Febra socială şi nepăsarea prezidenţială

Discursul Preşedintelui României, ţinut în faţa unei săli a Parlamentului dezolant de goală, a fost expresia inadecvării lui Traian Băsescu la o realitate pe care nu o mai înţelege. Luate în parte, multe dintre afirmaţiile sale sunt corecte. Dar de manual de economie politică, nimic mai mult. Din punct de vedere politic, singurul care interesa, până la urmă, a fost un fiasco. Nici măcar nu-l mai putem critica pentru faptul că a fost un discurs de premier. Cel al premierului Emil Boc, de luni, a fost şi mai jalnic decât cel al Preşedintelui.

În fond, românii aşteptau de la Preşedinte nu o dare de seamă, ci un proiect de viitor, ceva care să ofere o perspectivă, un motiv de speranţă. În loc de asta au primit noi promisiuni de suferinţe şi de greutăţi, de mizerie socială. Nu ştiu de ce, Traian Băsescu se vede un soi de Churchill al României, care promite sânge, sudoare şi lacrimi, ca preţ al victoriei finale. Doar că România NU este în război, chiar dacă traversăm o criză economică şi socială fără precedent.

Englezii au acceptat sacrificiile nu pentru discursul lui Churchill, ci pentru că ele aveau un sens. Românii nu pot accepta sacrificiile pentru simplul motiv că ele nu au sens. Nu cred că trebuie să ne sacrificăm pentru nişte bănci care nu ştiu cum să-şi jupoaie mai bine clienţii. Nu cred că trebuie să ne sacrificăm pentru bunăstarea clientelei PDL, care obţine contracte peste contracte din bani publici, în timp ce salariile bugetarilor sunt micşorate cu 25% iar educaţia şi sănătatea sunt dramatic sub-finanţate.

Ne-am împrumutat deja 20 de miliarde de euro. Din care n-am făcut nimic pentru viitor. În fond, aceşti bani ar fi trebuit să finanţeze revenirea la creşterea economică, fără de care nu vom avea capacitatea de a rambursa împrumuturile. Ei bine, nu, Preşedintele României ne anunţă că se pregăteşte un nou împrumut de la FMI, şi noi tăieri de programe sociale. Chiar dacă preţul acestei politici lipsite de viziune şi de finalitate (viitorul împrumut de la FMI va fi destinat achitării celui precedent, şi tot aşa) va fi distrugerea păcii sociale, Traian Băsescu şi PDL sunt ferm hotărâţi să aplice măsuri care s-au dovedit profund eronate, şi care n-au făcut decât să complice situaţia României şi a cetăţenilor ei.

Observ că, ajuns la fundul sacului cu argumente şi cu credibilitatea aproape de zero, Traian
Băsescu acuză presa că prezintă situaţia României mai rea decât este. Din păcate, realitatea este alta: presa nu reuşeşte să prezinte catastrofa socială în adevărata sa lumină. Şi ca de obicei dă vina pe „greaua moştenire”, pe nevoia de a corecta „greşelile” guvernelor anterioare.

Cu tot regretul, trebuie să spun că, excepţie făcând o minoritate extrem de subţire, românii nu au profitat de cei opt ani de creştere economică. Pensiile, corectate cu inflaţia, au stagnat, ca valoare reală, până spre sfârşitul anului 2007. Şi dacă nu erau presiunile PSD, nu ar fi crescut până la valoarea de acum. Practic, pensionarii au trăit ceva mai bine doar un an şi jumătate. Şi pentru asta, a decis Traian Băsescu, trebuie pedepsiţi! Acelaşi lucru se remarcă şi în cazul bugetarilor.

De altminteri, între 2005 şi 2009, în plină creştere economică, numărul celor care trăiesc sub pragul de sărăcie a crescut de la 18% la 23%. Asta dovedeşte cât de puternice sunt structurile de subdezvoltare din România şi cât de periculoasă politica de distrugere a statului social, care ne este prezentată drept „mama tuturor reformelor” statului.

Acest mod lipsit de orizont de a gestiona un moment de criză va duce la radicalizarea poziţiilor celor care plătesc costul incompetenţei actualilor guvernanţi. Radicalizarea va face şi mai puţin posibil dialogul social. Care şi aşa este mai mult formal. Ce se va întâmpla după manifestaţiile de azi? Mai nimic, pentru că autismul guvernanţilor este total. La ei nu contează decât voinţa unui om, Traian Băsescu. Iar demersul acestuia este, cum se vede, total inadecvat situaţiei cu care se confruntă România. Aşa că nu ne rămâne decât o singură soluţie: alegerile anticipate. Oricare alta ar fi şi ne-democratică, şi periculoasă.

(editorial publicat de Amos News)

9 gânduri despre “Febra socială şi nepăsarea prezidenţială

 1. IGNATUL

  Un porc de Preşedinte vorbitor
  La sfadă c-o maimuţă procuror
  Ce-şi lasă la vedere fundul roşu
  De comunistă, cum lălăi codoşu’,

  A grohăit, în trocul plin, baritonal,
  Mixând lături dospite – gen canal,
  Cum că antropoida i-a fost preş
  Acum o vreme, până să dea greş.

  Din loja societăii râd pensionarii,
  Privindu-i pe TB, RA & căcănarii,
  Cum fură voturi, ca să-i lege-n Lege;
  Ce porcărie oameni ! ce fărădelege !

  Regretă-n lacrimi, ce fuse mai-nainte
  De a fi preferat un Porc de Preşedinte,
  Şi-s hotărâţi să-l taie sus- pe româneşte,
  Cu baioneta urii, aşa cum se vorbeşte.

 2. SALUT POLIŢIENESC

  S-au azvârlit chipiuri, azi, în Cotroceni,
  De poliţişti-bărbaţi ajunşi la limita răbdării,
  Când Preşedintele pitit în cluca de coceni
  Făcea pe el, cuprins de frica răzbunării…

 3. Totusi, venirea la putere a PSD intr-un moment in care nu are conturat un program de guvernare si solutii la actuala situatie economico-financiara a tarii nu cred ca ar fi de bun augur pentru Dvs. Ceea ce am inteles eu este ca la PSD se lucreaza inca la un program de guvernare si la solutii, ceea ce, desigur, este un lucru cat se poate de bun. Inteleg ca exista o constientizare a situatiei actuale economico-fiananciare a Romaniei, ceea ce, iarasi, este un lucru bun. Dar de solutii (cel putin din ce am citit pe blogul domnului Nastase) s-a facut mai mereu trimitere la experienta guvernarii din perioada 2000-2004 si, mai nou, la comparatii dintre situatia economico – financiara si sociala actuala si cea de atunci. Totusi, pe vremea respectiva nu exista criza economica mondiala… Sigur, revenirea la experienta acumulata in acea perioada, iarasi, nu e un lucru rau. Am vazut propunandu-se, spre ex, faptul ca nu trebuie sa ne imprumutam de la FMI, pentru a nu incarca datoria externa. Dar atunci de unde bani? De asemenea am vazut ca la Dvs., la PSD, se constientizeaza faptul ca situatia este asa cum este „datorita numarului mic de contributori si economiei prea pipernicite”. Am inteles metafora cu tabul, roata si compresorul. Este extraordinar ca sunt preocupari serioase. Si asa si trebuie sa fie la un partid de opozitie. Problema este ca venirea la guvernare intr-un moment in care nu sunteti pregatiti suficient pentru asta, v-ar aduce numeroase deservicii si scaderi de popularitate. Deci nu stiu daca momentul alegerilor anticipate este un moment bun pentru PSD. Poate ar fi mai bine alegeri la termen.
  Oricum domnul Nastase a spus ca PSD va veni cu un program de guvernare si-l il va si prezenta pe blog. Chiar doresc sa-l vad. Dar as dori sa ne explice mai pe intelesul tuturor, cum se spune, si solutiile gasite.

 4. Soro, se intoarsera lucrurile cu basescu’ in sus!
  In tara in care de la primar la pensionar ma alergau prin oras si in care sefii de la pedele ma dau afara din 2005 incoa’, s-a ajuns sa se mute javrele ordinare la Palat si fostele manechine sa-si expuna camasa de onoare, din noaptea nuntii neimplinite…
  Demiterea drei Anastase ar fi primul act de slabiciune al unei puteri sleita dar fudula; pastrarea ei ar fi, presupunand ca ar mai fi nevoie, dovada de aroganta, inconstienta, sfidare.
  Asteptam procesul din ziua de Craciun! Desi, dupa marea aglomeratie din Decembrie, devenind cu totii crestini practicanti, cu crucea in buzunarul de la piept, nu va mai fi la fel de simplu… Ca altedati!

 5. EXPLICAŢIE

  – De ce a renunţat Traian Băsescu, de azi, la protcţia echipajelor de poliţie rutieră ?
  – Prin lege această protecţie se asigură demnitarilor nu şi javrei (astfel calificată de
  poliţiştii protestatari).

 6. Iesi Afara, Javra Ordinara !

  Un nebun conduce tara, spre niciunde si in haos,
  Staroste peste lichele ce il ling cu sarg in anus.
  Au furat tot ce se poate si-au impozitat si ortii,
  Azi romanu’ isi ingroapa, cu vami neplatite, mortii.

  Lumea protesteaza-n strada, pensionari si alti sarmani
  Vor nebunu’ sa le spuna ce facut-au cu-ai lor bani.
  Stransi in fata la palatu-i, politistii-l vor afara
  Si ii spun primii pe nume, scandand “javra ordinara”.

  Lungi cordoane intarite de jandarmi si gard de-otel
  Sunt dispuse la salasu-i, s-apere dementu’ chel,
  Ce ca lasul se ascunde prin cotloane de palat
  El, la lumea-nnebunita, n-are socoteli de dat.

  -Hai, Traiane, iesi afara, fa o baie de multime,
  Avem joarda pregatita, croita pe-a ta marime!
  Hai sa facem niste poze, poate dai si-autografe
  Cand te-om fragezi cu carja, pe tine-nsotit de boarfe!

  Ca ne-am saturat de tine precum dracul de tamaie,
  Ni s-a sterpezit dantura, mancand tone de lamaie,
  Greata ca sa ni se taie, cand pe sticla ne vorbesti
  Cu scenarii securiste, vrand din nou sa ne prostesti.

  Haide-odata, iesi afara, esti o javra ordinara,
  Noi ti-om arata cum este sa-ncasezi si tu papara!
  Mai rau decat Ceausescu, ne-ai belit in prag de iarna
  Te-om trata ca pe Defunctu’, Udrea sa-ti faca pomana!

 7. ÎNTRE POLIŢIŞTI

  – Ai auzit că pe 07.10.2010 sunt organizate trageri…pe sfoară ?
  – Şi poligonul e la Cotroceni?
  – Păi da ! Facem şi mitingul şi tragerile, odată…

 8. Am nevoie de ajutorul vostru sa traiesc. Fac un apel la sufletele oamenilor. Orice ajutor, oricat de mic, ma poate ajuta sa traiesc. Niciodata in viata nu m-am gandit ca voi fi pus vreodata in situatia de a cere celor din jurul meu mila. Mila si bani. Pentru ca asta fac.
  Vreau sa traiesc.Va rog sa ma ajutati.
  Am fost diagnosticata : cavernom frontotemporal stang si cavernom emisfer cerebelos drept al creierului, in urma aparitiei unei semi-pareze pe partea dreapta a corpului. Cavernomul reprezinta o malformatie rara de ghemuri vasculare, manifestarea clinica cea mai frecventa fiind hemoragia, crize epileptice, cefalee, etc. Pana la ora actuala, persoanele care sufereau de aceasta boala nu aveau sanse prea mari de supravietuire, deoarece malformatia, denumita cavernom, se dezvolta in apropierea centrilor nervosi ai creierului, iar interventia chirurgicala este foarte dificila.
  60.000 de Euro este pretul pentru viata mea – totalul la care se ridica interventia chirurgicala, perioada de spitalizare si recuperarea la clinica INI din Hanovra, acolo unde operatia are peste 90% sanse de reusita…
  Acesta este blogul meu, unde am atasat documentele medicale ,pozele de la RMN care atesta afectiunea mea si datele de contact:
  http://popescuadela.wordpress.com/
  VA MULTUMESC DIN SUFLET!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s