Alegeri in Belgia, Slovacia si Olanda

In alegerile anticipate de ieri din Belgia, s-a inregistrat un rezultat fara precedent, fiind pentru prima data cand un partid care promoveaza independenta Flandrei castiga un scrutin legislativ. In regiunea valona, alegerile au fost castigate detasat de socialisti.

Partidul Socialist a obtinut 36% din voturi in Valonia – o crestere cu 8 procente fata de 2007 – in timp ce liberalii din Miscarea Reformatoare au pierdut prima pozitie, coborand la 24% din voturi, cu 8% sub scorul anterior. Tot in zona francofona, Partidul centrist a obtinut 14%, iar ecologistii 13%.

Formatiunile care se pronunta, mai mult sau mai putin radical, pentru separarea Flandrei au intrunit, in total, aproximativ 45% din optiunile de vot ale alegatorilor flamanzi. Castigatoarea alegerilor in aceasta zona ce concentreaza 60% din cei 10 milioane de belgieni este Noua Alianta Flamanda, care devine principalul partid din Parlamentul belgian, cu peste 28% din voturi. Nationalistii flamanzi i-au devansat pe crestin-democratii actualului premier, Yves Leterme, care au obtinut 17,5% si pe socialisti (15%) si liberali (14%). Pentru extrema dreapta – Vlaams Belang – au optat aproape 13% dintre flamanzi.

In aceasta conjunctura, dupa ce liderul nationalist flamand Bart De Wever s-a declarat dispus sa accepte un francofon in fruntea guvernului federal, daca acesta garanteaza reformarea statului (in special cresterea autonomiei flamande in plan economic si social), favorit pentru postul de prim-ministru este liderul socialistilor valoni, Elio Di Rupo. Ar fi un fapt inedit, intr-o tara care n-a mai avut un francofon in fruntea Executivului din anii ´70.

Belgia – unde legislativele din iunie 2007 au fost urmate de un blocaj politic de peste sase luni, iar apoi s-au succedat la putere trei premieri si patru guverne – urmeaza sa preia la 1 iulie presedintia UE. Este un motiv in plus pentru ca atentia sa fie concentrata asupra acestei tari cu o criza interna ce poate reverba in plan european, pe fundalul amplificarii tendintelor separatiste.

Si in Slovacia, stanga s-a clasat sambata pe primul loc, dar Partidul Social-Democrat al premierului Robert Fico, care a obtinut 34,8% din voturi, are sanse mici sa ramana la putere, in conditiile in care nationalistii fostului prim-ministru Vladimir Meciar, aliati pana acum la guvernare, n-au mai intrat in Parlament. Se contureaza, in aceste conditii, o coalitie de centru-dreapta, alcatuita din patru partide. Alegerile din Slovacia confirma o tendinta ingrijoratoare pentru stanga central-europeana, care a pierdut alegerile in Ungaria, in martie, iar in Cehia, desi a castigat in mai la limita, nu a reusit sa formeze guvernul.

Perdanti in Belgia, liberalii au iesit invingatori in anticipatele de miercurea trecuta din Olanda, avand un loc in plus in Parlament fata de social-democratii din Partidul Muncii. Cel mai ingrijorator este ca extremistii anti-islamici si anti-imigratie din Partidul Libertatii au devenit a treia forta politica a tarii. Marii perdanti ai alegerilor sunt crestin-democratii, care au pierdut, dupa opt ani la guvernare, jumatate din mandatele detinute, premierul in exercitiu, Jan Peter Balkenende, demisionand din fruntea partidului, in urma clasarii in urma extremei-drepte.

Pentru formarea guvernului, regina Beatrix l-a desemnat pe liderul liberal Mark Rutte, singurul sef de partid care nu a exclus formarea unei coalitii cu extremistii lui Geert Wilders. Ascensiunea acestora se inscrie intr-o periculoasa ofensiva la nivel european a extremei-drepte, care castiga, prin vot popular, pozitii tot mai puternice, vizand, ca in cazul Olandei, intrarea la guvernare.

Reclame

Un gând despre “Alegeri in Belgia, Slovacia si Olanda

 1. Cu Adrian Năstase PREMIER, Economia României are o şansă! Dar….
  Pare că toate-s razna… disperarea românilor se transformă pe zi ce trece-n furie şi pe bună dreptate !
  Pe buzele tuturor românilor :
  Băsescu – PIEI SATAN !!!
  muieruşca Udrea – MARŞ CĂŢEA!!!
  Boc – DISPARI , CLOVNULE !
  Famiglia PD-L – BANII JOS ŞI VALEA !!!
  SINGURA SOLUŢIE : TOŢI ÎN STRADĂ! REVOLUŢIE !! UNITATE înseamnă NU dezbinare…. câţi vor vota Moţiunea, câţi vor trăda… ce v-a fi după episodul Moţiune ?? Un lucru e sigur : MAI AVEM DE TRAS ! Iar căderea guvernului Băsescu-Udrea-Boc, NU e deajuns! Ce şanse ar fi să scăpăm de joavina Băsescu şi muieruşca sa Cocoş-Udrea ? Ştim doar că ŞI DE NOI DEPINDE SCHIMBAREA!
  Şi mai ştim că întreaga clasă politică a dezamăgit şi trebuie să-şi revizuiască atitudinea vis a vis de popor ! Aceasta trebuie să le impunem, tuturor, RESPECT faţă de OM !
  Cu trogloditul de la Cotroceni, rămâne cum am stabilit : ducă-se unde-o-nţărcat mutu iapa, acest Iudă!! Cu bagaboandă Leana ce i-a luat minţile cu tot ! Evident şi cu mafioţii din dotare!
  JOS GUVERNUL BĂSESCU-UDREA-BOC !!! BLESTEMAŢI SĂ FIŢI ! AMIN !!
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/06/15/singura-solutie-inc-o-revolutie-blestemat-fie-numele-basescu-desteapta-te-romane/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s