Sprijin european pentru victimele inundatiilor

La Strasbourg, ieri, am avut o discutie despre inundaţiile din România cu Kristalina Georgieva, comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia la situaţii de criză.

I-am comunicat doamnei comisar faptul că susţin şi apreciez vizita sa  în România, programata sa aiba loc maine, într-un moment de grea încercare pentru mii de români. Am discutat despre evoluţiile de ultimă oră legate de ajutorul pentru sinistraţi şi i-am propus să regândim Fondul de solidaritate pe modelul bugetului pentru ajutor umanitar, astfel încât unele sume să poate fi folosite pe o bază urgentă, fără întârziere. Anul acesta circa 10 ţări UE au fost deja afectate de dezastre naturale si in multe zone, cum sunt si judetele grav afectate din Moldova, ne confruntam cu o situatie extrem de grava din cauza inundatiilor.

Cred ca este necesar un mecanism UE eficient de ajutorare prioritară a regiunilor – precum cele din România – unde problemele sociale au un nivel îngrijorător. In acest sens, am solicitat miercuri, printr-o interpelare adresată Comisiei Europene, ca solidaritatea cu victimele inundaţiilor să se manifeste si pe termen mediu si lung, pentru a salva populaţia atat de greu incercata.

Localităţile afectate se află în cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, cu un şomaj de masă şi cu puţine perspective de dezvoltare, inclusiv din lipsa infrastructurii. Apele au accentuat izolarea regiunii şi pun probleme insurmontabile cetatenilor si puţinelor unităţi economice încă în activitate. Disparităţile de dezvoltare din sânul Uniunii Europene fac, la randul lor, ca răspunsul autoritatilor sa nu poata fi adecvat provocarilor.

De aceea, consider ca solidaritatea europeana trebuie sa se manifeste dincolo de ajutorul de urgenta, pentru a salva o populatie condamnata la saracie si vulnerabilitate in fata dezastrelor naturale si a crizei economice. Drept urmare, am rugat Comisia Europeana sa prezinte posibilitatile si intentiile sale in vederea sustinerii pe termen mediu si lung a zonelor calamitate din Romania si a adaptarii la consecintele schimbarilor climatice.

Potrivit datelor de ultimă oră ale Comisiei,  următoarele state UE ne-au oferit asistenţă până acum: Austria, Belgia, Ungaria, Estonia,Lituania, Letonia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Germania şi Luxemburg, ajutoarele constând în pompe de apă, generatoare de curent, unităţi de purificare a apei si echipe de experţi.

Anunțuri

4 gânduri despre “Sprijin european pentru victimele inundatiilor

 1. Ma bucur foarte mult ca ii ajutam pe acesti sarmani macar din putinul pe care il avem sa le oferim ceva, sa dovedim ca suntem alaturi de ei si ca suferinta lor ne misca.

 2. 1. Pantofi cu toc şi ciocolată

  Udroaicei lipsindu-i foarte multe doage,
  Îi dărui pe inundaţi cu faine papainoage.
  Fiind atâta apă, se hotărâ s-o facă lată,
  Servindu-i, din belşug, cu mini-ciocolată !

  2. Reacţie-n lanţ

  Impozitând TB orice venit
  A confirmat că e neavenit.
  Fiind jigodie şi cel mai laş
  Poporul îl doreşte pe făraş !

  3. DIALOG
  La câteva zile după ce Elena Udrea i-a făcut cadou o bicicletă octogenarului Moş Inundaţie, are loc, telefonic, următorul dialog :
  – Eşti mulţumit de bicicletă, tataie ?
  – Fata moşului, nu stă s-o-ncalec nici cu roatele-n sus !
  – Cum aşa ?
  – Nu-i bai ! Când vei intra matale la apă poate mă ocheşti cu o hidrobicicletă…
  – !!!

 3. Cei ramasi fara agoniseala de-o viata, au nevoie de sprijin . Orice ajutor, este binevenit de oriunde-oameni suntem cu totii.

 4. AZI ÎN VIZITĂ LA GALAŢI COMISARUL UE CERE EXPLICAŢII :

  – Comisarul Cristalina : Domnule Boc, dacă inundaţiile au debutat catastrofal în România, de ce Preşedintele Traian Băsescu nu s-a arătat 7 zile ?
  – Emil Boc : “S-a codit…”, precum a declarat ieri chiar dânsul.
  – !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s