Democraţia portocalie

Azi a fost ziua protestelor profesorilor şi educatorilor, a celor care lucrează în sistemul educaţiei naţionale. Revendicările oamenilor sunt fieşti, şi este tragic să vezi cum sunt umiliţi cei de care depinde viitorul acestei ţări. În ultimii douăzeci de ani, din motive pe care nu le discutăm acum, unele imputabile nouă, cele mai multe imputabile unor procese asupra cărora nu avem putere de influenţare, în România au fost distruse locuri de muncă din industrii care cereau o înaltă calificare, şi s-au înfiinţat locuri de muncă în domenii de joasă calificare, în care singurul avantaj a rămas costul scăzut al forţei de muncă. Acum, pentru a inversa tendinţa, avem nevoie de un sistem performant de educaţie. Şi tocmai acolo unde ne este speranţa noi ne scumpim la tărâţe.

Iar ca lucrurile să fie şi mai grave, actuala putere evocă asumarea răspunderii în privinţa Legii Educaţiei, deşi există o decizie a Curţii Constituţionale, care interzice acest lucru. Asta nu ar fi nimic. Deşi nu s-a stins scandalul votului la Legea Pensiilor, în Camera Deputaţilor Roberta Anastase continuă să-şi bată joc de democraţie, cu un dispreţ care vine din sentimentul impunităţii. De vreme ce a primit din partea Preşedintelui României şi Premierului asigurarea sprijinului necondiţionat, Preşedinta Camerei Deputaţilor se comportă într-un mod incalificabil, continuând să fraudeze votul, pentru că aşa o cer interesele PDL. A făcut-o şi astăzi, o va mai face.

Nu am comentat delirul de sâmbătă, de la Suceava, al liderilor PDL. În fond oamenii îşi făceau curaj, la intrarea în campanie, îşi mobilizau trupele, demoralizate de „succesurile” guvernării, mai ales că unii din subordine agită steagul alb în direcţia opoziţiei şi încep să-şi negocieze „predarea”. Dar Camera Deputaţilor  nu se conduce ca o şedinţă de partid în Modrogan. Şi ar fi o mare eroare să lăsăm nesancţionate abuzurile celor din PDL. Acest comportament abuziv este o formă de dispreţ şi faţă de cei ieşiţi în stradă să-şi facă auzită nemulţumirea, şi faţă de cei care i-au votat, ca să nu mai vorbim despre cei care nu i-au votat. Nu cred că votul care i-a dus pe cei din PDL în Parlament a fost unul pentru încălcarea regulilor democraţiei, a Constituţiei şi legilor ţării. Nu cred că alegătorii Robertei Anastase, ai lui Sever Voinescu, ai Elenei Udrea şi compania le-au dat mandat să fure la vot în Parlament.

Trist este faptul că reacţia societăţii civile în faţa acestor abuzuri este palidă, aproape inexistentă. Cu excepţia partidelor de opoziţie şi a câtorva sindicate, cu rândurile subţiate, şi a câtorva jurnalişti, tot mai atacaţi de politicienii din PDL, nimeni nu se mai opune puterii portocalii. E  greu de spus că, în aceste condiţii, România are o democraţie funcţională. Nu, ea se transformă pe zi ce trece într-o caricatură, care agravează problemele economice şi sociale din ţară.  

Nu mi-am imaginat că România, după aderarea la UE, va involua în felul în care a făcut-o. Nu credeam că politicieni care, până în ianuarie 2007, se băteau în piept cu cărămida „valorilor europene” sunt acum primii care le-au aruncat la coş şi se comportă acum ca nişte mici satrapi, ieşiţi din mâlul ceauşismului.  Cu astfel de oameni ne condamnăm la subdezvoltare şi la marginalizare. Oamenii Preşedintelui fac din ţara asta o ţară de mâna a doua. Cu binecuvântarea sa. Iar discursul său ipocrit nu mai poate masca o realitate mizerabilă: „revoluţia portocalie” n-a fost decât o păcăleală, care a născut „democraţia portocalie”, un totalitarism second-hand, ce-i drept, lucru care nu-l face mai puţin condamnabil.      

PS: Azi s-a oficializat în Parlament, nu prin votul cetăţenilor, ci al coaliţiei ruşinii, PDL-UDMR-Minorităţi, existenţa unui partid care n-a intrat acolo prin voinţa românilor.  Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat, iar grupul UNPR primeşte funcţii în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Asta pentru ca Roberta Anastase să-şi vadă liniştită de mizeriile ei. Înţeleg că UNPR are dreptul la un post de vicepreşedinte al Camerei deputaţilor, care va fi luat de la PSD. În acest fel opoziţia este şi mai slăbită în Parlament.

Urât iese din scenă un partid contra naturii, mă refer la PDL, pentru că UNPR nu există, este doar o ficţiune. N-a învăţat nimic din păţania PNŢ-CD. Nu-i nimic, o să-i urmeze soarta, la viitoarele alegeri.  

Reclame

11 gânduri despre “Democraţia portocalie

 1. „Revolutia portocalie” a fost o creatie externa Romaniei la care s-au aciuat toti iubitorii de „licurici”. Romanii au fost mintiti la ultimele alegeri, poporul „iubit” primind portia de bici auster, pe stomacul gol. Au crezut ca vor fi si ei primiti la masa capitalistilor, si ca, vor avea parte de „visul american”..sau european. Dar s-au trezit izgoniti, loviti, in familii, in copii, in batrini. Este intr-adevar o situatie groteasca, mizerabila. Iar satrapii de la putere mai au tupeul sa minta in continuare, sa fure in plina zi, sa joace pe tontoroiul pe fragila democratia romaneasca.

  „Societatea civila” a fost o inventie, finantata extern, cu scopul de a pune umarul la „revolutia portocalie”. A disparut pentru ca nu mai era nevoie de ea.

 2. Cei care se cocoata acum disperati in pomul puterii pe spinarea romanilor, validind si sprijinind aceasta putere in descompunere vor avea supriza sa cada din pom. Si probabil vor face cucuie de durata.

 3. Sa Ne Fie Tarana Usoara!

  Limba noastra mostenit-a cuvant nou de prin Fanar,
  Lang-un voda, uns de Poarta, epitetul ciubucar,
  Care atasat la gena fu transmis ereditar
  Si adus la rang de arta de alt voda marinar.

  Functie de stapanire si de interesu-n joc,
  Folosit cum se cuvine pentru chiomb fu cu noroc.
  Cunoscu chiar si mutatii: mita, spaga in argou,
  El e astazi crez politic, decretat de-un fals erou.

  Care dandu-i noi valente l-a impus de etalon
  Slugile-i pupinbasiste folosindu-l drept jalon.
  N-avem parte-a societatii in care acest cuvant
  Sa nu fie chintesenta, facand legea pe pamant.

  Haos e in toata tara, colaps in economie
  Ce ajunsa-n prag de moarte e tinuta-n terapie.
  Numai ca la aparate, vraci peste resuscitare,
  E chiombila cu-a lui clica, toti in gat cu foame mare.

  Tratamentul ce-i aplica cu perfuzii de-mprumut
  Doar lor le aduce surse prin ciordeala la avut.
  Dupa iarna care vine cu acest medicament,
  Anul nou ne va aduce, drept cadou, un faliment.

  De nu vom gasi vointa sa iesim cu toti in strada
  Si sa alungam sacalii ce-si impart asa o prada
  Ne vom aduna la vara la priveghi si la coliva,
  Ingropand ce mai ramas-a dintr-o natie naiva.

 4. Notă : O scriu în „şoaptă”.

  VARZĂ DE BRUXELLES

  Că Preş. TB e varză
  O ştie orice barză…
  Azi, ar spune el,
  E varză… de Bruxelles.

 5. Lasati-ma In Pace, N-am Chef Sa Va Raspund!

  Asta a fost “raspunsul” unei muraturi basinoase, judecator la CC, cand a fost intrebat de ziaristi, despre e crede in legatura cu frauda cat roata carului petrecuta in Parlamentul Rusinii Nationale si avand-o ca autoare pe curvetu’ de renume deja mondial Roberta Anastase.
  Pai sa n-ai, bah apendice basit, ca doar pe tine te plateste cu basculanta ma-ta si basescu, pentru a valida legi antipopulare, nu te platesc cei pe care cu seninatate tu ii condamni la moarte!
  Hai sa-ti fac un desen, sa intelegi ce ai validat, poate iti revine chefu’! Mare parte din cei disponibilizati la o adica, sunt persoane trecute de cincizeci de ani, persoane care chiar daca conditiile economice de la un anumit moment dat isi revin la normal, pe ei nu-i mai angajeaza nici dracu’, asa ca pana la varsta pensionarii raman muritori de foame fara absolut niciun venit care sa le asigure supravietuirea, ori ducand varsta pensionarii peste limite normale, atat ei cat si cei carora sa zicem ca santatea le permite sa traiasca pana in prag de varsta pensionarii, practic se intorc in tarana inainte de a apuca sa se bucure macar o data de venirea postaritei cu pensia. Asa ca problema pensionarilor a fost rezolvata pe tiparul nazist al “solutiei finale” aplicat de Hitler evreilor. Ori talica, clona dumnezeiasca pe acest pamant, nu ai chef sa raspunzi la astfel de intrebari, cheful revenindu-ti doar in ziua de salariu cand te duci cu geamantanul sa-ti iei banii munciti de viitoarele tale victime. Nenorocitilor!
  Pe de alta parte, rasu’-plansu’, vorba unui mare poet, in cazul liderilor de partide, de sindicate etc care ne anunta pompos ca se vor adresa chiombalaului pentru a nu promulga legea si a o retrimite in Parlament. Stau si ma intreb astia sunt beti, nebuni sau prosti de-a binelea cand iau apa rece drept alcool dublu rafinat si ne-o trag noua la gioale cu ce actiuni inteligente urmeaza ei sa intreprinda pentru a respecta democratia, devenita pentru Basescu inlocuitor de hartie igienica?
  Pai cine-i autorul acestei marsavii si ticalosii fara seaman, dragii mosului?
  Maica Teresa, Sfantu Petru, Moastele Sfintei Parascheva?
  Nu, dragalasilor, daca nu stiati este chiombaila, care si-a asumat public frauda curvetului, anuntand totodata ca va semna promulgarea legii respective. Il vedeti voi pe avorton dezicandu-se atat de cele “promise” cat mai ales de Roberta din Nazareth?
  Hai sa fim seriosi, baietei de va dati lideri la fel si fel de chestii, intr-o Romanie care a ajuns sa faca doar ce “vrea” muschii unui singur lider si s-o lasam asa, cum a cazut, daca idei intr-adevar constructive, cum ar fi scoaterea masiva a romanilor in strada soldata cu debarcarea pe stil decembrist a acestor nemenici care nu mai tin cont de absolut nimic, nu va trec prin minte!
  Adica ei au voie sa faca varza statul de drept, insa noi trebuie sa jucam dupa reguli si sa respectam Constitutia si legile tarii, rugandu-i cu frumosu’ sa ne lase sa ne vedem de ale noastre ?
  Treziti-va, fratilor, ca purceaua-i moarta de mult in cotet, iar nivelul cacatului in care ne-a bagat chiombu’ a depasit cu mult cotele maxime impuse de o vidanjare de urgenta.

 6. Clasa muncitare se amuză

  – Boc a fost azi la înmormântare ?
  – Da l-am văzut .
  – Singur sau cu…coasa ?
  – !!!

 7. @Dan:
  Nu cred ca are cineva vreo indoiala ca „dna Udrea lucreaza pentru ca este serioasa si perseverenta”…

  @Karakas:
  Ai facut o radiografie foarte precisa si, asa cum spui, resimtim lipsa unei societati civile autentice. E posibil, pe de alta parte, ca tot mai multi romani sa-si redescopere spiritul civic in acest context ostil. Sper… Pentru ca aceasta putere merita din plin cucuiele de care vorbesti.

  @Marcus:
  Am retinut ideea sponsorizarii. Desi, s-ar putea sa acuze PSD ca finanteaza opozitia pe bloguri. De fapt, nu prea mai am cum sa o mai dau cotita… Vezi, insa, ca vine Bibicu tare din urma.

  @Bibicu:
  O epigrama reusita. Sa-i fie tarana usoara mamei presedintelui! Cred ca PSD a dat un exemplu de decenta in aceste zile foarte grele pentru familia sefului.

  @Bibliotecaru:
  Realitatea confirma aceasta consecventa a raului.

  @Zolty:
  O poveste de viata cutremuratoare. Lansez pe aceasta cale un apel catre toti cei care pot sa-i intinda o mana de ajutor. Voi incerca sa gasesc o modalitate de sprijin prin intermediul organizatiei de la Cluj.

  @Marcus:
  Iti impartasesc revolta, dar nu pot fi de acord cu un asemenea limbaj. Revin maine cu inregistrarea interventiei din Parlamentul European pe aceasta tema, de astazi.

  @Ranga:
  Istoria ne invata ca unii ar trebui sa simta un fior de teama cand poporul incepe sa rada…

 8. @Doamna Corina: imi cer scuze pentru limbajul folosit, tin sa va asigur ca nu ma caracterizeaza, dar nu credeti ca intr-un sistem valoric, rabat de Basescu si clica lui la 180 de grade, a ramas singurul mod de a ne face cat de cat intelesi de acesti oameni (eufemism) lipsiti de orice Dumnezeu si de bunul simt elementar al celor sapte ani de acasa? Vedeti, dvs., succesurile de pana acum ale basescului s-au datorat in exclusivitate lipsei de reactie a unei populatii manelizate, incantata ca o reprezinta cineva care chit ca-i jigneste si-i batjocoreste, o face pe limba lor si in stilul chiriasului de mahala, care dupa ce se imbata, vine acasa, isi bate nevasta si copiii si apoi ii scoate, dezbracati la pielea goala in strada, sa rada vecinii de ei. Cat vom mai intoarce si al doilea obraz sa ne loveasca acest nemernic inca si inca, de el vom avea parte, motiv pentru care nu avem a ne plange. In opnia mea a venit timpul sa nu mai jucam doar noi „by the rules”,ci sa ripostam cu aceeasi moneda si la o palma sa raspundem cu doua, altfel suntem condamnati sa asistam la instaurarea dictaturii in Romania. Ori eu, unul, nu mai pot suporta o noua dictatura.
  sa fiti iubita,
  marcus
  PS N-ati glumit cu ideea sponsorizarii ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s