Tokes Laszlo, propus vicepresedinte al Parlamentului European

Am aflat cu îngrijorare propunerea grupului Popularilor Europeni pentru postul de vicepreşedinte al Parlamentului European, în urma alegerii fostului titular, dl. Pal Schmitt, ca preşedinte al Parlamentului Ungariei. Practic, Fidesz a cedat locul care ar reveni unui reprezentat al Ungariei, dlui Tokes, propunere sustinuta si de PDL.

 Desemnarea d-lui Tokes Laszlo pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European este surprinzătoare, având în vedere consecvenţa cu care acesta promovează un discurs iredentist şi şovin, atât prin declaraţiile susţinute în plenul acestui for, cât şi prin declaraţiile publice şi conferinţele organizate la Bruxelles, pentru promovarea unui mesaj revizionist şi separatist care contravine valorilor Europei Unite. Nu cred că Parlamentul European are nevoie de un vicepreşedinte care atacă actualul sistem de graniţe din Uniunea Europeană, cerând anularea Tratatului de la Trianon, şi care susţine revendicările de separare teritorială pe criterii etnice ale unor formaţiuni extremiste.

România este un model la nivel european pentru modul în care, în ultimele două decenii mai ales, a soluţionat problemele minorităţilor naţionale, asigurându-le o consistentă reprezentare, atât la nivelul administraţiilor locale, cât şi din punct de vedere parlamentar şi guvernamental. Cea mai elocventă ilustrare în acest sens este prezenţa constantă a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România în Parlamentul României, din 1990 încoace, şi în coaliţiile guvernamentale, începând din 1996 şi până în prezent. Cu toate acestea, dl Tokes Laszlo, fost preşedinte de onoare al UDMR, vehiculează cu obstinaţie o viziune deformată asupra realităţilor din societatea românească, încercând să învenineze climatul de armonie interetnică şi incitând la segregare şi separatism.

În aceste condiţii, este condamnabilă susţinerea de către delegaţia PD-L din Parlamentul European a acestei candidaturi. PD-L arată astfel că este dispus să plăteasca pentru asocierea la guvernare cu UDMR orice preţ, oricât ar fi de periculos pentru cetăţenii români şi pentru spiritul european.

Consider că propunerea Popularilor Europeni, ce urmează să fie votată marţi, 15 iunie, la Strasbourg, este cu atât mai regretabilă, cu cât vine în sprijinul unui curent extremist deja consistent reprezentat în Parlamentul European şi care se află în plină ofensivă în numeroase state ale UE.

30 de gânduri despre “Tokes Laszlo, propus vicepresedinte al Parlamentului European

 1. Eeeh, omu’ isi cauta nevasta europeana…Ce de merite la constructia Europei unite are Tokes, nu? Un adevarat vizionar european acest Tokes: Ardealul se vede delicios de la inalte tribuni europene.

 2. Multumesc. Nu am reusit sa postez pe blogul dlui Dan Tanasa. As vrea sa precizez ca acest post de vice-presedinte al PE a revenit pana acum Ungariei, iar Fidesz l-a cedat dlui Tokes, cu sprijinul PDL. Dl Preda scrie pe blogul sau ca a sustinut aceasta candidatura ca „simbol al reconcilierii romane-maghiare”. Care reconciliere? Daca imi arata cineva o singura interventie a dlui Tokes in Parlamentul European rostita in limba romana, sau o singura declaratie care se refera la problema romanilor in general, nu la problemele separarii si autonomie, atunci as putea inghiti aceasta naivitate cu reconcilierea…

 3. Doamna Cretu, sa urlii in permanenta impotriva Romaniei, sa comemorezi Tratatul de la Trianon, sa-i sustii pe criminalii maiorului Agache…astea sunt acte de reconciliere? Nu sunt cuvinte pentru a cataloga acest gest! Modul in care Romania il sustine si decoreaza pe Tokes ma face sa cred ca numai cei care calca in picioare Romania si pe romani sunt promovati! Laszlo Tokes ne-a scuipat in fata ori de cate ori a avut ocazie. Ne-a jignit ca popor, ne-a insultat…sa fim seriosi! Gestul PDL este incalificabil!

 4. Doamna Corina Cretu,

  Imi duc in fiecare duminica fiul la biserica, incerc sa-l obisnuiesc sa aleaga cu grija momentele in care sa fie spasit. Il duc in Casa Domnului ca sa-l vada si sa-l aiba in paza, insa, preotii ii tratez cu cu mare retinere.
  Nu l-am crezut niciodata pe Laszlo Tokes! Mai ales dupa ce am constat ca nu se intelege nici cu cei din comunitatea la care spune ca apartine.

  Faptul ca nu vorbeste niciodata in limba romana este cea mai buna dovada a faptului ca trufia este mai mare chiar decat bunul simt de la care nu ar trebui sa abdice nimeni, mai ales un slujbas al Domnului.

  Probabil ca ar trebui sa ne asteptam sa-l vedem inconjurat de diaconi ca Hoara, Boureanu, Videanu, Berceanu; Udrea si Sulfina….. la cor!

 5. Doamna Creţu, când văd politicieni ca dvs. îmi recapăt speranţa că vom trăi vremuri mai bune. Şi mai sunt şi alţii, nu trebuie musai să fie tineri.
  În ultima vreme toţi politicienii s-au uitat în partea opusă când udemeriştii, pecemiştii sau „independeţii” de tip Tokes Ladislau comiteau abuzuri oribile, multe demascate pe blogul lui Dan Tănasă.
  La fel ca oamenii muncii care văd pe unul tâlhărit, bătut, omorât în autobuz şi se prefac a nu vedea, la fel şi politicineii noştri faţă de măgăriile din Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Cluj sau Satu Mare.
  E bine că mai sunt şi poloiticieni care nu se feresc să ia atitudine împotriva unor astfel de lucruri scandaloase de teama etichetei de „naţionalist” care la noi pare a însemna ciumat. O fi şi vina unora ca Vadim care au dus în derizoriu naţionalismul poate.
  Tokes Ladislau este un Băsescu unguresc, mai rău şi foarte şovin, un comunist papagal al securităţii deghizat în revoluţionar. El are mulţi oameni pe conştiinţă, a făut multe rele cu iredentismul său, a nenorocit destine, nu doar ale românilor ci şi ale maghiarilor.
  Felicitări pentru atitudine, nu regret nicio clipă că am votat PSD.

 6. Din partea mea Tökés are o bilă albă pentru faptul că a publicat în februarie o listă de indivizi care au făcut poliţie politică,printre ei aflându-se şi cel care-mi cenzura scrisorile externe în perioada 1985-1989. Ironia soartei face să fiu coleg de servici cu el….
  La atitudinile astea revizioniste contribuie din plin întreg spectrul politic românesc, preocupat de căpătuială, de lupte politice absurde…

 7. Corina, dragi colegi, vreau sa va marturisesc dezamagirea, ca sa nu spun dezgustul, fata de sprijinul pe care Presedintele PE il da puterii mincinoase de la Bucuresti:

  „Este ca un medicament, care deşi nu are gust plăcut, trebuie luat ca să te însănătoşeşti”

  http://www.gandul.info//news/presedintele-pe-despre-taierile-de-pensii-si-salarii-pregatite-de-cabinetul-boc-este-ca-un-medicament-care-desi-nu-are-gust-placut-trebuie-luat-ca-sa-te-insanatosesti-6339811

  Ii propun populistului Buzek, ca inainte sa dea sfaturi poporului roman, in buna traditie a Komisarilor sovietici, sa ia el mai intii „medicamentul”, si sa traiasca pe o pensie de 300 EUR din Romania, minus 15% taiati de Boc.

 8. PD-L… era previzibil să facă ŞI aşa blasfemie !!!
  Felicit atitudinea Corinei Creţu, care a luat act de asemenea blestemăţie, încă o palmă pe obrazul României pe care şobolanii pedelachei a dat-o CU BUNĂ ŞTIINŢĂ ceea ce este şi mai grav şi LIMPEDE : trădători de neam şi ţară , punct.
  Fiara Băsescu, fiară adicătelea Antihrist, ştie bine ce a semnat alături de acest Tokes şi cameleonul Tismăneanu, lăutarul său de curte ! Asta apropo de formaţiunea UDMR şi autonomie… SĂ NU-I IERTE DUMNEZEU! AMIN!

 9. Pingback: Să luăm aminte… Fii tu însuţi schimbarea pe care o vrei în lume, în ţara ta! « Sfinxul

 10. D-na Cretu, vedeti Dvs., eu va inteleg, numai ca in acest caz eu as putea gasi un responsabil si anume toti europarlamentarii romani, ca sa nu zic intreaga clasa politica. Acest Tokes nu este vazut la Bruxelles nici ca cel cu discurs iredentist sovin, nici ca cel care „atât prin declaraţiile susţinute în plenul acestui for, cât şi prin declaraţiile publice şi conferinţele organizate la Bruxelles, pentru promovarea unui mesaj revizionist şi separatist care contravine valorilor Europei Unite”, nici ca cel care „vehiculează cu obstinaţie o viziune deformată asupra realităţilor din societatea românească, încercând să învenineze climatul de armonie interetnică şi incitând la segregare şi separatism”, nici vorba de asa ceva. Ci este vazut ca marele luptator anticomunist, elogiat in acest sens. A, nu ma credeti? Uitati-va aici: http://cristianpreda.ro/2010/06/09/tokes/
  Deci Tokes este sacerdotul cauzei anticomuniste din Romania, este simbol, este „virtute”, este cel care si-a riscat viata, cel care a dat semnalul luptei impotriva comunismului!
  In asemenea conditiuni ce sa-i mai faci? Acuma sa va intreb eu pe Dvs. de ce s-a ajuns aici? Si cine oare trebuia (demult) sa rezolve aceasta problema? Cine trebuia sa rezolve pana acum, subliniez, pana acum, afacerea Tokes?
  Problema stiti care este? Ca noi, romanii, nu stim sa ne aparam acolo interesele noastre nationale.
  Acest Tokes este vazut ca fiind „marele anticomunist” si ca o persoana care straneste controverse in Romania, lucru care, din acest punct de vedere, n-ar crea un motiv pentru ca sa nu fie vicepresedinte al PE. Vreau sa va intreb ceva: care dintre parlamentarii europeni romani a luat o pozitie ferma si hotarata impotriva lui Tokes, demascandu-l public, acolo la Bruxelles, pentru intreaga sa atitudine, sovina, iredentista, care contravine principiilor si valorilor UE, ca este un individ care ataca „actualul sistem de graniţe din Uniunea Europeană, cerând anularea Tratatului de la Trianon, şi care susţine revendicările de separare teritorială pe criterii etnice ale unor formaţiuni extremiste”? Nici aici in tara nu am vazut o atitudine ferma, hotarata impotriva acestui Tokes, decat numai la Vadim Tudor, dar nu si la un alt om politic roman.
  Ei, in acest caz, daca lucrurile stau asa si nimeni nu a facut nimic pana acum, iata-l pe Tokes ca identificandu-se la Bruxelles cu „Anticomunistul”!!

 11. Felicitari doamna, dar daca nu va faceti lectiile integral riscati un mare fas. Prea mult se face in tara asta politica dupa ureche, cu inima in loc de cap.
  Chiar n-aveti niste oameni care sa puna cap la cap niste lucruri ? Reale, fara manipulare si intoxicari. Vi se opune un aparat bine informat si organizat si n-o sa faceti fata cu presupuneri si bajbaieli. Iar un articol pe blog e bun, dar fara mare ecou.
  Oricum, daca asta ajunge sa fie numit, va fi o mare porcarie de nivel european. Pentru majoritati, minoritati si ce s-o mai gasi printre ele.
  BTW, de unde a aparut chestia aia de-si zice Cristian Preda ? Oportunist am inteles, da’ chiar asa ? Incredibil.

 12. Stimata Doamna
  Apreciez mult prestatia Dv. in afara si in tara.
  „… acesta promovează un discurs iredentist şi şovin, atât prin declaraţiile susţinute în plenul acestui for, cât şi prin declaraţiile publice şi conferinţele organizate la Bruxelles, pentru promovarea unui mesaj revizionist şi separatist care contravine valorilor Europei Unite…”
  Poate aveti posibilitatea sa alaturati si textele sau declaratiile domnului TOKES. Poate presa o vrea si ea sa se implice, sa traduca si sa publice aceste atacuri indreptate impotriva tarii in care el si-a aflat adapost.

 13. @pastel, buna idee. De-alungul timpului Tokes a avut multe interventii anti-romanesti, subversive la adresa statului roman.

 14. @pastel,
  @karakas,
  CORECT !!!
  Presa TREBUIE sa se implice, SA SANCTINEZE derapajele acestui cioflingar! La fel in cazul altora ca el ! Uneori, respectul trebuie sa-l IMPUNEM !

 15. Ma bucura si ma incurajeaza reactiile voastre. Am propus azi colegilor europarlamentari de la PSD un demers la nivel de delegatie pe langa Grupul Socialist, pentru a cere Grupului Popular sa inlocuiasca aceasta candidatura. Am adresat deja, in nume personal, o solicitare pentru o actiune in acest sens liderului Grupului Socialist, Martin Schultz, si tuturor colegilor de grup.

  Problema e ca acest imbold dat miscarii revizioniste maghiare vine intr-un context deja foarte periculos, la care autoritatile de la Bucuresti nu au avut inca nici o reactie.
  Exemplul cel mai elocvent este legea care acorda dreptul de obtinere a cetateniei ungare si maghiarilor care nu au domiciliul pe teritoriul acestei tari, votata la sfarsitul lunii mai de Parlamentul Ungariei, aproape in unanimitate (344 voturi pentru, doar 3 impotriva si 5 abtineri). Cred ca autoritatile de la Bucuresti aveau si au datoria sa dea o replica nationalismului pan-hungarist si aceasta nu doar la nivel declarativ, ci si printr-o decizie concreta. Exista deja precedentul Slovaciei, care a hotarat deja ca slovacii de nationalitate maghiara, care cer cetatenia ungara, sa o piarda automat pe cea slovaca.
  Avertismentele privind politica guvernului condus de Viktor Orban – un nationalist de dreapta care a incurajat si in precedentul sau mandat actiunile revizioniste si separatiste ale gruparilor extremiste din afara Ungariei – s-au mai confirmat o data zilele trecute, cand a fost instituita Ziua Comemorarii Tratatului de la Trianon. Parlamentul Ungariei a avut o sedinta festiva, la care a participat si presedintele tarii. Au avut loc, de asemenea, comemorari publice in piete si biserici din Bruxelles, Versailles, Budapesta etc. Intregesc tabloul deschiderea unui cabinet europarlamentar al unui reprezentant al gruparii extremiste Jobbik la Targu Mures, conferintele in capitalele Europei, la care se prezinta deformat tema drepturilor minoritatilor si se pledeaza pentru autonomie, candidatura lui Tokes si demersuri tot mai intense precum acesta http://condeiulardelean.ro/articol/cotidianul-szekely-hirmondo-covasna-nr-61-14052010-titlu-initiativa-demna-de-atentie-cu-ocaz
  La urma urmei, ei isi vad de drumul lor. Cu sprijinul direct sau tacit, dupa caz, al PD-L si al autoritatilor romane. Iar asta e si mai condamnabil!

 16. Testamentul lui Simion Barnutiu:

  „Ţineţi cu poporul, ca să nu rătăciţi, pentru că poporul nu se abate de la natură, nici nu-l trag, aşa uşor, de partea lor, străinii, cum îi trag pe unii din celelalte clase, care urlă împreună cu lupii şi sfâşie poporul dimpreună cu aceştia: nu vă abateţi de la cauza naţională de frica luptei: când vi se va părea lupta cu neputinţă, când greutăţile se vor ridica asupra voastră, ca valurile mării turbate asupra unei corăbii, când Domnitorul întunericului va dezlega pe toţi necuraţii şi-i va trimite ca să rupă legăturile frăţiei voastre şi să vă abată de la cauza şi iubirea gintei voastre spre idoli străini, aduceţi-vă aminte cu câtă însufleţire şi bărbăţie s-au luptat străbunii noştri pentru existenţa şi onoarea Naţiunii”.

  Cu amiciţie dacică! Lupta continuă!

 17. Stimata Doamna Cretu,

  Va multumesc pentru reactia Dumneavoastra publica si pentru cea din grupul socilaist, sper sa aiba efectul scontat.

  O alta problema GRAVA este prezentata in stirea aceasta:

  http://www.libertatea.ro/stire/szegedi-csanad-europarlamentarul-extremist-maghiar-si-a-deschis-birou-la-targu-mures-291273.html

  Declaratia d-lui Csanad este de natura PENALA, este o instigare la violenta si m-as bucura nespus sa reactionati pe masura si in acest caz. Stim din istorie ca nu s-au prea dat ei in laturi de la folosirea violentei impotriva romanilor, dar faptul ca a recunoscut public aceasta intentie poate fi un prilej de a reactiona prompt si eficace.

  Va multumesc.

 18. Pingback: Am fost ieri la Bookfest « Hai ca se poate!

 19. trocul PDL-UDMR a fost confirmat si prin avizul favorabil articolului 37 din Legea Educaţiei, care prevede ca Istoria românilor şi Geografia României să se predea în limbile minorităţilor; sustinerea de catre PDL a lui LT nu mai este o surpriza; intrebare: doar PDL este dispus la asemenea murdarii sau este o caracteristica generala a partidelor cu pretentii la guvernare?

 20. Pentru noi ar trebui sa fie o problema nu desemnarea si alegerea domnului T ca vice-presedinte al Parlamentului European, ci sustinerea si votarea acestei candidaturi de euro-parlamentarii PDL. Cu ce mandat de la electorat il sustin si voteaza ei? Cu niciunul! Fac la fel cum au facut cu programul politic si chiar cu orientarea ideologica: se duc unde le este mai bine si putin le pasa de stricaciunile pe care le fac sa ajunga acolo.

 21. pd-l scoate morti din debara ca sa devieze atentia. nu e vorba de nici un troc. vadim si tokes au fost unelte de legitimare petru toti cand interesele personale si politice ale unora au cerut-o. din pacate au devenit un fel de becalieni ai politicului; toata lumea ii baga in seama acum/

 22. Am inteles ca Tokes a fost ales VP la PE. Felicitari euro-parlamentarilor PDL pentru acest „succes” pentru Romania! Sunt sigur ca Tokes va avansa interese romanesti din aceasta pozitie (:

 23. Ca si fie clar ca nu romanii si Romania sunt prioritati pe agenda lui, Tokes afirma in PE, dupa desemnarea in functie;

  „..voi munci pentru scoaterea din izolare a fostelor ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est, dar şi pentru drepturile comunităţii minoritare a maghiarilor din România, al căror reprezentant în Partidului Popular European sunt…”

  http://www.realitatea.net/laszlo-tokes–ales-vicepresedinte-al-pe–voi-munci-si-pentru-drepturile-comunitatii-maghiarilor-din-romania_718627.html

 24. Despre asta vorbim doamna Cretu…

  Primaria Miercurea Ciuc, condusa de UDMR-istul Raduly Robert (foto), are afisat pe pagina oficiala de internet lista proiectelor culturale care vor primi finantare din bugetul primariei in anul 2010.
  In total vor fi finantate proiecte in valoate totala de 93.000 de lei (aprox. 22.000 euro). Proiectele finantate de la bugetul local al municipiului Miercurea Ciuc sunt legate de pastrarea traditiilor, proiecte pentru copii, muzica contemporana, arte plastice si fotografie.
  Banii vor fi alocati exclusiv unor ONG-uri maghiare, care promoveaza in totalitate doar proiecte destinate comunitatii maghiare din oras. Din lista proiectelor astfel aprobate pentru finantare lipsesc cu desavarsire proiecte care sa promoveze traditiile si obiceiurile comunitatii romanilor din Miercurea Ciuc.
  Comunitatea romanilor din Miercurea Ciuc nu are in acest moment niciun consilier local roman in cadrul Consiliului Local Miercurea Ciuc si, drept urmare, nu are cina sa se lupte pentru finantarea proiectelor culturale ale romanilor, care sunt lasati astfel la cheremul UDMR.
  http://tanasadan.blogspot.com/2010/06/epurarea-etnica-romanilor-din-harghita.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s