Interpelare catre Comisia Europeana privind ajutorarea victimelor inundatiilor

Azi, am cerut, printr-o interpelare catre Comisia Europeana, sprijin pentru victimele inundatiilor si am cerut Executivului comunitar sa prezinte stadiul de monitorizare a modului în care statele membre implementeaza Directiva privind evaluarea şi gestionarea riscurilor de inundaţii.

In intrebarea scrisa am atras atentia asupra faptului ca zeci de cetăţeni ai UE, între care şi cel puţin 19 români, au fost ucisi de inundaţii în ultimele săptămâni. Mii de oameni şi-au pierdut gospodăriile, în multe cazuri acest dezastru natural amplificând dureros o stare de sărăcie deja acutizată de criza economică. Consider că instituţiile UE nu pot ramâne pasive în faţa acestei situaţii de urgenţă, în care avem nevoie de solidaritate exprimată prin asistenţă imediată.

Noul val de inundatii constituie şi un avertisment privind necesitatea intensificării conlucrării între statele membre pentru avertizarea şi protejarea în caz de inundaţii, având în vedere faptul că 60% dintre bazinele hidrografice ale Europei sunt transfrontaliere.

Asadar, am solicitat Comisiei Europene să-si prezinte intențiile referitoare la ajutorarea victimelor din zonele afectate de inundații și să arate care este stadiul monitorizării modului în care statele membre implementează Directiva 2007/60/CE privind evaluarea și gestionarea riscurilor de inundații.

22 de gânduri despre “Interpelare catre Comisia Europeana privind ajutorarea victimelor inundatiilor

 1. Pingback: Îl auziţi ?… “Vă provoc să fiţi oameni”… « Sfinxul

 2. Va rog sa faceti o solicitare „coanei Europa” sa priveasca spre Moldova. Concetatenii lor se inneaca. Dupa ce trece apa, o sa faca foamea….
  Daca nu ma insel, exista un fond de solidaritate! Nu?

 3. Cred ca imnul national ar trebui schimbat. Nu de alta dar nu cred ca e cazul sa ne auto-flagelam ironic, pentru ca nu ne mai trezim odata.

  Realitatea este cruda: Romania a intrat singura intr-o cursa de soareci, pusa acolo de baieti destepti – finantisti cu viziune de profit global, inconjurati de politicieni si economisti care le-au deschis drumul in tarile “in tranzitie” spre paradisul capitalist. Iar regimul Basescu ne arata pisica si ne pune ca este prietenoasa.

  Sa recapitulam: de ce este Romania in criza? Romania nu a suferit economic din cauza unui balon imobiliar ca in SUA sau Irlanda. Bancherii romani nu s-au jucat cu hedge funds si mega-smecherii inter-continentale. Datoria publica nu era catastrofala, ba din contra, era la nivele mici comparativ cu alte state UE. Daca nu ma insel Guvernul Tariceanu a preluat de la Guvernul Nastase un surplus.

  Adevarul este ca suntem niste soricei naivi, usor de ametit. Ne-am insufletit cu propaganda europeana si trans-atlantica, sperind ca vine Uncle Sam Uncle Barosso sa ne faca injectii cu bani nerambursabili, si ca o sa ploua cu investitii straine pe timp nelimitat. Ca si greierele din fabula, am cintat fara sa stringem si fara sa ne preocupam de borcanele din camara noastra. Si chiar daca am fi putut profita mai bine, sa spunem de bani europeni, ar fi fost de ajuns ca sa evitam criza, sau sa ii amelioram efectele?

 4. PRECIZĂRI IMPORTANTE

  Purtătorul de curvânt al d-lui Preş Traian Băsescu a precizat azi că prezenţa la inundaţii cu ântârziere de 8 zile a Preşedintelui are motivaţie tehnică, prin aceia că s-a aşteptat să crească nivelul apelor din localităţi pânâ la asigurarea PESCAJULUI de siguranţă al navei prezidenţiale.
  “Felicitările”cu ocazia inundaţiilor transmise ieri de Preşedintele Franţei omologului de la Cotroceni au avut, cumva, rolul de catalizator, pentru croaziera de azi a acestuia.

 5. Felicitari Corina pentru intreaga ta activitate si mai ales pentru ceea ce incerci sa faci pentru tara! Esti poate singurul politician in care personal mai am incredere.

 6. Traian Băsescu gândind cu voce tare:

  – Prea s-a grăbit şi Ăl de Sus cu implementarea planului amplu de irigare a României, inainte de asigurarea infrastructurii.
  Aşa se-ntâmplă când lucrezi de o veşnicie cu aceiaşi echipă de sfinţi nereformaţi.
  Instantaneu se porni a cădea din Cer puzderie de ouă de găină sub formă de gheaţă.
  – Asta trebuie să fie opoziţia. Bine că nu sunt clocite ! ( mai apucă să bâlbâie în timp ce i se umplu de stele verzi vidul minţii prezidenţiale).
  O profesoară lecuită de “ţaţisme”, aflată lângă TB, se jură că a asistat neputincioasă la miracolul luări de către viitura istoriei a celui mai mare rahat din enciclopedia puturoasă a vidanjei.
  Mare eşti Doamne ! +++

 7. Ştii ce nu înţeleg eu Corina dragă deşi mă tot străduiesc… au mai fost două valuri de inundaţii, fiecare mai mare decât cel precedent (e normal să fie aşa…) şi oricine se putea aştepta la un al treilea dat fiind toate modificările de climă şi temperatură din ultimii ani – de ce Dumnezeu nu s-a făcut nimic în această privinţă?

  Din 2006 încoace se puteau face diguri în zonele expuse, oamneii trebuiau autorizaţi şi încurajaţi sau obligaţi să îşi construiască locuinţele mai departe de ape, zonele de luncă ar fi trebuit protejate, iar zonele unde apele rupeau şi făceau lacuri artificiale trebuiau transformate în zone de amorsare în caz de inundaţie. Trebuiau replantaţi puieţi în zonele despădurite şi afectate, trebuia revăzută albia Siretului şi eventual dirijată artificial în unele părţi…

  Unde sunt proiectele, iar dacă au existat de ce Doamne iartă-mă să aibă cineva atât de multă inconştienţă sau incompetenţă ca să le anuleze sau să treacă cu vederea un pericol atât de mare precum puterea apei???

  Înţeleg importanţa unei conlucrări cu statele din UE nu doar în această privinţă ci în toate planurile echivalnte cu aceasta şi salut o eventuală colaborare, dar, înainte să tot apelăm la ei ar trebui să înţelegem noi aspectele şi importanţa factorilor de mediu asupra naturii şi a oamenilor şi, d.a.p.d.v. ar trebui să căutăm soluţii pentru curtea noastră, să încercăm să le aplicăm şi să devenim responsabili măcar acum în al doisprezecelea ceas!

  Siretul a fost, este şi va reprezenta mereu o forţă de temut şi de respectat ca şi râu, iar cu asta nu ar trebui nimeni să îşi permită să se joace. El este cel mai mare rîu ca şi curs de apă din ţară…străbătând aproape 600 de km pe teritoriul ţării noastre şi colectând în jur de 17%-18% din volumul total al apelor de pe teritoriul ţării noastre!!!
  Acestea sunt doar câteva cunoştinţe minime de cultură generală şi hidrografie…, iar specialiştii noştri ar putea să nu se mai joace de-a Dumnezeu! Când spun specialişti mă refer la toţi: hidrologi, meteorologi, guvernanţi, administraţia locală, constructorii, etc !

  Corina… eu sper ca toată lumea să înveţe din durerea acestor oameni, din disperarea şi tristeţea lor, din sacrificiul pe care ei l-au simţit deja de prea multe ori într-o viaţă de om şi, îmi doresc ca cei în măsură să fie responsabili şi înţelepţi şi să nu îşi mai bată joc de răbdarea şi sufletul oamenilor atât, atât de vitregiţi şi încercaţi!

  O apă ieşită odată…e de două ori mai puternică a doua oară (ăşi lărgesc albiile, îşi schimbă cursul, etc) mai ales dacă precipitaţiile sunt în cantitate mare… A treia oară puterea lor s-a văzut… Mă tem că dacă le mai lăsăm odată nestăpânite, România noastră va arăta ca o Deltă…

  Îţi doresc multă, multă sănătate, putere de muncă şi o vară care chiar dacă a început cu griji şi tristeţi, să continue cu zâmbet şi fericire!

  • Ramona, eu nu pot sa-ti spun decat atat: ai dreptate! Doamne fereste sa arate tara ca o delta! De ce nu s-a facut nimic? Buna intrebare! Si eu imi pun exact aceeasi intrebare. Ar suna banal sa spun ca nu au fost bani suficienti. Adevarul este ca asemenea lucrari, de care zici si tu, sunt costisitoare. Dar trebuiau facute. Dar as merge cu meditatia interogativa chiar mai departe punandu-mi problema ca nu prea s-a facut nimic, din punct de vedere economic si nu numai, in cam toata perioada post-decembrista. Si constat cu amaraciune acest lucru. Sau, daca doresti, s-a facut ceva, dar, totusi, foarte putin. Adevarul este ca suntem pe penultimul loc din punct de vedere al PIB-ului in Europa. Spre exemplu era proiectul canalului Siret-Baragan. S-a mai facut ceva la el? Nimic…Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR a zis ca depindem de capitalul strain. Romania este dependenta de importuri. Spune-mi si mie un produs romanesc vestit la export in zilele noastre! Stau si ascult fondul muzical de pe Hanul Povestilor… si ma intreb si eu odata cu tine: de ce nu s-a facut nimic…?….

   • „Spre exemplu era proiectul canalului Siret-Baragan.” – Domnul Oprişan are un proiect care presupune continuarea acestuia de la Mărăşeşti unde s-a blocat…

    Să ştii că eu am stat o vreme pe malul lui…şi am privit în fiecare dimineaţă dealurile vrâncene din zare, pădurile şi am plâns. Sunt parte dintr-o ţară atât de frumoasă, cu zări atât de senine şi verzi şi nu reuşesc să fac prea mulţi oameni să o vadă cât e de frumosasă! Nu pot să fac oamenii să iasă din amorţeală…nici măcar atunci când este vorba de durere, disperare, viaţă de copil şi moarte…

    Produs românesc vestit? DA! Compozitori, scriitori, cântăreţi, arhitecţi, informaticieni, politicienii precum Corina, medici, … , oamenii sunt produsul nostru extern de calitate pe care în loc să îl păstrăm îl exportăm cu neruşinare ca şi cum am vrea să păstrăm doar pleava…care e mult mai uşor de aruncat în vânt sau de pus ca şi îngrăşământ sub scaune politice de doi bani!!!

    Cât despre Delta extinsă a României…dacă nu se vor lua măsuri rapide şi responsabile, măsuri în care să fie implicaţi experţi şi constructori de calitate…vom ajunge să ne plimbăm cu bărcile în locul maşinilor (lucru care luat particular nu ar fi atât de rău :D)… E o glumă sărat-amară!

    Economia ar putea să meargă dacă ar exista o gândire colectivă sănătoasă: stat-cetăţean. Individual nu prea pot face nimic.
    Eu chiar cred că românii ar putea să relanseze economia spectaculos pentru că avem oameni foarte capabili şi cetăţeni intuitivi şi spontani, inventivi pe piaţă… un fel de cameleoni comeriali 🙂 – asta înseamnă că românul are o capacitate uluitoare de adaptare pe piaţă!

    Eu cred că dacă am înceta contractele clientelare de doi bani şi am aduce investitori serioşi în ţară şi am ajuta în acelaşi timp investitorii băştinaşi să nu plătească taxe o vreme… economia ar reuşi să se ridice.
    Ar trebui încurajaţi micii investitori, micii agriculori, ar trebui încurajate produsele locale…

    Nu mă întorc în timp, dar tot mă doare şi acum să văd cât de înrăiţi şi plini de ură am fost de am distrus CAP-urile, sistemele de irigaţii şi am redat pământurile fără să ţinem cont de faptul că unele erau păşuni, iar altele zone proaspăt împădurite…

    Offf…nu mă mai „instiga” la răspunsuri că mă doare sufletul să văd câte se pot face şi totuşi nimeni nu vrea să vadă şi răspunsurile simple la îndemâna oricărui stat.

    Mă bucur că îţi place melodia :).

 8. Dacă-mi permiteţi să relatez şi aici…. spre ştiinţa românilor :
  Ţara e sub ape… joavinele Oprea şi C Diaconescu, se plimbă cu elicopterul, pe taaare mulţi bani… aceşti trepăduşi sunt în campanie…. grija lor şi soarta sinistraţilor…. România sub zodia cumetriilor, cucuvelei Udrea, Iudei Băsescu, etc… NU e România noastră, ci a lor, a şobolanilor…
  Ne e dor să spunem România mea, România noastră, de-aceea Bătălia continuă, ca să ne scuturăm de păduchi, da e nevoie de * detergenţi *, * dezinfectanţi * şi * soluţii * PUTERNICE… Nădăjduim să reuşim !

  REŞIŢA – Liderii la nivel naţional ai noului partid, UNPR, s-au aflat sâmbătă la Reşiţa.

  Ajuns la Reşiţa cu elicopterul, direct de la inundaţiile din Moldova, Gabriel Oprea, ministrul Apărării, preşedinte al UNPR spunea că obiectivul vizitei sale în judeţ a fost unul strict politic, având în vedere că UNPR este un bebeluş pe scena politică, luând fiinţă în urmă cu doar două luni.

  VOCEA IPOCRIZIEI:

  * Conform lui Oprea, în Uniunea Naţională pentru Progresul României nu există o ierarhie la nivel de conducere, toţi cei trei preşedinţi, Marian Sârbu, Cristian Diaconescu şi Gabriel Oprea fiind egali. „Toţi trei vrem să facem ceva cu adevărat. Eu unul am avut de ales între principii şi partide, am ales principiile, de aceea împreună cu actualii mei colegi am reuşit să oferim stabilitate României“. *
  http://www.caon.ro/stiri/im:caon:news-caras/articol/vrea-unpr-sefia-cj-caras-severin/cn/news-20100704-02043075

  Va să zică, * principii *… cum am spus, România sub ape, viermii în campanie…

  De CIUDANOVIŢA, ANINA, MOLDOVA NOUĂ…. şi-o mai aminti careva din joavinele actualei puteri ??? Nu, că NU au timp pentru * mărunţişuri *…
  http://www.caon.ro/stiri/im:caon:news-caras/articol/cifre-noi-acelasi-dezastru/cn/news-20100702-07180196

  SĂ NU-I IERTE DUMNEZEU!

 9. Aduceri aminte :

  * Altceva îi reproşez eu lui Băsescu. Şi anume că n-a priceput în ce moment a ajuns la Cotroceni. Suntem în pericol să ne pierdem identitatea naţională. Bună, rea, e a noastră. Mai mult: suntem în pericol să devenim o ţară de emigranţi; o tara din care toţi cei ce îşi pierd speranţa pleacă, uneori fără să se mai uite înapoi. Şi ce face preşedintele României? E, cumva, îngrijorat că ne aflăm într-o criză de destin naţional? Dimpotrivă, creează crize artificiale. Băsescu e un mare furnizor de gălăgie. O gălăgie sub care dispar toate problemele adevărate. Cândva, România a fost considerată “un pământ tragic unde totul sfârşeşte în comic”. Acum, locul comicului l-a luat “hăhăiala”. Vă amintiţi ce a devenit drama inundaţiilor în gura lui Băsescu? Ne-a reproşat că, arătându-ne compasiunea, suntem “isterici”. Şi l-aţi auzit vreodată întrebându-se cum vom intra în Uniunea Europeană? Nu dacă. Nu când. Ci cum. Vom intra ca “popor” sau ca “populaţie”? Vom intra cu identitate sau fără? Mă tem că Traian Băsescu are idei foarte vagi despre istoria României. Mă tem că nu ştie ce-s alea “forme fără fond”. Şi că nu l-a informat nimeni cât de subţire e modernitatea noastră. Băsescu vrea să comande o navă pe care n-o cunoaşte, asta mă deranjează. Se comportă ca un cartofor care face din politică o partidă de poker; şi îmi e din ce în ce mai greu să consider simplă presupunere ideea că asta înseamnă pentru el noţiunea de “preşedinte-jucător”. *
  – Octavian Paler –

  http://sfinx777.wordpress.com/2010/07/04/va-amintiti-ce-a-devenit-drama-inundatiilor-in-gura-lui-basescu-ne-a-reprosat-ca-aratandu-ne-compasiunea-suntem-%E2%80%9Cisterici%E2%80%9D-octavian-paler/

 10. Vocea sângelui

  Cu batardou
  gândea un Preşedinte bou,
  ocol la Săuceşti să-i dea.
  Tâmpit sadea !

  De minţi
  îl scoţi pe mincinos din minţi;
  cum hoţul de furat se teme;
  nu de blesteme.

  Dădu o tură
  la şapte zile după viitură,
  Să-l vadă orişice român,
  că e jupân.

  De-acu’
  mai bine te-ar lua Dracu’,
  cu toată şleahta de lichele
  şi de belele.

  Icoane
  facem din cele şapte milioane,
  să le plantăm pe mal discret,
  la Siret.

  Voi moldoveni
  pe fraţi: munteni, olteni şi ardeleni
  contaţi ; din sânge nu se face apă…
  Tot ei vă scapă !

 11. Pingback: SIRETUL PRUTUL SI DUNAREA SUNT PRINCIPALII VINOVATI « Hai ca se poate!

 12. Theodora a gasit un titlul elocvent pentru starea de spirit a autoritatilor: Siretul, Prutul si Dunarea sunt principalii vinovati. As adauga ca vina e cu atat mai mare cu cat an de an se revarsa cam in aceleasi zone, incat de pe acum e sigur, din pacate, ca anul viitor vom avea parte de inundatii cel putin similare, care vor lua, bineinteles, prin surprindere autoritatile. Si, asa cum spuneam si in postarea de azi, mai exista un vinovat: oamenii care-si pun casele, in mod intentionat fireste, in calea apelor si le mai si lasa neasigurate. Apoi, cand apare in zona seful statului, il trag de maneca, obraznici, si mai si aduc vorba despre pensii, salarii si preturi. Dar culmea a atins-o copilul ce-l ruga pe Traian Basescu sa nu le taie pensiile alor lui. In fine, niste tatisme, ca sa zic asa…

  Bibliotecaru, multumesc frumos pentru preluarea interpelarii. In noiembrie anul trecut, Ministerul Mediului dadea publicitatii o noua strategie nationala de gestionare a riscurilor de inundatii prin care se urmareste reducerea pana in 2030 la aproximativ o treime a suprafetelor potential inundabile si a numarului de persoane expuse riscului, de la circa 930.000 la 350.000 de locuitori in 2030. N-avem decat sa fim optimisti, sa avem rabdare si sa ne rugam sa nu fim intre cei 350.000 in 2030. Diferenta o rezolva intre timp apele.

  Sibilla, din pacate am devenit de mult o tara de emigranti, avand in vedere ponderea celor care au plecat deja. Un studiu comandat de Banca Mondiala si dat publicitatii de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii arata ca 6 din 10 romani au probleme in a-si acoperi nevoile zilnice in conditiile in care salariul nu le ajunge de la o luna la alta. Deci s-ar putea sa asistam la noi valuri de emigratie…

  VirtualKid: Ai dreptate, va fi jale in multe parti ale tarii dupa ce se retrag apele, pentru ca sunt distruse nu doar casele, ci si culturile agricole. Si totul se suprapune peste dezastrul economic. Ma gandesc in acest sens, in masura in care-mi sta in putere.

  Karakas: E interesant scenariul, dar nu prea cred in teoriile conspiratiei. Din pacate, nu ne-au intins altii cursa… Vina e la noi acasa.

  Dana: Multumesc frumos.

  Ranga: Ne obisnuisem fara el, dupa o luna de tacere, nu-i duceam lipsa deloc. Serios vorbind, presedintele Basescu ori e tot mai prost consiliat, ori il lasa nervii, pentru ca, strict politic vorbind, o tine dintr-o gafa-n alta.

  Ramona: Foarte pertinente observatiile tale. Sunt unii care s-ar putea simti mai in largul lor intr-o tara ca o delta, in care apele sa rezolve si problema „iesirii din sistem” a pensionarilor.

 13. Da, Corina, e adevarat, eu am facut un exercitiu plastic, dar nu cred ca Occidentul a dus o campanie idealista de dragul „drepturilor omului” si a „prosperitatii pentru toti”. A existat un calcul rece de a distruge sfera de influenta a URSS si a o pune in slujba NATO si UE, cu acordul (si entuziasmul) participantilor. Evident, oamenii de afaceri erau foarte interesati sa produca cit mai mult profit in tarile „in tranzitie” din estul Europei, unde forta de munca era foarte ieftina. Si mai erau interesati sa reduca la maximum capacitatea statului de a interveni in economie, pentru ca ei sa poata fi „liberi” sa obtina cit mai mult cu cit de putine reglementari.

  Sigur ca este vina noastra ca nici noi nu am stiut sa profitam suficient.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s