Dl Tokes se plange Presedintelui Parlamentului European..

Citez din „Romania Libera”:
Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat luni într-o conferinţă de presă la Oradea, că doreşte introducerea autonomiei teritoriale, „cu consimţământul politicului românesc şi prin înţelegere reciprocă”, şi în Bihor şi Satu Mare, potrivit Mediafax.
Laszlo Tokes a răspuns luni acuzaţiilor pe care mai mulţi politicieni români i le-au adus după declaraţiile sale de la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad, privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

„Doamna Corina Creţu (eurodeputat – n.r.), fostă colegă de muncă a preşedintelui Ion Iliescu, a cerut schimbarea mea din postul de vicepreşedinte al Parlamentului European”, a afirmat Tokes.
Fostul episcop a adăugat că în „campania de denigrare naţionalistă-şovinistă” împotriva sa se înscriu şi declaraţiile senatorului PSD Titus Corlăţean, ale purtătorului de cuvânt al PNL Mihai Voicu şi ale vicepreşedintelui PC Bogdan Diaconu, dar, spre surprinderea sa, şi ale „aliaţilor” din PDL.

„Ţinem la autonomia comunităţii maghiare din România, respectiv la autonomia teritorială a unor regiuni unde majoritatea este maghiară. Avem dreptul la autonomie conform normelor şi sistemului democratic european. Nu dorim independenţă, nu dorim secesiune, respectăm integritatea teritorială a României”, a afirmat Tokes.

De asemenea, vicepreşedintele PE a precizat că susţine autonomia şi în afara Ţinutului Secuiesc.

„Avem de gând să introducem autonomia teritorială – cu consimţământul politicului românesc, desigur, prin înţelegere reciprocă – şi în alte regiuni în afara secuimii, în ţinuturile aşa-numite Partium, adică Bihor şi Satu Mare, unde suntem în relativă majoritate într-o oarecare regiune restrânsă”, a afirmat Tokes.

Acesta a precizat că o astfel de autonomie ar fi avantajoasă şi pentru românii care locuiesc în zonele repsective, oferind exemplul Cataloniei din Spania, în care, potrivit lui Tokes „mii
şi mii de spanioli se mută”, pentru că nivelul de trai este cel mai înalt.

Totodată, Laszlo Tokes a afirmat că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, căruia îi cere să îi ofere sprijin în oprirea atacurilor din partea politicienilor români împotriva sa, atacuri care „revitalizează atmosfera naţional-comunismului de altă dată”.

Eurodeputatul PSD Corina Creţu a cerut, la începutul lunii septembrie, în plenul PE retragerea calităţii lui Laszlo Tokes de vicepreşedinte al Parlamentului European, ea arâtând că, de la numirea în funcţie, acesta şi-a intensificat mesajele extremiste şi şovine.

În 22 iulie, vicepreşedintele PE Laszlo Tokes a declarat, la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.

„Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR – n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră”, afirma Tokes.

A doua zi, Tokes a lansat un apel către toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei.”

Asadar, nu inteleg cum vrea dl Tokes autonomie teritoriala, in acelasi timp cu respectarea integritatii tarii noastre, Romania. Nu ma deranjeaza faptul ca am fost reclamata la dl Buzek, am toate motivele si argumentele sa solicit in continuare demisia sa din functia de Vicepresedinte al parlamentului European. Cu atat mai mult, Declaraţia de ieri a domnului Laszlo Tokes confirmă, o dată în plus, temeinicia motivelor pentru care am cerut demiterea sa din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.
Nu poţi inventa tot felul de autonomii aiuritoare, care nu sunt decât unul şi acelaşi lucru: separatism pe criterii etnice, bazat pe ideea unei superiorităţi a maghiarilor în raport cu toţi ceilalţi. Europa are suficiente probleme legate de creşterea xenofobiei, a actelor rasiste, a discriminării unor minorităţi, fără să mai fie nevoie de „contribuţia” în materie a unui vicepreşedinte al Parlamentului European.
Nu stiu de ce s-a referit la mine dl Tokes ca o „colega de munca cu dl Iliescu”, dar am sa va spun, domnule Tokes, ca v-ati pierdut, in opinia mea, prin activitatea dvs inversunata si constanta din ultimii 20 de ani in slujba extremismului de sorginte horthysta, orice credibilitate si orice drept de a arata cu degetul si de a lipi etichete gratuite, de genul „national-comunism” si „nationalist-sovinist”. E ridicol ca intr-o tara ce asigura asemenea standarde democratice minoritatilor nationale sa tipe atat de strident tocmai un semanator de discordie inter-etnica. Dar mai ales e foarte ingrijorator ca intr-un context economic si social atat de dramatic, un lider politic al comunitatii maghiare sa promoveze teze iredentist-sovine, in loc sa caute solutiile de bun simt de care au nevoie stringenta toti cetatenii Romaniei, indiferent de nationalitate, in urma succesiunii inimaginabile de gafe si aberatii ale guvernarii PDL-UDMR.
Imi pare rau de dvs, dle Tokes, va propun sa mergem impreuna in Ardeal sa vedeti saracia oamenilor, problemele cu care se confrunta, ingrijorarile pentru viata de zi cu zi, a lor si a famillilor lor. Nu v-am auzit vorbind nicioadata despre problemele sociale grave ale cetatenilor romani de azi, indiferent de nationalitate. Daca ati fi avut macar o interpelare pe aceasta tema de cand va aflati la Bruxelles, poate ar fi avut sens pozitia de vicepredinte al PE, dar dvs aveti o singura obsesie – autonomia – este singura tema pe care o aduceti in atentie si faptul ca ati fost promovat tocmai pentru aceste idei autonomiste si invrajbire ma ingrijoreaza si ma face sa solicit in continuare gasirea cailor legale pentru retragerea acestei calitati, folosita de dvs doar pt propaganda in favoarea segregarii. In rest, cu respect, va transmit numai bine.

Reclame

5 gânduri despre “Dl Tokes se plange Presedintelui Parlamentului European..

 1. Cred ca dl. Tokes vorbeste suficient de bine romana ca sa nu vina cu o explicatie inutila. Nu poti crea tot felul de autonomii. Iar asta cu „autonomia teritoriala” pentru maghiari, dar respectind „integritatea teritoriala a Romaniei” e de Guiness Book la capitolul „Cele Mai Mari Minciuni Nereusite”.

  Faptul ca acum insista pentru autonomie teritoriala si in alte doua judete romanesti este un motiv suplimentar pentru a continua demersul de suspendare a sa din functia de VP al PE.

 2. Deci iau foc. Am cunostinte si prieteni maghiari si nu am nimic cu ei si nici nu si-au manifestat, cel putin fata de mine, idei din astea extremiste si de segregare. Comunitatile de romani din alte tari cer autonomie teritoriala?! Avem placute cu limba tarilor respective dar si in limba romana, in acele tari? Ce Dumnezeu!!!!! Mie imi suna a instigare mascata, a discriminare vizibila. Pacat.

 3. ps: integritatea teriotoriala a Romaniei nu cred ca tine de etnie sau de nationalitate, si nu cred ca ar deriva din extremism inundat de viziuni absurde si obsesii personale acutizate pe fondul proprietatii de tara, dupa cum se arata in ultimele zile cu ape tulburi.

 4. Desteapta-te Romane !

  Cu o sapca aruncata si-un slogan parsiv scandat,
  Pe scenariu deja clasic, chiombu’ iepurii i-a impuscat.
  Dand niste graunte fade la o presa-nfometata
  Curvetu’ de Anastase cu-al sau furt a fost uitata.

  Unsa fiind precum e lupul, vigilent paznic la oi,
  Prin metoda Iosefini, dintr-un om ea-ti face doi.
  Scoate legile pe banda, dupa pofta lui chiombila,
  Legi pentru popor dezastru, mana pentru camarila.

  Tot in iuresul scandarii si al sepcii aruncate
  Voda-l mazili pe Blaga, c-un pupic dandu-l deoparte.
  Omul forte la alegeri, hotul de voturi suspus,
  Blaga-i sutuit in spate si de chiomb pe liber pus.

  Iar in locul lui in scaun, la Interne-un papagal,
  Ce nu pedepseste hotii, el loveste-n personal,
  Care azi n-are scapare si nici sansa de-ndurare
  Dupa cum promis-a chiombu’ insetat de razbunare.

  Si pentru ca tot tacamu’ sa fie cat mai complet
  Dracu’ deghizat in popa se iveste-n mod discret,
  Si cu pohta lui Atilla, jinduind dupa Ardeal,
  Vrea Bihorul, Satu Mare ca parte din areal.

  Presa-i surda si e oarba, prinsa-n mreje de o sapca
  Nu-l vede pe popa Dracu, ci sloganu’ vajnic toaca.
  In ast’ timp insutanitu’, cel cu epoleti pe umar,
  La Bruxelles depune plangeri sovine si far’de numar.

  Bre, romane, desteptarea !, c-a venit ceasul din urma,
  De vei sta ca mamaliga vei ramane far-de turma
  Te va face chiombu’ voda, aliat cu raspopitu’,
  Sa-ti regreti traiul amarnic, responsabil cu jelitu’.

 5. Pingback: Q&A: What is someone called if they study the chemical compostion of living things and their metabolism.? | Fix A Broken Metabolism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s