Tinerii, o generatie pierduta?

In aceasta saptamana, la Strasbourg, am avut urmatoarea interventie prin care am incercat sa atrag atentia asupra implicatiilor grave ale somajului in crestere in randul tinerilor europeni, care pot deveni o generatie pierduta in lipsa sprijinului concret pentru gasirea unui loc de munca.

Rata ingrijorator de mare a tinerilor fara loc de munca – dubla fata de ponderea generala a somerilor la nivelul UE – reflecta dificultatea tinerilor de a se angaja, aceasta tendinta fiind amplificata dramatic de recesiune. Afectata disproportionat de criza economica, tanara generatie risca excluziunea sociala. Peste 5,5 milioane de tineri europeni fara loc de munca se confrunta cu saracia si cu dificultatile in a urma scoala. In aceste conditii, numerosi tineri sunt obligati sa accepte locuri de munca precare, cu salarii mici si asigurari sociale reduse, fiindu-le afectate sanatatea si siguranta la locul de munca. Un grad sporit de vulnerabilitate se inregistreaza in mediul rural, unde, in tari precum Romania, saracia, somajul, munca prematura si abandonul scolar distrug destinele a numerosi copii si tineri.

Alaturi de strategiile de relansare economica si creare de locuri de munca, de adaptare a procesului de invatamant pentru a nu produce someri pe banda rulanta, de combatere a muncii la negru si de exploatare a tinerilor,  consider ca se impune instituirea unei Garantii europene pentru tineret, care sa asigure dreptul fiecarui tanar ca dupa maxim 4 luni de somaj sa i se ofere un loc de munca sau o forma combinata intre munca si formare suplimentara.

Reclame

6 gânduri despre “Tinerii, o generatie pierduta?

 1. Imi pare rau ca traim intr-o societate care nu ne apreciaza la adevarata valoare, putem sa facem facultati, sa ne pregatim, sa stim 2-3 limbi straine, dar la ce ne foloseste? Pentru noi locuri de munca nu sunt, nimeni nu doreste sa formeze un tanar, sa-l ajute sa acumuleze experienta in domeniul in care s-a pregatit, majoritatea angajatorilor vor deja cu experienta, dar daca esti tanar absolvent de unde sa ai experienta? si astfel joburile expuse in anunturi sunt de forma, deoarece in spate exista deja o persoana care ocupa acel job prin pile sau este angajat de multi ani si are multi ani ca varsta. Aceasta este una dintre cauzele care nu le permite tinerilor sa ocupe un post dupa absolvirea facultatii. Suntem discriminati si ni se ofera intotdeauna mai putin decat pregatirea pe care o avem si ni se spune sfidator ca daca vrem sa acceptam bine, daca nu nu, si astfel ne distrug idealurile si sperantele ca vom reusi sa avem o cariera si ca vom deveni profesionisti intr-o zi.

 2. DE OF

  Hai Traiane la Gârliciu
  Breşa-n dig face supliciu.
  Ai jurat cu strâmbătate,
  N-ai să mori în libertate.

  I-aţi cadânele şi pleacă,
  România nu e cloacă.
  Eşti prostia-ntruchipată,
  Să-ţi dea Udrea ciocolată.

  Chiar şi Boc e mai deştept
  Ţi-a fost profesor la drept
  Ce să mai zic de Berceanu
  Sau de „îngerul” Videanu.

  Toţi aşteaptă să dai colţul
  După ce-ţi vor rupe clonţul
  Ăia – multe milioane,
  Sătui de tine… golane !

  Nu te-ar mai răbda pământul,
  Huiduieli să-ţi cânte vântul
  Şi-n culcare, şi-n sculare
  Pân’ te-i usca , pe picioare

  Hai români, cu fruntea-n cer,
  Sunteţi vulturi ce nu pier;
  Cum aţi fost şi altă dată,
  Hai ! s-o facem şi mai lată !

 3. Culmea este ca toata Europa este amenintata de imbatranire si de faptul ca numarul pensionarilor creste alarmant in comparatie cu cei care muncesc si contribuie la fondurile de asigurare. Guvernele vor sa prelungeasca varsta de pensionare…atunci, de ce nu-i ajuta pe tineri sa munceasca? Ce asteapta de fapt?
  Eu vad cum se pune problema in Romania si am auzit/citit cum se discuta in alte tari ca Anglia, Grecia, etc.
  Dar trebuie facuta distinctia intre asistenta sociala care se acorda la noi si la altii.
  Si tinerii, dupa parerea mea, sunt motorul viitorului, deci merita investit in ei si trebuie folositi la capacitate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s