Codul portocaliu

Cum un rau nu vine niciodata singur, numerosi semeni ai nostri sunt, in aceste, zile loviti nu numai de politicile falimentare ale unui guvern incapabil, ci si de vitregiile naturii. De ani de zile, inundatiile ne lovesc cu o ciclicitate care intr-o tara normala ar pune pe ganduri factorii de decizie. La noi, insa, lipseste o strategie in acest sens, asa ca lucrarile de indiguire, de consolidare a malurilor si de amenajare a cursurilor de apa se lasa asteptate, desi stim foarte bine ca, de cateva ori pe an, aceleasi rauri isi maresc debitele peste cotele de inundatie. In special judetele din Moldova sunt afectate periodic. Din pacate, asteptam codul galben sau portocaliu ca pe o fatalitate, fara a incerca sa prevenim in vreun fel pierderile de vieti omenesti, distrugerile de locuinte si risipirea gospodariilor unor cetateni deja afectati dur de saracie.

Mai mult ca niciodata, Romania este, astazi, o tara lasata in voia sortii, la cheremul naturii dezlantuite si, nu in ultimul rand, al unor guvernanti depasiti de situatie pe toate planurile, mai putin cel strict personal. Am scapat de taierea pensiilor, dar nesustenabilitatea sistemului public de pensii – in legatura cu al carui colaps avertizam inca din ianuarie inclusiv Comisia Europeana – reprezinta o problema ce se va amplifica. Ridicarea TVA la 24% ne arunca intre tarile europene cu cea mai mare fiscalitate, maximul fiind de 25% in tarile scandinave, aflate, insa, la polul opus al nivelului de trai. Aceasta majorare se resimte deja in cursul de schimb, ajuns la un maxim istoric ce foarte probabil va fi depasit curand, si se va traduce, automat, prin majorarea preturilor, BNR estimand o inflatie de 10% in lunile ce vin. Nici un semn, insa, ca Guvernul Boc – cu care se pare ca suntem condamnati cel putin pana la toamna – are in vedere masuri active de depasire a impasului.

Codul portocaliu nu mai e de mult, din pacate, o exceptie sau o metafora pentru starea de fapt din aceasta tara. E o realitate impovaratoare, care se acutizeaza de la o zi la alta, impotriva careia sper ca vom gasi resursele necesare de solidaritate si mobilizare, inainte sa nu fie prea tarziu.

Reclame

6 gânduri despre “Codul portocaliu

 1. „… inainte sa nu fie prea tarziu” a trecut de foarte mult timp.

  ma uit si nu imi vine sa cred cum isi bat joc de o tara intreaga.
  oare se gandesc ca schimbarea cotei de TVA se face ca si cum ai ingramadi o femeiusca usoara intr-un fanar????
  oamenii astia nu mai au simtul realitatii!
  cum sa schimbi regula la jumatatea anului, in trei zile?

  am ajuns sa ma intreb daca astia stiu ce este ala TVA…..

 2. Stimata doamna,

  Ma intreb daca putem face ceva sa-i sprijinim pe bietii oameni… Stiti cumva o organizatie care sa se ocupe de ajutorarea celor sinistrati? Sunt convins ca multi dintre romanii care locuiesc in afara tarii ar putea ajuta cu donatii in haine, bani, conserve si alte lucruri numai ca lipseste organizarea si publicitatea unui astfel de demers daca el exista.
  Nu cred ca putem astepta din partea actualei puteri sai ajute. Nu au facut-o pana acum si nici nu cred ca o vor face.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s