Renaşterea speranţei

      Aş vrea să vă împărtăşesc câteva gânduri, legate de Congresul PSD de mâine. Este unul dintre acele momente care pot însemna o cotitură majoră în evoluţia unui partid, deşi nu are drept miză tranşarea unei lupte pentru putere la vârful său. Sau tocmai de aceea. PSD a pierdut destule oportunităţi, după 2005, de a face din Congrese evenimente politice importante, structurate pe agenda publică, nu pe nevoile unuia sau altuia dintre grupurile de influenţă din partid. Acum PSD poate să se concentreze asupra ofertei sale politice şi de guvernare, să dea un răspuns aşteptărilor cetăţenilor români, să le demonstreze că este cu adevărat o alternativă la actuala putere de dreapta, care, prin modul în care acţionează principala sa componentă, PDL, alunecă tot mai rapid spre extrema dreapta.

       Mă bucur să văd că partidul a devenit din reactiv, activ, că nu mai lasă pe alţii să facă agenda publică, să impună temele dezbaterii publice, să deturneze atenţia cetăţenilor de la adevăratele probleme ale ţării. Semnificativă mi se pare reacţia PSD în cazul Robertei Anastase. Acest subiect nu este despre o răfuială între putere şi opoziţie, ci o bătălie pentru respectarea democraţiei şi a statului de drept. Ce legitimitate poate avea o lege aprobată prin fraudă? Cum putem cere cetăţenilor să respecte legile, când al treilea om în stat o face cu nesimţire, în văzul naţiunii, şi scapă ne-pedepsit?

       Mă refer la acest caz pentru că el arată care sunt adversarii democraţiei şi cum putem lupta împotriva lor. PSD trebuie să-şi asume cu putere rolul de apărător şi promotor al democraţiei, al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, pentru că acesta a fost rolul stângii moderne şi ele fac parte din setul de valori al social-democraţiei. Nu ne putem imagina o societate normală, funcţională, solidară, în afara democraţiei, ca sistem politic.       

       Trebuie să le spunem oamenilor că România poate fi guvernată altfel, de oameni responsabili şi profesionişti, care îşi respectă cuvântul dat. PSD are toate datele să convingă că un alt mod de a face politică este posibil: o echipă de conducere dinamică, un lider tânăr, un proiect pentru viitorul României, şi oamenii capabili să-l pună în practică.

       România corectă este România socială. După şase ani de guvernare a dreptei, cu toate eforturile noastre de a tempera zelul ei demolator, statul social a ajuns o ruină. Nu putem jertfi viaţa oamenilor pe altarul neo-liberalismului, nu putem transforma ţara asta într-o junglă, dominată de darwinism social. Trebuie să reconstruim încrederea, să modelăm un nou model social.

       Ţara este cuprinsă de revoltele celor care  servesc statul, prestează servicii esenţiale pentru cetăţeni, şi care au fost umiliţi cu reduceri de venituri de până la 70%, în timp ce clientela de partid a PDL primeşte contracte după contracte din bani publici, pentru investiţii lipsite de relevanţă pentru ansamblul societăţii. Care este răspunsul Puterii? Manipulare mediatică, valuri de minciuni, aroganţă şi tupeu fără margini.

       România corectă este şi România europeană. Ca euro-parlamentar sunt vital interesată ca PSD să facă ceea ce puterea de dreapta n-a fost în stare timp de şase ani: să elaboreze o adevărată politică europeană, care să permită României să beneficieze plenar de statutul de membru al Uniunii Europene. Este important să atragem bani europeni, pentru a ne dezvolta. Dar politica europeană a unei ţări nu se reduce doar la asta. Acum se pun bazele noilor procese de integrare europeană, se definesc noile raporturi de forţe în sânul Uniunii.

       S-a spus că stânga n-a reuşit să beneficieze de pe urma crizei economice din ultimii ani, că lumea se uită după soluţii tot la dreapta. Eu cred că lucrurile se schimbă, că oamenii descoperă că efectele crizei nu pot fi contracarate cu strategii individuale, că soluţiile sunt colective, că este nevoie de un plus de solidaritate şi de intervenţie a statului.

       Renaşterea stângii europene va începe în Est. România poate da semnalul schimbării, prin revenirea PSD la guvernare. Care se va produce, dacă nu prin alegeri anticipate, atunci în 2012. Până atunci noi trebuie să luptăm pentru apărarea drepturilor oamenilor din poziţia de partid de opoziţie, păstrându-ne strict în limitele democraţiei. Asta nu înseamnă că nu suntem solidari cu aceia care îşi manifestă nemulţumirile în stradă. Dreptul la grevă şi libertatea de exprimare sunt garantate în Constituţie, şi cei care îşi exercită aceste drepturi nu participă la lovituri de stat.

       Mâine, pe parcursul derulării lucrărilor Congresului, voi încerca să vă ţin la curent cu desfăşurarea evenimentelor. Apreciez iniţiativa domnului Adrian Năstase, care a invitat la Congres oameni care sunt activi în blogosferă.

       O ultimă remarcă: Congresul PSD a stârnit interesul multor personalităţi europene, care sunt prezente la Bucureşti. Este vorba despre fostul cancelar german Gerhard Schroeder, de preşedintele PSE,  Poul Nyrup Rasmussen, printre alţii.  

Anunțuri

6 gânduri despre “Renaşterea speranţei

 1. Subscriu la tot ce ai spus. E nevoie de un alt mod de a face politica, care sa inspire, sa dea incredere in capacitatea de a guverna, si sa consolideze solidaritatea intre indivizi. Nu poti sa incepi cu o ideologie care presupune un tip primitiv de individualism, bazat exclusiv pe profitul tau in detrimentul altora, ca apoi, dupa ce ai provocat criza, sa ceri societatii sa re-devina o colectivitate care sa imparta costurile celor ce au provocat criza. E imoral si indecent.

  Acum este un moment propice pentru stinga sa-si coaguleze energiile interne si sa-si intareasca credibilitatea. Se poate usor pozitiona pe creasta valului schimbarii.

  Succes!

 2. Doamna Cretu,
  Apreciez elanul dumneavoastra si ma bucur ca inca exista politicieni care cred ce spun. Ati ales bine momentul unui asemenea discurs. Ma tem ca dupa congres nu l-ati mai fi putut scrie, cel putin nu cu atata convingere. De asemenea, cunosc foarte bine mecanismul iluziilor pozitive. Ne ajuta sa functionam, asa ca n-as vrea sa vi le demontez… probabil nici n-as putea. Un lucru nu inteleg: „de ce puneti problema de parca PSD n-a fost niciodata la guvernare? A avut ani in sir sansa sa demonstreze ce pot si au aratat acelasi lucru. Intr-un alt context, intr-adevar, mai ales economic, dar, in esenta, piesa a fost aceeasi. Poate jucata de niste actori destul de fazi. „Caci acelorasi mijloace/Se supun câte exista”…
  Cred ca in vremuri ca acestea sa fii in opozitie e o binecuvantare.

 3. Una dintre formele cele mai primitive, dar şi mai insistente, de propagandă, mai ales de când guvernul Boc este strâns binişor cu uşa de nemulţumirea populară, este aceea că „toţi politicienii sunt la fel”. Ei bine, nu sunt. Şi nu e cazul să pregătim mental oamenii pentru ideea că nu mai există alternativă, pentru că astfel se duce dracului democraţia.
  PSD a făcut, în aceşti ani, erori. Pe cele mai multe şi le-a recunoscut, şi, într-un fel sau altul, şi le-a îndreptat. Dar nimeni nu-i poate nega capacitatea administrativă, nici acum, deşi nu se mai află la guvernare de şase ani. În general judeţele şi oraşele cu preşedinţi de consilii şi primari din PSD sunt bine gestionate, şi oricum generează mai puţine ştiri privitoare la corupţia aleşilor decât PDL.
  Am citit propunerile lor. Sunt de bun simţ, fezabile, şi realiste. Şi, oricât ar părea de ciudat, acuzat cum este PSD de „stângism”, de „autor de lovituri de stat”, lipsite de dogmatismul celor din PDL. Care s-au fanatizat într-un mod absurd.
  Cred că a venit vremea ca în România cetăţenii să ciulească mai atent urechile la ce spun partidele, şi să nu se mai lase ademeniţi de politica tabloidizată şi de sloganuri cretine, de genul „Să trăiţi bine!” Ştiu, un astfel de program, ca acela pe care îl lansează mâine PSD, nu este tocmai o poveste despre Iri, care se joacă de-a răţuşca în jacuzzi cu două tute. Dar dacă vrei să alegi în cunoştinţă de cauză, faci un mic sacrificiu şi citeşti, judeci, vezi dacă te regăseşti, cu nevoile şi aşteptările tale, în acea ofertă. Dacă nu faci aşa, asta e, suporţi consecinţele alegerii tale. C’aşa-i în democraţie!

 4. POVESTE FEROVIARĂ
  (Scurt fragment)

  Vagonul, şina şi locomotiva, mereu nedespărţite la bine şi la rău,
  Pe frig, zăpadă, inundaţii, veri caniculare, nicicând intr-un birău,
  Îşi povestesc în scurte clipe de răgaz, pe la semnale, halte şi triaje,
  Ce-au mai văzut recent, ce-au auzit, pe ici pe colo, prin blindaje.

  O ea ş-un el uitaţi cu limba-n gură pe un peron aglomerat din gară,
  Nu-nţelegeau de ce se-ndepărtează ei de ultimul vagon dintr-un rapid,
  La care fata-şi rezervase loc din timp, plătind comision gras şi stupid;
  Nici ce spunea băiatul cu chipiu cu roată-naripată, şi geantă subsuoară.

  Potopul ce se abătu mai în amonte, pe cinci versanţi înalţi, împăduriţi
  Umflând de peste zece ori o albie de râu, luă prin forţă pila unui pod.
  O fată ce păştea o vacă, văzând un tren la orizont, cu ochi înmărmuriţi,
  Fugi spre el de-l aviză prin iuţi semnale rotitoare de oprire, cu-n capod.

  Cu drumul de frânare, lung anevoios, pân’ la oprirea orişicărui tren
  Ne-am confruntat mai ună zi când apăru în faţă un om sătul de viaţă.
  Era bătrân, bolnav, abandonat, confuz, scârbit, cu chipul de paiaţă;
  L-am retezat cât ai clipi din ochi, lăsând pe veci o cruce c-un catren…

  Într-o cuşetă de dormit, o doamnă bine, măritată de curând, a treia oară,
  Se războia în pat cu un flăcău de douăzeci ; privindu-i ai fi zis că ară.
  Aflând nemulţumită că de când e calea fără joante (rosturi de dilatare),
  S-a micşorat prea mult impulsul, ce-l resimţea la orice dulce apăsare.
  ––––––––––––––––––––––––––––-
  De la o vreme stau pe loc încremenite, de zile-ntregi, p-o linie banală;
  Revizorul, mecanicul, acarul, impiegatul, scrâşnesc a grevă generală.
  Ei sunt armata-ntâia, iar de îşi pun ciocanele, cu tâlc, la subsuoară,
  Pe unşpe mii de kilometri drum de fier, pot pune-n cur întreaga ţară !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s