Orice forma de cenzura a presei este inacceptabila!

Remarc cu îngrijorare si revoltă atacurile la adresa libertăţii de exprimare în România. Consider că nimic nu justifică iniţiativa unor deputaţi şi senatori de a promova un fel de Lege a presei cu prevederi absurde. Mai şocantă este declaraţia Ralucăi Turcan: „In tara noastra, jurnalismul a scapat de sub control. O profesie care ar fi trebuit sa fie facuta cu respectarea in primul rand a cetatenilor a ajuns sa fie transformata intr-un instrument politic. Sunt situatii concrete cand asa-zisi jurnalisti si trusturi de presa devin instrument dupa pofta politica a proprietarilor, ceea ce nu este corect”.

E adevarat: presa a involuat mult şi fenomenul a început cam cu un deceniu în urmă, sub presiunea „audienţei”, care a obligat multe instituţii de presă la un rabat de la calitate. Apoi, presa a urmat drumul deschis de tabloidele occidentale, fără ca înainte de asta să existe jurnale de calitate puternice şi consolidate pe piaţă. Tabloidele româneşti au distrus audienţa ziarelor de calitate, pentru ca apoi să scadă şi ele.

Presa a fost întotdeauna un instrument politic. Presa a promovat întotdeauna interesele politice şi economice ale proprietarilor, ne place sau nu ideea. Chiar şi atunci când acţionari majoritari au fost jurnaliştii şi cititorii, ca în cazul „Le Monde”, într-o vreme. Presa are „prostul” obicei de a promova campanii împotriva unora sau altora. Altminteri de ce ar mai fi numită „câinele de pază al democraţiei”?

Şi apoi, controlul la care visează Raluca Turcan nu va fi tot unul politic? Deciziile CNA sunt elocvente: televiziunile critice la adresa puterii, incluzând aici şi pe preşedintele Traian Băsescu, sunt campioane la plătit amenzi. Nu sunt judecate politic? Nu se aduce atingere libertăţii de exprimare, pluralismului opiniilor prin aceste amenzi?  

Consider că presa românească are capacitatea de a-şi rezolva singură problemele. În fond, şi presa are o contraputere: cititorul, care poate decide să nu mai treacă pe la chioşcul de ziare. Ceea ce, mai devreme sau mai târziu, va genera o schimbare de substanţă în presa românească, obligând-o să se reprofesionalizeze, să-şi schimbe atitudinea şi modul în care abordează realităţile.

Până atunci, însă, orice formă de cenzură a libertăţii de exprimare este inacceptabilă şi îi descalifică pe iniţiatorii unor asemenea măsuri anti-democratice. 

2 gânduri despre “Orice forma de cenzura a presei este inacceptabila!

 1. Oare cand ne vom vindeca de incapatanarea cu care ne dorim sa fim, cu orice pret, originali ? De ce nu putem lua , atunci cand e vorba de ceva bun, de la altii legi si „limitari” decente, functionale si sa le aplicam daca nu din alt motiv atunci, cel putin, pentru ca sunt cat se poate de europene ?
  CNA, DNA si asa mai departe ca sa ce ? Sa platim niste salarii deloc mici si sa obtinem performante invers proportionale ?
  N-ar fi mai simplu ca doamna Turcan , domnul Prigoana si toti cei care nu mia pot de grija presei sa implementeze sistemul britanic si la noi ? Sistem pe care le recomand sa-l frunzareasca (daca nu au rabdarea de a-l citi integral) macar . Are si sectiune de televiziune, are si sectiune de presa scrisa, se poate gasi destul de simplu pe on-line de orice consilier care oricum taie frunza la caini
  Am scris prea mult ? Prea stufos ?
  Am facut-o pentru a concluziona ca sistemul de care fac vorbire, sistem care reglementeaza de la B.B.C. si pana la tabloidele de genul Daily Star nu doar ca e functional dar nu interzice absolut nimic. Face apel la onoare, si alte „minuni” greu de inteles de catre mioritici si in general sugereaza nicidecum nu impune.
  Problemele se rezolva in instanta sistemul neavand rol coercitiv

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s