Comisia Europeana – complice la expulzarea romilor

Azi am trimis o interpelare Comisiei Europene, prin care am condamnat complicitatea tacita a acesteia cu privire la incalcarea de catre autoritatile franceze a dreptului la libera circulatie si a prezumtiei de nevinovatie a romilor supusi repatrierilor colective. In consecinta, am cerut Executivului european sa intervina pentru combaterea derapajelor rasiste si xenofobe din Franta si din alte state ale UE si sa isi asume rolul de intensificare a cooperarii intre statele membre in vederea rezolvarii problemei europene a integrarii romilor. In acest context, am solicitat public PD-L sa se delimiteze de populismul extremist al colegilor sai din Partidul Popular European, aflati la guvernare in Franta.

Expulzarile colective ale cetatenilor de etnie roma din Franta reprezinta o incalcare grava a dreptului la libera circulatie si a prezumtiei de nevinovatie si readuc in atentie problema discriminarii celei mai mari minoritati din Europa. Recentul atac armat de la Bratislava, soldat cu moartea unei familii de romi, indica, la randul sau, o noua escaladare a violentelor indreptate impotriva acestei etnii intens discriminate, atat in noi tari membre ale UE, precum Ungaria, Cehia si Slovacia, cat si in tari fondatoare ale Uniunii, cum sunt Italia si Franta, unde cetatenii romi sunt folositi drept carne de tun in competitiile electorale.

Din pacate, Comisia Europeana a fost pana acum, in mod tacit, complice la incalcarea drepturilor omului in cazul minoritatii rome, la exacerbarea xenofobiei si la inasprirea, pe fundalul crizei economice si sociale, a climatului de intoleranta in Uniunea Europeana.

De aceea, am solicitat Comisiei sa prezinte concluziile sale cu privire la expulzarile colective ale romilor din Franta si masurile pe care le are in vedere pentru a stopa si a preveni asemenea actiuni cu caracter fascist si pentru a combate discriminarea la care sunt supusi cetatenii UE de etnie roma. De asemenea, am pledat pentru asumarea de catre Comisia Europeana a rolului de intensificare a cooperarii intre statele membre in vederea rezolvarii problemei integrarii romilor, in conditiile in care este evident ca implicatiile acestui proces depasesc capacitatile fiecarui stat in parte, impunandu-se o strategie coordonata si realista la nivel european.

Saptamana viitoare, la Strasbourg, in prima sesiune parlamentara dupa reluarea lucrarilor Parlamentului European, intentionez sa abordez acest subiect in cadrul dezbaterilor consacrate in plen scandalului repatrierii colective a romilor din Franta. Cred ca e nevoie sa exercitam mai multa presiune la nivel europarlamentar asupra Comisiei Europene, care a avut reactii timide si intarziate fata de expedierea in Romania a peste 500 de romi numai in ultimele saptamani. Exprimarea unei simple ingrijorari si invocarea lipsei de informatii pentru mentinerea Comisiei intr-o expectativa favorabila autoritatilor franceze lasa frau liber unei campanii de expulzare cu o miza electorala evidenta, in perspectiva alegerilor prezidentiale din Franta, si cu un impact dezastruos asupra standardelor europene de respectare a drepturilor omului.

Anunțuri

8 gânduri despre “Comisia Europeana – complice la expulzarea romilor

 1. CUM A VOTAT GRUPUL SOCIALIST DIN PE ALEGEREA LUI TOKES?
  BAROSO ŞI POPULARII NU JOACĂ CINSTIT!
  PROBLEMA ROMILOR (MAI BINE ZIS A ŢIGANILOR), AŞA CUM ESTE TRATATĂ, ESTE UN FOARTE BUN EXEMPLU CĂ POPULARII EUROPENI JOACĂ ANTIDEMOCRATIC ÎN PE.
  TOATĂ STIMA PENTRU D-VS. VĂ URMĂRESC ACTIVITATEA DE PE TIMPUL ZIARULUI „AZI”.

 2. Pingback: Rugăciunea “Tatăl nostru” în graiul celţilor din Wales « Ionel băiat bun

 3. Eu zic sa ii dam pace democratiei. Problema este dreapta populista (PPE), care ignora problemele reale ale Europei, preferind retragerea in nationalism si individualism.

 4. bibliotecaru:

  Aveti dreptate. E dezolant sa vezi fondatoarele UE aratandu-ne ce diferenta e intre vorba si fapta. Mai ales in cazul unei tari careia-i place sa se autodefineasca „patria drepturilor omului”. Revenirea lui Sarkozy – ajuns la cea mai joasa cota de popularitate – la tema sigurantei si masurile anti-romi i-au adus deja cateva procente in plus in sondaje… Sa nu uitam ca fiul de imigranti a castigat acest mandat prezidential axandu-si campania pe tema imigratiei si a criminalitatii. Si pana la viitoarele alegeri mai sunt vreo 20 de luni…

  Vassyle:

  Votul pt Tokes nu a a vut loc in conditii normale. O relatare obiectiva gasiti aici: http://www.adevarul.ro/international/Tokes-ales_vice_PE_cu_scandal_0_280772526.html
  Asa cum am anuntat (https://corinacretu.wordpress.com/2010/07/23/laszlo-tokes-%e2%80%93-un-pericol-pentru-romania-%c8%99i-pentru-intreaga-uniune-europeana), saptamana viitoare la Strasbourg voi cere retragerea calitatii de vicepresedinte al Parlamentului European, in urma instigarilor extremiste.

  munteanul:

  Interesant.

  societate:

  Sunt 10-12 milioane de romi in Europa si sunt cetateni europeni, cu drepturi egale cu ale celorlalti. Integrarea lor e o problema pe care nici un stat n-o poate rezolva singur. Nu e deloc o solutie sa-i pasam de colo-colo, in dispretul oricaror norme, si sa perpetuam actuala situatie.

  Karakas:

  O imagine semnificativa in acest sens:
  http://www.hns-info.net/article.php3?id_article=7410ere

 5. Pingback: bloggingportal.eu Blog & Support » Blog Archive » The Week in Bloggingportal: Barroso Buzzword Bingo

 6. Pingback: Protest de amploare la Bruxelles «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s