Solidaritate europeană cu romii discriminați

Mii de persoane au protestat, ieri, în mai multe capitale europene, împotriva expulzării romilor. Așa cum am arătat în comunicatul de presă preluat de Agerpres și Amos News, protestele internaționale față de expulzarea romilor din Franța sunt dovezi ale unei solidarități necesare, ce se manifestă intr-un moment critic pentru respectarea drepturilor omului in Uniunea Europeana.

Zecile de manifestații din numeroase capitale și orașe din UE, în special din Franța, Belgia și Marea Britanie, organizate de partidele socialiste, de sindicate si asociații umanitare demonstrează capacitatea de mobilizare a cetățenilor europeni când semenii lor sunt puși la stâlpul infamiei și deportați în masă. Sper că autoritățile franceze și Comisia Europeană vor înțelege, în sfârșit, că dincolo de interese electorale și de complicități tacite se află destinele miilor de cetățeni europeni, victime ale repatrierilor colective, cărora li se încalcă dreptul la libera circulație și prezumția de nevinovăție.

Retorica extremistă și repatrierile colective riscă să consolideze într-o manieră periculoasă prejudecățile și percepțiile discriminatorii față un grup etnic care este deja cel mai marginalizat din Europa. Din păcate, intoleranța și xenofobia autorităților franceze riscă să dobândească putere de precedent în UE, în condițiile în care Ministerul de Interne al Finlandei a exprimat intenții similare față de romii din această țară. De altfel, mâine va avea loc la Paris o reuniune a miniștrilor de interne din mai multe state occidentale, al cărei scop ar putea să fie adoptarea ca standard comun a măsurilor radicale impuse de Italia și Franța în materie de imigrație.

După interpelarea adresată joi Comisiei Europene, intenționez să pledez cauza romilor discriminați și în cadrul dezbaterii ce va fi consacrate în sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg, unde joi va fi votată o moțiune pe această temă.

Anunțuri

11 gânduri despre “Solidaritate europeană cu romii discriminați

 1. Iarna Nu-i Ca Vara Si Nici 15% Ca 60%

  Ieri a fost dat publicitatii un sondaj de opinie in care chiombila a ajuns sa se bucure doar de 15% din increderea romanilor, cifra aflata chiar si sub cea realizata de PDL. Initial m-a apucat freantu’, pe motiv ca la aceasta ora, dupa toate magariile si marsaviile facute de mascarici, se mai gasesc inca dementi in Romania care sa-i acorde incredere acestui betivan.
  Apoi m-am calmat si am inceput sa numar. Deci familiile Basescu (cu Mircica si mama celor doi pusi la socoteala) ar cam da un 9%, Udrea si cu Pora inca 2%, total 11%, Patapieivici, Liiceanu si Cartarescu, s-a facut de 14%, dar de unde 15%?
  Oricat m-am straduit, mi-am sunat rudele si cunostintele sa le consult in aceasta privinta, n-am reusit neam sa-l descopar pe 15%. Tocmai ma gandeam ca voi avea parte de o noapte alba sfasiat de aceasta obsesie indreptata spre identificarea Ducelui de Wellington, cand am butonat televizorul pe Antena 3 si am dat de Gadea si de Sinteza lui.
  Ei bine, nici n-a apucat Majestatea sa tiganeasca, regele Cioaba, sa termine propozitia de inceput si l-am si gasit pe numarul 15, nimeni altul decat ilustrul reprezentant dinastic al rromilor din zona Sibiu.
  Dom’le cand s-a apucat ‘mnealui sa turuie manele recitate, in care eroul principal, tovarasul Basescu, ne era prezentat drept Mesia tiganesc, singurul politician care le-a luat apararea tiganilor in fata noului val de xenofobie si rasism declansat de amicul Sarkozy, in timp ce toata suflarea politica mioritica in frunte cu Guvernul n-a dat doi bani pe drama traita de tiganime in aceste zile mai, mai ca m-au invadat lacrimile si in minte mi-a venit celebra replica aplicata celor rai de asta data cu “Sa-ti fie rusine Guvern al Romaniei, sa va fie rusine poiliticieni romani!”.
  Dupa un moment de cugetare insa mi-am amintit ca singurul poilitician taxat oficial de o instanta pentru discriminare (vezi, “tiganca imputita”) nu este altcineva decat distinsul nostru presedinte, Basescu Traian si ca tot domnia sa a declarat public ca intelege pozitia guvernului francez care a luat decizia expulzarii tiganimii de pe teritorul Frantei.
  Realizand acest lucru mi-am dat seama ca ceva este putred in Danemarca si ori regele Cioaba se afla inca in campanie electorala si nu stie ca aceasta s-a incheiat anul trecut in decembrie, ori nu cunoaste aceste amanunte. Deoarece daca le cunoaste, Maria Sa, se gaseste in pozitia rromului care-si prinde piranda calarita de d-l presedinte, insa le spune vecinilor ca e un trucaj pus la cale de Dinu Patriciu.
  Ar mai fi o explicatie la aceasta atitudine a Majestatii Sale constand in mana lunga a DNA-ului care are probabil vreun dosarel pus la pastrare in fisetul prezidential, dosarel folosit cand si cand intru dresarea si aducerea la ordine a Mariei Sale.
  Dupa ce m-am dumirit si in aceasta privinta, m-am culcat fericit cu gandul la viitorul luminos pe care ni-l rezerva prezenta pentru inca patru ani si o litra a chiombului in tronul cotrocenist.

 2. Stimata doamna Cretu

  Cu tot respectul pentru unul dinte cei mai activi europarlamentari ai Romaniei… se expulzeaza infractori, persoane care au plecat in vest la cersit si furat. Nu vi se pare firesc? Atata timp cat rasismul va fi subiect tabu, cat nu se va accepta ca rasismul porneste si de la altceva decat culoarea diferita a pielii nu se va rezolva problema. Se marginalizeaza prin modul lor de a trai, stimata doamna.

 3. Pingback: Lab on a chip « Societate

 4. Probabil ca legile extinse ale lui Murphy cuprind si urmatoarea: „Un acord de la FMI nu vine niciodata singur”. Asa cum se asteptau analistii, Basescu vorbeste de un nou acord cu FMI, si ii da inainte cu taiatul tuturor bugetelor, si, da, ati ghiciti, ce il supara pe el mai tare: cheltuielile sociale. Pentru ca avem un deficit „dramatic” de 3 miliarde lulele marinaresti. Nu stiu ce este mai dramatic: ca tara e condusa pe ultimul drum sau ca avem un deficit.

  http://www.mediafax.ro/economic/basescu-lui-franks-despre-costuri-sociale-deficitul-e-dramatic-trebuie-sa-reducem-toate-bugetele-7127333#comments

 5. SUS FRUNTEA ŞI… TORSUL

  Cu fruntea sus, pe catafalcul economic, trece prin criză
  hoitul Băsescu (mort de beat), ca ursul alb pe o banchiză
  desprinsă din calota supraâncălzită de calicie şi „codoi”;
  stârnind românii să remorce, cu feţe-n jos, pe post de boi…

 6. De Ziua Ta, Emile, “Oda Tucalarului”!

  In zi de mare sarbatoare, de moment aniversar
  Ia, Emile-n, dar o oda, “Oda unui tucalar”.
  Caci un an si trei trimestre tu ai vrut sa fii un dur,
  Insa ai schimbat tucale, pe voda l-ai sters la cur.

  Dorintele lui demente, ordine de betivan
  Ai indeplinit, Emile, si ne-ai luat ultimu’ ban.
  Fara scrupul, tresarire dar slugarnic cu jupanu’
  Ne-ai lasat fara izmene si ai inrobit romanu’.

  Plin de zel si-obedienta, fara sira a spinarii,
  Ai fost sluga lui Basescu si model al inchinarii.
  Ti-ai ales dusman aiurea, in biet boborean roman,
  L-ai adus in prag de groapa la pohta unui nebun.

  Ca jurist titrat, cu carte, avand chiar si doctorat
  Ai calcat legea-n picioare si de tamp esti azi cotat.
  Vrut-a chiombu’ razbunare, tu i-ai fost unealta vie,
  Te-ai tarat in patru labe pentr-o biata de simbrie.

  Daca Bobu lu’ nea Nicu, mana dreapta i-a pupat,
  Tu ai ridicat stacheta, cur de chiomb ai sarutat.
  Drept rasplata pentru asta, fost-ai uns ca prim ministru
  Unde-ai generat doar haos cauza pentru sinistru.

  Mai bine stateai la coasa sau ciopleai la buturugi,
  Ne-ai facut viata amara, catre cer sa-naltam rugi.
  Daca astazi romanasu’ si cu dracu’-ar face targ,
  E pentru-a te lua, Emile, pana nu da rodu’n parg.

  Lasa-ne, Emile draga, si te tot du pe pustii
  Si de-ajungi intreg si teafar, inapoi sa nu mai vii.
  Ca ne-am saturat de tine, dintii ni s-au sterpezit
  Am vrea premier cu minte, nu slugoi la un parlit.

 7. Clanul Smardoilor Basesti

  Bate vantu’ peste tara si-n ocean cu forta tare
  Dar mai aprig bat Basestii, si al mic si ala mare.
  La moda-i dosu’ de laba, tras pe sest si golaneste
  La romani luati de pe strada si loviti dur, miseleste.

  Azi in luptele de strada se disting cei doi smardoi
  Cand lovesc la nimereala si se cred doi bravi eroi.
  Ei n-au mama si n-au tata, caftangii de doi lei
  Isi fac legea cu o palma, nu tu bravi, ci derbedei.

  Vagabonzi cu scoala-nalta, de prin porturi invatata,
  Ce-si aleg pentru mardeala victima nevinovata.
  Pe cand Base, ala mare, ia de sac de box copii,
  Ala mic se-orienteaza catre doamne mai nurlii.

  “Bravi” masculi, cu sange-n vana, ei servesc azi de tipar
  Pentru batausi notorii ce-si trimit tinta-n in spital.
  Si de presa se intreaba ce si cum a fost cafteala
  Ei dau vina pe Patriciu ce-a iscat toata vrajeala.

  Au un palmares pe cinste, cu copii si cu femei,
  Toti batuti la colt de strada fara vina sau temei.
  Si in loc de o ancheta mirosind clar a penal
  Sunt nevinovati Basestii, fapta-i doar un caz banal.

 8. Pingback: Protest de amploare la Bruxelles «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s