte a acestei scăderi este produsul proastei guvernări a actualei puteri. Şi cei care o sprijină sunt la fel de responsabili pentru ceea ce se întâmplă ca şi PDL.

            S-a reproşat atât PSD, cât şi PNL, că nu au soluţii. Fals. Nu vorbesc în numele PNL, dar ştiu că liberalii au prezentat o serie de măsuri. PSD are un program anti-criză coerent şi consistent, care atinge toate aspectele economice şi sociale generate de criză. PSD nu contestă nevoia de a se pune ordine în cheltuielile publice. Dar înainte de a tăia pensii şi salarii, închizi robinetul risipei şi jafului banilor publici. Dacă vezi că ai eşuat cu impozitarea în cotă unică, te gândeşti la altceva.

            România are nevoie, pentru a ieşi din criză, de stimularea economiei, pentru a crea noi locuri de muncă. Şi de aceea orice program anti-criză de aici trebuie să plece: de la creşterea capacităţii economiei româneşti de a crea locuri de muncă. Deocamdată măsurile guvernului duc la distrugerea lor, sau la trecerea multora dintre ele în zona muncii la negru.

            Aspectul moral al moţiunii de cenzură se referă în primul rând la pretenţia guvernanţilor că măsurile lor sunt unica soluţie, că ei deţin adevărul absolut. În momentul în care abordezi astfel lucrurile, anulezi democraţia. O transformi într-o umbră a ei. Anulezi Opoziţie, anulezi societate civilă, anulezi sindicate, anulezi dezbatere publică, tot. De asta PSD nu poate fi de acord nici cu invocarea raţiunilor legate de securitatea naţională, care să justifice restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.

            Motivele pentru care PSD a introdus această Moţiune de Cenzură sunt legitime şi derivă din obligaţiile sale legale şi constituţionale. Nu este un act inutil şi destabilizator, cum încearcă să-l prezinte cei de la putere. Ei ar trebui să-şi pună problema dacă au legitimitatea necesară unui act precum cel al asumării răspunderii, ştiind cum şi-au creat majoritatea în parlament şi cum o ţin să nu se destrame.

            Din punctul meu de vedere, dacă Moţiunea de cenzură va fi aprobată, cea mai bună soluţie ar fi declanşarea alegerilor anticipate. Sigur, putem inventa cabinetul Boc V sau VI, sau cabinetul Udrea I.   Dar problemele de legitimitate, de stabilitate a majorităţii parlamentare, de profesionalism şi de moralitate rămân. PSD nu cred că poate intra acum la guvernare, pentru că Traian Băsescu are în continuare pretenţia să dicteze guvernului ce să facă, fără a-şi asuma nicio responsabilitate faţă de rezultatele intervenţie sale. Dacă însă poporul se pronunţă majoritar în faţa opoziţiei actuale, va fi obligat, sper eu, să respecte voinţa poporului şi să acţioneze în consecinţă.

            Cred că am ajuns într-un moment în care trebuie să luăm decizii curajoase. Şi, indiferent dacă vor fi alegeri anticipate sau nu, cabinetul Boc trebuie să plece. Şi democratic este să plece nu la presiunea străzii, ci printr-un vot în Parlament.

Anunțuri

7 gânduri despre “O moţiune necesară şi morală

 1. „Greaua mostenire” a PDL de fapt a fost o „mostenire usoara”, pentru ca atunci cind au preluat puterea in 2005 de la PSD (nu insist cum) Romania avea nu doar o datorie publica mult mai mica, dar si o perspectiva de dezvoltare absolut unica, ca nou membru al UE. A existat atunci, imediat dupa aderare, un context din care Romania putea trage avantage serioase, dar cu „talentul portocaliu” s-a ajuns in situatia dramatica de azi. Si nu de ieri, de azi, ci de 5 ani. Sigur, vor fi voci care vor spune ca si PNL si PSD au avut un rol in declinul acesta dramatic, pentru ca, atit liberalii cit si pesedistii au acceptat sa fie cooptati la guvernare. Dar cel putin participarea PSD la guvernare (dupa mine o greseala de proportii) a fost scurta.

  Am citit programul alternativa al PSD si este foarte bun. Trebuie popularizat la maximum.

 2. Tare îmi e că vor sfida cu Dispreţ şi acelaşi aer de superioritate Parlamentul României, aceşti nesimţiţi, impostori, oportunişti, trădători, gropari ai Economiei României, pedelacheii, haita, Mafia!
  Nu se va putea fără de presiunea maselor care, se urnesc greu… nu va dura mult până ce foamea, va degenera în revolte…
  Colegul Karakas spune că Planul de măsuri anticriză trebuie popularizat. De ce NU se face aceasta în teritoriu ?? Senatorii, deputaţii, echipele din teritoriu, să distribuie ceva exemplare multiplicate, au vreo… * jenă * , numai alegerile din 2012 îi preocupă, de ce nu-s mai activi ca niciodată… ?? E o idee, poate nu cea mai bună, poate sunt alte modalităţi… numai să nu stăm, acum ar trebui să fie toată suflarea pe redute !! Ca să scăpăm de Satanic Abuser – Băsescu, cel ce păstoreşte gubernul Boc şi Mafia PD-L, Capo di tutti capi.

 3. AYT… şi-o strângere de mână

  Piaţa 16 Februarie. Un loc unde cererea şi oferta se confruntă cu nepotrivirea „sexuală”. La intersecţia dintre strada Munteniei cu Pieţii a apărut de două luni un choişc, la patru ace, al Casei de Pâine şi Produse de Panificaţie AYT…care livrează o franzelă de 260 gr, pe cinste ( aspect, gust, prospeţime, gramaj, bon de casă, etc) la numai 0,7 lei / bc.
  Dar mai livrează ceva. O contramăsură la “cuptoarele economice » marca Băsescu-Boc, de incinerare a populaţiei asasinate prin inaniţe guvernamentală, constând din : OFERTĂ !!! Franzelă la preţul de 0,5 lei / buc, în fiecare sâmbătă.
  Într-o astfel de sâmbătă, văzând că un bătrân, pierdut de turmă, se mulţumea numai să citească afişul, i-am “stăns mâna” cu blândeţe, după care l-am zărit, prin geamul clar, cumpărându-şi două franzele rumene şi calde…
  …………………………………………………………………………………….
  Jigodie ordinară promit să te vizitez după „moţ-iunnie”, să-ţi străng în menghina străzii, grebla cu care ne-ai umilit sufletele !
  Ce nu şti tu, nemernicule, e că se mai află mulţi AYT… şi mulţi care ştiu când şi cui să-i strângă mâna !

 4. În exclusivitate Corinei Creţu

  E ziua mea, am doisprezece ani;
  Nu-i ceas să nu aud cuvântul bani.
  Frumoasă Zână fă un semn Ceresc,
  Să fim egali în bunătate. Te iubesc !

 5. Cruciţi-vă

  „Fufuzela” lui TB pregătită să facă cinste necinstei, cu şampanie de Pleşcoi, pentru un nesperat orgasm politic, astăzi în Parlamentul României.
  Pupat la „buciumede”, pe-nălţimea sa, ca de obicei – Micuţul !

 6. Din păcate….nu numai politicienii nu au înţeles necesitatea acestui act moral ci şi românii care nu au fost lângă cei care au protestat. Oamenii încă mai aşteaptă impulsuri şi să fie luaţi de mână în clipe în care solidaritatea ar trebui să spună tot. Păcat!

  Salut şi felicit PSD pentru lupta aproape supraomenească pe care au dus-o, pentru solidaritatea manifestată faţă de cei uitaţi de Dumnezeu şi de reprezentanţii lor şi le mulţumesc în nume propriu pentru ceea ce demult nu am mai văzut în sufletul şi ochii unui om politic…regretul că nu au putut mai mult!

  Domnule Ponta…MULŢUMESC!
  PSD…MULŢUMESC!

  Corina….rămâi mereu acelaşi exemplu de frumuseţe şi solidaritate şi noi românii nimănui vom ştii că nu mai suntem singuri!

  Cred însă cu sinceritate că într-o ţară încă nepregătitîn lupta cu trăirile şi temerile ei, într-o ţară unde haosul, nerespectarea legilor şi lipsa de bun simţ lipseşte cu desăvârşire acolo unde ea ar trebui să fie cel mai mult…, cred că aţi făcut tot ceea ce omeneşte s-a putu face, ba chiar mai mult! La urma urmei sunteţi oameni… mulţumesc încă odată!

 7. Halal

  Halal naţie !
  Ajunsă să trăiască din donaţie;
  Halal popor !
  Condus de un partid bugetivor;
  Halal “cap”!
  Mai bine să atârne de copac;
  Halal Guvern !
  Ce ne aduse, pe tăcute, în infern;
  Halal putere !
  Ascunsă pe sub fuste de muiere;
  Halal viaţă !
  Făcuşi din om şi ţară o paiaţă;
  Halal sistem !
  Impus de forţe oarbe, ca blestem;
  Halal democraţie !
  Când doi votează să-ţi ia viaţa, ţie;
  Halal dreptate !
  Ce-l laşi pe ucigaş în libertete;
  Halal vouă !
  Făcuţi cu deştul, nu din ouă…
  Halal Nato ! Halal UE !
  Le-aţi dat proştilor la muie ;
  Halal Traian !
  Un Preş.libidinos şi mitocan !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s