Mita electorală, unica asistenţă socială

Anul 2010 era prevăzut de mai toată lumea ca fiind un an în care şomajul va cunoaşte o adevărată explozie. Estimările experţilor şi sindicaliştilor privind şomajul în România erau de 10%. Ultimele cifre Eurostat indică, insa, scăderi surprinzătoare faţă de lunile anterioare, de la peste 8% la 7,1%. Conform acestui raport, România are una dintre cele mai scăzute rate a şomajului din UE, după  Italia – 8,2%, Bulgaria şi Franţa – 10,1% şi mult in urma Spaniei, care se confrunta cu un şomaj de  20,5%. Pe scurt, România ocupă locul 20 între statele membre potrivit datelor statistice.

Această scădere nu presupune, insa, că odată ieşiţi din şomaj, foştii şomerii se vor şi angaja. Şomajul a fost determinat până acum preponderent de angajaţii disponibilizaţi din sectorul privat, urmând ca abia din această toamnă să vină un val masiv de concediaţi din sectorul de stat. Cu aproape jumătate din populaţie în mediul rural, e greu însă de imaginat că nu există un număr mai mare de şomeri. Valul migraţiei economice a mai stagnat în ultimii ani datorită recesiunii globale, astfel că mulţi români au rămas captivii unei situaţii fără ieşire. Blocajul de pe piaţa muncii a făcut ravagii atât în mediul urban, cât şi în cel rural. În contextul acesta, numărul şomerilor nedeclaraţi este mult mai mare. Cifrele de mai sus vorbesc despre numărul celor înregistraţi, lor adăugându-li-se mulţi români fără loc de muncă şi care nu s-au înregistrat, precum şi cei care au rămas fără loc de muncă în urma demisiilor sau a renunţării la înţelegerea contractuală cu acordul părţilor şi care nu beneficiază de şomaj.

Însă numărul covârşitor de şomeri vine din zona muncii la negru, acolo unde România a excelat în anii aceştia. Angajaţii la negru şi-au pierdut cel mai uşor locul de muncă fiind la cheremul angajatorilor, fără nici un drept social. În consecinţă, numărul de şomeri din aceasta sfera este numeros şi greu de cuantificat. Şomajul real, adică forţa activă de muncă rămasă fără ocupaţie, este mult mai mare decât o arată datele statistice.

Legat de starea de subzistenţă a populaţiei şomere, îndeobşte cea din zona rurală, ea este menţinută preponderent cu ajutorul economiei naturale, atât cât a mai rămas din ea după punerea pe butuci a agriculturii. Muncitorii români plecaţi la muncă în Spania şi Italia trimit bani din ajutoarele de şomaj celor de acasă, care sunt privaţi de orice asistenţă socială. Dacă bugetul României a fost susţinut în ultimii ani din banii “căpşunarilor”, iată că supravieţuirea unei bune părţi din populaţie este realizată tot din afară. Ce situaţie mai cinică poate exista decât aceea a unui stat ce-si abandonează cetăţenii…

Statul român creează premisele unui nou barbarism social, prin simpla neevaluare statistică a unei bune părţi din populaţia şomeră, ce se află la limita subzistenţei. Astfel că singurul ajutor primit de români rămâne, în continuare, mita electorală, în lipsa unei asistenţe sociale civilizate.

Reclame

7 gânduri despre “Mita electorală, unica asistenţă socială

 1. Pingback: Ruşine domnilor şi doamnelor de la finanţe si ministerul muncii!!! « Popateapa's Blog

 2. Şomerul este cel înregistrat, sau cel care vine şi ia nişte bani din Fondul de Şomaj. În ţările avansate, a lua aceşti bani nu este foarte greu, în România însă… România are foarte mulţi oameni care nu apar pe nicăieri că ar fi muritori de foame.

  Adevăratul şomaj se paote afla într-un mod banal. Se află de la fisc câţi oameni plătesc impozit pe venit (nu contează natura venitului cât timp depăşeşte natura venitului ocazional) şi apoi se scade acest număr din persoanele apte de muncă (cifra bănuiesc că există deja la INS).

 3. AUTUMNALĂ

  Daca-ai înfierbântat “muierea”
  Nu sta pasiv, să-i crape fierea ;
  Să-ţi afli vorbe de la cotoroanţe
  Că n-au simţit (ce este la finanţe).

  De azi e start la-mperechere
  Pentru caprine şi bietele ovine;
  O ştiu ciobanii, o ştie orişicine.
  Hai, agită-ţi turma, bre oiere !

  Popor batjocorit, secat la rânză,
  De nu o faci, la anu’ sula brânză.
  …………………………………………
  P.S.Pe bietul Boc nu-l daţi la oaie
  Că-i un berbec politic fără c. .ie !

 4. In laboratoarele pdl se pregateste de la 1 ianuarie o ordonanta de exterminare a persoanelor cu handicap grav si a asistentilor personali ai acestora.dumnezeu sa-i bata pe acesti pdl-isti nemernici.

 5. Suntem mai rau ca India sau Mexic. In zonele rurale oamenii sunt decuplati de la civilizatie. Tot vorbim de romi ca ar fi neintegrati, nu stiu daca la ora asta nu sunt o gramada de romani aflati in saracie crunta care sunt practic la fel de neintegrati social.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s