„Dacă ar fi fost în locul lui Sarkozy, Băsescu ar fi procedat la fel faţă de romi”

”Evenimentul zilei” publică următorul interviu, acordat pe tema integrării romilor:

Evz.ro: În ciuda rezoluţiei adoptate de Parlamentul European, Franţa a anunţat că repatrierile romilor vor continua. Care va fi următoare acţiune a legislativului european?
Corina Creţu:
Parlamentul European critică, prin rezoluţia adoptată în această săptămână cu privire la situaţia romilor din Europa, reacţia tardivă şi palidă a Comisiei Europene faţă de încălcarea unor libertăţi fundamentale. Aşa cum am arătat în intervenţia scrisă aferentă dezbaterii pe această temă din sesiunea plenară de la Strasbourg, Franta a încălcat articolele 14, 27 si 30 ale Directivei 38/2004 privind libera circulaţie, iar Comisia Europeană are obligaţia, în baza articolului 258 din Tratatul consolidat al UE, să intervină în calitate de garant al respectării legislaţiei europene.

Cred că prin criticile foarte dure aduse comisarului Viviane Reding, prezent în plen, şi Comisiei în ansamblu prin această rezoluţie, Parlamentul European a transmis un avertisment sever Executivului comunitar să-şi ia atribuţiile în serios. Există o presiune din partea Parlamentului asupra Comisiei şi a Franţei, iar pasul următor nu poate fi decât tragerea lor la răspundere pentru eventuala nerespectare a obligaţiilor ce le revin.

Aderarea României la Zona Schengen este programată pentru martie 2011. Pierre Lellouche a ameninţat cu amânarea, în lipsa unui plan de acţiune pentru comunităţile romilor. Cum comentaţi afirmaţia secretarului de stat francez?
Părerea mea e că Guvernul francez a recurs la această ameninţare mai degrabă pentru a constrânge Bucureştiul la o poziţie defensivă. De altfel, domnul Lellouche a declarat, joi, la Bucureşti, că nu există nici o legătură între dosarul aderării la Spaţiul Schengen şi problematica romilor. Sper că această poziţie marchează debutul unei abordări raţionale din partea Franţei.

De asemenea, în rezoluţia Parlamentului European există, în urma aprobării amendamentului oral propus de vice-liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor, Hannes Swoboda, o menţiune specială referitoare la faptul că situaţia romilor nu poate afecta aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen şi, implicit, nici drepturile cetăţenilor acestor state.

De ce credeţi că până acum Comisia Europeană a fost, în mod tacit, complice la încălcarea drepturilor omului în cazul minorităţii rome?

Pe lângă pasivitatea faţă de expulzările colective, în dezacord cu atribuţiile de garant al respectării tratatelor europene, la care m-am referit înainte, Comisiei pot să-i fie reproşate şi lipsa de iniţiativă pentru o strategie coordonată la nivel european de integrare a romilor şi, în general, o rezervă în a combate derapajele extremiste ce pun în pericol valorile europene.

Și în cazul Italiei şi în cel al Franţei, pentru Comisie mă tem că mai mult decât respectarea nomelor europene a contat apartenenţa la dreapta europeană a partidelor de guvernare din cele două ţări şi a majorităţii comisarilor europeni. Din păcate, e  o solidaritate păguboasă pentru cetăţeni.

Într-una din declaraţiile dumneavoastră, avansaţi ideea că repatrierile riscă să consolideze „într-o manieră periculoasă prejudecăţile şi percepţiile discriminatorii faţă de un grup şi aşa marginalizat în Europa”…

Romii sunt cea mai numeroasă minoritate europeană şi cea mai discriminată. 10-12 milioane de oameni, respinşi mereu la marginile societăţii, reprezintă o bombă socială, care, în câteva decenii, având în vedere şi sporul demografic specific, poate avea efecte grave asupra Uniunii Europene.

Riscăm să permanentizăm un cerc vicios: distanţa dintre discursuri şi fapte măreşte decalajul între acest grup periferic şi stigmatizat de secole şi restul societăţii. Mulţi dintre romi sunt condamnaţi practic să recurgă la infracţionalitate şi cerşetorie, să trăiască în mizerie, iar reacţia majorităţii e, apoi, să întoarcă nasul scârbită sau, şi mai grav, să accepte să fie transformaţi în carne de tun în campaniile electorale ale dreptei populiste.

Sarkozy, aflat la pragul cel mai jos al popularităţii din cariera sa politică, a crescut cu două procente în sondaje după ce a izbucnit această criză a romilor. Majorarea vârstei de pensionare şi celelalte probleme sociale din Franţa au scos zilele trecute milioane de oameni în stradă, aşa că e probabil să mizeze în continuare pe tema securităţii, în goana după al doilea mandat.

Traian Băsescu a declarat, recent, că România a făcut o mare greşeală când s-a schimbat numele acestei minorităţi din „ţigani” în „romi”. Aşadar, cum credeţi că este corect sa le spunem: romi sau ţigani?

Să fim serioşi: Traian Băsescu, dacă ar fi fost în locul lui Berlusconi sau Sarkozy, ar fi procedat exact la fel faţă de romi. Sunt nu numai din aceeaşi familie politică, ci aparţin şi aceluiaşi tip de lider. Aşa că nu cred în grija lui Băsescu pentru romi.
La fel cum nu cred că are vreo relevanţă cum le spunem –  romi sau ţigani.

Văd că Traian Băsescu şi unii reprezentanţi ai PD-L vor să impună o revenire la denumirea de ţigani, ceea ce, în contextul actual, poate trăda şi o dorinţă de delimitare de această etnie, o spălare pe mâini. Sintagma încetăţenită în engleză e „Roma people”. Nu ştiu ca primăria Romei să fi protestat încă. Aşa că nu cred că disputele privind numele trebuie să primeze asupra problemelor de fond.

Consideraţi că România a eşuat în găsirea instrumentelor pentru rezolvarea problemei romilor? Care ar fi trei soluţii concrete pentru schimbarea situaţiei?
Nici o ţară europeană, inclusiv România, nu şi-a propus în mod serios până acum să rezolve problema romilor. Aşa că nu putem vorbi de eşec, de vreme ce nici nu ne-am apucat de treabă. Primii trei paşi ar trebui să fie, în opinia mea: combaterea prejudecăţilor discriminatorii, stimularea integrării în muncă şi facilitarea accesului la servicii medicale şi educaţionale, care pot îmbunătăţi modul de viaţă şi pot facilita integrarea pe termen lung.

Prin ce metode s-ar putea aborda mai bine incluziunea romilor? Ar trebui mărit ajutorul financiar pentru implementarea programelor destinate acestora?

Anul acesta, la Cordoba, a avut loc al doilea summit privind romii. E un pas înainte faptul că există asemenea reuniuni, că au loc tot mai multe dezbateri, că se lansează programe. Dar riscăm să folosim incluziunea romilor pe post de gumă de mestecat. Mă deranjează că există politicieni care vor să obţină capital electoral punându-i pe romi la stâlpul infamiei şi alţii care, la polul opus, produc o retorică lacrimogenă.

Dacă vrem să facem ceva concret pentru ei trebuie să ne preocupe în primul rând sursa din care îşi câştigă existenţa. Aici e punctul zero: romii să înţeleagă că trebuie să muncească dacă vor să fie acceptaţi, iar societatea să le ofere posibilitatea să-şi găsească locuri de muncă.

La Strasbourg am discutat săptămâna aceasta şi despre restricţiile pentru români şi bulgari privind libera circulaţie pe piaţa forţei de muncă, existente încă în zece din vechile state membre ale UE. Cred că lipsa accesului la locuri de muncă a avut un rol major în declanşarea acestei crize a romilor din Franţa.

Anunțuri

26 de gânduri despre “„Dacă ar fi fost în locul lui Sarkozy, Băsescu ar fi procedat la fel faţă de romi”

 1. Foarte corecta abordarea subiectului. Asa este, nu ai cum sa vorbesti de un esec al integrarii romilor, atita timp cit nu exista suficienta vointa politica care sa asigure implementarea unor programe credibile de integrare a lor, in toate tarile europene, nu doar in Romania.

  Putin off topic, dar pe linia unor postari anterioare, referitor la manifestatia pro-nazista aprobata de Primaria Municipiului Miercurea Ciuc. Este trist ca o minoritate galagioasa, care nu isi gaseste loc in Europa unita si progresista ci in cea dezbinata si plina de ura, incearca deturnarea adevarului istoric, fiind sustinuta de politicieni maghiari.

  „Deputatul UDMR de Harghita Korodi Attila a declarat, că Horthy Miklos nu este un personaj atât de negativ cum l-au prezentat istoricii”

  http://www.antena3.ro/romania/miercurea-ciuc-o-organizatie-maghiara-aniverseaza-70-de-ani-de-la-intrarea-trupelor-hortiste-in-oras_106837.html

  Spalarea imaginii acestor nazisti, inclusiv Antonescu, care au ucis nenumarati oameni pentru vina ca erau evrei sau tigani sau romani (Horthy), este perversa si condamnabila.

  Inteleg ca e democratie si exista libertate de exprimare. Dar e rusinos ca o Primarie municipala din Romania accepta asemenea manifestatii anti-romanesti.

 2. Off topic

  PUDICA MISS COCOŞATA

  – De ce purta pantaloni Roberta Anastase ieri, în cimitir, la Ţebea ?
  – Să nu se uite Avram Iancu sub fusta ei…

 3. GRAVITAŢIE POLITICĂ
  Gâdea, Stan, Răzvan, Ciutacu
  la trântă s-au luat cu Dracu’;
  şi-au terfelit pe dictator
  aşa cum vrut-au muşchii lor.

  Refren :
  Ia de la Gâdea, şi de la Stan
  de la Ciutacu, de la Răvan.
  De ce nu vrea, de la Traian ?
  Căţelul zice:- Că-i mitocan…

 4. Oricum le-am spune, majoritatea ne fac de ras in alte tari. Este numai vina societatii in care traim, o societate care nu a stiut sa-i educe, sa-i incadreze in peisaj, sa-i civilizeze cu autoritatea adecvata.

 5. SPRE NEMURIRE

  (R) Atunci când săraca Moarte îşi va trimite „pacienţii”
  să cumpere coase, putem – deja – vorbi de nemurire…

 6. APOPSTILĂ MEDICALĂ

  Cu multe reparaţii capitale la activ
  făcute-n Bucureşti şi la Viena,
  Traian Băsescu – o epavă de nativ,
  un hoit-pitecantrop ce-l vrea hiena…

 7. Pingback: Cea mai scumpa mancare si cele mai mici salarii din Europa « Hai ca se poate!

 8. Sfaturile Terminatorului Catre Neterminat

  Spre dreapta priveste chiombu’ din palat, de sus, din deal,
  La guvernu’i de termite, cum musca din cascaval.
  Cu alt ochi priveste invers, spre stanga, catre norod
  Slab, descult, far’ de camasa, cersetor ajuns sub pod.

  Incantat de-a sa isprava si in sine multumit,
  Nou scenariu ticluieste la pulime de servit:
  – Sa intre Neterminatu’, striga el in interfon
  Si-n stacana-i pantecoasa isi mai toarna un bourbon.

  Indoit adanc din sale si-n tinuta prea umil
  Incaperea o strabate, la raport, venind Emil:
  – Iata-ma-s, Marite Doamne, la porunca-ti am venit
  Si-ti aduc vesti de prin tara, multumesc ca m-ai primit!

  – Sezi, Emile, sau mai bine, urca sus pe taburet
  Sa te vad si eu la fata, cum s-ar zice… tet-a-tet.
  Si acum, draga Emile, toarna tot ce mi-ai adus
  S-auzim cine in calea-mi, cu tupeu mi s-a mai pus!

  – Pe Vantu’, Marite Doamne, dimineata l-am saltat
  Iar ca bonus militienii cainele i-au impuscat.
  Judele, la al tau ordin, iute i-a emis mandat
  Dupa gratii si sub cheie, o luna l-a aruncat.

  – Foarte bine, ba, Emile da’ boboru’i multumit?
  – Pai nu prea, Stapane draga, acum ca l-ai saracit.
  Unii cam inceti la minte, dar putini, Maria Ta,
  Au pus botu’ la scenariu, insa marea masa, ba!

  Ne-ar mai trebui, Marite, un mogul sau doi macar
  Spre a potoli multimea, doar cu Vantu’i in zadar.
  – Ai dreptate, ba, Emile caci si eu gandesc la fel
  Umflati-i pe Voiculescu si pe Dinu cel misel,

  Priponiti-i in celula, dati anunt catre popor,
  Cum ca Voda, justitiaru’, a scos hotii din decor.
  Si prin asta fapta mare la criz’a gasit solutii
  Deci n-am mai avea nevoie si de alte revolutii.

  Linistiti sa stea in casa, pregatiti pentru iernat,
  Sa nu se adune-n strada cu gandul la protestat.
  – Om face-o si p-asta, Doamne, si pofta ti-om satisface
  Dar ce facem cu Motiunea, Opozitia de-o coace?

  – Nu fi-ngrijorat, Emile, ia aminte la Izmana
  Ce cu noi e trup si suflet cat e vorba de pomana.
  Si cu ungurii alaturi, promitandu-le Ardealu’
  Pe vecie si in forta tot noi stapani-vom Dealu’!

  – Ar mai fi gasca lui Badea ce-ti contesta stapanirea
  Si cu vorbe de ocara, zilnic iti vestesc pieirea.
  – Pe Badea, Emile draga, de-n lupta nu-l poti zdrobi,
  Il atragi si cu momeala tu il faci a te iubi.

  I-o vom da pe Eba noastra, drept consoarta sa ii fie,
  Iar de zestre-o tara-ntreaga, bun motiv de bucurie.
  Si-ntr-o nunta de poveste, i-om uni pana la moarte
  Badea-mi va manca din palma, e-o metoda ca la carte.

  – Bine te-ai gandit, Stapane, si la fix le-ai nimerit
  Acum inteleg prea bine cum poporu-ai fraierit.
  Deci ma duc, te las acuma, fac sedinta de guvern
  Sa-i anunt noul scenariu, sper sa ii gasesc in plen.

 9. Pingback: Congresul Conservator 16-09-2010 « Societate

 10. OFF TOPIC

  GOGMĂNIA ELENEI UDREA
  Aşa este caracterizată “deturnarea » avionului Tarom ROT382 Paris-Bucureşti, cu 170 călători, de acum două zilei, pe la Salonul Oficial din Aeroportul Otopeni, ca să coboare „(PI)RAŢA din Pleşcoi. Demisia Lenuţei se impune din bun simţ guvernamental, fără nesimţire prezidenţială, concomitent cu demiterea personalului de coducere LINGĂU al aeroportului.

 11. Blestem, Numele Tau E Traian !

  Cules de la Manastirea Adormirea Neamului din satul Flamanzi 2010

  Unde pune chiombu-o mana, praf se-alege si ruina
  Rau’ isi depaseste marca, in poiata moare vaca
  Leul brusc se prabuseste, Euro cat malul creste
  Mana da peste podgorii, iar pe cer se-aduna norii
  De si mai deschide gura, se dezlantuie natura
  Catastrofe si sinistru, Boc Emil ca prim ministru
  Cu Nutyca ministreasa, iedera moare pe casa.
  Tiganii sunt expulzati, iara noi ca ei tratati,
  Pensionarii mor cu suta, la Briusel vorbeste Tuta.
  N-avem ce pune pe masa, cu galeata ploua-n casa.
  S-a dus dracu-nvatamantu’, chiombu-si da iar cu cuvantu’,
  Stramb, pe Biblie-a jurat si-si mai trage un mandat.
  In spitale ard sugarii, chiombu’ paruie podarii
  Leafa, pensia-s jumate, suntem condamnati la moarte
  In oala doar apa chioara, oara-n prag trage sa moara
  De foame, far-de graunte, se ia bir si pe seminte
  Viitor, Fata Morgana, chiombu’ ne-a mancat pomana
  La blestem n-avem solutii, consumat-am revolutii
  Poate doar un exorcist, sa ne scape de-anticrist.

 12. MAREA PROBLEMĂ A FRANCEZILOR ESTE MIGRAŢIA ILEGALĂ A MAGREBIENILOR. ACEŞTIA AU FĂCUT ADESEA REVOLUŢII ÎN SUBURBIILE ORAŞELOR. ROMII (ŢIGANII) ROMÂNI SUNT NUMAI GĂINARI, DAR SUNT CETĂŢENI EUROPENI. ESTE O PROBLEMĂ FALSĂ PENTRU FRANŢA. LE MERGE PENTRU CĂ AUTORITĂŢILE ROMÂNE SUNT PREŞ ÎN FAŢA LOR.

 13. Off topic

  LA MULTI ANI VICTOR PONTA !

  Azi, ca-mpăcăciune la zi aniversară, miss Cocoşata ( Preş. Cameră ) se arată veselă în jacuzi, lui Ponta, numa’ cu-n batic scump pe „baniţă”, adresându-i-se tranşant :
  – Cât mă preţuieşti frumosule ?
  – 100 de dolari ! îi răspunde sec.
  – Dar atât costă numai baticul…
  – Ştiu…

 14. Off topic

  CE CHESTE !!!

  – Doamnă Preş. Cameră cum explicaţi că prezenţi fiind 80 în sală, votară 160 Legea Penisiilor ?
  – Deformaţie profesională. Pe ce pun mâna-mi caldă-tinerească, se…multiplică !

 15. Pe Ea, Pe Mama Ei De Hoata Ordinara !

  Sincer sa fiu, pentru ziua de astazi, pe fondul tristetii si jelaniei nationale in care ne baga chiombu, pentru inveselirea atmosferei si descretirea cat de cat a fruntilor noastre, aveam de gand sa ma produc cu f’o aroganta, ceva acolo, la adresa termitelor portocaliii si a dementullui care ne conduce, ca sa “ne mai radem” putin de ei, ca doar atata libertate ne-a mai ramas si subiecte sunt Slava Domnului!
  Dupa ce am vazut insa imaginile filmate in Camera Deputatilor si reproducand intr-o varianta a teatrului ionescian si a literaturii lui Kafka, celebra scena caragieleasca in care Pristanda socoteste steagurile, mi-a pierit brusc orice chef de mistocareala si m-a adus in lumea sumbra a basescului.
  Si asta deoarece, desi am scris cu ceva timp in urma, ca pe chiombila si pe ai lui ii cred in stare sa ne fure si zaharul din ceai, nu-mi imaginam totusi ca-mi va fi dat sa asist la imagini ca cele de ieri, in care fosta miss-a ajunsa mare dregatoreasa sa falsifice in vazul lumii, fara pic de jena sau teama de repercursiuni, cu o tehnica intalnita doar la marii escroci sau la jucatorii de poker la cacealma, rezultatul unui vot prin care o lege de o importanta majora pentru viata si buzunarele noastre a trecut prin Parlamentul unui stat de drept.
  Mai fura omu’, mai voteaza la interval de treisprezece secunde de iese rezultatu’ cum vrea numaratoru’, se mai duce o flota pe Apa Sambetei, se mai ia un apartament in Mihaileanu, da’ parca mai cu fereala, fara prea multe urme care sa te arunce de urgenta dupa gratii intr-o tara normala.
  La noi insa, in tara basescului, ne este dat sa asistam neputinciosi si fara drept de replica la modul in care aceasta diva refuzata la export, cu mintea redusa la greutatea pasaricii Kiwi, isi permite pur si simplu sa-si faca nevoile in capul a milioane de romani, dand cu aceasta ocazie noi valente notiunilor de nesimtire si tupeu.
  Si in conditiile acestea inca mai sunt sub 10% dintre romani care mai crediteaza aceasta caricatura de gasca de derebedei ce pompos isi zice partid si pe starostele de la Cotroceni si care tipa din toti bojocii ca, unde vad contestatarii basescului intentia acestuia de a instaura dictatura?
  Pai cum unde, bibicilor, daca nici asta nu este o dovada mai mult decat strigatoare la cer, ca de la trecerea prin Parlament a unor legi organice in aceasta maniera si pana la inlocuirea legilor cu Decrete prezidentiale putind puternic a Ceausescu, nu a mai ramas de facut decat un pas, ce altceva va poate convinge in privinta viitorului pe care ni-l pregateste tovarasul presedinte si clanul sau de mafioti?
  Mai fura omu’ cateva voturi acolo sa-i iasa pasienta pe considerente de iuteala de mana si nebagare de seama, dar sa furi cu basculanta in vazul unor martori impietriti de uimire, mai bine de 150 de voturi, asta da isprava de Cartea Recordurilor si de Manualul Escrocului Tampit.
  Stau si ma gandesc la faptul ca toate belelele pe care le-a tras si le trage d-l Adrian Nastase acum, vin de la o sesizare facuta la Parchet si semnata printre altii si de “dizidenta cu Angajament” Mona Musca, pe motiv de casa din Zambaccian.
  Oare acum, cand a vazut tot boboreanu’ cum stie sa numere aceasta imbecila voturile, pe metoda caragieleasca sus-amintita, nu se gaseste nicio Mona Musca in randurile Opozitiei care sa sesizeze direct Parchetul Romaniei in legatura cu frauda grosolana comisa? Ca doar o asemenea frauda inseamna penal, zgomot de catuse si perspectiva de zabrele pentru multi ani, nicio imunitate din lume neputand acoperi o asemenea marsavie?
  Ce asteptati domnilor din Opozitie ca sa ne scapati de ciuma blonda, cumva sa se autosesizeze caraliii basescului?
  Pe ea, domnilor, pe mama ei de hoata, pac cu ea la Resboiu’, ca v-a oferit pe tava, ca o neroada “care este” motivele sa dati cu ea de pamant si sa scapati forul suprem al tarii de o impostoare si o sluga mai mult decat obedienta a chiombului.

 16. „Ce va face Traian Băsescu după suspendare”

  FĂRĂ DUBIU
  Pentru a supravieţui până la revenirea comunismului, Traian Băsescu îşi va reaprinde motoarele ofiţerului sub acoperire ce a fost şi este, punând pe tăvile oxidabile ale serviciilor, prietenii, şi în principal din pdl, despre care deţine o bibliotecă de informaţii exacte nevalorificate, ce-i vor umple de glorie pe agenţii timpului.
  Ca acoperire va avea drumurile regulate, zilnice , la noul DNA ( al lui Antonescu )
  pentru numeroasele dosare de inculpat (prăbuşirea României, flota, genocidul pensionarilor şi al copiilor, etc.) care în final… nu se vor finaliza.

 17. Si eu as face la fel daca as fi in locul lui Sarkozy ! Mi-as apara cetatenii de niste infractori, care cersesc sau fura tot ce apuca. Nu cred ca este o singura persoana expluzata care sa nu fi furat sau cersit in Franta. Pacat ca-i trimit acasa, pe capul nostru. Vb domului Cioroianu, ar trebui trimisi in Egipt !

 18. Draga mea Corina…esti un om absolut deosebit, iar asta se poate remarca foarte usor din subiectele pe care le atingi la tine pe blog. Romii sunt o etnie care intr-adevar au nevoie de mult ajutor din partea noastra din multe puncte de vedere. Mie personal imi plac foarte multe obiceiuri de ale lor si ar fi mare pacat ca acestea sa dispara si, totodata, printre romo sunt oameni absolut exceptionali care merita sanse reale si egale in viata.

  Acum…, sper sa nu fac spam, te anunt ca a aparut deja cartea mea de debut „Farul de la capatul tuturor lumilor mele”…

  http://ladyallia.blogspot.com/2010/09/farul-de-la-capatul-tuturor-lumilor.html

  Te imbratisez cu mare drag…

 19. (R) APRECIERE ACADEMICĂ

  Un celebru savant matematician – pensionar – este rugat de către participanţii la manifestaţiile din stradă, să-l aprcieze pe Băsescu Traian cu note de la 1 la 10 :
  – Îi aord, la limită, nota 9,8596…
  – Cum aţi putut fi aşa de galanton ? Îl mustră tânăra lui asistentă.
  – Ia mai gândeşte-te ! Nu cumva 9,8596 = π.π ? Şi o pupă pe…frunte.
  – Ahhh !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s